Ruotsin kielen rikkaus ja kurjuus..

Vakavia keskusteluja isoista asioista - tiede, talous, politiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat. Ei onelinereitä/puzznuzzia.

Tarviiko ruotsinkieltä yleisesti?

Tarvii
22
40%
Ei tarvi
27
49%
EVVK
6
11%
 
Ääniä yhteensä: 55

Avatar
Mojo
Kitisijä
Viestit: 1417
Liittynyt: 14.08.2005 19:00

Viesti Kirjoittaja Mojo » 17.03.2006 18:19

Camilla kirjoitti:Virastoruotsi on kyllä aivan perseestä.
Eipäs, ku virastosuomi :P

Ja edittiniä: Osaltaa vastustan pakkoruostia suomalaisille, tottahan se on että Peräkarjalan ikipoikamies-maanviljeliä Jooseppi, jonka muun maan matkailu rajoittuu käyntiin pääkaupunkiseudulle Ikeaan ja ehkä jopa Kampiin, ei ruotsia tarvi. Mielumminhan ne koulutunnit voisi hänen osaltaan käyttää johonkin hyödylliseen kuten traktorinkorjauskurssiin...
Mutta sitten esim. aiemman mainitsemani saaristolaiset, ja etenkin pohjanmaan ruotsinkieliset haluavat myös poistaa heille niin tuskallinen pakkosuomi. Eivät hekään paljoa omasta ankkalammestaan poistu. Tätä taas en haluaisi nähdä. Maa jakautuu kielellisesti entistä selvemmin kahtia, ja siitä ei hyvää seuraa.

Joten kieliwammaiset kärsikää vaan...
Tää on semmonen iso projekti johon tuotannollisista syistä yleensä tarvii sekä uros- että naarastehtaan

Avatar
Homeboy65
Kitisijä
Viestit: 7444
Liittynyt: 15.08.2005 13:14
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Homeboy65 » 18.03.2006 14:56

Kun sitä ruotsin kieltä käyttää äidinkielenään vain 4-5 % suomalaisista ja heistäkin valtaosa osaa vähintään kohtuullisesti suomea, vastaus on ilmeinen. Ruotsin opiskelu on melkoisen turhaa. Se ei ole maailmankieli, sitä ei voi juuri käyttää lingua francana (= yhteisenä kielenä) muualla kuin Ruotsissa. Uskon, että englannilla pärjää muissa Pohjoismaissa paremmin.

Suomen kaksikielisyys tulee lisäksi kalliiksi: katukilvet, asiakirjat ym. täytyy kääntää "toiselle kotimaiselle" jne. Tuskin missään maassa toimitaan näin älyttömästi näin pienen vähemmistön ehdoilla... :kele:
"En tiedä pitäisikö sinulle ojentaa netiketti, banaani vai köysi." - Tix

Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 17984
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Viesti Kirjoittaja Bluntly » 22.03.2006 9:42

Lähde: Iltasanomat 22.3.2006

"Unelmakämppä vain ruotsinkielisille!

Ruotsinkieliset korkeakouluopiskelijat pääsevät pian nauttimaan Helsingin hulppeimmista opiskelija-asunnoista. Tärkein pääsyvaatimus Arabianrannan merellisiin opiskelija-asuntoihin on kielitaito.

Asuntoa hakevan edellytetään opiskelevan ruotsin kielellä helsinkiläisessä yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai ammattikoulussa.

- Kaikki voivat hakea. Kielipoliiseiksi emme halua ryhtyä. Kilpailu asunnoista tulee kuitenkin olemaan kovaa, myöntää asuntohanketta vetävä kiinteistöyhtiö Arcada Novan toimitusjohtaja Björn Teir.

Teirin mukaan asunto voidaan myöntää poikkeustapauksessa myös suomen kielellä opiskelevalle. Suomenkielisillä asunnon saaminen voi kuitenkin olla hankalaa, sillä rakennuttajina ovat ruotsinkieliset opiskelijajärjestöt ja säätiöt, joilla on vaikutusvaltaa asukkaiden valinnassa.

Valtaosan asunnoista povataan menevän Arabianrannassa sijaitsevan ruotsinkielisen ammattikorkeakoulu Arcadan opiskelijoille.

Varakkuus ei ole este uusiin asuntoihin pääsemiselle. Esimerkiksi 28 neliön yksiössä asuva opiskelija voi tienata 2750 euroa kuussa. 47,5 neliön kaksiossa tuloraja on 3300 euroa taloutta kohden.

Arkkitehti Stefan Ahlmanin suunnittelemat opiskelija-asunnot edustavat modernia asumista. Kaikissa asunnoissa on mm. television katsomisen internetistä mahdollistava dataliittymä, yhdistelmäuuni mikrolla sekä oma parveke. Osassa asunnoista on myös merinäköala."

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa.htm#id1146036
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.

Avatar
KisSandra
Kitisijä
Viestit: 1126
Liittynyt: 14.08.2005 21:43
Paikkakunta: Hevonvitunjeera jota Tyrnäväksikin kutsutaan

Viesti Kirjoittaja KisSandra » 11.04.2006 4:07

Sattuipa kerran brittimies paikalle kun suomalainen ja ruotsalainen kiistelivät siitä, että kummanko äidinkieli kuulostikaan kauniimmalta.

Britti toteaa, että kummankaan kielestä ei ymmärrä sanaakaan ja niin päätetään ratkaista kiista ihan puhtaasta korvakuulolta. Britti ehdottaa, että hän lausuu englanniksi sattumanvaraisesti valitun runon ja sitten molemmat kilpakandidaatit lausuvat täsmälleen saman runon omalla kielellään, tämän jälkeen britti langettaa tuomionsa.

Runo kuuluu seuraavasti: ”Island, island.. Grassy island, grassy island’s bride”.
Suomalainen aloittaa: “Saari, saari.. Heinäsaari, heinäsaaren morsian”.
Ja ruotsalainen jatkaa: ”Ö, ö.. Hö ö, Hö ös mö”.

Juu ei, en pidä ruotsinkielestä enkä siitä, että sitä on pakko meillä kaikkien opiskella.
Pikku Myy veti henkeä nenän kautta ja puhalsi sen ulos hampaiden välistä hyvin keljulla tavalla, joka merkitsi:En-ole-eläissäni-kuullut-mitään-näin-hullua.
(T. Janson: Muumipappa ja meri)

Noriyumi

Viesti Kirjoittaja Noriyumi » 11.04.2006 23:45

irmelianneli kirjoitti:Jossain Sveitsissäkin varmaan kaikki puhuu kaikkia omia virallisia kieliään ainakin jonkun verran.
:lol: :rofl: :roll:

*asunut Sveitsissä*

Noriyumi

Viesti Kirjoittaja Noriyumi » 11.04.2006 23:50

Suomessa ei tarvita ruotsia. Pakkoruotsi on kolonialismin jäänne, ja vituttaa kun svedut astelevat Helsingin kaduilla kuin maanomistajat, joita kuuluu palvella heidän omalla kielellään. Uskon kieliasiassa demokratiaan: ne suomalaiset jotka puhuu suomea äidinkielenään, käsi ylös! (5 milj. nostaa käden). Ne suomalaiset jotka puhuu ruotsia äidinkielenään, käsi ylös (300 000 nostaa käden ylös). Voilà. Opetelkoon vähemmistö enemmistön kielen jos tahtovat poistua ostamaan snapsia naaurikaupungin Alkosta: siellä saatetaan jopa puhua suomea!!

P.S. Puhun ruotsia sujuvasti, mutta pakkoruotsi on vain NIIN naurettava instituutio että melkein itkettää.

Noriyumi

Viesti Kirjoittaja Noriyumi » 11.04.2006 23:57

Suvinen kirjoitti: Pitäköön kielensä. Ihan kohteliaisuudesta yritin pärjätä heidän kielellään, mutta seuraavalla kerralla teeskentelen virolaista ja puhun surutta englantia.
Ei tartte teeskennellä. Ole oma itsesi ja puhu vaikka vinkuintiaania :)

Avatar
Homeboy65
Kitisijä
Viestit: 7444
Liittynyt: 15.08.2005 13:14
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Homeboy65 » 12.04.2006 17:24

Kirjoitin ruotsista Magnan. Sanastosta on paljon unohtunut. Eipä ko. kielestä ole oikeastaan muuta hyötyä ollut kuin joskus vähän Tukholman-reissuilla...
"En tiedä pitäisikö sinulle ojentaa netiketti, banaani vai köysi." - Tix

EveryWoman
Kitisijä
Viestit: 5729
Liittynyt: 15.08.2005 21:45

Viesti Kirjoittaja EveryWoman » 13.04.2006 0:23

Mylwin kirjoitti:
EveryWoman kirjoitti:epämotivoituneet häiriköt
Kyllä miusta epämotivoituneet häiriköt ovat ala-asteikäisissä epämotivoituneita ihan kielestä riippumatta.
Niin minustakin, mutta olisi mukavaa että ne jakautuisivat eri kielien tunneille tasaisesti, eivätkä kasaantuisi pelkästään ruotsin opettajien ja motivoituneiden opiskelijoiden riesaksi. (Ala-asteläppää en tajunnut - tarkoititko sittenkin yläastetta?)

Lisäksi oppilaat olisivat keskimäärin kuitenkin hieman motivoituneempia, jos saisivat itse valita edes sen, mitä B-kieltä pakollisena lukevat (kuten A-kielenkin kohdalla voi tehdä).

Avatar
mustaenkeli
Kitisijä
Viestit: 2878
Liittynyt: 09.09.2005 12:08
Paikkakunta: Hell-sinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mustaenkeli » 13.04.2006 12:40

Noriyumi kirjoitti:Suomessa ei tarvita ruotsia.
Suomessa tarvitaan ruotsia. Pakkoruotsi onki sitte iha erijuttu. Semmosta mä en oo ikinä opiskellukkaa. Ihan vapaaehtosesti peruskoulun 3.luokalla halusin opiskella mieluummin ruotsia ku englantia. Näin se on vieläki. Englanti on mulle yks tuskien taival.... ruotsi ny menee ainaski jotenkuten soveltaen.
Ainaski opettaja tossa alkuvuodesta kertos, jotta ei mulle pitäs olla mikään mahottomuus saaha läpäistyä tuota tutkintooni kuuluvaa virkamiesruotsin koetta (suullinen ja kirjallinen hässäkkä). Tarvinnee tässä jossain vaiheessa yrittää. Mutta toi Lontoo se onki pulmallisempi juttu. Sille pitäs tehä jotain, jos meinaan saaha tutkintotodistuksen handuun ehkä vuoden päästä tai joskus.

Itse työolosuhteissa olen käyttänyt ruotsia. Lähinnä tuolla hoitotyönpuolella pienten lasten tai vanhusten parissa. Vaikkei tuo kielitaitoni huippuhyvä olekaan, on se kuitenkin sille palveltavalle mukavampi, jos työntekijä edes yrittää kommunikoida kanssaan hänen äidinkielellä. Semmosta tietynlaista asiakkaan kunnioittamista mun mielestä, junou. Vaikka ne asiakkaat saattaa osata suomeaki.
Vahinko etteivät äiditkin saa lähteä milloin heitä huvittaa ja ruveta nukkumaan ulkosalla. Varsinkin äidit sitä toisinaan tarvitsisivat.
-muumimamma

Vastaa Viestiin