Vanhushuollon resurssit

Vakavia keskusteluja isoista asioista - tiede, talous, politiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat. Ei onelinereitä/puzznuzzia.
chevilyn

Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja chevilyn »

Kuulin tänään hätkähdyttävän keskustelun. Se käytiin kahden, arviolta 70-80 vuotiaan vanhuksen kesken kadulla. Toinen heistä valitteli sitä, että hän ei saa kunnollista hoitoa vanhusten talossa. Toinen heistä yritti lohdutella ja sanoi, ettei saa kukaan muukaan. Hätkähdin kunnolla vasta siinä vaiheessa, kun ensimmäisenä puhunut nainen totesi, ettei halua enää elää tällaisessa maailmassa, jossa vanhuksilla ei ole mitään ihmisarvoa.

Olen tiennyt koko ajan, että Suomen tämän hetkiset vanhushuollon resurssit ovat riittämättömät. En ole kuitenkaan käsittänyt aikaisemmin mitä se käytännössä tarkoittaa. Olen toki kuullut tarinoita, joissa vanhuksille on tullut makuuhaavoja, koska hoitajilla ei ole ollut aikaa käännellä heitä tarpeeksi. Tarinoita unohdetuista lääkkeistä ja vanhuksia vaivaavasta yksinäisyydestä. En ole kuitenkaan koskaan kuullut samaa asiaa yhdenkään asianosallisen suusta. Hätkähdin todenteolla miettimään vanhuksia, joista suurin osa on elänyt elämänsä rakentaen yhteiskuntaa, jossa heitä ei enää kunnioiteta. Vuosikymmenien työuran ja lasten kasvatuksen jälkeen heitä kiitetään niin, että ikäihmisten terveys- ja sosiaalipalvelujen kehittäminen on jämähtänyt paikalleen ja päättävässä asemassa olevat ihmiset tyytyvät kohauttelemaan olkiaan vajavaisten resurssien merkiksi.

On pelottava ajatus, että ikäihmisten osuus väestöstä kasvaa nopeasti suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisen vuoksi ja tästä huolimatta julkisia terveys-ja sosiaalipalveluiden resursseja ei ole lisätty. Luulisi julkisen vanhustenhuollon kehittämisen, kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta, olevan tärkeysjärjestyksessä etusijalla. Näin ei kuitenkaan ole.

Vantaan resurssit eivät riitä edes psykiatrisessa sairaanhoidossa. Tilanne on siellä koko Etelä-Suomen huonoin. Ihmiset voivat huonosti ja se näkyy erilaisena oireiluna yhteiskunnassamme. Eikö valtion tulisi tukea kuntia terveys-ja vanhushuollossa, mikäli on ilmiselvää, että kuntien omat resurssit ovat pahasti alimitoitetut? Pahoin pelkään, että kymmenen vuoden kuluttua elämme yhteiskunnassa, jossa kenelläkään ei ole hyvä olla. Tämä pistää todella miettimään tätä hyvinvointivaltiota ja teknisen osaaminen kehtoa, jota Suomeksi kutsutaan.

Tehkää joku jotain ennen kuin tulen vanhaksi!
Tix

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Tix »

Toinen vanhustenhuollon ongelma meillä on laitoskeskeisyys. Lähtökohdan pitäisi olla pikemminkin se, että niin kauan kuin suinkin mahdollista pitäisi ihmisten antaa elää omaa normaalia elämäänsä, vaikka se vaatisikin sitten tukitoimia. Mikä ihme siinä hingussa änkeä vanhat ihmiset hoitokoteihin on? Sivusta olen seurannut, miten paljon jää sukulaisten harteille, että vanhus voi elää elämänsä mahdollisimman mukavasti. Isotätiäni yritettiin väkisin siirtää laitokseen, vaikka kotiavustajalla olisi selvinnyt.

Kyllähän vanhan ihmisen saa laitostumaan varsin nopeastikin, ja sen jälkeen ei ole paluuta enää edes tuettuun itsekseen oleskeluun. Ilman muutamaa juristia suvussa täti ei olisi lakisääteisiä palvelujaan kunnalta saanut ja edelleen sukulaisten harteille jää paljon. Onneksi on iso suku, aina löytyy joku joka ehtii.
chevilyn

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja chevilyn »

Siinä on vähän liian suuret tasoerot miten vanhuksia hoidetaan. Ideaalimaailmassa kaikkien ihmisarvo olisi sama tulotasoista yms. erottavista tekijöistä riippumatta.
BettyB.

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja BettyB. »

chevilyn kirjoitti:Olen toki kuullut tarinoita, joissa vanhuksille on tullut makuuhaavoja, koska hoitajilla ei ole ollut aikaa käännellä heitä tarpeeksi. Tarinoita unohdetuista lääkkeistä ja vanhuksia vaivaavasta yksinäisyydestä.

Tehkää joku jotain ennen kuin tulen vanhaksi!
Mitä ajattelit itse tehdä asialle? Tiesitkö, että esim. Punaisen Ristin kautta pääset mukan ystävätoimintaan, ja voit näin omalla panoksellasi vaikuttaa edes muutaman vanhuksen elämään? Myös monien muiden instanssien (seurakunnat, järjestöt) kautta pääsee mukaan toimintaan.

Olen itse vielä peruskoulussa ollessani osallistunut melko tiiviisti äitini mukana isoisäni hoitamiseen. Viime viikonloppuna lueskelimme näitä "viestivihkoja" jonne päivisin käyneet hoitajat ja joka ilta "hoitovuorossa" ollut äitini jättivät viestejä toisilleen. Voin ihan rehellisesti sanoa (niin itsekkäälle kun se kuulostaakin ja vaikka vanhempiani rakastankin) etten koskaan halua joutua vastaavanlaiseen tilanteeseen.
chevilyn

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja chevilyn »

BettyB. kirjoitti: Mitä ajattelit itse tehdä asialle? Tiesitkö, että esim. Punaisen Ristin kautta.
Tiesin toki ja olenkin kiinnostunut vapaaehtoistyöstä vanhusten parissa. Toivottavasti joskus aikani ei ole näin rajallinen ja pystyn olemaan hyödyksi myös käytännössä. Tulevaisuudessa, mikäli vanhempani toivovat, että saavat viettää viimeiset päivänsä kotonaan, niin pyrin kyllä varmistamaan, että heidän toiveensa toteutuu. Jokainen meistä kuitenkin vanhenee.
Googlebot

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Googlebot »

chevilyn kirjoitti:On pelottava ajatus, että ikäihmisten osuus väestöstä kasvaa nopeasti suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisen vuoksi ja tästä huolimatta julkisia terveys-ja sosiaalipalveluiden resursseja ei ole lisätty.
Vai eikö alalle hakeudu tarpeeksi väkeä, ainakaan sellaisia motivoituneita jotka tekisivät edes puolet sovituista töistä? Ehkä parempi olisikin että ihmiset ostaisivat tällaiset palvelut yksityisiltä ja valtio tukee tätä toimintaa, kun kerran kunnan hommissa työskenteleminen tuntuu passivoivan työntekijöitä päättäjiä myöten, kun ei ole kilpailevia instansseja. Hoivatyön tehokkuus kärsii kun nuori lähihoitaja käyttää äitini luona puolet sovitusta ajasta poikakaverinsa kanssa kännykän kautta jutusteluun muka tehden töitä siinä sivussa.
Luulisi julkisen vanhustenhuollon kehittämisen, kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta, olevan tärkeysjärjestyksessä etusijalla.
Paras kehityssuunta tuntuisi olevan työvoiman vähentäminen tehottomalla kunnallisella puolella, ja ohjata tukitoimia yksityiselle puolelle. Siellä työn laadusta valittamiset ehkä johtavatkin toimenpiteisiin, ja ehkä tehokkaille työntekijöille maksetaan enemmän palkkaakin kuin kunnallisella puolella.
Tämä pistää todella miettimään tätä hyvinvointivaltiota ja teknisen osaaminen kehtoa, jota Suomeksi kutsutaan.
Missä teknisesti surkeissa maissa asiat hoidetaan mielestäsi Suomea paremmin?
Tehkää joku jotain ennen kuin tulen vanhaksi!
Sinäkin voit tehdä jotain, esim. menemällä nuorena naimisiin ja hankkimalla kymmenen lasta joista kasvatat rehtejä veronmaksajia Suomelle (mieluummin jollekin vientialalle joka tuottaa Suomeen ulkomailta rahaa jota voidaan käyttää vanhustenhuoltoon jne.), ja lisäksi iskostaa lastesi päähän että heidän tulee osallistua sinun hyvinvoinnistasi huolehtimiseen kun sinusta tulee vanha, eikä sälyttää sitä vain yhteiskunnan huoleksi. Heidän tulisi asua lähellä sinua jotta pääsevät hoitamaan sinua usein.

Tällä tavoin menettelemällä sekä lisäät että säästät vanhustenhuoltoon käytettävissä olevia resursseja. Hyvä sinä.
Badabinga
Kitisijä
Viestit: 14
Liittynyt: 07.03.2007 19:20

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Badabinga »

Yksi aika merkittävä tekijä on varmasti myös se, että vanhukset elävät ts. pidetään hengissä pidempään. Nykylääketieteellä voidaan ihmisen elinikää pidentää huomattavasti, mutta onko kroonikko-osastolla sairaalassa, vaipat jalassa, vuositolkulla makaaminen sitten ihmisarvoista elämää? Olen kuullut useiden em. tilassa olevien vanhusten toivovan jo "poispääsyä".

Kun vanhukset voidaan "pitää hengissä" pidempään, ruuhkautuvat myös hoitopaikat. Moni piippuinen juttu...
chevilyn

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja chevilyn »

Googlebot kirjoitti: Tällä tavoin menettelemällä sekä lisäät että säästät vanhustenhuoltoon käytettävissä olevia resursseja. Hyvä sinä.
Epäilemättä yksi asioihin vaikuttava tekijä on juuri se, että hoitoalalle hakeutuminen ei kiinnosta ihmisiä tarpeeksi. Raskas työ ja huono palkkaus. Mielestäni lasten hankkiminen yhteiskunnallisista syistä ei ole järkevää.
Avatar
Clay
Kitisijä
Viestit: 2582
Liittynyt: 14.08.2005 23:46

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Clay »

chevilyn kirjoitti: Mielestäni lasten hankkiminen yhteiskunnallisista syistä ei ole järkevää.
Synnyttäminen onkin yleensä itsekäs teko, varsinkin nykyään. Vanhustenhuoltokin olisi paremmalla tolalla, jos ihmiset eivät olisi niin itsekkäitä. Vanhushuoltokin terminä jo kuvaa miten ikäihmisiin suhtaudutaan.. autoja ja stereoita huolletaan, ei ihmisiä.
Nyt penikseni on fantastinen!
Tix

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Tix »

Clay kirjoitti:Vanhushuoltokin terminä jo kuvaa miten ikäihmisiin suhtaudutaan.. autoja ja stereoita huolletaan, ei ihmisiä.
Nyt olet kyllä väärässä. Lasten osalta termi "huoltajuus" on täysin vakuuntunut, meillä on lastenhuoltoa hoitavat viranomaiset, sosiaalihuoltoa koskeva yleislaki jne. Sana on johdannainen verbistä huolehtia, eikä huolehtiminen kantasanana ole lainkaan väärä termi.

Kielenhuollolliset kysymykset tuskin ovat ongelmien takana tai edes osatekijä asiassa.
Googlebot

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Googlebot »

chevilyn kirjoitti:
Googlebot kirjoitti: Tällä tavoin menettelemällä sekä lisäät että säästät vanhustenhuoltoon käytettävissä olevia resursseja. Hyvä sinä.
Epäilemättä yksi asioihin vaikuttava tekijä on juuri se, että hoitoalalle hakeutuminen ei kiinnosta ihmisiä tarpeeksi. Raskas työ ja huono palkkaus.
Epäilemättä parempi palkkaus saisi lähihoitajan käyttämään vähemmän aikaa ajastaan poikaystävälle puhumiseen kännykällä, tai minut kirjoittamaan vähemmän keskustelupalstoille työajalla.

Kuinka paljon sinulle pitäisi maksaa ennenkuin rupeaisit lähihoitajaksi tai hakeutuisit vanhustentaloon töihin?
Mielestäni lasten hankkiminen yhteiskunnallisista syistä ei ole järkevää.
Joskus on uhrauduttava yhteiskunnan hyväksi. Nykyinen individualismin ihannointi ei palvele yhteiskunnan etuja.

Lisäksi hankkisit lapsia myös itsesi takia, et pelkästään yhteiskunnan. Hankkivathan ihmiset kehitysmaissakin paljon lapsia juuri siitä syystä että heillä olisi jälkeläisiä tuomaan vanhemmille rahaa, auttamaan maataloustöissä ja hoitamaan vanhuksia. Siellä homma yksinkertaisesti toimii eikä jouduta miettimään ettei vanhustenhuoltoa kehitetä tarpeeksi tai ettei kyseiselle alalle hakeudu tarpeeksi maistereita.
chevilyn

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja chevilyn »

Googlebot kirjoitti: Kuinka paljon sinulle pitäisi maksaa ennenkuin rupeaisit lähihoitajaksi tai hakeutuisit vanhustentaloon töihin?

Joskus on uhrauduttava yhteiskunnan hyväksi. Nykyinen individualismin ihannointi ei palvele yhteiskunnan etuja.

Lisäksi hankkisit lapsia myös itsesi takia, et pelkästään yhteiskunnan...
Aika paljon enemmän kuin mitä lähihoitajien tämän hetkinen palkkataso on. Kannattaa "uhrautua" vain sen yhteiskunnan hyväksi, jossa aikoo elää elämänsä. En ole lainkaan vakuuttunut siitä, että aikomukseni on jäädä maksamaan veroja juuri tähän yhteiskuntaan. Lasten hankkiminen yhteiskunnallisista syistä ei ole senkään takia järkevää. Useamman lapsen hankkiminen vanhuuden turvaksi ei ole mielestäni tarpeeksi perusteltua, koska maailma on jo nyt ylikansoitettu. Yhteiskunnallisia asioita mietittäessä ei tule unohtaa sitä, että vaikka itse asuu hidastuvan kasvun maassa, niin maailmalla tilanne on kuitenkin täysin päinvastainen.
Avatar
Vadim
Kitisijä
Viestit: 3469
Liittynyt: 23.08.2005 12:00
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Vadim »

chevilyn kirjoitti:Useamman lapsen hankkiminen vanhuuden turvaksi ei ole mielestäni tarpeeksi perusteltua, koska maailma on jo nyt ylikansoitettu.
No, Suomi ei ole millään tavoin ylikansoitettu, ja useimmat maailman ongelmat liittyvät ihan muihin asioihin kuin tähän "ylikansoitukseen". Lisäksi on melko epäjohdonmukaista olla hankkimatta monia lapsia; johdonmukaista olisi olla hankkimatta lapsia ensinkään, jos tosiaan uskoo, että maailmassa on liikaa väkeä.
chevilyn

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja chevilyn »

Vadim kirjoitti:
chevilyn kirjoitti: Lisäksi on melko epäjohdonmukaista olla hankkimatta monia lapsia; johdonmukaista olisi olla hankkimatta lapsia ensinkään, jos tosiaan uskoo, että maailmassa on liikaa väkeä.
Viittasinkin tuolla "monia lapsia" Googlebotin lauseeseen Hankkivathan ihmiset kehitysmaissakin paljon lapsia.. Olen samaa mieltä siinä, että johdonmukaista on olla hankkimatta lainkaan lapsia, jos on huolestunut maapallon ylikansoituksesta. Tosin en ole ihan vakuuttunut siitä, että lapsia hankitaan, mutta se nyt on jo toinen asia. Tänään itseilmaisuni on sen verran epäselvää, että palaan huomenna asiaan hyvien yöunien jälkeen.
Avatar
par-sky
Kitisijä
Viestit: 2445
Liittynyt: 14.09.2005 17:11
Paikkakunta: Hämpton

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja par-sky »

chevilyn kirjoitti: On pelottava ajatus, että ikäihmisten osuus väestöstä kasvaa nopeasti suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisen vuoksi ja tästä huolimatta julkisia terveys-ja sosiaalipalveluiden resursseja ei ole lisätty. Luulisi julkisen vanhustenhuollon kehittämisen, kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta, olevan tärkeysjärjestyksessä etusijalla. Näin ei kuitenkaan ole.

Tehkää joku jotain ennen kuin tulen vanhaksi!
chevilyn kirjoitti:Kannattaa "uhrautua" vain sen yhteiskunnan hyväksi, jossa aikoo elää elämänsä. En ole lainkaan vakuuttunut siitä, että aikomukseni on jäädä maksamaan veroja juuri tähän yhteiskuntaan.
ja näillä kahdella asiallahan ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa? :roll:

vanhusten palveluilla ei ole tarpeeksi rahaa = palvelut ovat vähissä/heikkoja -> päätät että ei kannata maksaa mitään niistä veroina työikäisenä = vanhusten palveluilla ei ole tarpeeksi rahaa...jne.
Me transmitte sursum, Caledoni!
chevilyn

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja chevilyn »

par-sky kirjoitti: vanhusten palveluilla ei ole tarpeeksi rahaa = palvelut ovat vähissä/heikkoja -> päätät että ei kannata maksaa mitään niistä veroina työikäisenä = vanhusten palveluilla ei ole tarpeeksi rahaa...jne.
Olisin valmis nostamaan tälläkin hetkellä veroprosenttiani esim.3% mikäli tietäisin, että verorahat käytetään vanhushuollon hyväksi. En ole aivan varma ymmärsinkö mitä tarkoitat, mutta selvennän näin yöunien jälkeen aikaisempaa, ilmeisen epäselvää postaustani joka tapauksessa.

- Mielestäni lasten hankkiminen ei ole ratkaisu siihen, että vanhushuollon tilanne saadaan paranemaan. Lapsia tulisi hankkia aivan muista syistä.
- Nähdäkseni suurimpia ongelmia on mm. se, että hoitoalalle ei hakeudu tarpeeksi osaavaa väkeä huonon palkkatason takia.
- Suuri osa myös osaavasta hoitohenkilökunnasta hakeutuu työikäisinä töihin ulkomaille, koska siellä alan arvostus on huomattavasti korkeampi.
- Yliopistojen muuttaminen maksulliseksi tms. hätäratkaisu, jolla saataisiin lisää työntekijöitä matalapalkkaisille aloille, ei ratkaise tämän hetkisiä ongelmia.
- Mielestäni Suomen kannattaisi ottaa käyttöön työperusteinen maahanmuutto, jolloin saataisiin sellaisille aloille lisää työntekijöitä, joilla niistä on puutetta. Ongelmaksi muodostuu tässäkin vain juuri hoitoalan arvostuksen puute.
- Se, että en tiedä asunko Suomessa koko ikääni ei estä minua kantamasta huolta tästä yhteiskunnasta, jossa tällä hetkellä asun.
Avatar
Clay
Kitisijä
Viestit: 2582
Liittynyt: 14.08.2005 23:46

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Clay »

- Mielestäni Suomen kannattaisi ottaa käyttöön työperusteinen maahanmuutto, jolloin saataisiin sellaisille aloille lisää työntekijöitä, joilla niistä on puutetta.

Joo vittu mä ainakaan halua mitään karvakäsiä vaihtamaan mun vaippoja ja pesemään mun pippeliä.
Nyt penikseni on fantastinen!
elco

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja elco »

chevilyn kirjoitti: Olisin valmis nostamaan tälläkin hetkellä veroprosenttiani esim.3% mikäli tietäisin, että verorahat käytetään vanhushuollon hyväksi.
Mikään ei käsittääkseni estä sinua lahjoittamasta 3% bruttopalkastasi vanhustenhuoltoon. Lienee kai sitten jotenkin jaloa toivoa valtakoneiston kuppaavan koko kansalta rahat tehottoman koneistonsa syövereihin, kuin käyttää itse korvamerkitsemänsä rahat haluamaansa tarkoitukseen.

Puhe on halpaa.
chevilyn

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja chevilyn »

Clay kirjoitti:- Mielestäni Suomen kannattaisi ottaa käyttöön työperusteinen maahanmuutto, jolloin saataisiin sellaisille aloille lisää työntekijöitä, joilla niistä on puutetta.

Joo vittu mä ainakaan halua mitään karvakäsiä vaihtamaan mun vaippoja ja pesemään mun pippeliä.
No mitä, jos niitä vaippoja ei ole vaihtamassa kukaan?
Avatar
Vadim
Kitisijä
Viestit: 3469
Liittynyt: 23.08.2005 12:00
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Vadim »

Ehkä kinaaminen piristää minua hiukan. Se, kuinka vähällä järjellä maailmaa hallitaan, jurppii juuri nyt pahemman kerran. Katsotaans:
chevilyn kirjoitti: - Mielestäni lasten hankkiminen ei ole ratkaisu siihen, että vanhushuollon tilanne saadaan paranemaan. Lapsia tulisi hankkia aivan muista syistä.
Ei, mutta lasten hankkimatta jättäminen pahentaa asiaa. Olen ihan samaa mieltä siitä, että lapsia tulisi hankkia muista syistä, eikä päätöksenteossa pitäisi pohtia maailman ylikansoitusta sen paremmin kuin Suomen alikansoitustakaan.
chevilyn kirjoitti: - Nähdäkseni suurimpia ongelmia on mm. se, että hoitoalalle ei hakeudu tarpeeksi osaavaa väkeä huonon palkkatason takia.
Vaikka asian tarkastelu tuottavuusnäkökulmasta tuntuu ehkä sydämettömältä, lienee mahdollista väittää, että kun maailmassa on joka tapauksessa vähemmän osaavaa väkeä, on ehkä järkevää, että ainakin jotkut hakeutuvat heistä hoitoalalle. Kansantaloudellisesti on järkevää suunnata resurssit niille aloille, jotka tuottavat eniten, koska tällöin turvataan korkein mahdollinen taloudellinen hyvinvointi kaikille, myös vanhuksille. Vanhustenhuoltohan rahoitetaan pitkälti verovaroin.

Huonon palkkatason nostaminen tilanteessa, jossa huoltosuhde (työllisten ja työssä käymättömien) heikkenee ja jossa hoitohenkilökuntaa tarvitaan väestön ikääntymisen vuoksi rutkasti lisää, on melko heikko ajatus.
chevilyn kirjoitti: - Suuri osa myös osaavasta hoitohenkilökunnasta hakeutuu työikäisinä töihin ulkomaille, koska siellä alan arvostus on huomattavasti korkeampi.
Ymmärtääkseni monet lähtevät esim. Norjaan tai Iso-Britanniaan. Valitettavasti molemmissa maissa on pirun kallista asua, minkä vuoksi korkeampi palkka tuskin näkyy parempana elintasona. Lisäksi jälkimmäisessä on huomattavan paljon huonommat julkiset palvelut kuin Suomessa.
chevilyn kirjoitti: - Yliopistojen muuttaminen maksulliseksi tms. hätäratkaisu, jolla saataisiin lisää työntekijöitä matalapalkkaisille aloille, ei ratkaise tämän hetkisiä ongelmia.
Onko joku ehdottanut jotain näin urpoa? Sitä voi kyllä miettiä, tarvitseeko Suomi näin paljon akateemikkoja.

(Minusta yliopisto-opinnoista saisi ehkä maksaakin jotain, jos ei opiskelujen kestäessä, niin sitten, kun opiskelija on työllistynyt ja ansaitsee kohtuullisesti.)
chevilyn kirjoitti: - Mielestäni Suomen kannattaisi ottaa käyttöön työperusteinen maahanmuutto, jolloin saataisiin sellaisille aloille lisää työntekijöitä, joilla niistä on puutetta. Ongelmaksi muodostuu tässäkin vain juuri hoitoalan arvostuksen puute.
Ja/tai Suomen melko alhainen attraktioarvo.
chevilyn kirjoitti: - Se, että en tiedä asunko Suomessa koko ikääni ei estä minua kantamasta huolta tästä yhteiskunnasta, jossa tällä hetkellä asun.
Eipä kai, mutta olin kuulevinani veronarinaa. On kyllä varmaan kiitollisempaa maksaa veroja paikkaan, jossa asuu muttei välttämättä lopun ikäänsä, kuin paikkaan, jossa tietää asuvansa vain väliaikaisesti. Melko monet ulkomaille muuttavat palaavat kotimaahan perheenlisäystä saatuaan, syystäkin. Suomessa on hyvät julkispalvelut verrattuna useimpiin muihin länsimaihin.
Tix

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Tix »

Vadim kirjoitti:Sitä voi kyllä miettiä, tarvitseeko Suomi näin paljon akateemikkoja.
Jahas. Kukas nykyisistä akateemikoistamme on liikaa? Paavo Haavikko? Kirjoita Suomen akatemiaan ja pyydä muutamaa teloitusta ja paikkojen täyttämättä jättämistä.
Bhven

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Bhven »

Clay kirjoitti:Joo vittu mä ainakaan halua mitään karvakäsiä vaihtamaan mun vaippoja ja pesemään mun pippeliä.
Aahhahhahhahhahhaa. Tyyppi haluaa pukeutua vaippoihin, mutta toisaalta on niin laiska, ettei viitsi niitä itse vaihtaa. Hyi, häpeä.
Avatar
Vadim
Kitisijä
Viestit: 3469
Liittynyt: 23.08.2005 12:00
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja Vadim »

Tix kirjoitti:
Vadim kirjoitti:Sitä voi kyllä miettiä, tarvitseeko Suomi näin paljon akateemikkoja.
Jahas. Kukas nykyisistä akateemikoistamme on liikaa? Paavo Haavikko? Kirjoita Suomen akatemiaan ja pyydä muutamaa teloitusta ja paikkojen täyttämättä jättämistä.
Sä olet kyllä hämmentävän nokkelalla päällä tänään.
sivustahuutaja
Kitisijä
Viestit: 21330
Liittynyt: 15.08.2005 0:29

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja sivustahuutaja »

Vadim kirjoitti:Ymmärtääkseni monet lähtevät esim. Norjaan tai Iso-Britanniaan. Valitettavasti molemmissa maissa on pirun kallista asua, minkä vuoksi korkeampi palkka tuskin näkyy parempana elintasona. Lisäksi jälkimmäisessä on huomattavan paljon huonommat julkiset palvelut kuin Suomessa.
Ei kai UK ole lontoota lukuunottamatta suomea kalliimpi asua? Julkiset palvelut taas eivät terveen nuoren kohdalla paljoa paina kun verot jäävät alhaisiksi.

Pitemmämällä tähtäimellähän edessä on kuitenkin joko muutto suomeen tai hyvätuloisen puolison löytäminen (luulisin suhteellisen fiksuilla ja vaaleilla suomalaisilla olevan vientiä).
chevilyn

Re: Vanhushuollon resurssit

Viesti Kirjoittaja chevilyn »

Vadim kirjoitti: Ei, mutta lasten hankkimatta jättäminen pahentaa asiaa. Olen ihan samaa mieltä siitä, että lapsia tulisi hankkia muista syistä, eikä päätöksenteossa pitäisi pohtia maailman ylikansoitusta sen paremmin kuin Suomen alikansoitustakaan.
No tästä asiasta olemme ainakin samaa mieltä.
Vadim kirjoitti: Kansantaloudellisesti on järkevää suunnata resurssit niille aloille, jotka tuottavat eniten, koska tällöin turvataan korkein mahdollinen taloudellinen hyvinvointi kaikille, myös vanhuksille. Vanhustenhuoltohan rahoitetaan pitkälti verovaroin.
Pitkällä aikavälillä tämä olisikin eittämättä viisain sijoitus, mutta se ei ratkaise silti tämänhetkisiä ongelmia.
Vadim kirjoitti: Huonon palkkatason nostaminen tilanteessa, jossa huoltosuhde (työllisten ja työssä käymättömien) heikkenee ja jossa hoitohenkilökuntaa tarvitaan väestön ikääntymisen vuoksi rutkasti lisää, on melko heikko ajatus.
Mikä olisi tarjoamasi parempi ratkaisumalli?
Vadim kirjoitti: Ymmärtääkseni monet lähtevät esim. Norjaan tai Iso-Britanniaan. Valitettavasti molemmissa maissa on pirun kallista asua, minkä vuoksi korkeampi palkka tuskin näkyy parempana elintasona. Lisäksi jälkimmäisessä on huomattavan paljon huonommat julkiset palvelut kuin Suomessa.
Totta, mutta en ihmettele miksi hoitajat valitsevat maan, jossa elintaso ei kenties nouse, mutta alan arvostus on korkeampi. Haluaahan jokainen tuntea tekevänsä työtä, jolla on merkitystä myös muiden mielestä.
Vadim kirjoitti: (Minusta yliopisto-opinnoista saisi ehkä maksaakin jotain, jos ei opiskelujen kestäessä, niin sitten, kun opiskelija on työllistynyt ja ansaitsee kohtuullisesti.)
Mielestäni opiskelu ei saa olla riippuvainen tulotasosta ja varallisuudesta. Moni alkaa maksaa opintolainojaan pois opiskelujen jälkeen. Mielestäni siinä vaiheessa kun astuu työelämään ei pitäisi joutua maksamaan enää opinnoistaan. Voisin kyllä hyväksyä kaksoistutkintojen ja kohtuuttomasti viivästyneiden opintojen hinnoittelun.
Vadim kirjoitti: Ja/tai Suomen melko alhainen attraktioarvo.
Totta.
Vadim kirjoitti: Suomessa on hyvät julkispalvelut verrattuna useimpiin muihin länsimaihin.
Tästäkin olen samaa mieltä.
Vastaa Viestiin