HUSin lihavuustutkimusyksikön dosentti Kirsi Pietiläisen mukaan esimerkiksi sokeri ja valkoinen vehnäjauho ovat todennäköisesti haitallisempia kuin tähän asti on luultu.
Kiitos Pekka Puska kun tapoit koko suuren ikäluokan diabetekseen?
Kiitos Pekka Puska, kun lisäsit suomalaisten keskimääräistä elinaikaa kymmenellä vuodella.
70-luvulla 40-50 vuotiaita miehiä meni suorilta jaloilta puupalttooseen sydäninfarktien seurauksena. Nykyään infarktipotilaat ovat 20 vuotta vanhempia.
Eilinen A-talk oli aika huippu. Puska sai täyslaidallisen niskaansa. Vieraina olivat:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska oli asettamassa terveellisen ruokavalion standardeja jo 70-luvulla Pohjois-Karjala-projektin johdossa. Tuolloin kansalle opetetut terveelliset elämäntavat; tupakoinnin, suolan ja rasvan vähentäminen ovat Puskan mukaan lisänneet useita terveitä vuosia suomalaisten elämään.
Professori Kari Salminen on seurannut rasvakeskustelua useilla vuosikymmenillä muun muassa Valion tutkimusjohtajana. Hän tyrmää väitteet eläinrasvojen ja esimerkiksi sydäntautien yhteydestä. Vuosia sitten olisi pitänyt ymmärtää, että vallitseva rasvadogmi on väärä. Asiasta ei kuitenkaan uskalleta juuri puhua, koska kriitikot saavat niskoilleen yhteen totuuteen tottuneen lääkärikunnan vihat.
Dosentti Mikael Fogelholm on mukana työryhmässä, joka laatii pohjoismaisia ravintosuosituksia. Hän näkee rasvan vaarattomuutta todistelevissa tutkimuksissa paljon ongelmia, jotka estävät ottamasta niitä vakavasti. Hiilihydraattien merkitykseen terveydelle voitaisiin kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, mutta rasvan aiheuttamia ongelmia ei silti saa unohtaa.
Kirurgi Taija Somppi ei usko eläinrasvan vaaroihin. Pohjois-Karjala-projektin tuloksetkin ovat nykytutkimuksen valossa epäilyttävät. Somppi suosittelee potilailleen mieluummin punaista lihaa, voita ja täysrasvaista juustoa kuin kevyt- ja kasvirasvavalmisteita. Rasvan sijaan huomio pitäisi kiireen vilkkaa kohdistaa sokeriin ja hiilihydraattien vähentämiseen ruokavaliosta.
NuoriD kirjoitti:Kiitos Pekka Puska, kun lisäsit suomalaisten keskimääräistä elinaikaa kymmenellä vuodella.
70-luvulla 40-50 vuotiaita miehiä meni suorilta jaloilta puupalttooseen sydäninfarktien seurauksena. Nykyään infarktipotilaat ovat 20 vuotta vanhempia.
Niin, mitään muutahan ei tässä välin ole tapahtunutkaan. Lääketiede ei ole kehittynyt, sydän- yms. seurannat eivät ole parantuneet ja sydänkohtauspotilaitten hoitoonpääsyn nopeus ei ole parantunut.
Vittu mitä paskaa.
Pertti, 40 vuotias infarktin saava potilas nykyään on todellinen harvinaisuus. Kyse ei ole siitä, että heidät hoidettaisiin paremmin, vaan että he eivät saa infarktia ensinkään.
60-70 luvulla 40-vuotias isäntä söi tuhdin aamupalan, täysmaitoa ja leivän päälle sentti voita, meni pellolle vääntämään kiveä rautakangella, sitten alkoi rintaa puristaa ja sitten oli henki pois kuin sahapukista.
NuoriD kirjoitti:
60-70 luvulla 40-vuotias isäntä söi tuhdin aamupalan, täysmaitoa ja leivän päälle sentti voita, meni pellolle vääntämään kiveä rautakangella, sitten alkoi rintaa puristaa ja sitten oli henki pois kuin sahapukista.
Meinaatko että tupakalla ja suolalla ei ollut osuutta asiaan?
Salminen totesi eilen, että hän ei ole 40 vuotisen tutkimustyönsä aikana nähnyt ainuttakaan tutkimusta, joka yhdistäisi voin ja muut eläiperäiset rasvat sydän ja verisuonisairauksiin. Eikä sellaista tutkimusta pystynyt Puskakaan tarjoamaan kun Salminen sitä tivasi.
Ei yllätä, että Masa ja Pertsa täällä melskaavat tästä jutusta. Teräsliljaa vielä kaipaisin kuoroon mjkaan: homma kun vertautuu aika suoraan ilmastonmuutosdenialismiin ja rokotuskriittisyyteen. Hommahan menee niin, että lähes joka asiasta löytyy ihan suht koht vakavasti otettava tutkija, joka vastustaa konsensusta. Ja niin sen pitää ollakin: se on sitä tieteen itsekriittistä itseään korjaavuutta. Tästä kuitenkin seuraa se, että tieteellistä tietoa on vasta se, mihin tiedeyhteisön kollektiivinen hyväksyntä päätyy. Ja rasva-asiassa asiasta ei ole epäselvyyttä: oikeastaan kaikki länsimaiset asiantuntijaelimet vahvistavat Puskan ja Fogelholmin kannan. Tulkinta on, että vaikka yhden ruoka-aineen omaa, kontekstista riippumatonta panosta asiaan ei voi kiistatta näyttää toteen, niin trendi on selvä: kasvis- ja kalarasvojen käytön lisääminen kovien rasvojen kustannuksella edistää terveyttä. Maallikon on täysin irrationaalista uskoa muuta. Asia ei muutu, vaikka tiedeyhteisö myöhemmin toteaisi dissidenttien olleenkin oikeassa rasva-, ilmastonmuutos- tai rokoteasiassa.
"Urpiaisen pesintä on epäsäännöllistä ja lento keikkuvaa. Yleisimmät äänet ovat kimeä kutsuhuuto 'djihh!' ja rahiseva 'tssrrt-tssrrt'."
masa kirjoitti:
Minä olen erimieltä ja uskon pitkälti siihen tahalliseen lobbaukseen mitä suomessakin tehtiin 40-50 luvuilla sokerin terveellisyydestä.
Eikö eläinrasvojen tuottajilla ole rahaa lobata? Eikö heidän rahansa kelpaa?
masa kirjoitti:
Minä olen erimieltä ja uskon pitkälti siihen tahalliseen lobbaukseen mitä suomessakin tehtiin 40-50 luvuilla sokerin terveellisyydestä.
Eikö eläinrasvojen tuottajilla ole rahaa lobata? Eikö heidän rahansa kelpaa?
Dunno. Muistanet kuitenkin mainokset mummolan vintillä olleissa lehdissä, joissa ylistetiin sokerin ja tupakan terveellisyyksiä suureen ääneen?
Viimeksi muokannut masa, 17.09.2010 10:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
masa kirjoitti:
Minä olen erimieltä ja uskon pitkälti siihen tahalliseen lobbaukseen mitä suomessakin tehtiin 40-50 luvuilla sokerin terveellisyydestä.
Eikö eläinrasvojen tuottajilla ole rahaa lobata? Eikö heidän rahansa kelpaa?
Dunno. Muistanet kuitenkin mainokset mummolan vintillä olleissa lehdissä, joissa ylistetiin sokerin ja tupakan terveellisyyksiä suureen ääneen?
Kyllä kyllä. Mutta ymmärsin, että väitit, että nykyisien ravintosuosituksien/tutkimuksien tuloksiin olisi vaikuttanut joidenkin ravintotuotteiden valmistajien lobbaus. Silloin on mielestäni kysyttävä, miksei sama toimisi myös eläinrasvojen valmistajien puolelta.
NuoriD kirjoitti:
Kyllä kyllä. Mutta ymmärsin, että väitit, että nykyisien ravintosuosituksien/tutkimuksien tuloksiin olisi vaikuttanut joidenkin ravintotuotteiden valmistajien lobbaus. Silloin on mielestäni kysyttävä, miksei sama toimisi myös eläinrasvojen valmistajien puolelta.
Niin. Sokereita ja viljatuotteita on lobattu vuosikymmeniä kotimaisen maanviljelyn eduksi. Ehkä seuraavaksi on aika alkaa lobbaamaan kotimaista pekonia?
Viimeksi muokannut masa, 17.09.2010 10:43. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
THL:n mukaan raportin kirjallisuuskatsauksesta saadaan vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että kova eli tyydyttynyt rasva lisää sekä kokonais- että LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä. Tämä puolestaan lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen.
Kävin kesäkuun alussa ottamassa kymmenvuotisrapparin. Kolesteroli oli 3.4, ja se ei taatusti le hankittu ravintoympyrän mukaisilla suosituksilla