Vihreät: Eroon kirkosta!

Vakavia keskusteluja isoista asioista - tiede, talous, politiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat. Ei onelinereitä/puzznuzzia.

Jatketaan vai katketaan?

Valtio ja kirkko on erotettava
45
88%
Jatketaan samalla mallilla
6
12%
 
Ääniä yhteensä: 51

Sinkkumatti

Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Sinkkumatti »

Jumaalauta. Nyt on vihreillä kunnollinen vaalikampanja, jos tätä asiaa lähdetään ajamaan kunnolla eteenpäin.

Mites on, erotetaanko vai nou?
Vihreiden puoluekokous runnoi vastoin puolueen ja eduskuntaryhmän johtoa vaatimuksen erottaa kirkko kokonaan valtiosta.

- Tämä kannanotto tuli yllättäen ja tilaamatta, tunnusti kansanedustaja Osmo Soininvaara.

Puheenjohtaja Tarja Cronberg harmitteli periaateohjelmaan tehdyn lisäyksen luovan turhaa vastakkainasettelua. Cronbergin mukaan puolue ei aio edistää asiaa käytännössä.

- Itse en sitä kannattanut, mutta meidän täytyy nyt elää kahden uskontokuntanäkemyksen kanssa, myönsi Polvijärven seurakuntaan kuuluva Cronberg. Vihreiden uuden kannan mukaan valtion pitäisi katkaista erityissuhteensa evankelis-luterilaiseen sekä ortodoksiseen kirkkoon.

Suomessa ei ole enää varsinaista valtionkirkkoa, vaikka sitä siksi yleisesti kutsutaan. Kirkolla on silti yleinen verotusoikeus. Se saa myös osuutensa yhteisöveron tuotosta.
Älkää valittako ääänestyvaihtoehdoista vaan valitkaa jompikumpi.
Avatar
Lolita
Kitisijä
Viestit: 8599
Liittynyt: 14.08.2005 18:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Lolita »

Valtio ja kirkko on erotettava. Melkein harkitsin Vihreisiin liittymistä asian takia. Melkein.
Avatar
urpiainen
Kitisijä
Viestit: 16598
Liittynyt: 27.10.2005 17:37

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja urpiainen »

Tämä on aika vaikea ongelma. Teoriassahan on selvää, että valtion ja kahden kirkkokunnan institutionalisoitu yhteys yhteisöverotusoikeuksineen kaikkineen on sietämätön jäänne menneestä maailmasta. Mutta käytännön tasolla asia on toisin: uskontososiologit ovat aika yksimielisiä siitä, että vahva valtiokirkko jäykkine rakenteineen ja julkisessa yliopistossa annettavine koulutuksineen kaikkineen on ehkä merkittävin tekijä siinä, että meille ei ole kehittynyt monessa länsimaassakin vaikuttavaa poliittisesti merkityksellistä uskonnollista konservatiiblokkia. Vastaavasti, kirkon rakenne suodattaa uskovaispiireissä maallikkojäsentasolla varsin yleisen irrationalismin ja militantin moralismin aika tehokkaasti siten, että esim. piispakunta on tällä hetkellä suhteellisen maltillista ja avarakatseista väkeä. Kirkon erottaminen valtiosta voisi johtaa pahimmillaan siihen, että uskonnollisella "argumentaatiolla" olisi Suomessakin yleispolitiikassa samanlainen painoarvo kuin vaikkapa USAssa.
"Urpiaisen pesintä on epäsäännöllistä ja lento keikkuvaa. Yleisimmät äänet ovat kimeä kutsuhuuto 'djihh!' ja rahiseva 'tssrrt-tssrrt'."
Edith

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Edith »

urpiainen kirjoitti:Mutta käytännön tasolla asia on toisin: uskontososiologit ovat aika yksimielisiä siitä, että vahva valtiokirkko jäykkine rakenteineen ja julkisessa yliopistossa annettavine koulutuksineen kaikkineen on ehkä merkittävin tekijä siinä, että meille ei ole kehittynyt monessa länsimaassakin vaikuttavaa poliittisesti merkityksellistä uskonnollista konservatiiblokkia. Vastaavasti, kirkon rakenne suodattaa uskovaispiireissä maallikkojäsentasolla varsin yleisen irrationalismin ja militantin moralismin aika tehokkaasti siten, että esim. piispakunta on tällä hetkellä suhteellisen maltillista ja avarakatseista väkeä. Kirkon erottaminen valtiosta voisi johtaa pahimmillaan siihen, että uskonnollisella "argumentaatiolla" olisi Suomessakin yleispolitiikassa samanlainen painoarvo kuin vaikkapa USAssa.
Mutta tuo on niin pahaa kirkon hyväksikäyttöä maallisiin asioihin, että minua ainakin ällöttää. Mikä se oli pappilan poika nimeltään "Täällä Pohjantähden alla" -sarjassakin, kun perusteli vissiin jotenkin niin, että kirkkoa tarvitaan rahvaan hallitsemiseksi, kun ovat niin yksinkertaista väkeä. Kirkon ja valtion ero oli kuitenkin rehellisin ja ihmisten omaa harkintaa korostava ja siten ainoa ihmisiin uskova ja luottava vaihtoehto.
Avatar
urpiainen
Kitisijä
Viestit: 16598
Liittynyt: 27.10.2005 17:37

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja urpiainen »

Edith kirjoitti: Mutta tuo on niin pahaa kirkon hyväksikäyttöä maallisiin asioihin, että minua ainakin ällöttää. (...) Kirkon ja valtion ero oli kuitenkin rehellisin ja ihmisten omaa harkintaa korostava ja siten ainoa ihmisiin uskova ja luottava vaihtoehto.
Niin. Jotain tällaista minäkin hain takaa, kun korostin, että teoriassa tai periaatteessa asia on selvä: erotettava heti. Mutta jos hinta periaatteellisesta rehellisyydestä on se, että poliittinen uskonnollisuus nostaa päätään, saatan valita periaatteellisesti epäilyttävän pragmatismin tien. En sitten varmaan luota ihmisiin (muuten, täsmälleen samanlainen kykenemättömyys päättää omaa kantaani periaattellisen puhdasoppisuuden ja ihmisiin luottamattoman pragmatismin välillä minulla on myös esimerkiksi keskustelussa koskien alkoholin ja mietojen huumeiden kaupan vapauttamista). Onko tekojen moraalinen arvo niiden ilmentämässä yleisessä periaatteessa vai faktuaalisissa seurauksissa?
Edith kirjoitti:Mikä se oli pappilan poika nimeltään "Täällä Pohjantähden alla" -sarjassakin, kun perusteli vissiin jotenkin niin, että kirkkoa tarvitaan rahvaan hallitsemiseksi, kun ovat niin yksinkertaista väkeä. .
Ilmari Salpakari? Niin, mutta siinä missä kirkkoa tarvittiin ennen rahvaan hiljentämiseksi ilmeisen epäoikeudenmukaisen luokkayhteiskunnan edessä (opiumia kansalle jne), niin hahmottelemassani kirkon ällöttävässä maallisessa hyväksikäytössä päämääränä on hallita ja hiljentää fundamentalisteja, joka ei minusta sitten olekaan niin ällöttävää.
"Urpiaisen pesintä on epäsäännöllistä ja lento keikkuvaa. Yleisimmät äänet ovat kimeä kutsuhuuto 'djihh!' ja rahiseva 'tssrrt-tssrrt'."
slam

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja slam »

Äänestyksen tulos kohtuullisen yksiselitteinen. Erilleen vain, vaikka onhan kunnon luterilainen myös vahva Suomea puollustava soturi...
nokkaelain

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja nokkaelain »

urpiainen kirjoitti:Mutta käytännön tasolla asia on toisin: uskontososiologit ovat aika yksimielisiä siitä, että vahva valtiokirkko jäykkine rakenteineen ja julkisessa yliopistossa annettavine koulutuksineen kaikkineen on ehkä merkittävin tekijä siinä, että meille ei ole kehittynyt monessa länsimaassakin vaikuttavaa poliittisesti merkityksellistä uskonnollista konservatiiblokkia.
Minäkin kannattaisin, että asialle tehtäisiin ainakin jotain, mutta em. asiasta tuli mieleen yksi käytännön esimerkki: Lukion biologian ja maantiedon tunnit menivät aina melkein riitelyyn siitä saako evoluutioteoriaa yms. opettaa, onko maailman ikä muutama tuhat vuotta, onko fossiileja olemassa jne. Yksi kaveri sitten opiskeli papiksi ja kummasti ovat näkemykset pehmentyneet.

(Off-topic: Paikkakunnalla oli seurakunnalla aika vahva vaikutus nuorisoon, ja nuorisotoimintaan oli eksynyt melkoisia hörhöjäkin: muistaakseni yksikin oli nähnyt pimeyden voimia ilmestyvän tietokoneen ruudusta, ja siten mm. ohjelmoinnin harrastaminen oli syntiä. Fundamentalistien yms. kanssa tekemisissä oleminen aiheutti sitten vastareaktiotakin.)
Avatar
Mylwin
Kitisijä
Viestit: 4593
Liittynyt: 16.08.2005 15:25
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Mylwin »

Jatketaan kuten ennenkin.
Kristillinen (=ev.lut) kirkko on kuitenkin kaikesta vajavaisuudestaan huolimatta aika tärkeä osa Suomalaista kulttuuria.
Ei haittaa minua millään tapaa, uskonnonopetusta voisi vain hieman järkeistää. (tai en mie tiiä onko sitä jo)
Kävin katsomassa Mylwinin kuvaa, ja näyttää kyllä just siltä ettei sillä ole yhtään ystävää.
- Ann 2005
Edith

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Edith »

urpiainen kirjoitti: Ilmari Salpakari? Niin, mutta siinä missä kirkkoa tarvittiin ennen rahvaan hiljentämiseksi ilmeisen epäoikeudenmukaisen luokkayhteiskunnan edessä (opiumia kansalle jne), niin hahmottelemassani kirkon ällöttävässä maallisessa hyväksikäytössä päämääränä on hallita ja hiljentää fundamentalisteja, joka ei minusta sitten olekaan niin ällöttävää.
Mä vaan olen tässä niin jyrkkä. Ja Ilmari Salpakarihan halusi kansan yhtenäisenä sotaan, varmasti omasta ja monien mielestä hyvän puolesta pahaa vastaan.

Kun siis fundamentalistitkin on ihmisiä. Niitäkin pitää rakastaa. Ei niitä vastaan pidä toimia keinoilla, jotka myös olisivat tuomittavia. (Ehkä vähemmän tuomittavia, ehkä, mutta tuomittavia silti.)

Edith,
Rakkauden fundamentalisti
Herra Manala

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

Minun mielestäni kirkon tulisi ennemminkin suorittaa perustavanlaatuinen kasvonjenkohotus. Kirkollisista menoista pitäisi saada ennemmin hauskoja ja nautittavia, kuin painostavaa synnillistä kärsimystä edustavaa kalmantuoksuista paatosta. Kirkko ei yksinkertaisesti houkuttele. Ketään.

Jumalanpalveluksiin pitäisi saada juhlan tuntua. Missä on kunnon svengaava gospel-musiikki? Missä on laulu ja tanssi? Missä on soul-musiikki? Miksi tämä jumalan palveleminen pitää olla niin saatanan synkkää, ikävää ja korvia sekä sielua raastavaa? Pelkkää yksisuuntaista papin paatosta samalla kaavalla vuosi toisensa jälkeen pakollisine seisomaan nousemisineen ja valitusvirsineen. Kuka haluaa että tuollainen Yhdistyneet Kalmakellarit on liitettynä valtioon?

Sinäänsä olen sitä mieltä että monet kirkolliset menot tavallaan kuuluvat perinteisiin ja suomalaisuuteen, vaikka agnostikoksi itseni laskenkin. Kirkkohäät ja hautuumaat mystiikoineen kuuluvat jollain tavalla varmasti ihan jokaisen elämään, vaikka ei vielä toistaiseksi olisikaan näitä palveluja henkilökohtaisesti käyttänyt. Mutta niin kauan kun kirkossa tulee fiilis, että tekisi mieli viiltää ranteensa auki vainajan näköisen urkurin polkiessa ekat mollisävelensä kirkon kattoon jostain 800-vuotta vanhasta synninpäästövirrestä niin... uh, ei vain yksinkertaisesti nappaa.

Vastasin että kirkko pitäisi erottaa valtiosta, vaikka oikeasti toivonkin (turhaan) jotain parempaa ratkaisua. Ajatelkaapas niinkin absurdia tilannetta, että kun suunnittelisi seesteisen sunnuntain tekemisiään, mieleen tulisikin ajatus "käydäänpä hei kirkossa hakemassa vähän hyvää fiilistä!"
slam

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja slam »

[quote="Herra Manala"][/quote]

Yleensä ajattelet asioita ilman tunne tunnareita...
Kajastus

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Kajastus »

Kannatan valtion ja kirkon lopullista erottamista toisistaan. Demokraattisessa yhteiskunnassa valtiovallan ja yhteiskunnan instituutioden tulee mielestäni irtautua kaikenlaisista virallisista siteistä uskonnollisiin tahoihin. Näin varmistetaan se, että niin uskonnolliset kuin uskonnottomat maailmankatsomukset ovat valtion silmissä samanarvoisia.

Valtion ja kirkon erottaminen tuskin johtaa kiihkokonservaatiivisen uskontoblokin esiinnousuun. Ruotsissahan tämä ero on toteutettu, ja maa on edelleenkin maallistunut sosiaalidemokraattinen pohjoismainen hyvinvointivaltio. Uskoisin tämän perusteella, että Suomikin säilyisi toimenpiteen jälkeen suht samanlaisena kuin nyt. Pohjoismaille tyypillinen hiljainen kaappiluterilaisuus tuskin tuottaa samanlaista uskonkiihkoa kuin esim. jotkut amerikkalaiset kristillisyyden suuntaukset tai Etelä-euroopassa vallitseva katolilaisuus.

Yhteisöveroillaan kummatkin valtionkirkot toki tekevät arvokasta sosiaalityötä ja tuottavat joitakin yleishyödyllisiä palveluja, mutta näiden tehtävien siirtäminen valtion, kuntien tai yksityisten tahojen harteille lienee ratkaistavissa oleva järjestelykysymys.
Avatar
urpiainen
Kitisijä
Viestit: 16598
Liittynyt: 27.10.2005 17:37

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja urpiainen »

Edith kirjoitti:Mä vaan olen tässä niin jyrkkä.
Oih, ihailen suuresti periaatteelista ja korkeamoraalista jyrkkyyttäsi(kin)! Toki olet oikeassa, minun idealismini vain tuppaa horjumaan pahasti fundamentalistien (vaan ei toki rakkauden fundamentalistien!) kohdalla kun katsoo, miten paljon väkivaltaa ja pahuutta maailmassa kanavoituu edelleen uskonnon kautta. Tulee siinä väkisinkin mieleen, että päämäärä saattaisi pyhittää moraalisesti arveluttaviakin keinoja. Onneksi kaikki eivät kuitenkaan ole näin kyynisiä.

No, oikeasti olen kyllä sitä mieltä, että Kajastuksen kirjoituksesta voisin allekirjoittaa joka rivin. Ja oikeastaan olen samaa mieltä Manalankin kanssa, vaikka loogis-anaalista luonnettani hieman vaivaa, että pääkirkkojen rooli perustellaan sillä, että nimenomaan pääkirkkojen kirkolliset menot ovat keskeinen osa suomalaista kulttuuria ja perinnettä, ja sitten riennetään ehdottamaan, että kaikki nämä menot pitäisi muuttaa radikaalisti (afro-)amerikkalaisen perinteen mukaisiksi.
"Urpiaisen pesintä on epäsäännöllistä ja lento keikkuvaa. Yleisimmät äänet ovat kimeä kutsuhuuto 'djihh!' ja rahiseva 'tssrrt-tssrrt'."
Pehmis

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Pehmis »

Kajastus kirjoitti:Kannatan valtion ja kirkon lopullista erottamista toisistaan. Demokraattisessa yhteiskunnassa valtiovallan ja yhteiskunnan instituutioden tulee mielestäni irtautua kaikenlaisista virallisista siteistä uskonnollisiin tahoihin. Näin varmistetaan se, että niin uskonnolliset kuin uskonnottomat maailmankatsomukset ovat valtion silmissä samanarvoisia.
Komppikitara soi että roikaa. Tosin onneksi jokainen voi henkilökohtaisena ratkaisunaan vapautua veronmaksuvelvoitteesta. Luulen, että jos kirkkoon kuulumisen "jäsenmaksun" määrä miellettäisiin konkreettisesti itse maksettuna maksuna, niin nykyisellä palvelutasolla luterilainen kirkko romahtaisi.
Avatar
Brocker
Kitinän väärinkäyttäjä
Viestit: 192
Liittynyt: 11.11.2005 18:24
Viesti:

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Brocker »

Itse olen jo kirkosta eronnutkin, mutta valtio vois tehdä saman liikkeen..
Tärkeintä ei ole voitto, vaan vastustajan totaalinen nöyryyttäminen.
Sinkkumatti

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Sinkkumatti »

Kajastus kirjoitti:Kannatan valtion ja kirkon lopullista erottamista toisistaan. Demokraattisessa yhteiskunnassa valtiovallan ja yhteiskunnan instituutioden tulee mielestäni irtautua kaikenlaisista virallisista siteistä uskonnollisiin tahoihin. Näin varmistetaan se, että niin uskonnolliset kuin uskonnottomat maailmankatsomukset ovat valtion silmissä samanarvoisia.
'

Tähän ei yksinkertaisesti ole yhtään mitään lisättävää. Komppi soikoon!
killkill

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja killkill »

Edith kirjoitti:Mikä se oli pappilan poika nimeltään "Täällä Pohjantähden alla" -sarjassakin, kun perusteli vissiin jotenkin niin, että kirkkoa tarvitaan rahvaan hallitsemiseksi, kun ovat niin yksinkertaista väkeä
Hieno mies. Punakapinan jälkeen Pentinkulman komendanttina johti kapinallisten teloituksia. Niin sai lahtareilta lyijyä silmilleen moni vähäväkinen talonpoika, joka oli uskaltanut vaatia jotain muitakin oikeuksia itselleen kuin raskasta työtä aamusta iltaan.

:on:

Manala tuossa esittikin ajatuksia, joita olen itsekin pyöritellyt. Luterilainen kirkkohan ON tylsä, jähmeä ja jämähtänyt instituutio, jolla on vetovoimaa suunnilleen saman verran kuin toissaviikolla vesisateeseen unohtuneella tarjousmaksalaatikolla. Toisaalta joitakin kirkon toimintaan nimenomaan houkuttelee se, että se on täydellinen vastakohta materialismille, vallitseville koville arvoille sekä showmeiningille.

Kirkko on Suomessa samassa asemassa kuin vuonna-kivi-ja-kirves hyvän levyn tehnyt indiebändi, joka ei tehnyt koskaan sitä "loistavaa kakkosalbumia" vaan jäi veivaamaan samaa kolmea nuottia niin kauan, että aika ajoi siitä tyystin ohitse.
Avatar
Vadim
Kitisijä
Viestit: 3469
Liittynyt: 23.08.2005 12:00
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Vadim »

urpiainen kirjoitti:Kirkon erottaminen valtiosta voisi johtaa pahimmillaan siihen, että uskonnollisella "argumentaatiolla" olisi Suomessakin yleispolitiikassa samanlainen painoarvo kuin vaikkapa USAssa.
Näinkös tosiaan? Katsotaanpa Ranskaa, jossa uskonnollisella "argumentaatiolla" ei ole sitten minkäänlaista painoarvoa.

Hämmentävää valtiouskovaisuutta. Vaikken uskonnollinen olekaan, en sentään ryhtyisi vastustamaan valtion ja kirkon eroa sillä perusteella, että kirkolla saattaisikin olla joku oma kanta. Jos jotakin, pitäisin tällaista kantaa jopa tervetulleena lisänä suomalaiseen, totalitarismiin taipuvaiseen mielipideilmastoon.
Elukka

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Elukka »

Kirkko ja valtio on erotettava.
Monarkian aika, jolloin valtiovalta tuli Jumalalta, on ohi.
Kajastus kirjoitti:<asiaa>
:komp:
elco

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja elco »

Kirkko lähettäköön laskun vuosimaksusta siinä missä muutkin yhteisöt - niin henkilöjäsenilleen kuin myös yrityksille. Saattaisi kato kiihtyä kun keskituloiselle yksittäisjäsenelle tipahtaisi 300€ lasku postiluukusta.

Tokihan kirkko tekee arvokasta työtä hoitamalla hautaustoimen ja tarjoamalla suojatyöpaikkoja oikea-aatteellisille jäsenilleen, mutta kovasti kyseenalaistan sen, että onko se tosiaan niin arvokasta kuin mitä kirkko (Jumalan ilmeisestä tahdosta) verottaa.

Paljonko ev.lut. kirkon budjetti on? Paljonko sen varallisuus on?
Avatar
urpiainen
Kitisijä
Viestit: 16598
Liittynyt: 27.10.2005 17:37

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja urpiainen »

Sinkkumatti kirjoitti:
Kajastus kirjoitti:varmistetaan se, että niin uskonnolliset kuin uskonnottomat maailmankatsomukset ovat valtion silmissä samanarvoisia.
Tähän ei yksinkertaisesti ole yhtään mitään lisättävää. Komppi soikoon!
Oikeastaan kyllä minusta pitäisi kysyä, miksi ihmeessä uskonnollisen maailmankatsomuksen pitäisi muka olla valtion silmissä samanarvoinen sanokaamme vaikka tieteellisen maailmankatsomuksen kanssa? Tai siis uskonnollinen maailmankatsomushan tyypillisesti perustuu jonkin verraten pienen heimon traditionaaliselle opille, jolla omaa ylemmyyttä muihin nähden on pönkitetty. Lisäksi, koska kyseessä on *uskonnollinen* maailmankatsomus, katsomuksen mahdollisesti (tai peräti tyypillisesti) sisältämät perin kyseenalaiset moraalikoodit ovat määritelmällisesti rationaalisen ja kriittisen keskustelun yläpuolella. Eikö olisi selvää, että valtion tulisi kaikin tavoin heikentää tällaista irrationalismia ja tukea ei-uskonnollisia maailmankatsomuksia, joissa keskustelun ulkopuolisten moraalisääntöjen ja ilmoituksen sijaan korostetaan kritiikille avointa eettistä pohdintaa ja demokraattista keskustelua? Minusta maailmasta löytyy aika monta valtiota joiden tapauksessa olisi toivottavaa, että uskonnollista maailmankatsomusta suitsittaisiin rankastikin.
"Urpiaisen pesintä on epäsäännöllistä ja lento keikkuvaa. Yleisimmät äänet ovat kimeä kutsuhuuto 'djihh!' ja rahiseva 'tssrrt-tssrrt'."
Avatar
Mylwin
Kitisijä
Viestit: 4593
Liittynyt: 16.08.2005 15:25
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Mylwin »

elco kirjoitti:Saattaisi kato kiihtyä kun keskituloiselle yksittäisjäsenelle tipahtaisi 300€ lasku postiluukusta.
Saattaisi tulla myös itku siinä vaiheessa kun kaikki kristilliset pyhäpäivät sunnuntaista lähtien poistettaisiin lomakalenterista.
Kävin katsomassa Mylwinin kuvaa, ja näyttää kyllä just siltä ettei sillä ole yhtään ystävää.
- Ann 2005
Avatar
Mylwin
Kitisijä
Viestit: 4593
Liittynyt: 16.08.2005 15:25
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Mylwin »

urpiainen kirjoitti: Oikeastaan kyllä minusta pitäisi kysyä, miksi ihmeessä uskonnollisen maailmankatsomuksen pitäisi muka olla valtion silmissä samanarvoinen sanokaamme vaikka tieteellisen maailmankatsomuksen kanssa?
Oikeastaan pitäisi kaikista mieluiten kysyä, eikö jokaisella ihmisellä ole oikeus omaan maailmankatsomukseensa? Jos yhtä ruvetaan rajoittamaan niin miksei toista?
Eikö olisi selvää, että valtion tulisi kaikin tavoin heikentää tällaista irrationalismia ja tukea ei-uskonnollisia maailmankatsomuksia, joissa keskustelun ulkopuolisten moraalisääntöjen ja ilmoituksen sijaan korostetaan kritiikille avointa eettistä pohdintaa ja demokraattista keskustelua?
Ei olisi. Ihmisillä on psykologisestikin olemassa tarve tietyille henkisille toiminnoille aivokopassa, sellaisille ajatuksille joihin tiede ei voi antaa vastausta. Vai miten luulet, että uskonnot ovat syntyneet? Jotkut täyttävät sen mielikuvituksella, jotkut uskonnolla, kuka milläkin.
Sivistyneet eettiset väittelyt ja tieteellisesti korkealentoiset poliittiset keskustelut tyydyttävät kenties tiettyjen ihmisten tarpeita, mutta kaikilta ei löydy hengellistä kapasiteettia sellaisia asioita käsitellä.
Kävin katsomassa Mylwinin kuvaa, ja näyttää kyllä just siltä ettei sillä ole yhtään ystävää.
- Ann 2005
Avatar
Ann
Kitisijä
Viestit: 3969
Liittynyt: 16.08.2005 15:32
Paikkakunta: The Dark Realm of The Outworld

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja Ann »

Olin samalla kannalla Vihreiden kanssa, kunnes luin taannoisen Nyt-liitteen jutun aiheesta. Tulis liian tyyriiksi, enkä koe valtionkirkon, minua siihen kuulumattomana, ahdistavan.
Rotan aivot valtasivat pääni.
elco

Re: Vihreät: Eroon kirkosta!

Viesti Kirjoittaja elco »

Mylwin kirjoitti: Saattaisi tulla myös itku siinä vaiheessa kun kaikki kristilliset pyhäpäivät sunnuntaista lähtien poistettaisiin lomakalenterista.
En näe yhteyttä kirkollisverolla ja sillä, että valtaosa työsopimuksista määrittää työviikon viisipäiväiseksi. Neuvo toki tymempää?
Vastaa Viestiin