Maidottomia leivonnaisia?

Aktiviteettien suunnitteluun ja kertaukseen.
ElanorRaven

Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja ElanorRaven »

Apua, rakkaat kitinäläiset! Minulta on tilattu lauantaina oleviin lakkiaisiin pari kakkua. Yksi vieraista ei käytä maitotuotteita laisinkaan, joten tarvitsisin vinkkejä täysin maidottomiin leivonnaisiin. Onko kellään ideoita?

EDIT: Henkilö ei siis syö maitotuotteita edes laktoosittomana, eli Hyla-tuotteet eivät käy.
Viimeksi muokannut ElanorRaven, 31.05.2006 14:24. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Bliss

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja Bliss »

Ihan tavan täytekakku on hyvinkin helppo tehdä maidottomana. Kerman voi korvata loistavasti GoGreen Vanilla -kauravaniljakastikkeella tai alpro soijavaniljalla. Mun mielestä tuo GoGreen on jopa parempaa kuin vastaava maidollinen. Ja päälle sitten enempi hedelmiä/marjoja, ja sokerikiille. Nam.
hermine

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja hermine »

Tai jos oikein hyvää haluaa, niin kakun päälle voi laittaa SoyaToo-soijakermaa. Toi GoGreen Vanilla tai alpron vaniljavanukas tai jäljempänä oleva kreemi ei välttämättä pysy kakun päällä yhtä hyvin. En ole itse maistanut, mutta tuo SoyaToo on kuulemma parempaa kuin lehmänmaitokerma. Tai jos kaupasta ei löydy tuommoisia "erikoisuuksia", niin voit tehdä kakun väliin ja päälle tällaista kreemiä:
eläinoikeusfoorumi kirjoitti: 5 dl juissi sitruuna-lime mehua
3 rkl perunajauhoa
100 g keijua
1½ dl tomusokeria

sekoita mehu ja perunajauhot kattilassa ja anna kiehahtaa. vatkaa koko ajan. tästä pitäisi tulla sellaista vihreää venyvää limaa.
vatkaa tomusokeri ja rasva sekaisin ja lisää kiisselitöhnää vähitellen sekaan koko ajan vatkaten.
Tuollaiseen kakkuun sopii täytteeksi esim. ananas tai persikka. Tuo kuorrute on siis valkoista väriltään ja maistuu yllättävän raikkaalle rasvamäärästä huolimatta. Kannattaa käyttää sähkövatkainta ja kiisselin pitää olla kylmää ennen rasva-sokerivaahtoon lisäämistä.
Avatar
Lolita
Kitisijä
Viestit: 8599
Liittynyt: 14.08.2005 18:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja Lolita »

Kaakaotomusokerilla kakkuun saa suklaakuorrutuksen (kaakaotomusokeri oli valmis kaupasta ostettu paketti tähän tarkoitukseen). Jos haluaa tehdä maidottoman lisäksi gluteenittoman kakun, voi kakkupohjan tehdä Ohrakkaasta. Siis kaksi unelmakääretorttupohjaa, levyt puoliksi ja päällekkäin. Väliin vaikka aprikoosihilloa tai marmeladia. Itse laitoin kakun väliin aprikoosin lisäksi Blå Bandin jauheesta tehtyä suklaamoussea, mutta se tehdään maitoon.

Kiillekakun reunoille voi taputella mantelirouhetta (en tiedä miten rouhe kiinnittyy, lätkitäänkö se märkään kiilteeseen, amiksessa minä tein täytekakkupäivänä kermakakun).

Jos koristelet kakun mansikoilla ja laitat kiilteen päälle, niin halkaistut mansikat näyttävät sitten kirkkoveneiltä. Antaa kivan säväyksen juhliin. Meillä oli sellainen kihlajaiskakkuna ja veljen ylioppilaskakkuina.

Värillistä kiillettä saa tekemällä kiilteen tietenkin mehuun. Mansikkakakuissa käytin punaista mehua ja hyytelösokeria. Väritön kiille on ällön näköistä lautasella.

Okei, innostuin nyt sen verran, että voin käydä kaivelemassa koulumateriaalit kellarista huomenna, jos sieltä löytyisi jotain muita vinkkejä.
ElanorRaven

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja ElanorRaven »

hermine kirjoitti:vihreää venyvää limaa
Kuulostaa ihastuttavalta :D Mutta kiitos kaikille tähänastisista vinkeistä! Osaako joku vielä sen verran kertoa, että maistuuko nuo myös ihan "tavallisen" ihmisen suussa hyvältä, ts. voinko suosiolla tehdä yhden tavallisen kakun ja yhden tuollaisen spesiaalin ja molempia voivat kaikki ilman mitään säikkykokemuksia syödä?
Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 23439
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja Bluntly »

Rommisuklaakakku:

-Poista täydestä rommipullosta etiketti ja pese pullo.

-Sulata suklaa ja kaada se pullon päälle niin, että korkki on vielä avattavissa.

-Pistä jääkaappiin jäähtymään.

-Nauti niinkuin parhaaksi näet.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.
ElanorRaven

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja ElanorRaven »

Bluntly kirjoitti:Rommisuklaakakku
:rofl:
hermine

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja hermine »

No mä tein tuota vihreää limaa-kakkua yksille synttäreille joilla taisi olla aika paljon myös tavallisia ihmisiä, ja kaikki kehuivat sitä (tosin se pohjakin oli hyvä, voin laittaa ohjeen jos joku kaipaa). Ei tuo tietysti kermalle maistu ja on aika valuvaa, mikä vaikeuttaa korkeamman kakun koristelua.

Yleensä soijakermat maistuu aika pahalle soijaan tottumattoman suuhun, mutta tuota SoyaToota ovat tosiaan ihan tavalliset maidonsyöjätkin kehuneet. (en nyt ota vastuuta, jos se onkin ihan kamalaa :wink: ) Alpron soijavanukas ei maistu ainakaan mun mielestä yhtään soijalle tai muuten epäilyttävälle mutta ittellä on ollut ongelmia saada levitettyä sitä nätisti kakun päälle, toi vaniljakastike voi ehkä olla vähän kitalakeen tarttuvan rasvaista maitoversioon tottuneelle ja se on pikkuisen keltaisempaa ja paksumpaa kuin tavallinen vispautuva vaniljakastike mutta en usko, että se kenenkään mielestä voi suoranaisesti pahalle maistua.

Yksi vaihtoehto on tietysti päällystää kakku marsipaanilla.
SikaMika

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja SikaMika »

Kossuvissykakku:

- Poista täydestä kossupullosta etiketti ja syö se.

- Sulata vissy ja kaada se pullon päälle niin, että korkki on vielä avattavissa

- Pistä jääkaappi sulamaan

- Nauti niin kauan kuin näet
Elppis
Kitisijä
Viestit: 10702
Liittynyt: 15.08.2005 15:07
Paikkakunta: Helsinki

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja Elppis »

Voitko käyttää leipomisessa täysin laktoositonta maitoa (ei Hyla-tuotteita siis)?
The great club outshines the individual, always and forever.
ElanorRaven

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja ElanorRaven »

Elppis kirjoitti:Voitko käyttää leipomisessa täysin laktoositonta maitoa (ei Hyla-tuotteita siis)?
No kun minulle on vielä vähän auki, että onko kyseessä joku allergikko vai periaatteen vuoksi maidosta kieltäytyvä. Täytynee onkia lisätietoa.
mustakikkeli

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja mustakikkeli »

ElanorRaven kirjoitti:
Elppis kirjoitti:Voitko käyttää leipomisessa täysin laktoositonta maitoa (ei Hyla-tuotteita siis)?
No kun minulle on vielä vähän auki, että onko kyseessä joku allergikko vai periaatteen vuoksi maidosta kieltäytyvä. Täytynee onkia lisätietoa.
Maidolle voi olla allerginen muutenkin kuin laktoosin osalta. Olen ekspertti allergioiden suhteen, koska näin eilen telkkarista Neloselta niitä käsittelevän dokumentin, vähän ennen kuin 24 alkoi toiselta kanavalta.

Jos pyydetään maidotonta kakkua, kannattanee valmistaa juuri sellainen, eikä alkaa soveltaa tai kohta olette tyrkkimässä adrenaliinipiikkiä yhteen juhlavieraista. Bluntlyn ja SikaMikan ehdotelmissa ei pitäisi olla maitoa, kunhan ette ala tehdä mitään valkoryssiä niistä.
hermine

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja hermine »

Jos kyseessä on ihminen, joka ei periaatesyistä syö maitoa, luulen ettei hän välttämättä syö kananmunaakaan. Tällöin kakkupohjan voi tehdä vaikka tällä ohjeella (tai jos mahdollisesti on tulossa joku kananmunallekin allerginen juhliin):
eläinoikeusfoorumi kirjoitti:Perinteinen täytekakku

190 g pehmeää margariinia
9 dl vehnäjauhoja
1,5 tl vanilliinisokeria
5 1/4 tl leivinjauhetta
3,4 dl sokeria
4,5 dl soijamaitoa tai vettä

Kuiva-aineet sekoitetaan yhteen ja hierotaan margariiniin. Lopuksi soijamaito/vesi sekaan taikinaa varovasti käsitellen. Voitele vuoka Keijulla ja korppujauhota. Paista 200 asteessa n. 1 tunti ja vartti. Jäähdytä hetki ja kumoa sokeritetulle voipaperille.
Maitoallergikollekaan hyla-tuotteet eivät käy, koska allergiaa aiheuttaa maidon proteiini, ei maitosokeri kuten laktoosi-intoleranssissa. Jos käyttää margariinia, täytyy varmistaa että sekin on täysin maidotonta (esim. tummansininen keiju), pelkkä laktoositon ei riitä koska siinä voi kuitenkin olla maitoproteiinia. Allergiaoireisiin saattaa riittää hyvin pienikin määrä. Jotenkin tuntuu todennäköiseltä, että jos henkilö voisi käyttää erikoismaitotuotteita, hän olisi pyytänyt laktoositonta, ei maidotonta.
PerttiMakimaa

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja PerttiMakimaa »

Valmista maitorajoitteiselle henkilölle murotaikinasta marjapiirakka. Ei jää takuulla pöydälle pilaantumaan... :)

(Suoraan maikkarin netistä googlattuna:)

Paras murotaikina
125 g (voita tai )margariinia
1½ dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl karkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti.

Murotaikina sopii hyvin PIIRAKKAPOHJAKSI:

· Täytä ohut piirakkapohja marjoilla tai hedelmäpaloilla (ja maustetulla rahkamunaseoksella tai muruseoksella). Paista 175 asteisen uunin alaosassa 25-40 min. Voit myös paistaa torttupohjan kypsäksi ilman täytettä ja täyttää sen vasta jäähtyneenä esim. marjoilla tai hedelmillä ja kermavaahdolla tai jäätelöllä.Ohjeesta tulee sopiva annos piirakkavuokaan (halkaisija n. 28 cm).

Murotaikinasta valmistat maukkaita PIKKULEIPIÄ:

· Lisää taikinaan 1 dl joko kookoshiutaleita, suklaa- tai mantelirouhetta tai mausta taikina lempimausteellasi (esim. inkivääri tai minttu). Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 5-10 min.


Tuossa puhutaan RAHKA-marjaseoksesta, mutta se ei ole välttämätöntä. Jos maitotuotteet jossakin muodossa käyvät voi laittaa Valion "laktoositonta" rahkaa.
ElanorRaven

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja ElanorRaven »

Nyt siis päivitys: Henkilö on allerginen kaikille maitotuotteille, eli takana ei ole eettisiä syitä. Kananmuna siis käy. Loistavia vinkkejä olen saanut, kiitos kaikille! Mutta lisääkin voin ottaa :D Perjantaina kuitenkin vasta täytyy leipoa.
hermine

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja hermine »

Pertin ohjeessa olevan rahkan voi korvata maustamattomalla alpro soja-jogurtilla, jota valuttaa vaikka kahvinsuodattimessa vähän kiinteämmäksi. Siihen sekaan sokeria, vaniljasokeria ja ehkä sitruunamehua maun mukaan. Sitten päälle ne marjat. Tuota voi käyttää rahkapullissakin täytteenä (ja lisäksi vaikka mustikoita).
Avatar
Mojo
Kitisijä
Viestit: 1417
Liittynyt: 14.08.2005 19:00

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja Mojo »

[pilkunnussinta]
mustakikkeli kirjoitti:Bluntlyn ja SikaMikan ehdotelmissa ei pitäisi olla maitoa
Bluntly kirjoitti:Rommisuklaakakku
[/pilkunnussinta]


:on:
Tämä, ja tämä ainakin näyttävät kerrassaan herkullisilta :D
Tää on semmonen iso projekti johon tuotannollisista syistä yleensä tarvii sekä uros- että naarastehtaan
Avatar
Mylwin
Kitisijä
Viestit: 4593
Liittynyt: 16.08.2005 15:25
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja Mylwin »

Vammaiset tuokoon omat pullansa.
Kävin katsomassa Mylwinin kuvaa, ja näyttää kyllä just siltä ettei sillä ole yhtään ystävää.
- Ann 2005
Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 23439
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja Bluntly »

[pilkunnussintaa pilkun anaaliin]
[pilkunnussinta]
mustakikkeli kirjoitti:Bluntlyn ja SikaMikan ehdotelmissa ei pitäisi olla maitoa
Bluntly kirjoitti:Rommisuklaakakku
[/pilkunnussinta]

Suklaassa ei ole maitoa. Kun puhutaan siis kunnon suklaasta eikä mistään Fatzerin sinisestä.

[pilkunnussintaa pilkun anaaliin]
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.
ElanorRaven

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja ElanorRaven »

Mojo kirjoitti: Tämä
:hail:
Kiitos MouTsou! Täydellinen! Tuohon ei tarvita edes mitään epäilyttäviä ainesosia, ja sopii kaikille!
Avatar
Mojo
Kitisijä
Viestit: 1417
Liittynyt: 14.08.2005 19:00

Re: Maidottomia leivonnaisia?

Viesti Kirjoittaja Mojo »

ElanorRaven kirjoitti:
Mojo kirjoitti: Tämä
:hail:
Oletan myös että vihjepalkkioksi leivot minullekin moisen 8)
Tää on semmonen iso projekti johon tuotannollisista syistä yleensä tarvii sekä uros- että naarastehtaan
Vastaa Viestiin