Fortum ja itäinen naapurimme

Vakavia keskusteluja isoista asioista - tiede, talous, politiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat. Ei onelinereitä/puzznuzzia.
aimohaiku

Fortum ja itäinen naapurimme

Viesti Kirjoittaja aimohaiku »

Talouselämä:

Suomen valtion enemmistöomistama energiayhtiö Fortum osallistuu tiiviisti Venäjän valtion sähköyhtiön RAO UES:n pilkkomiseen ja yksityistämiseen. Eilen torstaina Fortum osti 55,3 prosentin osuuden alueellisesta sähköyhtiöstä TGK-10:stä noin 787 miljoonalla eurolla.

Fortumin maksama hinta venäläisyhtiöstä ei jää vajaaseen 800 miljoonaan euroon, vaan ostajat on velvoitettu osallistumaan samalla yhtiöiden laajaan investointiohjelmaan ja sen rahoittamiseen. Tämä nostaa myöhemmin Fortumin investoinnin suuruuden noin kahteen miljardiin euroon.

TGK-10 on suuri sähkön- ja lämmöntuottaja Länsi-Siperiassa Tseljabinskin-, Kurganin- ja Tjumenin-alueilla. Alueet sijaitsevat heti Ural-vuoriston takana Kazakstanin rajalla.

Osa yhtiön voimaloista on kohtuullisen iäkkäitä. Vanhimmat voimalat on rakennettu jo Stalinin aikaan 1930- ja 1940-luvuilla. Pääasiassa maakaasua käyttävät voimalat tuottavat nyt sähköä Venäjän markkinoille noin 2 800 megawatin teholla, mutta tuotanto on tarkoitus kaksinkertaistaa.
Samaan aikaan kun itänaapurin toimia Suomen sähkömarkkinoilla rajoitetaan (esim. merikaapeli ja case United Power Oy), suomalainen yhtiö tekee ennätysinvestoinnin museokuntoiseen voimalakalustoon Venäjällä ja sitoutuu laittamaan voimalat kuntoon. Toivottavasti kunnostettuja voimaloita ei sentään kansallisteta. Energiatoimialaan investoiminen Venäjällä sisältää melkoisen poliittisen riskin, mutta onhan tuo toki suuri mahdollisuuskin.