Suosittele kulttuurielämyksiä

Leffat, musiikki, taide, kirjallisuus ja sensellaiset
prosessi

Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja prosessi » 18.05.2009 13:10

Tässä on nyt tultu käytyä yhdessä jos toisessakin tilaisuudessa/näyttelyssä yms., mutten ole ehtinyt enkä jaksanut kirjoittaa aiheista sen enempää. Mutta useampikin niistä on sellainen, että on sääli jos ne jäävät liian vähälle huomiolle, joten tähän ketjuun voisi kerätä vinkkejä tällaisista aiheista.

Ensimmäinen suositeltava tapaus oli Kansallisbaletin esitys Fluke (Mats Ek), joka käsitteli ihmisyyttä ja kaupunkilaisuutta niin hauskalla tavalla, että yleisö nauroi ääneen toistuvasti. Valitettavasti en kuitenkaan löytänyt ohjelmaa enää Kansallisbaletin nettisivuilta, joten on mahdollista, että sitä ei enää esitetä.

Toinen tapaus puolestaan on Kiasman uusi, viime perjantaina avattu näyttely-yhdistelmä, Horror Vacui, Luontoa ja luonnotonta, sekä Oikeilla jäljillä... kokoelmanäyttely. Horror Vacui on kuin astuminen sisään piirrettyyn elokuvaan nimeltä Steamboy, mukelo tarvitsi yhdessä huoneessa lainaksi tarjolla olleet kuulosuojaimet, sillä taideteokset pitävät paikoitellen kovaakin ääntä. Luontoa ja luonnotonta puolestaan käsittelee 2000-luvun mieheyttä tavoilla, jotka laittavat nauramaan ääneen. Ja Oikeilla jäljillä... -näyttelyssä puolestaan perustellaan mm. erinomaisesti, miksi aito patriootti vihaa makarooneja. Suosittelen kaikille!

prosessi

Viesti Kirjoittaja prosessi » 27.05.2009 0:04

Viime perjantaina Suomen kiinalainen teatteri kävi esittämässä kaksi näytelmää Helsingissä Ylioppilasteatterissa. Ne olivat "Apinakuningas Sun Vo Kung panee taivasten valtakunnan sekaisin" ja "Ah Q".

Ensiksimainittu käsittelee sisäänpääsykoetta virkamieskoulutukseen, jossa kaksi aiemmat karsintakierrokset läpäissyttä hakijaa kilpailevat paremmuudesta improvisaation päälle rakentuvassa tarinankerronnassa, jonka aiheeksi toisen hakijan jalkapohjassa olleen syylän takia muodostuu suurin kipu, eli pienen lapsen turha kuolema, joka tuossa tapauksessa pääosin taisi johtua siitä, että apinakuningas oli karkoittanut jumalat pois taivaasta.

Jälkimmäinen puolestaan käsitteli Sunzin teosta Sodankäynnin taito. Ja kas, talvi- ja jatkosotien strategiathan suunniteltiin kovin kiinalaisittain, kysykää vaikka Antero Airolta. Oli pelottavaa, että sama näytelmä pystyi olemaan samanaikaisesti äärimmäisen kiinalainen ja täsmälleen yhtä äärimmäisen suomalainen.

Jos minun pitäisi valita Suomen teatterimaailman merkittävin henkilö minulle, tuo henkilö olisi ehdottomasti Juha Hurme. Täydellistä ja äärimmäisen vaikuttavaa työtä joka kerta.

-Superior-
Kitisijä
Viestit: 1233
Liittynyt: 07.04.2006 0:01

Viesti Kirjoittaja -Superior- » 28.05.2009 23:52

...
Viimeksi muokannut -Superior-, 21.10.2014 21:28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
McJanne
Kitisijä
Viestit: 9972
Liittynyt: 13.11.2005 22:14
Paikkakunta: Helsinki, Suomi Finlandia 40° PERKELEEEH!
Viesti:

Viesti Kirjoittaja McJanne » 29.05.2009 6:30

prosessi kirjoitti: Jälkimmäinen puolestaan käsitteli Sunzin teosta Sodankäynnin taito. Ja kas, talvi- ja jatkosotien strategiathan suunniteltiin kovin kiinalaisittain, kysykää vaikka Antero Airolta. Oli pelottavaa, että sama näytelmä pystyi olemaan samanaikaisesti äärimmäisen kiinalainen ja täsmälleen yhtä äärimmäisen suomalainen.
Oletettua teosta.

Ei tuo sinällänsä kai olisi niin erikoista, käyttäähän laajahko hihhulijoukko vastaavaa kokoelmaa, jonka tekstit alkavat jopa tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Kenraali Airo (mun idoli), taisi tosiaan hankkia Marsalkka Mannerheimille kopion ko. laitoksesta (siihen mennessä tehdyn), mutta häpeäkseni en löytänyt mistään viitteitä siihen, että hänen olisi sanottu käyttäneen kyseisiä oppeja henkilökohtaisesti tahi kansan hyödyksi. Harmillisesti Airon elämänkerratkaan eivät ota kantaa tähän. Mannerheimista tehdyt fiktiiviset sankarieeppokset taas ovat niin totaalista hevonpaskaa, että niiden luotettavuussarvo lähenee negatiivisia lukemia.

Mannerheimin edesottamuksista Nikolain Ratsuväkikoulussa ja Chevalier-kaartissa ei taas saa kaivettua totuudenmukaisena millään keinolla, mutta pitäisin erikoisena jos mainittua eeposta ei olisi vähintäänkin siteerattu. Tuntien historian esimerkiksi talvi- ja jatkosodissa käytetyistä taktiikoista vihollisen puolelta se tuntuu taas surullisen unohdetulta.

Heti lähde esiin, kiinnostaa. Missä sanotaan, että ko. oppeja on sovellettu käytännössä sodissa? Mylwäys, onko mpkk:lla vielä tukiopetusta aiheesta?
Kirjoitan tätä alasti
&
(Puni) Olet kamppailu-urheiliijan irvikuva ja kamppailuyhteisön häpeäpilkku mielipiteittesi kanssa.
-JM

prosessi

Viesti Kirjoittaja prosessi » 01.06.2009 14:39

McJanne kirjoitti:
prosessi kirjoitti:Jälkimmäinen puolestaan käsitteli Sunzin teosta Sodankäynnin taito. Ja kas, talvi- ja jatkosotien strategiathan suunniteltiin kovin kiinalaisittain, kysykää vaikka Antero Airolta. Oli pelottavaa, että sama näytelmä pystyi olemaan samanaikaisesti äärimmäisen kiinalainen ja täsmälleen yhtä äärimmäisen suomalainen.
Heti lähde esiin, kiinnostaa. Missä sanotaan, että ko. oppeja on sovellettu käytännössä sodissa? Mylwäys, onko mpkk:lla vielä tukiopetusta aiheesta?
Näytelmän tapauksessa kyseessä olivat tietenkin kaunokirjallisuusviittaukset, joita tuskin varsinaisina lähteinä voi pitää, vaikka ne mielenkiintoisia noin psykologiselta kantilta katsottuna olivatkin. Teatteri on mielikuvien luomista, ja siinä tuo näytelmä kyllä onnistui.

Perjantaina kävimme stalkkaamassa EW:ia, tai ainakin hänen luomuksiaan. Oli vaikuttava muotinäytös, ja myöntää täytyy, että EW hallitsee yksityiskohdat aivan eri tasolla kuin muut näytökseen osallistuneet suunnittelijat. Hänen luomuksiinsa oli nähty oikeastaan samalla tavalla vaivaa kuin hänen kitinäkirjoituksiinsakin, jos täällä on kyse käsitteiden määrittelystä, noissa vaatteissa oli kyse vaatteuden ja muotojen määrittelystä. Nostan hattua.

EveryWoman
Kitisijä
Viestit: 5729
Liittynyt: 15.08.2005 21:45

Viesti Kirjoittaja EveryWoman » 02.06.2009 10:29

prosessi kirjoitti:jos täällä on kyse käsitteiden määrittelystä, noissa vaatteissa oli kyse vaatteuden ja muotojen määrittelystä.
Hih, hauskasti sanottu. :D

prosessi

Viesti Kirjoittaja prosessi » 15.06.2009 14:14

Suosittelisin viimeisintä burleskielämystäni, mut se meni jo! Eilen illalla oli From Helsinki to Honolulu via Hysteria, ja todettakoon, että elämystä paransi kummasti tummaan pukuun, mustaan lierihattuun ja mustaan, valkoisella nupilla varustettuun kävelykeppiin sonnustautunut mies, joka käytteli kävelykeppiä milloin mihinkin tarkoitukseen, kuten hatun asennon parantamiseen, nilkkani hiplailuun katsomossa, kasvojeni asetteluun parempaan pussausasentoon ja kotimatkalla hameenhelmani alhaalla pitämiseen myrskytuulessa. Hän oli tavannut pari tuttua minua odotellessaan, jotka olivat olleet sitä mieltä, että hänen pitäisi ottaa tuo arkipukeutumistyylikseen. Olen niiiiiiin samaa mieltä. Emme tainneet itse asiassa kumpikaan oikein näyttää oikeilta ihmisiltä, sillä paikalle tullessamme lipunmyyjät sun muut valitsivat jostain syystä kommunikointikieleksi kanssamme englannin. Sitähän esim. Casablancassakin puhuttiin.

EveryWoman
Kitisijä
Viestit: 5729
Liittynyt: 15.08.2005 21:45

Viesti Kirjoittaja EveryWoman » 15.06.2009 22:34

Suosittelen Apichatpong Weerasethakulin elokuvaa Sud Pralad (Tropical Malady). Useamman sadan nähdyn leffan joukosta ensimmäinen pitkiin aikoihin, joka päätyi "ylähyllylle". (Ylähylly ei siis ole mikään fyysinen hylly, vaan luokitusjärjestelmä. Siellä ovat kokonaisvaltaisesti arvioituna parhaat ja merkityksellisimmät elokuvat.)

Varoitan jo etukäteen, että en ole erityisen valmis keskustelemaan tästä elokuvasta. Kunhan halusin suositella.

Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 18324
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Viesti Kirjoittaja Bluntly » 15.06.2009 22:46

^ IMDB:n kommenteista päätellen aivan käsittämätöntä korkeakulttuurishittiä.

Mielummin aivan jotain muuta.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.

Avatar
Stadinarska
Kitisijä
Viestit: 7805
Liittynyt: 30.10.2006 19:18
Paikkakunta: No aivan varmasti aina Stadi

Viesti Kirjoittaja Stadinarska » 15.06.2009 22:56

Minun suurimpia elämyksiä pitkään aikaan oli Cecilia Bartolin henkeäsalpaavan hieno konsertti tässä toukokuun lopulla. Mietinkin juuri, että vaikka lipun hinta saattaa karkoittaa monia niin SILTI ihmisten pitäisi ainakin kerran elämässään kokea jotain sellaista todella kaunista ja elämyksellistä. Minä kun rakastan musiikkia, varsinkin klassista laulua, se koko konsertti oli kuin yhtä "paratiisia". Olen aivan varma, että ei monikaan palaisi kotiin tuosta konsertista ajatellen että rahat olisivat menneet hukkaan!!

Mutta jos nyt hiukan proosallisemmin, niin sanoakseni, suosittelisin Suomenlinnan kesäteatteria! Sielläpä on suosikkinäyttelijäni Elena Leeve!
Ja Suomenlinnan reissukin tulee samalla tehtyä. Ehdottomasti kesän "must"-juttu!

Sitten kaikki kesäfestivaalit vaikka itse en taida niissä käydä nyt paljoa. Pääasia olisi, että ei mene synkkenemään hämyiseen baariin...

Tällaista toivon ja suosittelen...ja ruumiinkulttuuria. Kuulkaapa, mikään ei ylitä sitä upeaa tunnetta, joka syntyy kun alla on tennismassakenttä ja lyö rennosti slaissin taustana merellinen auringonlasku...
...ja vastustajana kevyt urheilullinen tyttö vielä, ja menemme molemmat sitten pikku drinkille hieman hikisinä ja meillä on nauru ja hymy herkässä...
Tällainen edellämainittu täysin toteutuvakin asia pidentääpi elinaikaa aina viljalti!

Ja huomaa, ei tarvi mennä tenniskentälle, vaan upean fiiliksen saa aivan ilmaiseksi meidän luonnostamme ja sen musiikin löytää lukuisista ilmaiskonserteista meidän Helsingissämme ainakin! Ja ilmaiseksi voi pyöräillä aamutorille...

Ja koska maailmaan mahtuu varmasti myös vastatuulta kaikille, niin sinulle lukijani kuin minullekin aivan tarpeeksi niin sitä hyvää tarvitaan sitten neutralisoimaan ikävät!

Stadinarska

EveryWoman
Kitisijä
Viestit: 5729
Liittynyt: 15.08.2005 21:45

Viesti Kirjoittaja EveryWoman » 16.06.2009 3:15

Bluntly kirjoitti:^ IMDB:n kommenteista päätellen aivan käsittämätöntä korkeakulttuurishittiä.

Mielummin aivan jotain muuta.
Ketjun otsikko ei ole "Dissaa toisten suosittelemia kulttuurielämyksiä". Suosituksesi on hyväksytty, disautusta ei.

Avatar
nowaysis
Kitisijä
Viestit: 6126
Liittynyt: 26.05.2006 10:01
Paikkakunta: Bunnytown
Viesti:

Viesti Kirjoittaja nowaysis » 24.01.2010 17:41

Suosittelen täten Henri Kapulaisen ohjaamaa, Veikko Vennamosta kertovaa näytelmää "Valtakunnan häirikkö". Helsingin kaupunginteatteri represents.
Oli aivan erinomaisen hauska pläjäys, mainioita näyttelijöitä(mm.Pertti Sveholm, Eija Vilpas, Mikko Kivinen, Leena Uotila)ja mukavan niukka lavastus.

Sattumalta myös Timo Soini oli paikalla. Omat muistot Vennamosta eivät kummoisia ole, varmaan vanhempi polvi saa tästä enemmän irti ja olikin katsomossa hyvin edustettuna. Suosittelen silti.
Prepare for the worstest.

bliss

Viesti Kirjoittaja bliss » 19.02.2010 18:47

Mä en nyt vielä suosittele mitään kun olen vasta menossa - en vaan löytänyt parempaakaan ketjua enkä jaksanut aloittaa uutta.

Tarkoituksena olisi mennä katsomaan Caj Bremerin valokuvia Ateneumiin.
Linkki. Olisko halukkaita mukaan lähtijöitä? Päivää en vielä tiedä kellonajasta puhumattakaan :)

Toinen Must See -näyttely on Signe Branderin Helsinki-aiheinen näyttely Hakasalmen huvilassa. Sinnekin saa liittyä seuraan. Ajankohta kuten yllä.

Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 18324
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja Bluntly » 19.08.2014 8:26

Luultavasti vuosikymmenen myydyin runokirja maassamme on tulossa.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.

Avatar
Kreitsu
Kitisijä
Viestit: 4524
Liittynyt: 09.05.2006 8:45
Paikkakunta: Täällä

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja Kreitsu » 15.08.2018 17:20

Kansallismuseossa on Barbie-näyttely. Kandee käydä, vielä ehtii! Samalla hinnalla (15 euroa) saa pällistellä kaikki muutkin museon näyttelyt.
"I've learned so much from my mistakes...
I'm thinking of making a few more."

Avatar
James Potkukelkka
Kitisijä
Viestit: 13494
Liittynyt: 23.01.2014 9:59

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja James Potkukelkka » 15.08.2018 17:23

Notre Dame Pariisissa. Oli kaltaiselleni jumalattomallekin päräyttävä paikka. Jotenkin vaan niin hieno ajatella, että ranskan pojat ovat rakentaneet tuollaisen samaan aikaan, kun suomalaiset olivat maakuopassa.

Kumma kyllä, olen alkanut kiinnostua kirkoista ja hautausmaista. Olikos se Prahan vai Budapestin juutalainen hautausmaa, joka oli myös erikoishieno. Ja Lissabonin goottilainen hautausmaa myös.

edit: Prahassa

https://www.atlasobscura.com/places/old ... cemetery-1
"Once you've jacked off to transsexual double amputee midget vomit porn, you just can't go back to playboy!" – Randy Marsh

Avatar
elco
Kitisijä
Viestit: 6253
Liittynyt: 17.02.2011 13:04

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja elco » 16.08.2018 10:20

^ Notre Damen kattoterde on huima paikka. Voi vaan kuvitella millaista aikanaan oli meno kun kelloa vinssattiin paikalleen tai kun salama yöllä iskee ja gargoyle välähtää.
Masturbation is for the poor.
-Atticus Fetch, Californication

Avatar
Bhven
Kitisijä
Viestit: 2415
Liittynyt: 28.01.2011 22:35
Viesti:

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja Bhven » 16.08.2018 11:42

Joku on raapaissut kasaan kirjan suomalaisista kivikirkoista. Lainasin sen kerran kirjastosta. Ihan mielenkiintoinen öögaus historiaan. Suomestakin löytyy wanhaa tawaraa.
What's wrong? Why are we having some feelings?

Avatar
James Potkukelkka
Kitisijä
Viestit: 13494
Liittynyt: 23.01.2014 9:59

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja James Potkukelkka » 16.08.2018 11:44

Silu Seppälä (vai hänen esittämänsä roolihahmo - fakta ja fiktio sekoittuvat) "bussi on täynnä viinaa ja jätkät menee kattoon jotain vitun raunioita".
"Once you've jacked off to transsexual double amputee midget vomit porn, you just can't go back to playboy!" – Randy Marsh

Avatar
Gat
Kitisijä
Viestit: 8807
Liittynyt: 04.11.2007 2:11
Paikkakunta: Aergistal

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja Gat » 09.09.2018 17:05

Joka vielä ehtii. ostakoon Ilta-Sanomat 8-9 syyskuuta paperiversiona. Liitteessä on nimittäin puolueeton, siis ylistävä kahden aukeaman artikkeli aikamme merkittävimmästä pop-muusikosta, siis Kate Bushista tietenkin. Sivistyisitte.
This house is as old as I am.
This house knows all I have done.
This house is full of m-m-my mess.
This house is full of m-m-mistakes
This house is full of m-m-madness.
This house is full of, full of, full of fight!
-KB

Avatar
Bhven
Kitisijä
Viestit: 2415
Liittynyt: 28.01.2011 22:35
Viesti:

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja Bhven » 09.09.2018 20:56

^ Kristin Chenoweth on parempi.
What's wrong? Why are we having some feelings?

Avatar
Gat
Kitisijä
Viestit: 8807
Liittynyt: 04.11.2007 2:11
Paikkakunta: Aergistal

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja Gat » 12.09.2018 19:24

Bhven kirjoitti:
09.09.2018 20:56
^ Kristin Chenoweth on parempi.


This house is as old as I am.
This house knows all I have done.
This house is full of m-m-my mess.
This house is full of m-m-mistakes
This house is full of m-m-madness.
This house is full of, full of, full of fight!
-KB

Avatar
James Potkukelkka
Kitisijä
Viestit: 13494
Liittynyt: 23.01.2014 9:59

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja James Potkukelkka » 16.04.2019 11:42

James Potkukelkka kirjoitti:
15.08.2018 17:23
Notre Dame Pariisissa. Oli kaltaiselleni jumalattomallekin päräyttävä paikka. Jotenkin vaan niin hieno ajatella, että ranskan pojat ovat rakentaneet tuollaisen samaan aikaan, kun suomalaiset olivat maakuopassa.

:(

Varmaan ainoa rakennus maailmassa (jos nyt jätetään oma ja läheisten koti pois), jonka tuhoutuminen saa surulliseksi.
"Once you've jacked off to transsexual double amputee midget vomit porn, you just can't go back to playboy!" – Randy Marsh

Avatar
McJanne
Kitisijä
Viestit: 9972
Liittynyt: 13.11.2005 22:14
Paikkakunta: Helsinki, Suomi Finlandia 40° PERKELEEEH!
Viesti:

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja McJanne » 16.04.2019 12:07

Kyllä joku moskeijakin paloi, samaan aikaan.
Kirjoitan tätä alasti
&
(Puni) Olet kamppailu-urheiliijan irvikuva ja kamppailuyhteisön häpeäpilkku mielipiteittesi kanssa.
-JM

Avatar
Haemaeraemies
Kitisijä
Viestit: 3650
Liittynyt: 14.08.2005 18:34

Re: Suosittele kulttuurielämyksiä

Viesti Kirjoittaja Haemaeraemies » 16.04.2019 13:31

James Potkukelkka kirjoitti:
16.04.2019 11:42
James Potkukelkka kirjoitti:
15.08.2018 17:23
Notre Dame Pariisissa. Oli kaltaiselleni jumalattomallekin päräyttävä paikka. Jotenkin vaan niin hieno ajatella, että ranskan pojat ovat rakentaneet tuollaisen samaan aikaan, kun suomalaiset olivat maakuopassa.
:(
Varmaan ainoa rakennus maailmassa (jos nyt jätetään oma ja läheisten koti pois), jonka tuhoutuminen saa surulliseksi.
Aika samoja tunnelmia monella tapaa.

Itsellä iski Angkor Wat:ssa ajatus kovaa, että kun nämä on aloitettu rakentelemaan, niin meikäläiset on asunu jossain savupirteissä ja käännytetty katolilaisiksi ulkomaalaisten toimesta.
Good human, but sometimes if needed, a bad citizen.

Vastaa Viestiin