Leipä
Leipä
Hämeenlinnassa asuessani olisin hyvinkin voinut todeta, että "ennen vanhaan leipäkin maistui leivältä". Ei meinannut sieltäpäin löytyä juuri mitään muuta syötävän hyvää leipää kuin Fazerin paahdot ja Vaasan Ruispalat. Oli kurjaa elämä.
Mutta nykyään, ah.
Porissapa saakin
- Kakkoa
- Porin leivän Popea, eli porkkanaperunaleipää
- ja niin ikään Porin leivän Grahamsämpylöitä.
- Myös Porin Leivän Porinpoika-niminen ruisleipä on aivan sairraan hyvää.
Mistäspäin teijän lempileivät ovat? Onko kyseessä jokin ympäri maata myytävä käntty vai paikallinen herkkutuote? Vai ovatko lempileivät jääneet muuton myötä ulottumattomiin?
Mutta nykyään, ah.
Porissapa saakin
- Kakkoa
- Porin leivän Popea, eli porkkanaperunaleipää
- ja niin ikään Porin leivän Grahamsämpylöitä.
- Myös Porin Leivän Porinpoika-niminen ruisleipä on aivan sairraan hyvää.
Mistäspäin teijän lempileivät ovat? Onko kyseessä jokin ympäri maata myytävä käntty vai paikallinen herkkutuote? Vai ovatko lempileivät jääneet muuton myötä ulottumattomiin?
Re: Leipä
Lapin Pakarin ruispitko uunilämpimänä. Pakkasin Pakarilla pari kesää ruispaloja ja tein pullaa. Joka kesän jälkeen oli olo että ei koskaan enää ruisleipää, se taikina nimittäin haisee pahalle. Ei siinä kuitenkaan kauaa mennyt kun taas limppu maistui ja maistuu edelleen.
Omatekemät sämpylät on kans pop, laitan niihin vehnäjauhoja, grahamjauhoja, vehnäleseitä ja pellavarouhetta. Tarkoituksena on jossain vaiheessa kokeilla ruisleivän tekoa mutta matkassa on kaksi mutkaa; juuren saaminen ja tarpeeksi kovatehoisen uunin löytäminen. Mun uunilla ei paistella mitään limppuja... Lättänäleiviksi siis menee, ne paistuu vähän vähemmän tehokkaallakin uunilla.
Omatekemät sämpylät on kans pop, laitan niihin vehnäjauhoja, grahamjauhoja, vehnäleseitä ja pellavarouhetta. Tarkoituksena on jossain vaiheessa kokeilla ruisleivän tekoa mutta matkassa on kaksi mutkaa; juuren saaminen ja tarpeeksi kovatehoisen uunin löytäminen. Mun uunilla ei paistella mitään limppuja... Lättänäleiviksi siis menee, ne paistuu vähän vähemmän tehokkaallakin uunilla.
Hyvä viinihumala kirkastaa ihmeellisesti raskaimmatkin rötökset, joten minulla ei liene muuta neuvoa kuin pysytellä päissäni kuin käki elämäni loppuun asti.
Re: Leipä
Omatekemä "ruisleipä" on ihan nannaa, siihen tulee siis puolet ruista ja puolet vehnäjauhoa.
Kotiin ostan yleensä Ryvitaa, hapankorppuja, ruispaloja, reissaria tai ruissämpylöitä. Kaupan vaalea leipä on pahaa, tummempaan patonkiin tulee joskus sorruttua. Kaikista pahinta leipää on semmoset isot paahtoleivät jotka säilyy varmaan vuoden tulematta homeeseen, niissä oikein maistuu ne säilöntäaineet läpi
Kotiin ostan yleensä Ryvitaa, hapankorppuja, ruispaloja, reissaria tai ruissämpylöitä. Kaupan vaalea leipä on pahaa, tummempaan patonkiin tulee joskus sorruttua. Kaikista pahinta leipää on semmoset isot paahtoleivät jotka säilyy varmaan vuoden tulematta homeeseen, niissä oikein maistuu ne säilöntäaineet läpi
Re: Leipä
Turkulainen Crusta pesto, ja sen oliiviversio ovat herkkusta. Sitä saa vain hieman jäähtyneenä stokiksesta. (eli stockmannilta, kieltäydyn ei-natiivina anarkistismielisenä helsinkiläisenä käyttämästä yleisesti hyviksi todettuja lyhenteitä)
Sitten kampin KKK-marketista saa hyvää tomaatti-oliivileipästä.
Sitten kampin KKK-marketista saa hyvää tomaatti-oliivileipästä.
Kävin katsomassa Mylwinin kuvaa, ja näyttää kyllä just siltä ettei sillä ole yhtään ystävää.
- Ann 2005
- Ann 2005
Re: Leipä
Reilu-ruispaloihin olen koukuttunut. Muutenkin vain ruisleipä menee, ei vaalea leipä edes tunnu oikealta leivältä.
“Outside of a dog a book is a man’s best friend, inside of a dog it’s too dark to read” - Groucho Marx
Re: Leipä
Laitan tähän vielä helpon "ruisleivän" ohjeen
1pkt (50g) hiivaa
1-2 tl suolaa
6dl vettä
6dl ruisjauhoa
6dl vehnäjauhoa
Sekoita hiiva ja vesi, sitten ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita nopeasti puuhaarukalla irtonaiseksi. Kohota 40 min.
Levitä pöydälle vähän ruisjauhoa, työntele leipä limpun näköiseksi mutta älä vaivaa. Tee leivistä haluamasi kokoisia (ohuita mielellään). Kohota 15-20min. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa 15-20 min.
1pkt (50g) hiivaa
1-2 tl suolaa
6dl vettä
6dl ruisjauhoa
6dl vehnäjauhoa
Sekoita hiiva ja vesi, sitten ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita nopeasti puuhaarukalla irtonaiseksi. Kohota 40 min.
Levitä pöydälle vähän ruisjauhoa, työntele leipä limpun näköiseksi mutta älä vaivaa. Tee leivistä haluamasi kokoisia (ohuita mielellään). Kohota 15-20min. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa 15-20 min.
Re: Leipä
Hartolan Uitoksen leipomon ruisleipä. Sitä leivotaan kahta kokoa: normaalikokoista ja jättisuurta reikäleipää. Rapeaa, täyteläisen rukiista, perinteistä aitoa_ruisleipää, josta ei ruisleipä parane.
Toinen ruisleipäsuosikkini, jota saan edellistä useammin, on lähileipomoni eli Punavuoren Kanniston leipomon ruislimppu.
Toinen ruisleipäsuosikkini, jota saan edellistä useammin, on lähileipomoni eli Punavuoren Kanniston leipomon ruislimppu.
Re: Leipä
Niin kyllähän se ruispuikula löytyy ihan minkä tahansa kaupan hyllyltä ja on hinta/laatu suhteeltaa mitä parhain vaihtoehto.Mida kirjoitti:Mistäspäin teijän lempileivät ovat? Onko kyseessä jokin ympäri maata myytävä käntty vai paikallinen herkkutuote? Vai ovatko lempileivät jääneet muuton myötä ulottumattomiin?
Re: Leipä
entisenä porilaisen joudun komppaamaan ilman lubrikanttia.Mida kirjoitti:Hämeenlinnassa asuessani olisin hyvinkin voinut todeta, että "ennen vanhaan leipäkin maistui leivältä". Ei meinannut sieltäpäin löytyä juuri mitään muuta syötävän hyvää leipää kuin Fazerin paahdot ja Vaasan Ruispalat. Oli kurjaa elämä.
Mutta nykyään, ah.
Porissapa saakin
- Kakkoa
- Porin leivän Popea, eli porkkanaperunaleipää
- ja niin ikään Porin leivän Grahamsämpylöitä.
- Myös Porin Leivän Porinpoika-niminen ruisleipä on aivan sairraan hyvää.
Mistäspäin teijän lempileivät ovat? Onko kyseessä jokin ympäri maata myytävä käntty vai paikallinen herkkutuote? Vai ovatko lempileivät jääneet muuton myötä ulottumattomiin?
Re: Leipä
Kaipaan Turun Rostenin leipiä, erityisesti graham-sämpylöitä ja reikäleipää. Niiiiin hyvää. Pääkaupunkiseudun Primulan naljun makuiset leivät kalpenevat niiden rinnalla. Tietävätköhän Kehä-III:n sisäpuolella asuvat edes mitä menettävät?
Toisaalta kraanavesi on täällä kyllä paljon parempaa. Turun Tuoksuvaa™ en välittäisi enää maistella.
Toisaalta kraanavesi on täällä kyllä paljon parempaa. Turun Tuoksuvaa™ en välittäisi enää maistella.