Nokiaa vai iUskovaisuutta?

Tietokonejutut, pelit ja muu nörtismi; autot, kaasupullot ja muut lelut
Avatar
huima
Kitisijä
Viestit: 4217
Liittynyt: 17.04.2007 11:39

Nokiaa vai iUskovaisuutta?

Viesti Kirjoittaja huima »

Hämistä fleimattiin toisessa ketjussa N8-failblogin linkkaamisesta, mielestäni varsin turhaan sillä Nokia on johdonmukaisesti tuotteissa ja palveluissaan onnistunut kusemaan käyttökokemuksen jossain kohtaa lähes poikkeuksetta. Ennen sillä ei ole ollut niin paljon väliä, kun kilpailua ei ole ollut - mutta kilpaillussa ympäristössä erot näkyvät ja tuntuvat niin isoina, ettei se ole enää edes hauskaa.

En tiedä mikä Nokian organisaatiossa kusee, mutta hyvätkin ideat ja ajatukset ollaan ilmeisesti osattu tappaa, kuristaa ja raiskata takaapäin. Ei niin iso joukko fiksuja ja hyviä ihmisiä voi failata johdonmukaisesti jatkuvasti, ellei organisaatiossa ole fundamentaaleja ongelmia.

Siinä ajassa kun Nokia levitti eväänsä usealle platformille ja pusasi Maemoa vuosia, saamatta siitä kunnollista consumer deviceä aikaiseksi - loivat kilpailijat melkein tyhjästä kokonaan uudet käyttöjärjestelmät sekä hardwaren, sekä mikä tärkeämpää -- merkityksellisiä palvelukokonaisuuksia, joista käyttäjät pitävät.

Viimeinen omalla rahalla ostettu Nokia puhelin minulla on tämä N900, johon olen geekki-leluna erittäin tyytyväinen - mutta pettynyt siihen, että sen täyttä potentiaalia ei koskaan ole hyödynnetty loppuun. Se jää vain tällaiseksi linux-nörttien työkaluksi ja laitteeksi, jolla toki voin ottaa ssh-yhteyden palvelimelleni datacenterissä - mutta jolta puuttuu muiden älypuhelinten sijaan tuki erilaisille palveluille, joita haluaisin käyttää helposti näppäilemällä.

Työnantajan rahoilla tulen ostamaan Nokiaa varmaan jatkossakin, ja mahdollisesti tutkimuskäyttöön niitä tulevia Meego-laitteitakin. Mutta epäilen suuresti että tulee vierähtämään aikaa, ennen kuin haksahdan uudestaan oikeasti innostumaan Noksun laitteista tai palveluista.

Fool me once, shame on you. Fool me 34 times, it is Nokia.

Piru asuu detaljeissa.

N8 on paperilla ja varmaan hardiksena aivan loistava kone, ja kuolasin kanssa sen kameralla otettuja kuvia, sekä ajatuksia mitä ne speksit meinaavat käytännössä. Sitten muistin, että ennen kuin niistä hardiksen featureista on mitään iloa - on välissä vielä iso kerros softaa a'la Symbian.

Diggaan hyvästä käytettävyydestä ja siitä, että laite ja softa tukee niitä toimintoja, joita olen tekemässä. Sillä ei ole tekemässä mitään iUskovaisuuden kanssa - vaan sen kanssa, että toisaalla jengi on oikeasti pistänyt käyttäjän suunnittelun keskelle ja rakentanut intuitiivisiä laitteita ja palveluita joita on oikeasti mukava käyttää.

Noksulla on paljon kirittävää ja voi olla, että N8 on jo sinällään hyvä puhelin. Mutta on vaikea innostua enää mistään, mitä Nokia on tehnyt - kun Nokia on onnistunut monta kertaa peräkkäin alittamaan odotukset.

Ja siis tämä ei tarkoita sitä, etteikö Nokian softat, palvelut ja tuotteet olisi koko ajan parantuneet huimasti - vaan sitä, että samaan aikaan kilpailijat ovat juosseet eteenpäin vielä kovempaa.

Ostin viikolla Pariisista viimein iPadin ja olen ollut erittäin innoissani laitteesta, joka täyttää sille asettamani tarpeet lähes täydellisesti ja jossa on siltikin enemmän featureita kuin olisin tarvinnut. Haluaisin kokea samanlaista iloa ja hyvää fiilistä vielä myös Nokian tuotteista.

Samaan aikaan toisaalla Apple ilmoitti uutisia, jotka saattoivat olla hyviä tai kusta pahasti minun nilkoilleni java-tuen lopettamisen suhteen jatkossa -- joten toivoisin, että yhtä hyviä avoimempia vaihtoehtoja olisi olemassa.

Ihan hyvä on edelleen parhaan pahin vihollinen ja Nokian tuotteet ja palvelut ovat olleet ihan hyviä. Turha middle management Noksusta helvettiin ja rohkeasti tekemään vain nopeammin ja ketterämmin parempia tuotteita sekä palveluita. Powerpointit ja turhat palaverit pois, tilalle aitoa intohimoa ja rakkautta niihin juttuihin, joita ollaan rakentamassa.

Ehkä sitten Keilaniemestä aletaan jälleen haastamaan ja määrittelemään miten maailma makaa. Symbianin luoman installed basen ja aikaisemman menestyksen varassa pärjätään vielä vuosia, mutta seuraavien sukupolvien laitteiden ja palveluiden installed baseja rakennetaan jo nyt... ja niissä Nokia on häviöllä.

Mutta ehkä Nokia ei enää edes halua sellaiseen liiderin positioon, vaan tyytyy olemaan takuuvarma rahakone ja kilpailemaan muiden teknologiajättien kanssa kaventuvista marginaaleista.
Manaaja

Viesti Kirjoittaja Manaaja »

Onko joku tällä palstalla muka ollut sitä mieltä, ettei Nokian nykykama olisi ollut pitkään kilpailijoistaan jälkeenjäänyttä? Tai että softapuoli toimisi kympillä?

Mä en itse ole vaihtanut puhelinta kohta neljään vuoteen juurikin sen vuoksi, ettei Nokia ole saanut sinä aikana oikein mitään alusta loppuun asti fiksua. Uudelleenlämmitetyt symbianit ovat olleet wanhoja viimeiset 5 vuotta alalla joka jo valmiiksi juoksee karkuun kaikista nopeiten. Ovi... puuh.

Omenatuotteet eivät kiinnosta sen vuoksi, että tällaisen gadget-miehen mielestä niissä on aina joitakin liian suuria ja rajuja teknisiä puutteita varsinkin hintalappuunsa nähden, vaikka joidenkin juttujen implementointi käyttäjäkokemukseksi olisikin huippuluokkaa.

Jostain syystä mulla tuo käyttäjäkokemuksen omenainen korvaamattomuus on vain aina jäänyt kokematta. En yksinkertaisesti ymmärrä sitä mistä omenaihminen hypettää, vaikka istuisi vieressä näyttämässä. Tyyliin "daah, tätä samaahan on voinut tehdä kilpailijalla jo 4 vuotta, muttei sille ole keksitty näin raflaavaa nimikettä", kun toinen markkinoi vaahto suunpielessä jostain kuvien siirrosta muistikortilta ikäänkuin se olisi jonkinlaista kytkeytymistä visuaalisten tunne-elämysten aivotunneliin. Jotenkin aina tuleekin fiilis kun juttelisi uskovaisen hörhön kanssa. Asioita ei enää kutsuta niillä nimillä kun ne on, ja perusominaisuuksiin lisätään ylimaallisuutta. Jos kirkon jäsenmäärä halutaan kasvuun, riittää että Jobs palkataan myymään sitä.

Kai se pitäisi pikkuhiljaa katsella oisko noista W7-luureista mihinkään.
elco

Viesti Kirjoittaja elco »

Mitä olet ipadillasi tehnyt? Olisi hyvä saada pieni briiffaus niistä tempuista niin voisi pistää tämän edes suunnilleen oikeaan perspektiiviin.

Nokialla pystyy soittamaan, vastaanottamaan puheluita, viestittämään, selaamaan nettiä jotenkuten ja paikantamaan itsensä. En oikein tiedä onko tämän käytettävyys jotenkin surkea, mutta silti kykenen elämään elämääni.
RP

Viesti Kirjoittaja RP »

Vaadin puhelimelta ainoastaan sitä, että sillä voi soittaa, tekstailla ja kaiutin toimii (ei esim. skulaa mitenkään tytsän 60€ Nokiassa, ja juuri se on tarvittava ominaisuus siinä puhelimessa).

Nykyajan puhelimissa on niin paljon kaikkea krääsää millä en kertakaikkiaan tee yhtikäs mitään.
Gaia

Viesti Kirjoittaja Gaia »

Nokia 2110 oli hyvä puhelin. Oikeastaan vika hyvä puhelin jonka olen omistanut.
Vaikka en ikipäivänä luovu Omenatietokoneestani, en missään nimessä halua iPhonea tai mitään sen kaltaista. Vähän niinq RP sanoi. Perusluuri rokkaa.
Kamera, videokamera, soitin, kahvinkeitin, metsästyskivääri ja ydinaseiden kaukolaukaisin, varsinkaan ksketusnäytöllä, eivät just kuulu minkäänmerkkiseen puhelimeen.
(ja mikis hitossa pitää miettiä PUHELIMEN käyttöjärjestelmää???)
Manaaja

Viesti Kirjoittaja Manaaja »

Gaia kirjoitti:(ja mikis hitossa pitää miettiä PUHELIMEN käyttöjärjestelmää???)
No mua on ainakin vituttanut tässä Symbian 9.2:ssa (S60 3rd edition FP1) se, että selain ei yksinkertaisesti toimi, vaan kaataa koko ajan sivujen lataamista muistivirheisiin. Oon sen verran edistyksellinen nörtti, että vaadin puhelimeltani seuraavat ominaisuudet:

- puhelut
- tekstiviestit
- kamera videotallennuksella
- MP3-toisto
- "oikea" nettiselain

Ja viimeistä tää ei siis oikein tarjoa paskan käyttiksen vuoksi. Kai tohon olis muitakin selaimia saatavilla, mutta en ole jaksanut säätää, veppiä tarvii sen verran harvoin tien päällä.

En nyt niin hirveän kranttu ole käyttöjärjestelmän nopeuden suhteen, mutta täytyy sanoa että Nokia 6600:n symbian 7:aan meinasi useampaan kertaan palaa käämi.
Gaia

Viesti Kirjoittaja Gaia »

^Niin, jos vaatii kaikkea.
Puhelimella pitää pystyä soittamaan ja vastaanottamaan puheluita ja lähettämään ja vastaanottamaan tekstiviestejä.
Kaikki muut kilkkeet ovat turhia :]
Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 20081
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Viesti Kirjoittaja Bluntly »

Ainoat ylimääräiset hilavitkuttimet, mitä "puhelimessa" käytän, on jonkinlainen kalenteri ja herätyskello. No satunnaisesti ajastinta kun tarvitaan yli tunnin paistoaikoja.

Selaillessani noksun luureja niin ei osunut silmään ainuttakaan jossa ei olisi ollut kameraa. No en kyllä kovin paljoa kiinnostanut selailla kun nykyinenkin karvalakki toimii oikein hyvin.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.
Manaaja

Viesti Kirjoittaja Manaaja »

Gaia kirjoitti:^Niin, jos vaatii kaikkea.
Puhelimella pitää pystyä soittamaan ja vastaanottamaan puheluita ja lähettämään ja vastaanottamaan tekstiviestejä.
Kaikki muut kilkkeet ovat turhia :]
Puhelimien nykyspeksauksesta päätellen mä vaadin vielä jotain aika paljon vähemmän kuin kaikkea...
Avatar
Vagabondo
Kitinä VIP-jäsen
Viestit: 6273
Liittynyt: 23.09.2010 9:38

Viesti Kirjoittaja Vagabondo »

Mulla omena tippuu pois valikoimista jo hinnan takia. En viitsi sijoittaa kovin montaa satasta laitteeseen joka kuitenkin hajoaa tai vanhenee muutamassa vuodessa. Puhelimella soittamisen lisäksi käytän lähinnä kalenteria ja musiikkisoitinta. Mä oon ollut hyvin tyytyväinen Nokian expressmusicien äänenlaatuun ja varmaan ostan niitä jatkossakin. Pitäähän kavereiden työpaikkoja tukea :D

Kosketusnäytöstä tuskin enää luovun, koska se on mielestäni perinteiseen puhelimeen verrattuna huomattavasti käytännöllisempi. Oikeastaan kaikkiin käyttämiini toimintoihin pääsee lukuisten oikopolkujen ansiosta yhdellä tai kahdella painalluksella. Nokian kosketusnäyttöön tottuneena en oikein ymmärtänyt ipad:n kosketusnäytön hyvyyttä, kun sitä pääsin hypistelemään. Zoomaus toimii hienosti, mutta itse näytön käytettävyydessä on mielestäni enemmän kysymys tottumisesta.
Yet ah! why should they know their fate? Since sorrow never comes too late, And happiness too swiftly flies. Thought would destroy their paradise.
No more; where ignorance is bliss, 'Tis folly to be wise.
Avatar
huima
Kitisijä
Viestit: 4217
Liittynyt: 17.04.2007 11:39

Viesti Kirjoittaja huima »

Vagabondo kirjoitti: Nokian kosketusnäyttöön tottuneena en oikein ymmärtänyt ipad:n kosketusnäytön hyvyyttä, kun sitä pääsin hypistelemään. Zoomaus toimii hienosti, mutta itse näytön käytettävyydessä on mielestäni enemmän kysymys tottumisesta.
N900 on ollut ainoa kosketusnäytöllinen puhelimeni, mutta silti iPad tuntui heti kotoisalta. Laite teki vähemmän virhetunnistuksia kuin N900 ja hanskasi paremmin horisontaali / portrait-moodien tunnistukset.
Avatar
exPertti
Kitisijä
Viestit: 24656
Liittynyt: 08.02.2008 12:51

Viesti Kirjoittaja exPertti »

^ Niin, oletteko käyttänyt noksun kapasitiivisella tatsilla olevia luureja?

Eli N8 lähinnä (X6:ssakin taisi olla). Meinaan, että vertailu resisitiivisen ja kapasitiivisen tatsin välillä on aika turhaa.

Ensiksi mainittu vaatii voimaa painalluksissa, mutta toisaalta toimii muillakin ulokkeilla kuin iholla. Jälkimmäinen on kevyt käyttää ellei ole tarvetta käyttää sitä ulkona hanskat kourassa tai tikulla.
Came here for school, graduated to the high life
NuoriD

Viesti Kirjoittaja NuoriD »

huima kirjoitti: N900 on ollut ainoa kosketusnäytöllinen puhelimeni, mutta silti iPad tuntui heti kotoisalta. Laite teki vähemmän virhetunnistuksia kuin N900 ja hanskasi paremmin horisontaali / portrait-moodien tunnistukset.
Kuinkakohan moni normaali (pun intended) käyttäjä kiinnittää huomiota tuollaiseen?

Asiakas on toki aina oikeassa.
Avatar
huima
Kitisijä
Viestit: 4217
Liittynyt: 17.04.2007 11:39

Viesti Kirjoittaja huima »

elco kirjoitti:Mitä olet ipadillasi tehnyt? Olisi hyvä saada pieni briiffaus niistä tempuista niin voisi pistää tämän edes suunnilleen oikeaan perspektiiviin.

Nokialla pystyy soittamaan, vastaanottamaan puheluita, viestittämään, selaamaan nettiä jotenkuten ja paikantamaan itsensä. En oikein tiedä onko tämän käytettävyys jotenkin surkea, mutta silti kykenen elämään elämääni.
iPad ei ole puhelin, joten teen sillä eri asioita kuin puhelimella.

Koska en ole dynaaminen Porsche-mies, vaan edelleen käytän julkisia kulkuvälineitä, takseja ja lentokoneita - on iPadin pääasiallinen käyttötarkoitus minulla olla lukulaite erilaisiin medioihin. Kamppailin pitkään ostaako Amazonin Kindle, mutta iPad voitti siinä että sillä voi tehdä enemmän kuin vain lukea eKirjoja: katsoa leffoja, kuunnella musiikkia, lukea RSS-feedit uutispalveluista jne.

iPadi voittaa sub notebook läppärit siinä, että siinä ei ole turhaan näppäimistöä ja käyttö tapahtuu oikeasti vain kosketysnäytön kautta - jolloin kaikki ohjelmat on mietitty kosketusinteraktioita varten. Lentokoneessa, metrossa ja taksissa on jopa ruuhkassa mukavampi pitää yhdessä kädessä iPadia kuin kirjaa, kuin yrittää pitää seistessä kädessä miniläppäriä ja lukea sen ruudulta.

Rantin pointti oli siinä, että siinä missä Nokia tuottaa hyviä value for money bulkkituotteita - se on menettänyt kehittyneempien laitteiden liideri asemat todella pahasti, eikä ole vähään aikaan innovoinut mitään sellaista joka olisi muuttanut sitä miten ihmiset näkevät ja kokevat maailmaa.

Hyvät jutut jäävät puolitiehen ja parhaista jutuista joku muu kehittää lopulta toimivan version tai idean. Ja se harmittaa, koska haluaisin että Nokia menestyisi ja tekisi hyviä tuotteista, sekä palveluita.. tarjoten jatkossakin hyviä duuneja suomalaisille insinööreille.
Avatar
huima
Kitisijä
Viestit: 4217
Liittynyt: 17.04.2007 11:39

Viesti Kirjoittaja huima »

NuoriD kirjoitti:Kuinkakohan moni normaali (pun intended) käyttäjä kiinnittää huomiota tuollaiseen?

Asiakas on toki aina oikeassa.
No kyllä sen huomaa, kun puheluun vastatessasi puhelimen näyttö siirtyy pystytilasta vaakatilaan ja toisinpäin... estäen sinua painamasta vastaa-nappia ennen kuin puhelin on selvittänyt että miten se nyt kaikki napit järjestelee uudestaan ruudulle ja piirtänyt ne uusiksi.

En ole iPhonea kokeillut, että hanskaako se hommaa paremmin kun/jos kädellä on samanlainen liike kun puhelimen ottaa taskusta ja yrittää vastata, mutta tuo feature on N900:ssa ärsyttänyt jonkun aikaa.
NuoriD

Viesti Kirjoittaja NuoriD »

http://www.gigantti.fi/product/puhelime ... y?scid=836

N8 495.

Mihin hintaan iPhonea myydään Suomessa? Vai pystyykö sitä ostamaan ilman operaattorisopimusta?
Gaia

Viesti Kirjoittaja Gaia »

NuoriD kirjoitti: Mihin hintaan iPhonea myydään Suomessa? Vai pystyykö sitä ostamaan ilman operaattorisopimusta?
Nykyään pystyy. Elisa Shopit -hinnat:
16 Gt 589,-
32 Gt 689,-
Avatar
Vagabondo
Kitinä VIP-jäsen
Viestit: 6273
Liittynyt: 23.09.2010 9:38

Viesti Kirjoittaja Vagabondo »

Omassa 5530:ssa puhelin ei käännä perusasennossa kuvaa ollenkaan. Vasta sovellukset, joissa landscapesta on hyötyä, kääntyvät.
Yet ah! why should they know their fate? Since sorrow never comes too late, And happiness too swiftly flies. Thought would destroy their paradise.
No more; where ignorance is bliss, 'Tis folly to be wise.
NuoriD

Viesti Kirjoittaja NuoriD »

Gaia kirjoitti:
NuoriD kirjoitti: Mihin hintaan iPhonea myydään Suomessa? Vai pystyykö sitä ostamaan ilman operaattorisopimusta?
Nykyään pystyy. Elisa Shopit -hinnat:
16 Gt 589,-
32 Gt 689,-
OK. Eli N8 on 16% halvempi. Mutta toki, jos asiakas on halukas maksamaan iPhonesta enemmän, niin sehän on Applen voitto.
Avatar
Vesper
Kitisijä
Viestit: 11391
Liittynyt: 08.01.2009 22:53

Viesti Kirjoittaja Vesper »

Miksi kukaan haluaisi maksaa puhelimesta 600€? En vaan tajua.
When I drink alcohol, everyone says I'm an alcoholic. When I drink Fanta, no one says I'm fantastic.
NuoriD

Viesti Kirjoittaja NuoriD »

"–Tiedän, että kaikilla on pakonomainen tarve vertailla kaikkea iPhoneen, mutta se on ihan sama kuin vertaisi hyvin kalliita autoja ja keskihintaisia autoja. Se on väärä vertailu."

http://www.uusisuomi.fi/raha/99672-noki ... a%E2%80%9D

Mielenkiintoista. Miksi Nokia sitten ei tee hyvin kallista puhelinta?

(Vertu ei kuulu tähän)
Avatar
Haemaeraemies
Kitisijä
Viestit: 3822
Liittynyt: 14.08.2005 18:34

Viesti Kirjoittaja Haemaeraemies »

Vesper kirjoitti:Miksi kukaan haluaisi maksaa puhelimesta 600€? En vaan tajua.
Jos puhelin vapauttaa sinut työpisteeltä, toimii osittain toimistona, viihdekeskuksena ja yleiskommunikaatio välineenä, niin kyllähän siinä alkaa saamaan rahalle vastinetta.

Mielestäni olennaista on että käyttäjä tajuaa hankkivansa muutakin kuin puhelimen. Pelkäksi puhelimeksi niin n8 kuin iphone on turha.
Good human, but sometimes if needed, a bad citizen.
Gaia

Viesti Kirjoittaja Gaia »

Vesper kirjoitti:Miksi kukaan haluaisi maksaa puhelimesta 600€? En vaan tajua.
En mäkään.
Tämä on jokseenkin sopivan hintainen.
Kun 2110 ei ankarasta toivomisesta huolimatta kuitenkaan tule uustuotantoon, luultavasti vaihdan nykyisen johonkin tuon kaltaiseen sitten joskus tulevaisuudessa kun nykyinen puhelin lakkaa toimimasta. (Tuossakin on liikaa lisäjuttuja mutta menettelee...)
Avatar
Vesper
Kitisijä
Viestit: 11391
Liittynyt: 08.01.2009 22:53

Viesti Kirjoittaja Vesper »

^ Ostin ton veljentytölle, kun tuli pyyntö kamerattomasta puhelimesta. Mulla saattaa muuten olla laatikossa vielä yksi 2110... ;)
When I drink alcohol, everyone says I'm an alcoholic. When I drink Fanta, no one says I'm fantastic.
masa

Viesti Kirjoittaja masa »

Gaia kirjoitti: En mäkään.
Tämä on jokseenkin sopivan hintainen.

Ostaako joku muka puhelimensa itse? Eikö ne ole firman työkaluja ja silloin on ihan sama mitä ne maksaa?
Vastaa Viestiin