Herra Manala kirjoitti:Miten ihmiset ovatkaan pärjänneet ennen ilman nappiarmeijaa?
Esim. sairastumalla laajoin joukoin lapsena riisitautiin. Tämän vuoksi Suomessa alettiin 1940-luvulla esittää kaikille lapsille D-vitamiinilisien antamista päivittäin. Luultavasti sinullekin on pakkosyötetty lisäravinteita. Minä muistan jo päiväkodista kuinka aterian yhteydessä piti ottaa pieni kirpeänmakuinen vaaleanpunainen tabletti, ja isompi keltaista nestettä sisältävä tabletti. Toisessa oli varsin todennäköisesti juuri tuota mainittua D-vitamiinia.
Tarvetta syödä vitamiini- jne. tabletteja on pyritty vähentämään lisäämällä niitä suomalaisten ravintoon, esim. margariinin ja maidon D-vitaminointi, seleenin lisääminen Suomen maaperään lannotteiden mukana jotta ihmiset saisivat sitä viljasta ja niin edelleen.
Mun mielestäni on lievästi sanottuna hälyyttävää, että pari-kolmekymppiset täyttelevät jo dosettejaan kuin palvelutalossa.
Kyllä ja ei. Kaikessa intoilussa voi mennä yli. En ole vakuuttunut että magnesiumia ja K-vitamiinia tarvitsisi juuri kenenkään normaalia terveellistä ruokaa syövän saada napeista. Magnesiumia saa melkein mistä vaan ruoasta, eikä K-vitamiinikaan kovin harvinainen ole, ja taitaa ihmiskeho myös tuottaa K-vitamiinia jos oikein muistan.
Kaikki hivenaineet, vitamiinit ja alkaloidit on olevinaan niin hemmetin hyviä, ja sitten rouhitaan nappia naamaan ilman sen syvempää tietämystä siitä miten niiden kaikkien vaikutukset kumuloivat toistensa kanssa.
Tuosta olen samaa mieltä. Lisäravinteissa ja niiden vaikutuksessa ihmiskehoon verrattuna ravinnosta saataviin ravinteisiin tuntuu olevan vielä paljon tutkittavaa, kuten tutkimustuloksen joiden mukaan pillereistä saatava E-vitamiini lisäsi eturauhassyövän todennäköisyyttä, kun taas normaalista ravinnosta saatava päinvastoin vähensi syöpäriskiä. Eroja on havaittu myös esim. B-ryhmän vitamiineilla (napit vs. ravinnosta saatava).
Nappivitamiinit eivät välttämättä aina vaikuta samalla tavalla kuin ravinnosta saatavat vitamiinit. Mistä tämä sitten johtuu taitaa olla auki. Ehkä ravinnossa vitamiinien ja hivenaineiden suhteet ovat juuri oikeasuhtaisena cocktailina johon ihmiskeho on tottunut.
Mikä saa ihmiset vetämään kilotolkulla nappeja ja keinotekoisia ravinnevalmisteita? Mitäs jos opettelisitte vaan syömään terveellisesti, häh?
Hyvä neuvo joka ei päde sataprosenttisesti, esim. D-vitamiinin kohdalla. Ellei sitten vedä lohta, silakkaa, nahkiaisia ja siikaa melkein joka päivä. Tai asu päiväntasaajalla.