Asuntojen hintakupla

Vakavia keskusteluja isoista asioista - tiede, talous, politiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat. Ei onelinereitä/puzznuzzia.
killkill

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja killkill »

PerttiMakimaa kirjoitti:nuoruudesta mennään suoraan keski-ikään, olen nuori. Tällä vältetään pelottava aikuisuus vastuineen ennen keski-ikää.
Tämä pisti vähän korvat kuumottamaan, semminkin kun olen harrastanut viime aikoina kaikenlaista itsetutkiskelua (ei senkin pervo, en tarkoita SELLAISTA tutkiskelua)
Aiheesta pääsisi pikkunäppäriä pitkospuita pitkin lempivaahtoaiheeseeni eli "kuningaslapsiin", mutta annetaan olla tältä kertaa..
safi

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja safi »

PerttiMakimaa kirjoitti: Jotain asuinpaikkakuntasi haluttavuuteen ja tulevaisuudennäkymiin viittaavaa?
Heh aina yhtä myönteinen asuinpaikkani suhteen. No jos pidät uudehkoa asuinaluetta ja miljoonatöllien naapurustoa huonona vaihtoehtona, niin ei voi mitään. Vakavasti otettuna nämä asunnot ovat törkeän kalliita ja ihmiset saavat muualta jo omakotitalon sen kolmion hinnalla. Oliskohan siinä se suurin syy?
Avatar
Vadim
Kitisijä
Viestit: 3469
Liittynyt: 23.08.2005 12:00
Paikkakunta: Helsinki

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja Vadim »

Lutka kirjoitti: ja tuo naisen/perheen/lapsen odottelu on kyllä typerintä mitä tiedän. miksi laskea elämänsä ja päätöksensä jonkun ihannekuvan/skenaarion/tavoitteen mukaisesti jonka toteutuminen ei ole pelkästään omasta itsestä kiinni.
Harvan tavoitteen toteutuminen lienee pelkästään omasta itsestä kiinni.
Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 23439
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja Bluntly »

Taidan ostaa jonkun vanhan, ei suojellun, tehdasmiljöön ja nikkaroida siitä itselleni kakkosasunnon. Ulkohuussilla.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.
SingleMalt

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja SingleMalt »

Bluntly kirjoitti:Taidan ostaa jonkun vanhan, ei suojellun, tehdasmiljöön ja nikkaroida siitä itselleni kakkosasunnon. Ulkohuussilla.

Tuollaisen kun jostain löytäisikin.. Vanha punatiilinen tehdashalli, jossa olis konttoritilat muutettavissa asunnoksi ja samassa yhteydessä lämmitettvä halli, jonne saisin raahata kaikki mun ihanat romut.

Mistäs tuollaisen löytäis..
PerttiMakimaa

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja PerttiMakimaa »

safi kirjoitti:Heh aina yhtä myönteinen asuinpaikkani suhteen.
Kieltämättä negatiivista energiaa on yli oman tarpeen tuossa suhteessa.

Mitä tuohon kuvailemaasi asuinpaikkaan tulee minulla alkaa olla melko hyvä arvaus sen sijainnista.
Avatar
Vadim
Kitisijä
Viestit: 3469
Liittynyt: 23.08.2005 12:00
Paikkakunta: Helsinki

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja Vadim »

No, asunnon kalleutta voi miettiä suhteuttamalla hintojen kehitystä yleisen tulotason kehitykseen tai sitten yleiseen vuokratasoon. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta suhteessa tulotasoon asuntojen hinnat ovat parin viime vuoden aikana nousseet Suomessa käsittääkseni aika maltillisesti. Toisaalta vuokrat ovat jääneet kehityksessä jälkeen, mikä tarkoittaa, että yhä harvemman vuokranantajan kannattaa antaa kämppänsä vuokralle, minkä johdosta yhä useampi myy sen jollekulle, joka aikoo asua siinä itse. Joko vuokrien pitää nousta tai sitten hintojen pitää laskea, jotta asunnoista tulee taas kiinnostava sijoituskohde.

Toinen asia on, että suomalaiset ovat velkaantuneet ennätystahtia ja kotitaloudet alkavat olla korviaan myöten veloissa. Tämä on sikäli positiivista, että talous on tähän asti pyörinyt vinhaa vauhtia, mutta sikäli negatiivista, että korkojen noustessa ja luun jäädessä kaluavan käteen kulutuskysyntä heikkenee. Niinpä veikkaankin, että Suomessakin asuntojen hintakehitys ei voi jatkua tällaisena kauhean pitkään.

Samalla on musta vähän vaikea väittää, että kyse olisi (vielä) kuplasta. Kuplat ovat yleensä sikäli samanlaisia, että jossain kohtaa nousu kiihtyy järjettömiin mittasuhteisiin, ja sitten tullaan kovaa alas. Suomessa näin ei ole toistaiseksi käynyt. Asunnot ovat historiallisesti ottaen kalliihkoja, mutta siinä kaikki. Minusta Jenkkilässä ja Briteissä tilanne on toinen. Eri asia sitten on, vaikuttaako tuleva romahdus Suomeen asti. Sitä on vaikea ennustaa.

Suomessa on tällä hetkellä (liian) matala korkotaso. Tämä johtuu siitä, että Saksalla menee huonosti, ja siitä, että kiinalaiset pukkaavat halpoja tuotteita maailmanmarkkinoille, mikä pitää inflaatioluvut kurissa ja keskuspankit tyytyväisinä. Pitkään ajattelin, että saksalaiset ovat kaivaneet itselleen kuopan, josta ei nousta vielä pitkään aikaan. Nyt en enää ole tästä ihan varma, sillä jonkinmoisen elpymisen merkkejä on ilmassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos ja kun Yhdysvaltain asuntokupla puhkeaa, se heijastuu dramaattisesti sikäläiseen kulutuskysyntään. Tähän asti ihmiset ovat rahoittaneet ostoksiaan lisääntyneestä (asunto)varallisuudestaan, ja kuten Britanniasta näemme, asuntojen hintakehityksen heikkeneminen johtaa suoraan talouskasvun heikentymiseen. Niinpä pelkään, että Saksan ja Japanin elpyminen tulee tyssäämään jenkkitalouden hyytymiseen, mahdollisesti jo ensi vuonna. Asuntovelalliselle tämä ei olisi välttämättä mikään katastrofi, sillä se tarkoittaisi, että EKP pitäisi korot alhaalla vielä pitkään.

Näillä perusteilla katson, että sijoittamiseen omaan asuntoon ei toistaiseksi sisälly suurta riskiä. Mutta kohtalainen riski siinä kyllä on.
SingleMalt

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja SingleMalt »

Kaksiothan näyttävät olevan kovimmassa nousussa tällä hetkellä.

http://www.etuovi.com/markkinapuntari/helsinki.shtml

Mielenkiintoista..
PerttiMakimaa

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja PerttiMakimaa »

SingleMalt kirjoitti:Kaksiothan näyttävät olevan kovimmassa nousussa tällä hetkellä.

http://www.etuovi.com/markkinapuntari/helsinki.shtml

Mielenkiintoista..
Mitenköhän piru tuota raamattua lukisi?

Kertooko 4h+ kämppien parempi neliöhinta ja vähempi saatavuus (kysynnän- ja tarjonnanlaki) ehdottamastani paremmasta kaupaksi käymisestä vai näenkö vaan sen minkä haluankin nähdä?
kyyppo

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja kyyppo »

killkill kirjoitti: Tuntuu kyllä hurjalta tämä hintojen nousu, etenkin rivitalo- ja omakotiasumisessa. Vielä hurjemmalta tuntuu, että monet nuoret parit ostavat 100m2 rivareita ensiasunnoikseen.
Onhan siinä tietysti sekin, että ensiasunnon ostajan ei tarvi maksaa varainsiirtoveroa, joka asunto-osakkeessa on 1,6% ja kiinteistössä 4%. Jos suunnitelmissa on vaikka 300.000€ omakotitalo, niin on vähän turhauttavaa ostaa aluksi esim. 150.000€ kerrostalokaksio ilman varainsiirtoveroa ("säästö" 150.000 x 1,6% = 2400€) kun ostamalla heti alkuun 300.000€ omakotitalon vastaava "säästö" on 12000€. Toisaalta ainahan pariskunta voi kikkailla noilla omistusosuuksilla jne..
SingleMalt kirjoitti:http://www.etuovi.com/markkinapuntari/helsinki.shtml

Mielenkiintoista..
Juu, mielenkiintoista tosiaan. Vertailin tuossa useampia kaupunkeja ja huomasin, jotta kylläpä täällä Lahdessa on halvat asunnot. Keskineliöhinta alle puolet verrattuna Helsinkiin. Myös halvempaa kuin muissa ei-pk-seudun isommissa kaupungeissa (Tre,Tku,JKL,Oulu,Kuopio)...

Omasta kaksiostani oisin Helsingin neliöhinnoilla joutunut pulittamaan n. 135.000€. Huhhuh. Miten kellään on sielläpäin varaa ostaa asunto? Onko Helsingissä myös keskimäärin tuplasti suuremmat palkat?
Hebuli

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja Hebuli »

kyyppo kirjoitti:Juu, mielenkiintoista tosiaan. Vertailin tuossa useampia kaupunkeja ja huomasin, jotta kylläpä täällä Lahdessa on halvat asunnot. Keskineliöhinta alle puolet verrattuna Helsinkiin. Myös halvempaa kuin muissa ei-pk-seudun isommissa kaupungeissa (Tre,Tku,JKL,Oulu,Kuopio)...
Ilmeisesti tuosta syystä olen törmännyt henkilöihin jotka käyvät Lahesta (sp?) asti töissä Helsingissä. Itseäni sellainen päivittäinen matka hirvittäisi kun olen niin tottunut asumaan kävelymatkan päässä työpaikaltani. Toisaalta, väittävät monesti että suurin osa matka-ajasta menee Kehä I:llä tai III:lla sompaamiseen, ilmeisesti sen takia nuo etätyöläiset tulevat monesti joskus 7.30 töihin.
Avatar
Vadim
Kitisijä
Viestit: 3469
Liittynyt: 23.08.2005 12:00
Paikkakunta: Helsinki

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja Vadim »

kyyppo kirjoitti: Omasta kaksiostani oisin Helsingin neliöhinnoilla joutunut pulittamaan n. 135.000€. Huhhuh. Miten kellään on sielläpäin varaa ostaa asunto? Onko Helsingissä myös keskimäärin tuplasti suuremmat palkat?
Tekevät kuten minäkin äsken: painavat "lainaa" -nappulaa.
mölli
Kitinän uhri
Viestit: 663
Liittynyt: 04.09.2005 4:09

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja mölli »

saisi pompsahtaa 10% niin saisi sitten itelle asunnon halvalla ja omilla säästöillä ja äiti siten maksaisi loput. =)
Hebuli

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja Hebuli »

vadim kirjoitti:
kyyppo kirjoitti: Miten kellään on sielläpäin varaa ostaa asunto?
Tekevät kuten minäkin äsken: painavat "lainaa" -nappulaa.
Onnistuuko se nykyään ihan noin vain ilman takaajia tai usean kymppitonnin alkupääomia?
kyyppo

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja kyyppo »

Hebuli kirjoitti: Ilmeisesti tuosta syystä olen törmännyt henkilöihin jotka käyvät Lahesta (sp?) asti töissä Helsingissä. Itseäni sellainen päivittäinen matka hirvittäisi kun olen niin tottunut asumaan kävelymatkan päässä työpaikaltani. Toisaalta, väittävät monesti että suurin osa matka-ajasta menee Kehä I:llä tai III:lla sompaamiseen, ilmeisesti sen takia nuo etätyöläiset tulevat monesti joskus 7.30 töihin.
Juu, kyllähän tuota väkeä täältä asti käy.. käsittääkseni aika paljonkin. Itse kävin joitain vuosia sitten muutaman kuukauden junalla Helsingissä töissä. Ei sellasta kyllä kauaa jaksaisi, junamatka yhteen suuntaan kesti silloin vähimmillään 1h 25min. Toisaalta ensi syksynä, kun Lahti-Kerava -oikorata valmistuu, matka Lahti-Helsinki -välillä taittuu nopeimmillaan 44 minuutissa. Voisin kuvitella, että täältä Helsingissä töissä käyminen lisääntyy sen myötä.. ja sillon tietty ne asunnotkin kallistuu...
Keikaus
Kitisijä
Viestit: 4772
Liittynyt: 15.08.2005 13:18
Paikkakunta: Helsinki

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja Keikaus »

vadim kirjoitti: Täydellinen selonteko asunnon ostamisen kannattavuudesta
:off: Sä oot ihana!
Kikkelis kokkelis.
Avatar
Vadim
Kitisijä
Viestit: 3469
Liittynyt: 23.08.2005 12:00
Paikkakunta: Helsinki

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja Vadim »

Öh, joku peräti lukee horinoitani...?
Vinc

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja Vinc »

Englannissa ovat tainneet hinnat alkaa hiukan jo tippua. Voi tietysti kestää pitkänkin tovin ennen kuin tääl alkaa hinnat laskee...mut mut

http://www.thisismoney.co.uk/mortgages/ ... id=57&ct=5
SingleMalt

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja SingleMalt »

Hullummaksi touhu vaan muuttuu. Nyt Sampo heitti vesille verkon, jossa tarjotaan asuntolainaa kiinteällä 3.75% korolla 15 vuoden ajalle.

Suattaapi olla, että meikäläisen talomiesvelvollisuus nooalle, muuttuu sammoksi.. Tarjous on meinaan melkoisen hyvä.
PerttiMakimaa

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja PerttiMakimaa »

SingleMalt kirjoitti:Hullummaksi touhu vaan muuttuu. Nyt Sampo heitti vesille verkon, jossa tarjotaan asuntolainaa kiinteällä 3.75% korolla 15 vuoden ajalle.
Hyvä on joo. Miten pitkä aika siitä onkaan, kun korot olivat 3,75% tasolla? Ja miten kauan ne historiallisesti ovat euronkaan aikana olleet tuon alapuolella?

Tämä liittyy ilmeisesti siihen uuteen raportoituun ilmiöön, että asuntolainasta on tullut pankeille sisäänvetotuote. Ja varsinainen kate yritetään saada tarjoamalla muita palveluita.

Mutta tuolla rahan hinnalla. Who cares?
gullible

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja gullible »

PerttiMakimaa kirjoitti: Hyvä on joo. Miten pitkä aika siitä onkaan, kun korot olivat 3,75% tasolla? Ja miten kauan ne historiallisesti ovat euronkaan aikana olleet tuon alapuolella?
Heinäkuussa 2002 (12kk euribor).
gullible

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja gullible »

Noniin. Korkotaso ampuu pystysuoraan ylöspäin. Asuntolainan hinta on kallistunut 15% kahdessa kuukaudessa ja korko noussut yli 2,5%:n.
PerttiMakimaa

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja PerttiMakimaa »

gullible kirjoitti:Noniin. Korkotaso ampuu pystysuoraan ylöspäin. Asuntolainan hinta on kallistunut 15% kahdessa kuukaudessa ja korko noussut yli 2,5%:n.
Oletettavasti 12kk jää 2,5 - 2,6% välille. Ainakin alkukevääseen asti. Sellaista veikkaillaan.

Mitenköhän kauan Sampo tarjoaa kiinteää korkoa 3,75%? :)
aimohaiku

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja aimohaiku »

SingleMalt kirjoitti:Hullummaksi touhu vaan muuttuu. Nyt Sampo heitti vesille verkon, jossa tarjotaan asuntolainaa kiinteällä 3.75% korolla 15 vuoden ajalle.

Suattaapi olla, että meikäläisen talomiesvelvollisuus nooalle, muuttuu sammoksi.. Tarjous on meinaan melkoisen hyvä.
Kiinteäkorkoinen laina on pankille siinä mielessä hyvä tuote, että asiakas saadaan sitoutumaan 15 vuoden ajaksi.

Jos esimerkiksi haluat maksaa lainan pois aikaisemmin, joudut maksamaan pankille korot koko laina-ajalta. Lyhennysvapaata et saa. Joustamattomuutta kompensoi sitten varmuus lainarahan hinnasta.
Hebuli

Re: Asuntojen hintakupla

Viesti Kirjoittaja Hebuli »

gullible kirjoitti:Noniin. Korkotaso ampuu pystysuoraan ylöspäin. Asuntolainan hinta on kallistunut 15% kahdessa kuukaudessa ja korko noussut yli 2,5%:n.
Ja just eilen MTV3 talousuutisissa väitettiin että asuntolainojen korot ovat juuri nyt pudonneet ennätyksellisen alas, kuulemma viime kesäkuun tasolle joka oli edellinen ennätysalitus...

Kellään suoraa linkkiä asuntolainojen yleistä korkokehitystä kuvaaviin graafeihin? Tiukkaa faktaa peliin. Ei kestä enää Suomi24.fi:n asumiskeskusteluiden tasottomuutta, siellä sitä kuulemma piereskellään sohvalta verisiä tsuhnuja ja mitä vielä.
Vastaa Viestiin