Oih, sain vastauksen:
Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut 9.10.2007 asetuksen eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (905/2007). Asetusta sovelletaan vähittäismyyntiin, eli mm. ravintolatoimintaan.
Asetuksen 2 luvun 4§ 1 momentin mukaan elintarvikkeita on käsiteltävä niin, että tartuntatautien leviäminen ja elintarvikkeen hygieenisen laadun huononeminen estetään.
- Tällä perusteella, ja jo maalaisjärkeä käyttämällä, tulisi olla selvää, että päätä ei raavita eikä nenänpieliä tai muitakaan vartalon osia raavita tai muutoin hipelöidä työn aikana, ja mikäli näin kuitenkin on pakko tehdä, huolehditaan siitä että kädet pestään huolellisesti tämän jälkeen ennenkuin kosketaan elintarvikkeisiin tai työvälineisiin.
Asetuksen 5 luvun 15§ 1 momentin mukaan henkilöllä, joka elintarvikehuoneistossa käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, tulee olla riittävä suojavaatetus. Siihen kuuluvat asianmukainen työpuku, hiukset peittävä päähine sekä ainoastaan elintarvikehuoneistossa käytettävät jalkineet. Saman pykälän 2 momentin mukaan henkilö, jolla on tulehtunut haava, rakennekynsi, lävistyskoru tai muita koruja, joita ei voi suojavaatetuksella peittää, ei saa käsitellä pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Sama koskee myös muita pakkaamattomia elintarvikkeita (esim. leipää) käsitteleviä henkilöitä, jos edellämainituista seikoista saattaa aiheutua elintarvikehygieenisiä riskejä.
- Mielestäni tuossa ei ole hirveästi tulkinnanvaraa; henkilöiltä, jotka käsittelevät pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita edellytetään suojavaatetusta, joka sisältää hiukset peittävän päähineen. Korujen käyttö on myös kielletty työn aikana kyseistä työtä tekeviltä henkilöiltä. Aiemmin tämä asia on ollut ohjeen luonteinen, mutta nykyään asiasta säädetään asetuksessa.
- Ehdotan, että otat asian tiimoilta yhteyttä paikalliseen valvontaviranomaiseen (kunnan eläinlääkäri / terveystarkastaja).
No minähän teen työtä käskettyä!