Ilmastoinnin ulostulo savuhormista?

Aktiviteettien suunnitteluun ja kertaukseen.
AarneAnkka

Ilmastoinnin ulostulo savuhormista?

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

Tämä on lähinnä Numballe kun hänen rakennustarkastajana otaksuisin tietävän, mutta muutkin asioista tietävät saavat toki vastata.

Tällaisella kuumankostealla kelillä alkaa ajatuskuplassa pakostakin vilahtelemaan jos jonkinlaisia ilmastointilaitteita. No, kerrostaloasunnossani on semmoinen hauska juttu, että siinä on käyttämätön savuhormi, tai ainakin savuhormin paikka. Asunnossa oli alunperin takkamahdollisuus, mutta koska päätin että en tee kaupungissa takalla mitään, mutta kaappitilasta oli pulaa, täytin takalle varatun tilan vaatekaapeilla ja savuhormi tulpattiin, takkaimuri poistettiin ja säilöttiin varastoon. Jos nyt haluaisi rakentaa takan uudestaan, sille pitäisi anoa rakennuslupaa.

Nyt olen alkanut leikkiä ajatuksella josko tuota savuhormia voisi hyödyntää muuten kuin savupiippuna. Rupesin miettimään, josko kämppään voisi asentaa kiinteän setin kattoon asennettuja ilmastointilaitteita, ja niiden kuuman ulostuloilman johtaisi ulos savuhormista. Tällöin ei tarvitsisi virittää lattialle tilaa vievää ilmastointilaitetta ja johtaa sen putkea ulos ikkunasta.

Onko ajatus täysin älyvapaa, vai olisiko tällainen mahdollista? Jos se on mahdollista, kuinka isosta operaatiosta olisi kysymys? Vaatisiko sekin rakennuslupaa?

Tsekkasin miten savuhormi on tulpattu. Sisällä on sisäkatossa peltinen kansi. Kun sen irrottaa, alta paljastuu styroxilla ja uretaanilla tukittu aukko. Ulkona katolla taas on korkea savuhormipömpeli, jonka pää on kuitenkin pysyvästi suljettu peltikannella joka on pop-niitattu paikoilleen ja tiivistetty bitumilla(?). Piipusta roikkuu myös sähköjohto, ilmeisesti takkaimurin virtaa varten.
1108

Re: Ilmastoinnin ulostulo savuhormista?

Viesti Kirjoittaja 1108 »

No en usko että vaatii lupaa rakentaa mutta tulee ensimmäisenä mieleen kosteus. Jäähdytyksessä muodostuu kosteutta melkoisesti ja sen pumppaaminen takalle varattuun hormistoon kuulostaa jotenkin "ei niin hyvältä idealta".

Mutta onhan nuita tehty, siis kiinteitä ilmastointeja asuntoihin ihan saneerauksena. Itse en ole moisten kanssa temummut koska jätän ne suosiolla LVI-puolen sakin konnolle töissäni. Joten kokemusta ei ole asiasta, tässäkin auttaa varmaan soitto jollekin LVI-firmalle ja tiedustella sieltä mahdollisuuksia moiseen. Ja ei maksa kuin puhelinsoiton verran!

Mutta jos nyt funtsii asiaa niin:
Ei se mahdoton ole
Oman hormisi kulku tulee tarkistaa (ettei siinä ole liitäntöjä muihin huoneistoihin)
Taloyhtiön kanta asiaan
Oman tilin saldo (saataa tulla kalliiksi)

EDIT: Mä mikään rakennustarkastaja ole, ihan viaton rakennusinsinööri vain. Tai itseasiassa toimin vanhempana työnjohtajana.
Avatar
aasi
Kitisijä
Viestit: 6685
Liittynyt: 01.07.2005 21:12
Paikkakunta: Uleåborg

Re: Ilmastoinnin ulostulo savuhormista?

Viesti Kirjoittaja aasi »

Kannattaa varmaan tarkistaa minkä hintaiseksi tuommoinen nestepiirillä varustettu lämpöpumppu tulisi. Sisätiloihin tulisi silloin yksinkertainen puhaltimella varustettu lämmönvaihdin ja ulos varsinainen kompressori lauhduttimineen. Uskoakseni hiljaisempi ja tehokkaampi kuin kuvailemasi ratkaisu.
Tasan ei mene muumit kanootissa.
AarneAnkka

Re: Ilmastoinnin ulostulo savuhormista?

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

1108 kirjoitti:No en usko että vaatii lupaa rakentaa mutta tulee ensimmäisenä mieleen kosteus. Jäähdytyksessä muodostuu kosteutta melkoisesti ja sen pumppaaminen takalle varattuun hormistoon kuulostaa jotenkin "ei niin hyvältä idealta".
Joo ei, ideana oli että ilmastointilaitteen kondenssivesi ohjattaisiin letkulla vieressä olevan kodinhoitohuoneen viemäriin. Yleensä noissa ilmastointilaitteissa on erillinen ulostulo kondenssivedelle, ja ulospukattava kuuma ilma on kuivaa.

Savuhormi on asunnon ihan oma savuhormi, pelkkä reikä katossa ja putki. Se ei ole yhteydessä mihinkään muuhun putkistoon.

Mutta kiitokset alustavasta lausunnosta joka tapauksessa. Täytyypä soitella ja tiedustella ja ottaa selvää LVI-asiantuntijoilta sitten.
aasi kirjoitti:Sisätiloihin tulisi silloin yksinkertainen puhaltimella varustettu lämmönvaihdin ja ulos varsinainen kompressori lauhduttimineen.
Jep, katselin vähän noita laitteita, ja niitä on kahta mallia. Ns. split-malleissa on nuo osat erikseen, juuri kuten kuvailit. Sitten taas esim. siinä Clas Ohlsonilta saatavassa lattialla seisovassa laitteessa on kaikki yhdessä. Kuuma ilma johdetaan ulos jostain reiästä putkella, ja kondenssivesi kertyy säiliöön joka täytyy säännöllisin välein tyhjentää.

Tuollainen split-malli olisi tosiaan siitä kiva, että se olisi asunnon katolla, ulkopuolella, pitämässä sitä meteliä. En usko että julkisivulautakunnallakaan pitäisi olla asiasta valittamista koska katon pömpelit eivät julkisivussa pahemmin näy, mutta toisaalta ylimääräisen lodjun asentaminen katolle vaatisi varmaan rakennusluvan.
Vastaa Viestiin