Parsa askarruttaa
Parsa askarruttaa
Koetin eilen ensimmäistä kertaa elämässäni tehdä parsasta ruokaa. Vituiksihan se meni. Raaka-aineena oli ns. valkoista parsaa, alkuperämaa ilmeisesti Kypros. En anna kuitenkaan mielelläni periksi - etenkään jollekin typerälle vihannekselle - ja nyt kuulisin mielelläni palstalaisten parsa-aiheista tietämystä:
- koska ko. raaka-aine on parhaimmillaan?
- kummasta saa parempaa safkaa, vihreästä vai valkoisesta?
- mitä valmistuksessa on erityisesti huomioitava [pesun ja kuorinnan lisäksi]?
- koska ko. raaka-aine on parhaimmillaan?
- kummasta saa parempaa safkaa, vihreästä vai valkoisesta?
- mitä valmistuksessa on erityisesti huomioitava [pesun ja kuorinnan lisäksi]?
-
- Kitisijä
- Viestit: 12437
- Liittynyt: 15.08.2005 13:14
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Parsa askarruttaa
Kaikkeen en osaa vastata, mutta joitain pointteja:
- Parhaimmillaan keitettynä voisulan kera.
- Huuhtele ja kuori ensin.
- Vihreä parsa kypsyy parissa minuutissa, valkoinen vaatii 10 min.
- Hyvä parsa on väriltään tasaista ja muodoltaan suoraa.
Lisäinformaatio: ehkä googletus voisi auttaa...
- Parhaimmillaan keitettynä voisulan kera.
- Huuhtele ja kuori ensin.
- Vihreä parsa kypsyy parissa minuutissa, valkoinen vaatii 10 min.
- Hyvä parsa on väriltään tasaista ja muodoltaan suoraa.
Lisäinformaatio: ehkä googletus voisi auttaa...
"En tiedä pitäisikö sinulle ojentaa netiketti, banaani vai köysi." - Tix
-
- Kitisijä
- Viestit: 16749
- Liittynyt: 27.10.2005 17:37
Re: Parsa askarruttaa
Ennen kuin kukaan kokeneempi kokkailija (Manala?) vastaa, niin raportoinpa tähän omia kokemuksiani viimeaikojen parsakeitoksista. Ja vielä, minä kokkailen jostain syystä vain valkoista parsaa.
En tiedä tarkasta parsasesongin kestosta, mutta kuukausi sitten löytyi vain aika huononnäköisiä ohuita parsoja, mutta nyt on saatavilla meheviä paksuja parsoja (valitse siis näitä kaupasta), jotka eivät ole vielä lainkaan puumaisia. Eli ainakin toistaiseksi sesonki on lähes parhaimmillaan.
Keskeistä kokemuksieni mukaan on huolellinen kuorinta (en minä niitä pese): jos kuorikerrosta ei poista hyvin, parsa ei katkea lautasella vaan jää säikeistään kiinni. Ei hyvä. Ja lopuksi tyvestä sentti-pari pois.
Keittoajaksi riittänee nyt noin 10 min - kunhan sesonki etenee, voi tarvita kauemminkin. Maista kypsyys. Minä lisään veteen hiukan sokeria, jotta joskus parsaa vaivaava kitkeryys vältettäisiin. Lisäksi pyrin keittämään parsat niin, että herkullisin nuppuosa ei edes ole vedessä vaan juuri pinnan yläpuolella. Jää siten paremmaksi.
Moni syö parsansa voisulalla, mutta itse olen viimeaikoina suosinut hollandaise-kastiketta (jos parsa on hyvää, ihan pussikastike kelpaa), villirucolanlehtiä suoraan ruukusta ja päällimmäiseksi parmesanraastetta. Ja tietty hyvää kuohuviiniä. Nam.
Miksi parsanjauhanta on paskanjauhannassa?
EDIT: Hassuja typoja pois.
En tiedä tarkasta parsasesongin kestosta, mutta kuukausi sitten löytyi vain aika huononnäköisiä ohuita parsoja, mutta nyt on saatavilla meheviä paksuja parsoja (valitse siis näitä kaupasta), jotka eivät ole vielä lainkaan puumaisia. Eli ainakin toistaiseksi sesonki on lähes parhaimmillaan.
Keskeistä kokemuksieni mukaan on huolellinen kuorinta (en minä niitä pese): jos kuorikerrosta ei poista hyvin, parsa ei katkea lautasella vaan jää säikeistään kiinni. Ei hyvä. Ja lopuksi tyvestä sentti-pari pois.
Keittoajaksi riittänee nyt noin 10 min - kunhan sesonki etenee, voi tarvita kauemminkin. Maista kypsyys. Minä lisään veteen hiukan sokeria, jotta joskus parsaa vaivaava kitkeryys vältettäisiin. Lisäksi pyrin keittämään parsat niin, että herkullisin nuppuosa ei edes ole vedessä vaan juuri pinnan yläpuolella. Jää siten paremmaksi.
Moni syö parsansa voisulalla, mutta itse olen viimeaikoina suosinut hollandaise-kastiketta (jos parsa on hyvää, ihan pussikastike kelpaa), villirucolanlehtiä suoraan ruukusta ja päällimmäiseksi parmesanraastetta. Ja tietty hyvää kuohuviiniä. Nam.
Miksi parsanjauhanta on paskanjauhannassa?
EDIT: Hassuja typoja pois.
Viimeksi muokannut urpiainen, 26.05.2006 11:53. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
"Urpiaisen pesintä on epäsäännöllistä ja lento keikkuvaa. Yleisimmät äänet ovat kimeä kutsuhuuto 'djihh!' ja rahiseva 'tssrrt-tssrrt'."
Re: Parsa askarruttaa
Juujuu, ja on mulla kaupasta saatu pamflettikin jossa näitä perusjuttuja on - mutta hain nimenomaan näitä hölökohtaisia kokkailu-kokemuksiaHomeboy65 kirjoitti:Lisäinformaatio: ehkä googletus voisi auttaa...
Sen huomasin eilen, että Euroshopper -bearneisekastike on aivan järkyttävää kittiä - väriltään enemmän keltaista kuin vihreää. Seuraavaan settiin näen kyllä sen verran vaivaa että keitän kastikkeen itse.
-
- Kitisijä
- Viestit: 2884
- Liittynyt: 09.09.2005 12:08
- Paikkakunta: Hell-sinki
Re: Parsa askarruttaa
Ainoo mikä tähän hätää parsasta tuli mieleen oli tommonen 8-vuotias poika, lastensuojelutapaus. Tokas tossa päivänä eräänä työntekijälle ku hiukka hermostu niiku tämmösen lausahuksen, jotta: "Ime mun parsaa!"
Mistä lie moinen tullu pojalle päähän... ruuaksi ei tuolloin ollut parsaa.
Mistä lie moinen tullu pojalle päähän... ruuaksi ei tuolloin ollut parsaa.
Vahinko etteivät äiditkin saa lähteä milloin heitä huvittaa ja ruveta nukkumaan ulkosalla. Varsinkin äidit sitä toisinaan tarvitsisivat.
-muumimamma
-muumimamma
Re: Parsa askarruttaa
Käytin valtaani ja siirsin parsanjauhannan Yleiskeskusteluihin. Parsa ei ole paskaa.urpiainen kirjoitti:
Miksi parsanjauhanta on paskanjauhannassa?
Re: Parsa askarruttaa
Oletko nyt onnellinen?bedlam kirjoitti:Eiks tää kuulus tonne kodinhoito/harrastepalstalle ennemmin.
Re: Parsa askarruttaa
Olen mä ihan onnellinen, kiitos kysymästä. Kankkunen vaivaa tällä hetkellä aika pahasti, mutta muuten kyllä katsoisin olevani kohtuullisen onnellinen ihminen. Onnellinenhan tarkoittaa toisaalta myös sitä, että omistaa onnen. Eli Hannu Hanhi on todella onnellinen, vaikka ei iloinen olisikaan. Vähänkö kimuranttia.Aito_Johanna kirjoitti:Oletko nyt onnellinen?bedlam kirjoitti:Eiks tää kuulus tonne kodinhoito/harrastepalstalle ennemmin.
Re: Parsa askarruttaa
Tämän ketjun innoittamana ostin paketin parsaa, voipaketin ja pikkolokuohuviinipullon! En ole koskaan ennen keittänyt parsaa (jotain paahtokasvisjuttua tein kerran, jossa oli parsaakin mukana; käytin uunin grillivastuksia, jolloin leivinpaperi syttyi ilmiliekkeihin ja palohälyttimestä lähti helvetillinen ujellus, ) Maanantaina kokeilen. (Täksi illaksi tulikin illallismiitti ja huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.)
Re: Parsa askarruttaa
Ei, kyllä onnellinen tarkoittaa iloista, tyytyväistä tai hyväntuulista tai jotain sinne päin. Hannu Hanhi on sen sijaan onnekasbedlam kirjoitti: Onnellinenhan tarkoittaa toisaalta myös sitä, että omistaa onnen. Eli Hannu Hanhi on todella onnellinen, vaikka ei iloinen olisikaan. Vähänkö kimuranttia.
Re: Parsa askarruttaa
Parsalounas nautittu. Hyvältä maistui, ja kuohuviini ruokaajuomana juhlisti mukavasti maanantaipäivän.
-
- Kitisijä
- Viestit: 1000
- Liittynyt: 14.08.2005 20:56
Re: Parsa askarruttaa
Tähän minäkin mielelläni yhdyn. Voisula ihan jees, hollandaise enemmän jees.urpiainen kirjoitti: Moni syö parsansa voisulalla, mutta itse olen viimeaikoina suosinut hollandaise-kastiketta (jos parsa on hyvää, ihan pussikastike kelpaa), villirucolanlehtiä suoraan ruukusta ja päällimmäiseksi parmesanraastetta.
Kymysys kun kerran kuului, että mitä siitä voi tehdä, niin vihreästä parsasta saa miltei jumalaisen erinomaista keittoa. Ohjeita löytyy netistä jos minkälaista.
Ovela kuin orgasmi
Re: Parsa askarruttaa
Onko tämä nyt sitten hyvää suomea, häh? Huomenna täytyy pestä auto, joka muuten hyrisee!Aito_Johanna kirjoitti:(Täksi illaksi tulikin illallismiitti ja huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.)
Re: Parsa askarruttaa
On, monitulkintaista tosin. Senkin viisastelija.Herra Manala kirjoitti:Onko tämä nyt sitten hyvää suomea, häh? Huomenna täytyy pestä auto, joka muuten hyrisee!Aito_Johanna kirjoitti:(Täksi illaksi tulikin illallismiitti ja huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.)
Lauseeni kävisi pikkunäppäräksi esimerkkilauseeksi jollekin suomen kielen perusopintojen kurssille.
Re: Parsa askarruttaa
Väärin. Vaikka lauseesi ei kieliopillisesti ollutkaan rampa tai kirjoitettu väärin, se oli huonoa suomea juuri monitulkintaisuutensa vuoksi. Etenkin kun sivulauseen loogisin merkitys olisi kuvailla päälauseessa esiintynyttä pihviä eikä seurausta sille mitä tapahtuu, jos jätät sen paistamatta. Sen sijaan konditionaalimuoto tuo tässä tapauksessa helpotusta asian ymmärtämiseen:Aito_Johanna kirjoitti:On, monitulkintaista tosin. Senkin viisastelija.Herra Manala kirjoitti:Onko tämä nyt sitten hyvää suomea, häh? Huomenna täytyy pestä auto, joka muuten hyrisee!Aito_Johanna kirjoitti:(Täksi illaksi tulikin illallismiitti ja huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.)
Lauseeni kävisi pikkunäppäräksi esimerkkilauseeksi jollekin suomen kielen perusopintojen kurssille.
Huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.
= Pihvini muuten kävelee, jos ette tienneet.
Huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelisi.
= Pihvini kävelee, jos en paista sitä huomenna.
Hope this helps.
Viimeksi muokannut Herra Manala, 01.06.2006 0:13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Re: Parsa askarruttaa
Jäin miettimään, pitäisikö tuossa olla pilkku ennen "ja"-sanaa. Rinnasteisilla päälauseillahan ei ole tuossa suoranaisesti yhteistä lauseenjäsentä, mutta onko tuo sääntö niin yksioikoinen, kuin on opetettu? Lauseillahan on selvästi kuitenkin muuta yhteistä. Suomen pilkkusäännöt ovat kyllä siitä erikoisia, ettei pilkkuja laiteta selkeästi "tauotuksen" vaan sovittujen sääntöjen mukaan. Joku kieliä tunteva osaa varmaan kertoa, miten tuohon on päädytty.Aito_Johanna kirjoitti:On, monitulkintaista tosin. Senkin viisastelija.Herra Manala kirjoitti:Onko tämä nyt sitten hyvää suomea, häh? Huomenna täytyy pestä auto, joka muuten hyrisee!Aito_Johanna kirjoitti:(Täksi illaksi tulikin illallismiitti ja huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.)
Lauseeni kävisi pikkunäppäräksi esimerkkilauseeksi jollekin suomen kielen perusopintojen kurssille.
-
- Kitisijä
- Viestit: 6126
- Liittynyt: 26.05.2006 10:01
- Paikkakunta: Bunnytown
Re: Parsa askarruttaa
Äänestäisin tän ketjun otsikon ehkä hauskimmaksi. Kuvittelen Kiltsun keittiöönsä pohdiskelemaan miettiväisenä parsanippu kädessään. Hmm, siinä vasta pulma
Prepare for the worstest.
Re: Parsa askarruttaa
Mä ARVASIN, että siinä liesituulettimessa on kamera!nowaysis kirjoitti:Kuvittelen Kiltsun keittiöönsä pohdiskelemaan miettiväisenä parsanippu kädessään
Re: Parsa askarruttaa
Askarruttaapaskarruttaa parsa täälläkin. Parsahan on erittäin kevyttä, mutta voiko sitä tarjoilla minkään vähemmän rasvaisen kanssa kun bearnaisekastikkeen, voisulan tai pekonin kanssa? Ostaisin ja söisin suurella halulla jos lisukkeet olisi kevyempiä, eli onko niitä?
Re: Parsa askarruttaa
Mie en paina kuin 72kg!Patz kirjoitti:jos lisukkeet olisi kevyempiä, eli onko niitä?
-
- Kitisijä
- Viestit: 16749
- Liittynyt: 27.10.2005 17:37
Re: Parsa askarruttaa
No tästähän puristit pillastuvat, mutta kyllä parsa on niin hyvää, että söisin sitä vaikka sellaisenaan lisäten vain pienen sipaisun kevyttä leipärasvaa.Patz kirjoitti:Askarruttaapaskarruttaa parsa täälläkin. Parsahan on erittäin kevyttä, mutta voiko sitä tarjoilla minkään vähemmän rasvaisen kanssa kun bearnaisekastikkeen, voisulan tai pekonin kanssa? Ostaisin ja söisin suurella halulla jos lisukkeet olisi kevyempiä, eli onko niitä?
"Urpiaisen pesintä on epäsäännöllistä ja lento keikkuvaa. Yleisimmät äänet ovat kimeä kutsuhuuto 'djihh!' ja rahiseva 'tssrrt-tssrrt'."
Re: Parsa askarruttaa
Laittaa vaan sen parsan päälle Creme Cuisinea niin se on siinä. Muuta ei tarvita, melkein. Ja kanelia.
-
- Kitisijä
- Viestit: 18767
- Liittynyt: 15.08.2005 3:14
- Paikkakunta: Hell
-
- Kitisijä
- Viestit: 25830
- Liittynyt: 23.01.2014 9:59
Re: Parsa askarruttaa
olen voimakas oikeudenmukaisuuden kannattaja