Serotoniinin takaisin oton estäjät

Painaako joku mieltä? Haluatko purkaa sydäntäsi? Jos ei apu löydy, niin ainakin kuuntelevia korvia.
VAIN ASIALLISET KOMMENTIT! Kuri on kova.
Sannnu

Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja Sannnu »

Eli uuden polven mielialalääkkeet...jenkeissä Prozacit ja suomessa lukuisat muut. Niiden käyttäjiä on paaaallljoooon maassamme. Itse olen ollut aikoinani yksi niistä.

Päädyin pohtimaan aihetta jälleen kerran, kun ystäväni päätti kolmen vuoden univaikeuksien jälkeen kokeilla josko niillä saisi rauhallisemman elämän. Hänellä kun oli takana lähes päivittäistä unilääkkeiden popsismista. Tässä tapauksessa lääkkeiden aloittaminen oli toki viisasta, sillä mielialalääke on toki pienempi paha kuin Tenoxin jatkuva popsiminen.

En tiedä onko nyt sama tilanne, mutta pari vuotta sitten Cipramil,mielialalääke oli Suomen eniten myydyin reseptilääke, jos tilanne on sama yhä täytyy kysyä, miten me kaikki yhtäkkiä tarvitsemme niitä?

Tottakai myös nykyään osataan tunnistaa masennus, ahdistuneisuus yms. paremmin ja lääkitä sitä, mikä on enemmän kuin hyvä. Mutta voiko olla niin, että nykyään emme myöskään kestä vastoinkäymisiä niin hyvin kuin ennen? Onko yhteiskunnan vallitseva ilmapiiri se, että ei ole aikaa alakuloisuudelle ja vaikka viikon sairaslomalle, jonka aikana alakuloa lievitettäisiiin levolla ja asioiden pohdiskelulla. Määrätäänkö lääkkeitä liiana helposti?

Oman kokemukseni mukaan nuo lääkkeet poistavat vain oireet, eivät paranna. Paras keino ahdistavien tuneteiden käsittelyyn on se vanha tuttu puhuminen. Itselläni se tapahtui terapian muodossa.


Kirjoitustatani innoitti: Addiktio keskustelu
Elppis
Kitisijä
Viestit: 10702
Liittynyt: 15.08.2005 15:07
Paikkakunta: Helsinki

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja Elppis »

Sannnu kirjoitti:.

En tiedä onko nyt sama tilanne, mutta pari vuotta sitten Cipramil,mielialalääke oli Suomen eniten myydyin reseptilääke, jos tilanne on sama yhä täytyy kysyä, miten me kaikki yhtäkkiä tarvitsemme niitä?
Moni ihminen menee lääkärille apua saadakseen, ja ensimmäinen asia mitä lääkäri tekee, on antaa reseptin (varsinkin terveyskeskuksissa). Lääke on tietenkin yksi hoitomuoto, mutta lääkäri unohtaa kertoa lääkkeen ohessa hoidettavasta terapiasta. Moni masennuslääke ei tehoa itsellään, vaan antaa ruumiille ja mielelle valmiuden käsitellä vaikeita asioita terapian ja itsetutkiskelun avulla.

Lääkkeitä saa masennukseen (joka on yleisimmin vain alavireisyyttä, mutta kun siitä puhutaan niin paljon, on masennus paljon herkemmin diagnosoitu) vähän liian helposti omasta mielestäni. Henkilökohtaisesti varaisin ajan ensin joltain, jolle voi puhua, ja sen jälkeen, jos se ei tuota tulosta, harkitsisin vakavasti aloittavani lääkkeiden syönnin.

Äh, sanoinpas asiani sekavasti :x

Pääasiassa olen sitä mieltä että lääkkeitä annetaan muutenkin liian helposti vaivaan kuin vaivaan - mitään uutteita tai rohdosvalmisteita (mitkä ennenvanhaa toimivat mainiosti) ei taloudellisistä syistä (pitää lääkefirmojenkin pysyä pystyssä näköjään meidän kustannuksella) suosita lääkärin määräyksellä. Hmph!
The great club outshines the individual, always and forever.
Avatar
Haemaeraemies
Kitisijä
Viestit: 3886
Liittynyt: 14.08.2005 18:34

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja Haemaeraemies »

Sannnu kirjoitti: Määrätäänkö lääkkeitä liiana helposti?
Tartun tähän: Mielestäni kyllä ja ei.Syytä noihin lääkemääräyksiin on vaikea sanoa,vaikka hektisellä yhteiskunnalla on varmasti osansa.Myös se ettei ihmisille ole tarjota terapiaa silloin kuin sitä tarvii,vaan ensin annetaan ne lääkkeet ja sitten hoidetaan se aika sinne terapiaan.

Sitten joskus kun se terapian aika koittaa,on ihminen saanut pakkansa kokoon lääkkeiden avulla,ja helposti miettii että mihin hän enään terapiaa tarvitsee,kun on nuo lääkkeet.Eikä sitten aloita terapiaa vaan syö niitä lääkkeitä.Tuota olen nähnyt harmittavan paljon.Ihmiset aliarvioi puhumisen voiman,vai onko se jotenki noloa myöntää käyvänsä terapiassa,kun useasti alkaa lääkkeiden aloittamisen jälkeen puheet että "en minä terapiaa enään tarvitse".

Meinaan,kuten jo aloittaja sanoi,ei ne lääkkeet pelkästään sitä ongelmaa ratkaise,auttaa vaan selviämään sen pahiman ylitse.Tottakai jos häiriö on vain ja ainoastaan kemiallinen,niin ei terapia mielestäni ole elintärkeä.

Vaikea kysymys ..
Good human, but sometimes if needed, a bad citizen.
Sannnu

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja Sannnu »

Haemaeraemies kirjoitti:
Sannnu kirjoitti: Määrätäänkö lääkkeitä liiana helposti?
Tottakai jos häiriö on vain ja ainoastaan kemiallinen,niin ei terapia mielestäni ole elintärkeä.

Vaikea kysymys ..
Niin, kuinka moni menee niin pitkälle, että määräisi potilaan tutkimuksiin, jossa selvitettäisiin johtuuko sairastelu kemiasta, eli että aivot eivät välitä serotoniinia tehokkaasti. En ole kuullut yhdenkään ihmisen päässeen em. tutkimuksiin.

Aiheesta muuten paljon keskustelua www.tukiasema.net
prosessi

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja prosessi »

Serotoniinin takaisinoton estäjien huippupaikat tilastoissa selittyvät osittain myös sillä, että ne auttavat erittäin moniin eri sairauksiin. Jos tilastoja ei tehtäisi valmisteiden, vaan käyttötarkoituksen mukaan, ei huippupaikka olisi enää niin selvä.

Asiat, joista selviäisi "viikon sairaslomalla", harvemmin johtavat masennuslääkkeiden käyttöön. Esimerkiksi minä kävin keskustelemassa puolen vuoden ajan ennen lääkkeiden käytön aloittamista, enkä varmasti ole ainoa.

Masennuksen lisääntyminen puolestaan on selvä asia, sitä tapahtuu. Eli lääkkeiden käytön lisääntyminen ei myöskään automaattisesti tarkoita liian helposti saatavia reseptejä. Syitä on monia, yksi suurimpia se, että moni sellainen sairaus, joka aiemmin johti kuolemaan, pysyykin nykyään kurissa kroonisena sairautena. Niiden mukana sitten tulevat mielialaongelmatkin.

Toinen suuri syy on työelämä. Käytännössä vaihtoehtoina ovat ylityöllistyneisyys tai työttömyys, jotka molemmat rasittavat elimistöä -> mielialaongelmia.

Kolmas syy safinkin mainitsema huono ruokavalio. Erittäin moniin psyykkisiin ongelmiin liittyy tiettyjen ravinteiden liian niukka saanti. Moni niistä on sellainen, jotka ovat jääneet pois normaalista ruokavaliosta sen takia, että raaka-aineet puhdistetaan liian tarkkaan, kuten valkoiset vehnäjauhot, perunajauho yms. Samaten terveysintoilijoiden liian pitkälle viety kovien rasvojen totaalinen välttäminen on ongelma, kuten minkä tahansa muunkin normaalin ravinnon totaalinen välttäminen. Ei pelkästään serotoniiniaineenvaihdunta mene sekaisin, vaan myös dopamiini- ja noradrenaliini-. Hankalaa.
Avatar
Haemaeraemies
Kitisijä
Viestit: 3886
Liittynyt: 14.08.2005 18:34

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja Haemaeraemies »

Sannnu kirjoitti: Niin, kuinka moni menee niin pitkälle, että määräisi potilaan tutkimuksiin, jossa selvitettäisiin johtuuko sairastelu kemiasta, eli että aivot eivät välitä serotoniinia tehokkaasti.
Niin,tuon tutkiminen on sen verran kallista että helpompi lyödä repsa käteen,laittaa terapia jonoon ja käsitellä se perinteisenä mielenterveysongelmana joka kumpuaa psyykkeestä.
Good human, but sometimes if needed, a bad citizen.
Kajastus

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja Kajastus »

Usein depressiosta keskusteltaessa tulee esiin väite, jonka mukaan ihmiset valittavat nykyään vaivojaan liian helposti ja popsivat masennuslääkkeitä vaikka eivät niitä todellisuudessa tarvitsisi. Asia taitaa kuitenkin pikemminkin olla päinvastoin: masennus on alidiagnosoitu sairaus, josta kärsivät eivät hae apua, vaikka sitä tarvitsisivat.

Epidemiologisen tutkimuksen (jonka asiantuntija en missään tapauksessa väitä olevani) mukaan vain vähemmistö masennukseen sairastuneista käyttää terveyspalveluja masennuksen hoitamiseen. Ne, jotka hoitoon hakeutuvat ovat yleensä kärsineet sairaudesta jo pitkään. Lievemmistä masennustiloista kärsivistä vain verrattain pieni vähemmistö hakeutuu hoitoon. Tämän vuoksi väite, jonka mukaan SSRI-lääkkeitä käytetään liikaa, ja että nimenomaan "liian lievistä" oireista kärsivät näin tekevät on mielestäni liioiteltu.

Masennusoireita itsessään tunnistavia tulisi edellä sanotun perusteella siis pikemminkin rohkaista hakeutumaan hoitoon ja käyttämään heille mahdollisesti määrättyjä lääkkeitä, eikä jarrutella heitä toteamalla että nykyään ei siedetä edes pieniä vastoinkäymisiä. Tämä on tärkeää jo siksi, että masennuksen hoitamattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle taloudellisia ja muita muita menetyksiä, joita voitaisiin pienentää mikäli suurempi osa masentuneista hakeutuisi hoitoon.

SSRI-lääkkeiden myynnin kasvulle on varmaan useita syitä, joita prosessi kirjoituksessaan ansiokkaasti valotti. Erityisesti tuo, että SSRI-lääkkeitä käytetään useiden muidenkin häiriöiden kuin masennuksen hoitoon oli hyvä pointti. Tietääkseni niitä käytetään aloitusviestissä mainitun pitkittyneen unettomuuden hoidon lisäksi myös mm. keskittymishäiriöiden, sosiaalisten pelkotilojen ja esim. syömishäiriöiden hoitoon.
segma

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja segma »

Kajastus kirjoitti:Masennusoireita itsessään tunnistavia tulisi edellä sanotun perusteella siis pikemminkin rohkaista hakeutumaan hoitoon ja käyttämään heille mahdollisesti määrättyjä lääkkeitä, eikä jarrutella heitä toteamalla että nykyään ei siedetä edes pieniä vastoinkäymisiä. Tämä on tärkeää jo siksi, että masennuksen hoitamattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle taloudellisia ja muita muita menetyksiä, joita voitaisiin pienentää mikäli suurempi osa masentuneista hakeutuisi hoitoon.
Minusta nimenomaan tuollainen jarruttelu sen varjolla, että nykyään hakeudutaan liian heppoisin perustein mielenterveydelliseen hoitoon on isoin mahdollinen karhunpalvelus mitä masentuneelle tai edes lievästi alakuloiselle voi tehdä. Se alemmuudentunne jota tuollaisesta voi repiä (ja masentunut todennäköisesti myös repii) on sitä luokkaa, että lievästä tilastakin voidaan saada pienellä noidankehäilyllä aikaan hengenvaarallinen masennuskierre.

Toisaalta hoitoon hankkiutumiseen rohkaiseminen taas minusta edistää tilannetta, vaikkei hoitoon edes hakeutuisi, kun tietää, että on olemassa ainakin yksi suurella todennäköisyydellä auttava pakotie, jos omat voimavarat ehtyvät.

Lääkkeistä en noin muuten tiedä, minulle on riittänyt toistaiseksi psykologille jutustelu.
nokkaelain

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja nokkaelain »

Sannnu kirjoitti:Tottakai jos häiriö on vain ja ainoastaan kemiallinen,niin ei terapia mielestäni ole elintärkeä.
Niin, kuinka moni menee niin pitkälle, että määräisi potilaan tutkimuksiin, jossa selvitettäisiin johtuuko sairastelu kemiasta, eli että aivot eivät välitä serotoniinia tehokkaasti. En ole kuullut yhdenkään ihmisen päässeen em. tutkimuksiin.[/quote]

Mutu-tuntumalta sanoisin, että tuollaisia tutkimuksia ei paljon tehdä, koska saavutettu hyöty ei ole suuri. Masentuneilla voidaan keskimäärin todeta alentunut serotoniinin määrä, mutta eihän se kerro masennuksen syistä oikeastaan mitään (esim. mikä on syy tai seuraus). En oikein usko, että lääkkeistä hyötyvien osuus niitä kayttävistä paljonkaan muuttuisi, vaikka tuollaisia testejä tehtäisiin. Ainakin vaikea-asteisemmat masennukset voi tunnistaa ilman kalliita testejäkin ja lievän kohdalla on muutenkin kyseenalaista kannattaako ensimmäisenä kokeilla lääkkeitä.

Muita elimellisiä/kemiallisia juttuja kyllä testataankin - ainakin kilpirauhasen vajaatoimintaa eli sen aiheuttamaa tyroksiinin vajausta. Ravinnon puutteista Safi mainitsi B-vitamiinit. Uskoisin, että useampia puutostiloja testattaisiin, jos siitä olisi havaittu olevan merkittävää hyötyä hoidon kannalta.
prosessi

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja prosessi »

nokkaelain kirjoitti:Ravinnon puutteista Safi mainitsi B-vitamiinit. Uskoisin, että useampia puutostiloja testattaisiin, jos siitä olisi havaittu olevan merkittävää hyötyä hoidon kannalta.
Monia noista puutostiloista on mahdotonta mitata, koska niitä optimaalisia määriä elimistössä ei ainakaan toistaiseksi tunneta. Lähinnä noita epäilyjä mahdollisten puutostilojen vaikutuksista herää, kun yksittäisten ravinteiden yhteyksiä endokrinologiseen järjestelmään havaitaan, mutta sekään ei vielä auta selvittämään niitä optimaalisia määriä. Safin tietojen ongelma on siinä, että niiden reaalinen merkitys on edelleen hämärän peitossa.
nokkaelain

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja nokkaelain »

Elppis kirjoitti:Pääasiassa olen sitä mieltä että lääkkeitä annetaan muutenkin liian helposti vaivaan kuin vaivaan - mitään uutteita tai rohdosvalmisteita (mitkä ennenvanhaa toimivat mainiosti) ei taloudellisistä syistä (pitää lääkefirmojenkin pysyä pystyssä näköjään meidän kustannuksella) suosita lääkärin määräyksellä. Hmph!
Osa ongelmaa on se, ettei lääketehtailla ole intressejä tutkia tuollaisia tuotteita. Ja se tutkimus jos mikä on todella kallista. Yhteis- ja sivuvaikutuksien tutkiminen on oikeastaan vielä vaikeampaa kuin lääkkeillä, koska rohdokset koostuvat usein isosta joukosta vaikuttavia aineita. Monista tuotteista on tietysti ainakin alustavia tuloksia, joten ei niitä kokonaan kannattaisi unohtaa.

Toiseksi, en näe järkeä siinä, että lääkärit määräisivät tutkimattomia tuotteita ja yhteiskunta maksaisi korvauksia. Esim. juuri masennuksen hoidossa ei yksittäistapauksista saatu kokemus kerro yhtään mitään siitä, onko jollain aineella todellista tehoa. Vähän olen skeptinen tunnettiinko ennen vaikkapa vaikeaan masennukseen "mainiosti toimivia" rohdoksia.
prosessi kirjoitti:Monia noista puutostiloista on mahdotonta mitata, koska niitä optimaalisia määriä elimistössä ei ainakaan toistaiseksi tunneta. Lähinnä noita epäilyjä mahdollisten puutostilojen vaikutuksista herää, kun yksittäisten ravinteiden yhteyksiä endokrinologiseen järjestelmään havaitaan, mutta sekään ei vielä auta selvittämään niitä optimaalisia määriä.
Ajattelin jo aiemmin avata aiheesta ketjun, esim. "Käytätkö lisäravinteita?", mutta en välittäisi leimautua niiden vähättelijäksi, joten menköön tässä.

Jotkut yksityiset hivenaineklinikat ym. tekevät vaikka mitä mittauksia ja määräävät tai myyvät "puutteisiin" nipun tuotteita. Onhan se totta, etteivät esim. vitamiinien saantisuositukset perustu mihinkään ehdottomaan tietoon. Jotkut lääkäritkin haluaisivat moninkertaistaa osan niistä, kun taas varmaan aika yleisesti halutaan, että tuollainen perustuisi tutkittuun tietoon hyödyistä ja haitoista.

Itse olen käyttänyt omega3-rasvahappovalmistetta, koska sen tarve tuntuu loogiselta siinä mielessä, etten tosiaan syö rasvasta kalaa monta kertaa viikossa; siitä huolimatta, etten yleensä mielelläni syö "turhia pillereitä", olivat lääkkeitä tai mitä vaan (esim. huomasin viime kesänä kuumeessa ollessa, että Burana-pakettini oli vuodelta 2002), ja vaikka ärsyttääkin, että noita mainostetaan "ihmelääkkeinä" kaikkeen.

Nuo rasvahapot ovat tärkeitä sekä aivojen, että verenkiertoelimistön kannalta, joten teoriassa voisi olettaa, että lisäsaannista olisi hyötyä. Jotain viitteitä asiasta on saatukin, mutta toisaalta vuoden aikan molemmista käyttötarkoituksista on julkaistu metatukimukset, joissa ei ole voitu osoittaa hyötyjä.

Toisekseen harmittaa, etten lukenut tuoteselostetta ajatuksella purkkia ostaessani: Rasvahapoista EPAa on ainakin sentään tutkittu, mutta osa olikin DHAta ja arakidonihappoa (mahd. jopa haitallista; tai sitten kyse olikin alfalinoleenihaposta ja merkinnät harhaanjohtavia). Lisäksi mukaan oli lisätty kasa vitaamiineja ym. (ei btw pidä täysin paikkaansa edes se peruskoulussa opetettu asia, että vesiliukoisia vitamiineja voisi syödä mielin määrin ilman haittoja.) Noista kapseleista (niitä on 4 kuukaudeksi...) tuskin saa liikaa, mutta B-vitamiineja lisätään elintarvikkeisiinkin, joten ainakin turhalta tuntuu saada monikymmenkertaisiakin annoksia suosituksiin nähden.
Avatar
mustaenkeli
Kitisijä
Viestit: 2884
Liittynyt: 09.09.2005 12:08
Paikkakunta: Hell-sinki
Viesti:

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja mustaenkeli »

Sannnu kirjoitti:Oman kokemukseni mukaan nuo lääkkeet poistavat vain oireet, eivät paranna. Paras keino ahdistavien tuneteiden käsittelyyn on se vanha tuttu puhuminen.
Nykyaikana on vaan niin paljo helpompi saaha niitä troppeja nassuun ku terapiaa. Tässä ehkä yksi syy kaikenmaailman ryynien yleisyyteen.

Toisaalta, joskus on hyvä poistaa eka niitä oireita ennenku ees alkaa avaamaan sanallista arkkuaan. Usein kun ihminen hyvin, hyvin mieli maassa ollessaan ei oo ehkä lahjakkain puhumisen taidoiltaan. Puhuminenki voi olla hurrjan rankkaa.

Oon minäki nappeja aikoinani syöny. Oireet läks ja muuta apua ei tarjottu, joten parempi tuoki ku ei mitää. Tänää tuli ny sitte vuos täyteen pitkäkestosta psykoterapiaa, kaks kertaa viikossa tunnin sessioita. Voi ku tää terapia ois ollu mahollista jo sillon seittemän-kaheksan vuotta sitten... mut parempi nyt ku ei millonkaan.
Vahinko etteivät äiditkin saa lähteä milloin heitä huvittaa ja ruveta nukkumaan ulkosalla. Varsinkin äidit sitä toisinaan tarvitsisivat.
-muumimamma
prosessi

Re: Serotoniinin takaisin oton estäjät

Viesti Kirjoittaja prosessi »

nokkaelain kirjoitti:
prosessi kirjoitti:Monia noista puutostiloista on mahdotonta mitata, koska niitä optimaalisia määriä elimistössä ei ainakaan toistaiseksi tunneta.
Jotkut yksityiset hivenaineklinikat ym. tekevät vaikka mitä mittauksia ja määräävät tai myyvät "puutteisiin" nipun tuotteita. Onhan se totta, etteivät esim. vitamiinien saantisuositukset perustu mihinkään ehdottomaan tietoon. Jotkut lääkäritkin haluaisivat moninkertaistaa osan niistä, kun taas varmaan aika yleisesti halutaan, että tuollainen perustuisi tutkittuun tietoon hyödyistä ja haitoista.
Kun esim. vitamiineja käytetään lääkkeinä sairauksien hoitoon (esim. a-vitamiini ja akne), ovat annostukset usein jopa tuhatkertaisia normaalisuosituksiin verrattuna. Silloin tietenkin kyseessä ovat tutkitut tiedot hyödyistä ja haitoista, mutta ne perussyyt sille, miksi hoidot tehoavat, tai siis, miksi ongelmat yleensäkään ilmaantuvat, ovat todella vaikeasti tutkittavissa.

Itse olen yhtenä harrastuksenani tehnyt kaikille kuolleille/lopetetuille rotilleni itse ruumiinavaukset. Niiden sisäelimistä on ollut todella helppoa nähdä, mitä ne ovat elämänsä eri vaiheissa syöneet. Ainakin rotilla elimistö mukautuu niin tehokkaasti syötyyn ravintoon, että jo tietyn ravinteen syöttäminen tutkimustarkoituksessa muuntaa eläimen ruoansulatusta niin paljon, että saadut tulokset pätevät vain sellaiseen rottaryhmään, joka on syönyt identtistä ruokaa. Siten kaikki yleispätevät suositukset ovat yksinkertaisesti mahdottomia laatia, joten ei ole kovin yllättävää, etteivät vuosikymmeniä sitten tehdyt hatusta vedetyt suositukset pahemmin muutu...
Vastaa Viestiin