Kityn keittokirja

Aktiviteettien suunnitteluun ja kertaukseen.
Herra Manala

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

SikaMika kirjoitti:
ninnithequeen kirjoitti:lisää muutamia litroja vettä
Jepulis. Mä kusen sakeampaa soppaa kuin mitä tuo vesivelli on.

Itse tein makaroonilaatikkoa. Resepti on seuraavanlainen:

400gr pussi makaroonia. Lue sen kyljestä valmistusohje ja lisää sekaan reilusti chiliä ja muita mieluisia mausteita sekä päälle juustoa.
Ja minä paskon lihaisampaa laatikkoa kuin mitä tuo ituhippien Sikaflexi on.

Haa-haa!

Eikun itse asiaan. Ajattelin kokeilla tehdä Beef Jerkyä ihan itse. Katsotaan onnistuuko.
aimohaiku

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja aimohaiku »

Marinoidut punasipulit

3 punasipulia
4 rkl sokeria
2 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl balsamicoa
2 rkl soijakastiketta

Leikkaa punasipulit renkaiksi. Valmista marinadi sekoittamalla sokeri, etikat ja soijakastike keskenään. Lisää joukkoon sipulirenkaat. Anna sipulirenkaiden maustua jääkaapissa marinadissa noin tunnin ennen käyttöä. Sekoittele välillä.
Avatar
Niba
Kitisijä
Viestit: 18736
Liittynyt: 15.08.2005 3:14
Paikkakunta: Hell

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Niba »

Habanero kasslerpiffi

½kg kassler
purkki ananasmurskaa
1 habanero(tai niin monta kuin haluaa)
1tl chilijauhetta
1tl mustaapippuria..
1tl merisuolaa

Valurautapannulle kokonainen habanero ohuiksi siivuiksi leikattuna pieneen yljytikkaan ja kypsennys viisi minuuttia.
puolkiloo kassleria kolmeksi piffiksi..rouhi pustaapippuria pintaan molemmille puolille ja sipottele shilijauhetta hiukan pintaan..
Kypsennä molemmin puolin kypsäksi..
Kaada kasslerin niskaan purkki ananasmurskaa..
kääntele ja sekoita habanero ja ananas..
Anna rauhassa ruskistua..
lopuksi rouhi piffien päälle merisuolaa..
Nauti perunasalaatin kera..
Huuhdellaan alas oluella Pilzen-tyyppinen sopii..
Viimeksi muokannut Niba, 05.02.2008 1:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pyyhin Netikettiin..
aimohaiku

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja aimohaiku »

Tulinen lohi-papukeitto

1 punasipuli
1 punainen chilipalko
6 perunaa
3 rkl öljyä
1 ½ tl kuivattua korianteria
1,25 l vettä
1 kalaliemikuutio
2 kasvisliemikuutiota
1 tlk (370 g) chilimaustettua tomaattimurskaa
2 tlk (400/255 g) kidneypapuja
250 g lämminsavulohikuutioita

Kuori ja hienonna punasipuli. Poista chilistä siemenet ja hienonna palko. Kuori ja kuutioi perunat. Kuumenna öljy kattilassa ja paista punasipulia, chiliä ja korianteria hetki öljyssä. Lisää perunakuutiot ja jatka muutama minuutti. Lisää vesi, liemikuutiot ja tomaattimurska ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Valuta kidneypavut liemestään. Lisää ne ja lohikuutiot keittoon, keitä vielä muutama minuutti.

(Yhteishyvä 2/08 Ruokamaailma)
aimohaiku

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja aimohaiku »

Pollo Limonello

3 broilerin rintafileetä
50 g voita ja/tai loraus öljyä
1 pieni sipuli pilkottuna
ripaus cayennepippuria
2 dl kuohukerma (mieluiten luomua)
1 rkl kanafondia
1/2 rkl kurkumaa
3-4 murskattua valkosipulinkynttä
1-2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl hunajaa
2 dl maustamatonta jogurttia (mieluiten turkkilaista, toim. huom.)
suolaa
noin 200 g spagettia
parmesania tai pecorinoa
tuoreita yrttejä

Suikaloi broilerifileet ja ruskista ne rasvassa pannulla. Lisää pilkottu sipuli ja cayennepippuri, kuullota. Sekoita joukkoon kerma ja kanafondi. Anna kastikkeen kypsyä hetki. (tässä välissä voit laittaa spagettiveden kiehumaan). Lisää kurkuma, valkosipuli, inkivääri, sitruunan mehu ja hunaja. Jatka kypsennystä hiljaisella tulella. Lisää lopuksi jogurtti ja suolaa maun mukaan.

Sekoita kastike hyvin valutetun pastan joukkoon. Tarjoa ruoka syviltä lautasilta ja ripottele päälle raastettua juustoa. Koristele annokset lehtipersiljalla tai muilla tuoreilla yrteillä.
Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 23439
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Bluntly »

Vaola kirjoitti:Mulle sais nyt tyrkyttää jotain helppoja ja edullisia suolaisten herkkujen reseptejä.
Leikkaa suolakurkkuja sopivan kokoisiksi palasiksi tarjoiluastiaan ja tuuleta vodka.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.
prosessi

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja prosessi »

Bluntly kirjoitti:
Vaola kirjoitti:Mulle sais nyt tyrkyttää jotain helppoja ja edullisia suolaisten herkkujen reseptejä.
Leikkaa suolakurkkuja sopivan kokoisiksi palasiksi tarjoiluastiaan ja tuuleta vodka.
Unohdit hunajan ja smetanan!
Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 23439
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Bluntly »

prosessi kirjoitti:Unohdit hunajan ja smetanan!
En unohtanut. En pidä niistä.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.
prosessi

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja prosessi »

Bluntly kirjoitti:
prosessi kirjoitti:Unohdit hunajan ja smetanan!
En unohtanut. En pidä niistä.
Selevän tek! Mut joku muu voi pitää, ehkä?
1108

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja 1108 »

Lapsellisen helppo luomusoossi:

1kg luomuperunoita
4-5 pehmeää avokadoa
1dl luomuohraa
vettä
1tl suolaa
5dl kermaa

Keitä potut kypsiksi al dente. Keitä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (n 15min). Muhenna sillä aikaa avokadot soseeksi. Sotke ohra ja avokado, kaada kerma ja sekoita soossi. Tarjoa kuumana kuin 16-vuotias.

Hyvää kuin ala-asteikäinen!
Herra Manala

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

1108 kirjoitti:Keitä potut kypsiksi al dente.
Aaahhahhah! Vakava asiavirhe! Potut keitetään JOKO kypsiksi tai al dente, ei kypsiksi al dente, aahhahhahha, LOL, N0000B!
1108

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja 1108 »

Herra Manala kirjoitti:aahhahhahha, LOL, N0000B!
Ohje olikin varastettu erästä Suvia herjaavasta blogista.
BettyB.

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja BettyB. »

Pannaan nyt munakakun ohje tännekin, pääsette herkuttelemaan. Ohje ei siis tosiaankaan ole mun oma vaan bongattu jostain lehdestä. Hyvää oli. Toimii varmasti myös mangolla tai marjoilla.

Pääsiäiskakku

Pohja:
150 kaurakeksejä
75g sulatettua voita

Persikkatäyte:
5 liivatelehteä
½dl sitruunamehua
2tlk persikoita (425/240)
1dl sokeria

Vaniljainen rahkatäyte:
4 liivatelehteä
½dl sitruunamehua
500g maitorahkaa
1rkl vaniljasokeria
1½dl sokeria
2dl kuohukermaa

Koristeluun:
Suklaamunia

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle (alle kannattaa laittaa voipaperia, irtoaa nätimmin).

Pane liivatelehdet liukenemaan kylmään veteen 5min ajaksi. Purista liika vesi ja sulata kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Valuta ja soseuta persikat ja ripota sekaan sokeri. Lisää liivate ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Kaada persikkatäyte vuokaan, peitä vuoka foliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään.

Rahkatäyte valmistetaan n. tunnin kuluttua edellisestä. Pane liivatelehdet liukenemaan kylmään veteen 5min. Purista liika vesi ja sulata kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Sekoita kulhossa keskenään rahka ja sokerit. Lisää liivate ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Vaahdota kerma ja sekoita nuolijalla 2-3 erässä rahkaseokseen. Kaada täyte vuokaan hyytyneen persikkatäytteen päälle. Tasoita pinta nuolijalla ja peitä foliolla, anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Irrota kakku vuoasta ohuella veitsellä, koristele kakku suklaamunilla.
NegaDuck

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja NegaDuck »

Beef Jerky eli kuivaliha, kotiteko-ohjeet Manzelin pyynnöstä. Tässä siis vain perusasiat, joku tietäväisempi voi tarkentaa:

1) Tarvitset mahdollisimman rasvatonta ja vähäjänteistä naudanlihaa. Naudan ulkopaistissa hinta-laatusuhde on melko hyvin kohdallaan.

2) Leikkaa liha syiden suuntaisesti riittävän ohuiksi (n. 3 mm) ja tasapaksuiksi suikaleiksi. Käytä terävää fileerausveistä, tai vieläkin parempi, siivutuskonetta. Voi olla että lihatiskin setä/täti voi auttaa tässä.

3) Laita lihansuikaleet marinadiin. Tiiviisti suljettu muovipussi josta ilmat on puristettu ulos toimii hyvin. Itse käytin viime kerralla teriyaki-kastiketta, mutta se oli hirmu suolaista, kokeile jotain muuta (suosituksia?). Anna lihojen lillua marinadissa pari vuorokautta, kääntele välillä pussia jotta marinadi menee joka koloon.

4) Lihojen marinoiduttua seivästä lihasuikaleet grillaustikkuihin läheltä suikaleen päätä, sopivin välein jotta lihat sopivat roikkumaan uuniritilän väleistä. Ujuta tikut ritilän varaan roikkumaan niin että tikut ovat poikittain ritilän suhteen (ks. kuva), ja lihat roikkuvat väleistä. Laita uuniritilä mahdollisimman ylös uuniin, ja alle uunipelti ja/tai leivinpaperia, sillä lihoista tihkuu marinadia.

5) Pidä uuni 40-60 asteessa noin 6 tuntia, ja tue uuninluukun yläreuna auki korkilla, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Tarkoitus on että liha kuivuu kittanaksi, muttei pääse kypsymään, siksi alhainen lämpötila. Jos sinulla on kiertoilmauuni, prosessi nopeutuu huomattavasti. (itselläni tämä vaihe tuotti ongelmia, sillä matalimmallakin asetuksella uuni kuumeni liikaa - minun piti jatkuvasti käydä kääntelemässä uunia päälle ja pois)

6) Kun jerky taipuu katkeamatta, mutta taittokohtaan tulee halkeamia, se on sopivaa! Ei kun varastoon ja naatiskelemaan. Kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä, ettei lihaan mahdollisesti jäänyt rasva pääse härskiintymään. Muista jerkyä syötyäsi myös hammaslanka / hammastikut, sillä lihanriekaleet ikenissä aiheuttavat inhoja ientulehduksia.

Tarvikeluettelo tiivistettynä:
  • Rasvaton naudan ulkopaisti
  • Marinadi
  • Grillaustikut
  • (Kiertoilma)uuni, ritilä ja pelti
  • korkki tai muu esine jolla uuninluukun saa tuettua raolleen
Jotkut ovat kokeilleet jerkyn tekoa myös vihannes/sienikuivurilla, kuulemma toimii hyvin. Itselläni ei sellaista ole.
Herra Manala

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

NegaDuck kirjoitti:Beef Jerky eli kuivaliha, kotiteko-ohjeet Manzelin pyynnöstä. Tässä siis vain perusasiat, joku tietäväisempi voi tarkentaa:

1) Tarvitset mahdollisimman rasvatonta ja vähäjänteistä naudanlihaa. Naudan ulkopaistissa hinta-laatusuhde on melko hyvin kohdallaan.
Omat parhaat tulokset olen tähän asti saanut naudan kulmapaistilla. Hintaa oli 4,95€/kg lihatiskistä.
2) Leikkaa liha syiden suuntaisesti riittävän ohuiksi (n. 3 mm) ja tasapaksuiksi suikaleiksi. Käytä terävää fileerausveistä, tai vieläkin parempi, siivutuskonetta. Voi olla että lihatiskin setä/täti voi auttaa tässä.
Lisäisin sen, että liha kannattaa ehdottomasti pitää pakkasessa 3-4 tuntia ennen siivutusta, silloin murean lihan siivuttaminen ohueksi on edes jotenkin mahdollista. Lihatiskilämpimänä se on käytännössä mahdotonta jopa koneella, joten lihatiskin sedän/tädin hermoja tuskin kannattaa kokeilla asian suhteen. Itse vedin pakastamisen jälkeen siivuttajalla noin 1-2mm siivuja jotka ovat omaan makuuni aika maksimipaksuisia. Enkä ole ihan samaa mieltä tosta lihan syiden mukaan leikkaamisesta... Rapeampaa ja vähemmän hampaisiin tarttuvaa saa, kun leikkaa poikkisyin.
3) Laita lihansuikaleet marinadiin. Tiiviisti suljettu muovipussi josta ilmat on puristettu ulos toimii hyvin. Itse käytin viime kerralla teriyaki-kastiketta, mutta se oli hirmu suolaista, kokeile jotain muuta (suosituksia?).
Mä teen ainakin marinadit itse. En muista suoraan mitä kaikkea käytin siihen viimeksi, kun vedän tällaiset asiat yleensä aika hatusta. Ainakin siihen tuli:
- liquid smokea (nestemäistä savustuskastiketta)
- mustapippuria
- naga morich -jauhetta
- chipotle jalapeno -jauhetta
- bull's eye bbq-kastiketta
- tuorepuristettua valkosipulia
- vaaleaa balsamicoviinietikkaa
- pari tippaa sitruunamehua
- rakuunaa
- soijaa
- aromisuolaa

Koostumus saa mielellään olla melko nestemäinen, sillä superohuet jerky-viipaleet muodostavat helposti toisiinsa liiskaantuneena katvealueita joihin paksummat marinadit eivät helposti yllä.
Anna lihojen lillua marinadissa pari vuorokautta, kääntele välillä pussia jotta marinadi menee joka koloon.
Yön yli marinoiminen riittää mielestäni oikein mainiosti, kun otetaan huomioon että puhutaan ainoastaan parin millin paksuisista lihaviipaleista.

Mulla on muutaman kympin maksanut 5-kerroksinen Lexa-merkkinen kotitalouskuvuri, jolla kuivaaminen onnistuu mainiosti. Siinä kiertävän ilman lämpötila nousee 250W elementillä noin 55 asteeseen. Itse tykkään kuivattaa Jerkyä varmaan vähän pidempään kuin Suuren Yleisön Mielestä sitä oikeasti tulisi kuivattaa: Alle 2mm viipaleitakin noin 8-9 tuntia. Lihaviipaleista tulee silloin purukumimaisen sijaan lähes pekonimaisen rapeita. Ja makua löytyy, nams!
Stinky

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Stinky »

mustaenkeli kirjoitti:
Stinky kirjoitti:Varmaanniin teen peruna-bataattikeittoa.
Saisko tohon reseptin, kiitos?! :P
Nyt vasta huomasin pyynnön joten hier ju aar. Näinkin yksinkertainen resepti mutta juuri mun makuun.

Kaksi perunaa kuorittuna ja paloiteltuna. Iso bataatti kuten edellä. Kattilaan vettä just sen verran että perunat ja bataatti peittyy. Heitä joukkoon kasvisliemikuutio - ei pakollinen. Keitä kypsäksi.
Kaada keitinvesi talteen. Soseuta perunat ja bataatti. Lisää keitinvettä soossiin sopivasti. (Mä tykkään paksusta keitosta). (Mausta maun mukaan suolalla tai jollain jos et käyttänyt liemikuutiota) ja loraus ruokakermaa joukkoon. Nauti ruisleivän kanssa. Nam.
Avatar
Niba
Kitisijä
Viestit: 18736
Liittynyt: 15.08.2005 3:14
Paikkakunta: Hell

Single-Malt kanaa

Viesti Kirjoittaja Niba »

Otetaan vaikka pari Lidlin tarjouskoipireisiallasta protskua, pyyhitään kaupan marinadi pois laitetaan kahteen kerrokseen paistopussiin, väliin ja päälle ripotellaan runsaati curryä ja ranskalaisensipulikeiton aineksia, lopuksi kaadetaan päälle single-Malt viskiä vaikka Lagavulinia. suljetaan pussi ja laitetaan uuniin 225 asteeseen ja lasketaan lämpö puolen tunnin jälkeen 175. kypsennetään reilu tunti..
Syödään riisin tai bataatti-perunamuussin kanssa, paistoliemestä voi tehdä todella maukasta katiketta, voita 50g ruskistetaan 50g vehnäjauhoa kaadetaan 100ml vettä ja sopivan sakeusasteen saavuttamiseksi paistolientä riittävästi, lisätään tuoretta valkopippurijauhetta ja musstapippurirouhetta maun mukaan!

n. 2,4kg broileria
20g curryjauhetta
puoli pussia ranskalaista sipulikettoa
50ml Single-Malt viskiä (Lagavulin, Labroigh etc.)
Pyyhin Netikettiin..
Avatar
mustaenkeli
Kitisijä
Viestit: 2884
Liittynyt: 09.09.2005 12:08
Paikkakunta: Hell-sinki
Viesti:

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja mustaenkeli »

Meillä syödään tänää BURRITOJA:

1 paketti valkosipulilla maustettuja tortilloita
1/2 prk fajitas salsaa (hot)
1 paprika
3 tomaattia
1 sipuli
1/2 kesäkurpitsa
2 valkosipulinkynttä
pakastealtaan maissia
broilerin fileesuikaleita tai jauhelihaa tms.
jalopenoja oman maun mukaan
katkarapuja, jos tykkää
purkki cream fraichèa
juustoraastetta (cheddar)
aurajuusto murua
suolaa, pippuria + muita mausteita miten nyt tykkää käyttää...

Paista broilerin fileepalat kypsiksi pannulla. Kaada sekaan fajitas salsa kastike ja cream fraichè. Anna hautua hetki.
Pilko sen jälkeen kaikki vihannekset pieniksi viipaleiksi ja kuullota kevyesti pannulla, tilkassa öljyä. Sekoita joukkoon maissi, ja nosta vihannesseos pois liedeltä.
Nostele jokaisen tortillan sisälle broilerkastiketta, vihannesseosta ja juustoraastetta ja kääri tortillat rullalle vierekkäin laakeaan vuokaan. Sirottelle lopuksi tortillarullien päälle juustoraastetta ja aurajuustomurua.

Paista 200 C, n. 20 min.

Koristele valmiit burritot lopulla kasvisseoksella ja cream fraichèlla.
Vahinko etteivät äiditkin saa lähteä milloin heitä huvittaa ja ruveta nukkumaan ulkosalla. Varsinkin äidit sitä toisinaan tarvitsisivat.
-muumimamma
masa

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja masa »

Tekee mieli kotitekoista kebabia. Onko hyviä kebab-taikinareseptilöitä ilmaantunut jonnennin?
Herra Manala

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

masa kirjoitti:Tekee mieli kotitekoista kebabia. Onko hyviä kebab-taikinareseptilöitä ilmaantunut jonnennin?
http://www.city.fi/yhteisot/blogi/mr_manala/30315/

Siinä yksi, toivottavasti ei ole yhtä besserwisserin makuinen kuin jerkylihat. :wink:
Avatar
mustaenkeli
Kitisijä
Viestit: 2884
Liittynyt: 09.09.2005 12:08
Paikkakunta: Hell-sinki
Viesti:

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja mustaenkeli »

Parhaillaan liedellä hautuu LINSSIKEITTO:

punasia linssejä 3 - 5dl
porkkanaa 2 - 4
kukkakaalia
perunaa
bataatti
lanttu
purkki tomaattimurskaa
valkosipulia
kookoskermaa/kookosmaitoa
punasta chiliä
kurkumaa, curryä tms.

Keitä ensin noi kasvikset ja pistä sauvasekottimella soseeksi. Lisää tomaattimurska, valkosipuli ja linssit. Sekottele hetki ja lorauta kookoskermat tai -maidot joukkoon. Anna hautua hetki ja syö!
(Noi lantut, bataatit ja perunat voi koko keitoksesta jättää pois, jos ei maistu ja toimi muutenki enempi mielesi mukaan!).
Vahinko etteivät äiditkin saa lähteä milloin heitä huvittaa ja ruveta nukkumaan ulkosalla. Varsinkin äidit sitä toisinaan tarvitsisivat.
-muumimamma
masa

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja masa »

Herra Manala kirjoitti:
masa kirjoitti:Tekee mieli kotitekoista kebabia. Onko hyviä kebab-taikinareseptilöitä ilmaantunut jonnennin?
http://www.city.fi/yhteisot/blogi/mr_manala/30315/

Siinä yksi, toivottavasti ei ole yhtä besserwisserin makuinen kuin jerkylihat. :wink:
Daadaa. Täytyy ostaa lihamylly.

Joo siks ei ole ollut jo aiemmin, et ei mahu ku on niin ahasta.
Mulli75

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Mulli75 »

Taas on syksy ja omenoita tullut paljon. Alkaa ideat olla vähissä kun hilloa on tullut tehtyä aika monesti ja pakasteeseenkin tullut laitettua paloiteltuna.

Kaivataan jotain vaihtelua tähän omenashown sisältöön.
Siideri ja viini kävi mielessä mutta ne taitaa jäädä tekemättä.
Onko ehdotuksia, reseptejä mitä vielä voisi tehdä omenoista?
Avatar
Lolita
Kitisijä
Viestit: 8599
Liittynyt: 14.08.2005 18:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Lolita »

Herkullinen lohiresepti vähän taitamattomammallekin kokille:

klik!
Avatar
Niba
Kitisijä
Viestit: 18736
Liittynyt: 15.08.2005 3:14
Paikkakunta: Hell

Re: Kityn keittokirja

Viesti Kirjoittaja Niba »

Lolita kirjoitti:Herkullinen lohiresepti vähän taitamattomammallekin kokille:

klik!
Oikeesti ei aivan helppo kuiteskaan. Lisäksi vaarana ns rasvavuoto, kun lohetkin niin pulleiksi syötetty rasvasta!½ Voi joutua astiat vielä pesemään uudestaan?
Pyyhin Netikettiin..
Vastaa Viestiin