Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Vakavia keskusteluja isoista asioista - tiede, talous, politiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat. Ei onelinereitä/puzznuzzia.
Avatar
Homeboy65
Kitisijä
Viestit: 12290
Liittynyt: 15.08.2005 13:14
Paikkakunta: Helsinki

Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja Homeboy65 »

Tästä aiheestahan on tällä palstalla whinetetty aikaisemmin, joten tarkennetaan asiaa...

Kysymyshän on siitä, voidaanko hyväksyä mitään rajoituksia musiikki- ja muiden tiedostojen kopioinnissa ja levittämisessä. Onko tekijänoikeuksien haltijoilla sananvaltaa siinä, millä ehdoilla heidän teoksiaan jaellaan? Jotkut levy-yhtiöt varustavat cd-levyjä digitaalisilla lukoilla, jotka estävät levyjen rajattoman kloonaamisen ja jakelun netissä. Monet musiikin ystävät pystyvät purkamaan nämä lukot ja nyt heitä harmittaa, kun laki kieltää lukon purkamisen.

Uusi tekijänoikeuslaki ei kiellä omien levyjen kopioimista kannettavaan soittimeen tai musan lataamista netistä tietokoneelle, vaikka jotkut sellaista väittävätkin. Laki kieltää suojattujen tiedostojen muuntamisen. Suojaukset ovat kovin harvinaisia.

Mp3 ei ole rikos. Rikos on lukkojen rikkominen. Jos artisti tai levy-yhtiö lukitsee cd-levyn eikä halua kuluttajan tekevän siitä kopioita, hänellä/sillä on siihen täysi oikeus.

On btw melko ontuva perustelu rikkoa ko. lakia sillä perusteella, että "levy-yhtiöt ovat ahneita." Markkinatalous toimii näin: on olemassa tuotteita ja palveluja siihen ja siihen hintaan. Jos hinta on liian korkea, tuotteen/palvelun voi jättää ostamatta. Lisäksi cd-levyjen rajaton kopionti syö myös muusikoiden leipää. Sellaisten(kin) muusikoiden, jotka eivät ole minkäänlaisia "tähtiä." (= varakkaita/rikkaita).
"En tiedä pitäisikö sinulle ojentaa netiketti, banaani vai köysi." - Tix
Avatar
annepa
Kitisijä
Viestit: 4213
Liittynyt: 19.08.2005 14:09

Re: Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja annepa »

Homeboy65 kirjoitti: Kysymyshän on siitä, voidaanko hyväksyä mitään rajoituksia musiikki- ja muiden tiedostojen kopioinnissa ja levittämisessä. Onko tekijänoikeuksien haltijoilla sananvaltaa siinä, millä ehdoilla heidän teoksiaan jaellaan? Jotkut levy-yhtiöt varustavat cd-levyjä digitaalisilla lukoilla, jotka estävät levyjen rajattoman kloonaamisen ja jakelun netissä. Monet musiikin ystävät pystyvät purkamaan nämä lukot ja nyt heitä harmittaa, kun laki kieltää lukon purkamisen.
Mielestäni voidaan, juuri sen takia että teoksen tekijällä on oikeus määrätä kuinka monta kopiota siitä otetaan ja miten niitä jaetaan. Ongelma seuraa siitä, että käsittääkseni CD-standardiin eivät suojaukset kuulu -> suojatut levyt eivät välttämättä toimi soittimessa. Levystä voi sitäpaitsi ottaa kopioita ilman lukon purkamista mutta se vaatii hiukan kikkailua: laita levy soimaan ja äänitä siitä mp3. Kopio on tehty eikä lakia ole rikottu, lakihan sallii muutaman kopion tekemisen omaan ja lähipiirin käyttöön.
Homeboy65 kirjoitti: Uusi tekijänoikeuslaki ei kiellä omien levyjen kopioimista kannettavaan soittimeen, vaikka jotkut sellaista väittävätkin.
Ei, mutta tekee siitä hankalaa. Entistä hankalampaa kopion tekeminen oman tai lähipiirin käyttöön on jos levy ei edes soi normaalisti soittimessa.
Homeboy65 kirjoitti: Mp3 ei ole rikos. Rikos on lukkojen rikkominen. Jos artisti tai levy-yhtiö lukitsee cd-levyn eikä halua kuluttajan tekevän siitä kopioita, hänellä/sillä on siihen täysi oikeus.
Tottakai on, mutta jos levy ei kopiosuojan takia soi kunnolla niin eipä siitä ole paljon iloa. Lisäksi en pidä rootkit-tyyppisestä ratkaisusta. Haluan tietää mitä koneellani on ja mitä tietoa sieltä lähetellään ja minne.
Homeboy65 kirjoitti: On btw melko ontuva perustelu rikkoa ko. lakia sillä perusteella, että "levy-yhtiöt ovat ahneita." Markkinatalous toimii näin: on olemassa tuotteita ja palveluja siihen ja siihen hintaan. Jos hinta on liian korkea, tuotteen/palvelun voi jättää ostamatta. Lisäksi cd-levyjen rajaton kopionti syö myös muusikoiden leipää. Sellaisten(kin) muusikoiden, jotka eivät ole minkäänlaisia "tähtiä." (= varakkaita/rikkaita).

Kyllä, siksipä en ostakaan kopiosuojattuja CD-levyjä ja mieluiten ostan vinyyleitä. Niitä vaan on tosi hankala löytää nykyään :(
Hyvä viinihumala kirkastaa ihmeellisesti raskaimmatkin rötökset, joten minulla ei liene muuta neuvoa kuin pysytellä päissäni kuin käki elämäni loppuun asti.
Avatar
yannara
Kitinän väärinkäyttäjä
Viestit: 195
Liittynyt: 19.01.2006 22:45
Paikkakunta: Helsinki

Re: Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja yannara »

Otan offtopicina tähän samaan kysymyksen, miten voidaan vertaisverkkoja käyttää laillisesti. Onhan olemassa niitä hubeja jossa ei ole jakorajaa, eli jaat 0 tavua ja pääset sisään. Toki voi jakaa ainoastaan freewarea yms. Entäs voiko jakaa musavideoita ja konsertteja, joita ei ole kaupallisettu? Konsertteja mitä näytetään televisiossa, tai videoita joista ei ole olemassa virallista DVD painosta bändin puolesta?
Avatar
SmartAss
Kitinän väärinkäyttäjä
Viestit: 147
Liittynyt: 05.02.2006 12:51

Re: Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja SmartAss »

Homeboy65 kirjoitti:Kysymyshän on siitä, voidaanko hyväksyä mitään rajoituksia musiikki- ja muiden tiedostojen kopioinnissa ja levittämisessä. Onko tekijänoikeuksien haltijoilla sananvaltaa siinä, millä ehdoilla heidän teoksiaan jaellaan? Jotkut levy-yhtiöt varustavat cd-levyjä digitaalisilla lukoilla, jotka estävät levyjen rajattoman kloonaamisen ja jakelun netissä. Monet musiikin ystävät pystyvät purkamaan nämä lukot ja nyt heitä harmittaa, kun laki kieltää lukon purkamisen.

Uusi tekijänoikeuslaki ei kiellä omien levyjen kopioimista kannettavaan soittimeen tai musan lataamista netistä tietokoneelle, vaikka jotkut sellaista väittävätkin. Laki kieltää suojattujen tiedostojen muuntamisen. Suojaukset ovat kovin harvinaisia.

Mp3 ei ole rikos. Rikos on lukkojen rikkominen. Jos artisti tai levy-yhtiö lukitsee cd-levyn eikä halua kuluttajan tekevän siitä kopioita, hänellä/sillä on siihen täysi oikeus.
Yllättävää kyllä, Homeboy ei ole täysin ymmärtänyt mitä ongelmia tekijänoikeuslaeissa on. Se on toisaalta normaalia, sillä asiaa pitää tarkastella useammalla eri tasolla kokonaisuuden hahmottamiseksi. Ja tämä ei siis tarkoita että Homeboy olisi tyhmä, sillä samoista kysymyksistä väännetään vielä tälläkin hetkellä kättä myös Yhdysvaltojen kongressissa - jossa tunnetusti istuu älykkäitä päättäjiä.

Tarkastelen asiaa nyt seuraavilla tasoilla ja käytän yksinekrtaisuuden vuoksi termiä hyödyke, vaikka voisimmekin myös keskustella onko luova taiteellinen teos kuten musiikkikappale tai elokuva hyödyke.

1) Kuluttajan oikeus käyttää hyödykettä

2) Hyödykkeen tuottajan oikeudet lopputuotteeseen

3) Sopimuksien yksipuolinen muuttaminen


1) Kuluttajan oikeus käyttää hyödykettä

Digitaalisten kopiosuojausten yksi ongelma on siinä että ne rajoittavat kuluttajan oikeutta päättää itse että miten hän hyödyntää ostamaansa hyödykettä. Piratismin vastustaminen on vain retoriikkaa jolla pyritään saamaan hyväksyntä digitaalisille lukoille, jotka rajoittavat kuluttajan oikeuksia ja mahdollisuuksia.

Tulevaisuuden skenaarioita on myös se, että kuluttaja ei saakaan hyödykettä omakseen - vaan saa sen käyttöönsä esimerkiksi tiettyyn laitteeseen vai tietyksi aikaa. Eli ostaessasi musiikkia tietokoneeseesi, joutuisitkin maksamaan siitä uudestaan - jos haluat kuunnella sitä myös autossa.

Esimerkki. Sinulla on valmistajan Z laite, joka tukee mediaformaattia X. Olet ostanut hyödykkeen ( musiikkia, elokuva ) Y formaatissa A, jotta voit käyttää sitä kotilaitteellasi. Haluaisit kuitenkin käyttää sitä myös työmatkoillasi - mutta laite Z ei tue formaattia A. Onko kohtuullista että sinun pitäisi hankkia uusi laite, joka tukisi formaattia A -- jos hyödyke on kuitenkin käytännössä ihan sama ja olet sen jo ostanut kerran? Onko kohtuullista että sinä olet rikollinen jos muunnat hyödykkeen formaatista A formaattiin Z, että pystyt käyttämään sitä?

Konkreettista poliittista kädenvääntöä on tällä hetkellä Capitolilla niinsanotusta broadcast-bitistä, jolla mediaan merkittäisiin onko se jaeltu lähetyksenä esimerkiksi radiossa tai TV:ssä -- ja estettäisiin näiden tuotteiden käyttö muissa laitteissa. Eli et voisi enää tallentaa radio-ohjelmaa tietokoneelle ja kuunnella sitä vaikka mp3-soittimellasi.


2) Hyödykkeen tuottajan oikeudet lopputuotteeseen

Mikä on kohtuullista oikeutta hyödykkeen tuottajalta kontrolloida kuinka lopputuotetta käytetään? Onko oikein että kirjan kustantaja esimerkiksi rajoittaa kuinka saat luovuttaa kirjaa eteenpäin toiselle omistajalle tai saako kukaan muu lukea sinun omistamaasi kirjaa? Tai jos kuuntelet ystävien kanssa ostamaasi musiikkia, sinun pitäisi maksaa rojaltit tuottajalle - sillä ystäväsi eivät ole ostaneet ko. musiikkia -- ja selkeästi saat hyötyä siitä että soitat ystävillesi musiikkia. Jos kyseessä on Barry Whiten luritukset, saatat jopa päästä sänkyyn ja saada sweet loving! Kyllähän siitä pitää selkeästi maksaa!

Ja eikö siis olekin samalla tavalla itsestäänselvää, että vaikka radioasema on jo maksanut musiikin soittamisesta -- pitää esimerkiksi kahvilan pitäjän, taksinkuljettajan tai parturiyrittäjän myös maksaa soittamastaan musiikista.

Kuinka moneen kertaan samasta tuotteesta voidaan laskuttaa?


3) Sopimuksien yksipuolinen muuttaminen

Digitaalisten kopiosuojauksien kohdalla on käynnissä nyt iso taistelu siitä miten kuluttajat saavat tulevaisuudessa käyttää hyödykkeitä. Asiat eivät ole triviaaleja ja sen takia onkin oltava tarkkana että missä kaikkialla annetaan mitenkin periksi, sillä pieni myönnytys jossain triviaalilta tuntuvassa asiassa voikin olla samalla periaatteellinen alku sille että itsestäänselvyyksinä pitämiämme oikeuksia rajoitetaan tulevaisuudessa huomattavasti.

Toinen saman tyyppinen - mutta aivan erilainen - tilanne on käynnissä yhdysvalloissa teleoperaattoreiden toimesta, heidän lobatessa sen puolesta että isot palvelun tuottajat internetissä maksaisivat heille siitä että heidän liikenne menisi prioriteetilla varmasti vakaasti kuluttajille perille. Toisinsanoen siitä verkon käytöstä perittäisiin maksu useampaan kertaan ja muutettaisiin aikaisempi tasa-arvoisuuden sopimus, jossa jokainen verkkoon liittyvä on samanlaisessa asemassa -- riippumatta siitä tuleeko sinun liikkeelle laittamasi bitit isosta yrityksestä vai pienestä vapaaehtoistoimistosta.

Triviaalia? Eikö? Sehän olisi hienoa että Google maksaa siitä että video tulee palvelusta nopeasti loppukäyttäjälle, tai että pelipalveluiden ylläpitäjät vastaavat rahalla siitä että pelaajat saavat pelattua nopeasti... eikö niin?

http://virtualkarma.blogspot.com/2006/0 ... ernet.html
Tällainen smart-ass -pefletti kostuttuaan alkaa erittää ainetta joka imeytyy ohuiden ihokerrosten
läpi ja alkaa vaikuttaa aivotoimintaa stimuloivasti
1108

Re: Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja 1108 »

Näyttäkää minulle tämän palstan käyttäjä jolla ei ole ainuttakaan laitonta tiedostoa koneellaan niin lupaan tuoda tammelantorille itsensä Jeesuksen näytille. Totuushan on se että nettipiratismi on lähtenyt lapasesta kokonaan torrent aikakaudella. Jotakin sille on tehtävä ajoissa ja nopeaan mutta lex Karpela ei ole oikealla asialla.
PerttiMakimaa

Re: Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja PerttiMakimaa »

SmartAss kirjoitti:Tulevaisuuden skenaarioita on myös se, että kuluttaja ei saakaan hyödykettä omakseen
Minkä tulevaisuuden?

Siis jos kopiointisuojausta ei saa murtaa on looginen seuraava askel pakottaa kotikuuntelija ostamaan (edellytän tässä, että hän tosiaan haluaa tämän tuotteen. Siitä pakottaa) kotiin CD (ok, tähän hän saa käytännössä kopiosuojauksen rajaamaan käyttöoikeuden). Sitten hän voikin kannettavaan soittimeen tilata MP3:na saman levyn, koska suojaustahan ei saa murtaa. Ja pitäähän toki tuote DVD:näkin saada parin kuppaisen lavataltioinnin kanssa.

Levypomo... ...nauru... ...matka... ...pankki...

Kun aina perustellaan kaikki rahalla niin kannattaisikohan levymyyntitulojen muutostilastot tilata joiltakin muilta kuin levymyyjiltä? Vrt. tienkäyttäjien tyytyväisyystutkimukset tielaitokselta.
Avatar
Mylwin
Kitisijä
Viestit: 4593
Liittynyt: 16.08.2005 15:25
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja Mylwin »

Mie jatkan edelleen hyväksi katsomallani tiellä, suosin kotimaisia artisteja ostamalla levyjä ja imuroin edelleen kaiken ostamattomaksi kelpaamattoman materiaalin netistä. Ilmaiseksi. Ja kuuntelen niitä aivan tasan siitä värkistä mistä tykkään.
Säätäkööt mitä lakeja lystäävät, internet pysyy kuitenkin aina askeleen edellä kopiosuojauksissa(kin)
Kävin katsomassa Mylwinin kuvaa, ja näyttää kyllä just siltä ettei sillä ole yhtään ystävää.
- Ann 2005
hebuli

Re: Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja hebuli »

PerttiMakimaa kirjoitti:Siis jos kopiointisuojausta ei saa murtaa on looginen seuraava askel pakottaa kotikuuntelija ostamaan (edellytän tässä, että hän tosiaan haluaa tämän tuotteen. Siitä pakottaa) kotiin CD (ok, tähän hän saa käytännössä kopiosuojauksen rajaamaan käyttöoikeuden). Sitten hän voikin kannettavaan soittimeen tilata MP3:na saman levyn, koska suojaustahan ei saa murtaa. Ja pitäähän toki tuote DVD:näkin saada parin kuppaisen lavataltioinnin kanssa.

Levypomo... ...nauru... ...matka... ...pankki...
Kaupallinen musiikki ei ole mikään elämän edellytys ja jokaisen ihmisen perusoikeus. Ns. "levypomot" voivat puolestani määritellä sellaisen myyntimallin ja hinnoittelun kuin itse tahtovat, kuluttajat määrittelevät lompakoillaan millaisilla hinnoilla ja ehdoilla ovat valmiita ostamaan musiikkia. Kyllä tällaisissa toisarvoisissa kulutushyödykkeissä voi mielestäni antaa markkinavoimien ja vapaan kilpailun määritellä ne. Kuluttajat voivat halutessaan järjestää boikotteja ja antaa palautetta levy-yhtiöille jos malli ei tyydytä.
ninnithequeen

Re: Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja ninnithequeen »

1108 kirjoitti:Näyttäkää minulle tämän palstan käyttäjä jolla ei ole ainuttakaan laitonta tiedostoa koneellaan niin lupaan tuoda tammelantorille itsensä Jeesuksen näytille..
:yo:

Kerro sitten milloin se Jesse on siellä näytillä niin tuun kattomaan.

Turha vikistä muuten: mulla on tää uus kone täysin tyhjä. Nih.
Avatar
Lolita
Kitisijä
Viestit: 8599
Liittynyt: 14.08.2005 18:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja Lolita »

ninnithequeen kirjoitti:
1108 kirjoitti:Näyttäkää minulle tämän palstan käyttäjä jolla ei ole ainuttakaan laitonta tiedostoa koneellaan niin lupaan tuoda tammelantorille itsensä Jeesuksen näytille.
:yo:

Kerro sitten milloin se Jesse on siellä näytillä niin tuun kattomaan.
Hei, mä olen kans semmonen :yo:
Minulle kun on jäänyt vähän epäselväksi, miten niitä laittomia tiedostoja sinne koneelle saa, enkä ole muutenkaan kokenut mielenkiintoa minkään latailun tai imuttelun suhteen.

Voisko se Jesse olla siellä torilla näytillä silloin saman viikonloppuna, kun on ne bileet?
“Outside of a dog a book is a man’s best friend, inside of a dog it’s too dark to read” - Groucho Marx
Patz

Re: Uudesta tekijänoikeuslaista vielä

Viesti Kirjoittaja Patz »

1108 kirjoitti:Näyttäkää minulle tämän palstan käyttäjä jolla ei ole ainuttakaan laitonta tiedostoa koneellaan niin lupaan tuoda tammelantorille itsensä Jeesuksen näytille.
:yo: Millos se Jeesus olis nähtävillä?
Vastaa Viestiin