Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Vakavia keskusteluja isoista asioista - tiede, talous, politiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat. Ei onelinereitä/puzznuzzia.
gullible

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja gullible »

kesseli kirjoitti: ja näitä aivan samanlaisia sekä vastaavia tapauksia löytyy mistä tahansa islantia suuremmasta valtiosta, ellei sieltäkin.
Ei kakkaa, komisario Palmu?

Ainoa pointtini tässä ketjussa on ollut, että avauspuheenvuoron tyyppinen ylistysveisu voidaan kirjoittaa aivan mistä maasta tahansa. Toisekseen, Suomessa (ja varmaan muuallakin) kuvitellaan, että tässä ollaan jotenkin muita parempia. Että siellä nekin piruparat elävät viidakossa eivätkä edes tiedä kuinka edistyksellinen naispresidentti Halonen meillä on. Ja onhan se kauheaa, kun DDR:ssä käytettiin dopingia - varmaan kaikki jenkit kanssa - onneksi ei täällä sentään.
Avatar
Gattaca
Kitisijä
Viestit: 4424
Liittynyt: 16.08.2005 16:12

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Gattaca »

KESSELI:
En tarkoittanutkaan, että luettelemani mun-mielestä-Suomi-perseestä- jutut olisivat USA:ssa paremmin. Huonomminhan ne monet ovat, ainakin julkinen terveydenhuolto, toimeentulotuki ym. Ja tuskin joku Bible Beltin mentaliteettikaan olis ihan miunmaunmukka. Erillisinä luettelin mistä K.O. maiden jutuista pidän ja mistä en. Ja siitä sanoin, ettei Suomessakaan oikeasti kattavaa ilmaista terveydenhuoltoa ole niinkuin kehutaan.

Isäni sydänleikkaus? Nyt en voi kysyä, mutta isäni ei koskaan ollut leikkausJONOSSA. Ekaan infarktiin liuotushoito ja kotilääkinnäksi nitroja, beetasalpaajaa ja asperiinia. Ei organisoitu tarkkailua. Tokan kerran infarktin lähestyessä isä itse huonokuntoisena meni lääkäriin, ja pääsi oitis leikkaukseen, ohi jonojen. Miten sinne jonoonkaan pääsee, en tiedä kun ei infarktin saanutta edes harkittu.. No anyway siitä on kuusi vuotta. Selvästi ilmoitettiin, että tarkkailuun ja jatkohoitoon KUTSUTAAN. Eipä ole kutsuttu. Suonet varmaan tukkeutuvat uudestaan, mutta pelkäänpä että infarktin pitää tulla, ennen kuin muuta hoitoa kuin vanhat AUTOMAATTISESTI ilman lääkärintarkastusta uusittavat reseptit saa.

Ei siis ihan sama juttu kuin klassinen keikkausjonossa menehtyminen, myönnän.

Asepolitiikka?
No Suomeen en välttämättä halua tätä väljempää aseen osto- ja kantopolitiikkaa. Uusi laki kummiskin turhan nipottava. Tarkoitan, että YMMÄRRÄN USA:n vapaamman asepolitiikan filosofian ja ihailen sitä osoituksena kansalaiskeskeisestä ajattelusta. Sen liitin mukaan kun harva Suomessa ymmärtää sen jujun. Kauhistelevat vaan että voi kun kamalaa kun jenkeissä saa taas ostaa ja kantaa rynnäreitä, joita ei tarvita metsästykseenkään. Ja jenkille on ihan sallittua sanoa, että ne ovat itsepuolustukseen. Suomessa sen sanominen olisi synti ja häpeä, sellaiset aseethan saa olla vain valtiovallalla!! Selvä filosofiaero yksittäisen kansalaisen oikeuksista USA:ssa versus Euroopassa suojelun keskittämisestä "Ylemmille" tahoille eikä hallinnon ALAISELLE kansalle.
Melnais
Kitisijä
Viestit: 2201
Liittynyt: 15.08.2005 0:23
Paikkakunta: Turku

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Melnais »

Gattaca kirjoitti:KESSELI:
Ja siitä sanoin, ettei Suomessakaan oikeasti kattavaa ilmaista terveydenhuoltoa ole niinkuin kehutaan.

Isäni sydänleikkaus...
Tartun nyt tähän yksittäistapaukseen, koska syytös on niin räikeä. Täysin kattavaa ennaltaehkäisyä/hoitoa/seurantaa ei voi olla mihinkään sairauteen, missään. Sydänsairaudet vielä tuppaavat oireilemaan vasta kun ne ovat pitkällä, mitkään rahat taas eivät riitä koko väestön varjoainekuvauksiin. Eikä se järkevää olisikaan, sillä siitä tutkimuksesta kuolema on varsin yleinen haittavaikutus.

Nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä perustuu suurelta osin ihmisten haluun huolehtia mahdollisimman pitkälle omasta terveydestään ja noudattaa annettuja suosituksia. Terveyskeskuksien antama valistus menee valitettavan huonosti perille, sillä jos oireita ei ole, harva suostuu tapojaan muuttamaan. En käsitä tuota huutamista siitä ettei holhota tarpeeksi kun samalla moititaan että yksilönvapautta rajoitetaan demarien taholta julmasti määräilemällä kaikenmaailman työ- ja koulutusvelvoitteita. Rusinat pullasta vai?
Elämä kantaa, jos sen antaa
Avatar
Gattaca
Kitisijä
Viestit: 4424
Liittynyt: 16.08.2005 16:12

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Gattaca »

Melnais: Mie kun en omakohtaisesti tiiä kuin hampaistani. Ja vähän kumma kun yksi kunnan hammaslekureista itse mulle sanoi: "Mene yksityiselle". Joku mättää kunnan rahoituksessa. Lue: Verorahoja liian vähän ja suunnattu epäoleellisempaan kuin terveydenhoitoon. Eikä se hammaslääkärin vika ole.

Edit: Mielestäni julkisen terveydenhoidon resurssit pitäisi vähintään kolminkertaistaa. Jos olisi toimiva systeemi, yksityislääkäreitä ei tarvittaisi. Mutta voi kamala, sittenhän pitäisi verottaa lisää kamalasti kärsiviä suurituloisia! :D Sehän olis KOMMUNISMIA kuulemma!

Ärh.. mun puolesta ne rahat vaikka urheilulta!
sivustahuutaja
Kitisijä
Viestit: 21247
Liittynyt: 15.08.2005 0:29

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja sivustahuutaja »

Plääh, en jaksa etsiä lainauksia, mutta pari kommenttia:

1. Hoitotakuu tulee mullistamaan suomen terveydenhuollon. Käytännössä poliitikot joutuvat myöntämään, että rahaa luvattuun hoitoon ei ihan aikuisten oikeasti ole. Lopputulos ei ole rahan lisääminen, vaan lupausten palauttaminen realistiselle tasolle. Ohessa nousevat lääkäreiden ja hieman muunkin hoitoväen palkat. (enkat taitaa olla 11 000e/kk terveyskeskuslekurille jossain näreessä)

2. Gattaca: paljonpa joku magnumin nysä merkkaa nykyaikana. Jenkkien pitäisi saada oikeus kantaa pst-ohjuksia, telamiinoja ja kotitekoisia ydinaseita. Näin tattaisiin, ettei valtiovalta pääse kyykyttämään budwaiseria nauttinutta militiaa.
Avatar
Gattaca
Kitisijä
Viestit: 4424
Liittynyt: 16.08.2005 16:12

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Gattaca »

sivustahuutaja kirjoitti:1. Hoitotakuu tulee mullistamaan suomen terveydenhuollon. Käytännössä poliitikot joutuvat myöntämään, että rahaa luvattuun hoitoon ei ihan aikuisten oikeasti ole. Lopputulos ei ole rahan lisääminen, vaan lupausten palauttaminen realistiselle tasolle. Ohessa nousevat lääkäreiden ja hieman muunkin hoitoväen palkat. (enkat taitaa olla 11 000e/kk terveyskeskuslekurille jossain näreessä)
Pellepoliitikkojen kuvitelma, että hallinnollisella komennolla asia järjestyisi. Voiko ne olla niin todellisuudesta irti? Ehkä hoitotakuu kiristää turhat vetkuttelut pois, mutta lisää lääkäreitä ja hoitsuja tässä tarvitaan. Toivon niinpäin, että se rahakin todella revitään jostain. Muihin menoihin verratuna tuon terveydenhoidon pitäisi olla se tärkein ohi jopa maanteiden tai vittu kilpaurheilun.
sivustahuutaja kirjoitti: 2. Gattaca: paljonpa joku magnumin nysä merkkaa nykyaikana. Jenkkien pitäisi saada oikeus kantaa pst-ohjuksia, telamiinoja ja kotitekoisia ydinaseita. Näin tattaisiin, ettei valtiovalta pääse kyykyttämään budwaiseria nauttinutta militiaa.
Hehheh, tämä oli toki mielessäni, ja suullisesti olen sen tuossa yhteydessä sanonutkin. Mutten viittinyt laittaa retoriikkaan yllä. Kipeellä tavalla terve periaate kuitenkin. Ei pidä antautua "tyrannihallinnolle" vaikka toivottomalta näyttääkin :D
-----------

Neil Hardwick kerran ihmetteli yhtä suomalaista ilmiötä. Kun Gorba kävi Suomessa ja puheessa julisti, että Suomi on itsenäinen puolueeton maa, yleisö taputti riemuissaan . Hardwick ihmetteli: "Miksi ne taputti?"

No.. sitä Neilin kummeksuntaa on alkuun vaikea käsittää. Mutta olisiko niin, että jossain Englannissa tyhmempikin tajuaa luonnostaan, että jos ollaan itse kehuttu itsenäisyyttä ja puolueettomuutta, silloin EI taputeta jos supervallan diktaattori sen puheessa myöntää?

Muutenhan fiilis on että "Hei me ollaan vaan leikisti itsenäisiä ja oikeesti oltu tuon vallassa ja pelätty kusi sukassa, ja nyt toi kiltti setä antaa meille itsenäisyyden"
Melnais
Kitisijä
Viestit: 2201
Liittynyt: 15.08.2005 0:23
Paikkakunta: Turku

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Melnais »

sivustahuutaja kirjoitti: 1. Hoitotakuu tulee mullistamaan suomen terveydenhuollon. Käytännössä poliitikot joutuvat myöntämään, että rahaa luvattuun hoitoon ei ihan aikuisten oikeasti ole. Lopputulos ei ole rahan lisääminen, vaan lupausten palauttaminen realistiselle tasolle.
Julkisuudessa esitetty ajatus hoidon tehostamisesta saa karvat nousemaan pystyyn. Ensin huudetaan yksilöllistä ja laadukasta hoitoa, sitten vaaditaan tulosta ja nopeutta. Täältä pesee, välittömästi kun potilaat suostuvat liukuhihnakohteluun ja tekevät näin osansa tehokkuuden parantamiseksi. Tehtäväkeskeisyys kunniaan ja ihmisläheinen kohtaaminen pannaan, märisijöille voidaan osoittaa että hoito oli nopeaa, jälkihoidosta, ohjauksesta ja potilastyytyväisyydestä viis.
Elämä kantaa, jos sen antaa
Avatar
Gattaca
Kitisijä
Viestit: 4424
Liittynyt: 16.08.2005 16:12

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Gattaca »

ÖÖÖh.. Melnais... ymmärrän, että nursena haluat puolustautua. Mutta miksi pallotella tuollaisia vastakkaisuuksia? Etkö voi reilusti myöntää, että ongelmat johtuvat rahoituksen niukkuudesta? Ja se ei ole nursen vika. Demareiden ehkä :D Demarihan sie oot. No O.K. ei missään tapauksessa demareitten vika!! Niiden muiden!!
Hebuli

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Hebuli »

Gattaca kirjoitti:Toivon niinpäin, että se rahakin todella revitään jostain. Muihin menoihin verratuna tuon terveydenhoidon pitäisi olla se tärkein ohi jopa maanteiden tai vittu kilpaurheilun.
- Maantiet on valitettavasti pidettävä kunnossa jos halutaan että autot liikkuvat niillä edelleen, ja halutaan ehkäistä huonosta tienkunnosta johtuvia liikenneonnettomuuksia.

- Ihan tilastoja tarkastamatta MuTu:na uskoisin että vaikka kaikki kilpaurheiluun (tai oopperaan, tai lisää tähän ihan mikä tahansa turhana pitämäsi yhteiskunnan tukema asia) varattu raha syydettäisiin terveydenhoitoon, kyse on vain pierusta Saharassa. Uskoisin että puhutaan aivan eri suuruusluokan menoeristä. Valtion ja kuntien budjettia tiirailemalla tuo kai selviäisi. Kyynisesti voisi todeta terveydenhoidon olevan pohjaton kaivo ja välttämätön paha (budjetin kannalta).
Hebuli

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Hebuli »

No kun kerran esitin väitteen, kai se on itse etsittävä vastaus. Talousarvioesitys vuodelle 2006:

http://193.208.71.163/indox/tae/2006/frame_2006.html

Oheisessa valtiovarainministeriön ehdotuksessa voivat selvitysosien taulukot ja tekstit olla alustavia ja edellyttävät ministeriöiden tarkistuksia.
Tuloarviot
milj. euroa

11. Verot ja veronluonteiset tulot 32 998
12. Sekalaiset tulot 4 480
13. Korkotulot ja voiton tuloutukset 1 025
15. Lainat 873
Yhteensä 39 375


Määrärahat
milj. euroa

21. Eduskunta 104
22. Tasavallan presidentti 11
23. Valtioneuvosto 72
24. Ulkoasiainministeriön hallinnonala 895
25. Oikeusministeriön hallinnonala 690
26. Sisäasiainministeriön hallinnonala 1 533
27. Puolustusministeriön hallinnonala 2 274
28. Valtiovarainministeriön hallinnonala 5 790
29. Opetusministeriön hallinnonala 6 408
30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 2 699
31. Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonala 1 707
32. Kauppa- ja teollisuusministeriön hallinnonala 971
33. Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala 11 196
34. Työministeriön hallinnonala 1 972
35. Ympäristöministeriön hallinnonala 746
36. Valtionvelan korot 2 304
Yhteensä 39 375


Menikös urheilun tukeminen Opetusministeriön hallinnonalan alle, vai onko se tässä ollenkaan mukana? Opetusministeriö päättää sitten itse kuinka suuri osa jyvitetään urheilun tukemiseen?
Melnais
Kitisijä
Viestit: 2201
Liittynyt: 15.08.2005 0:23
Paikkakunta: Turku

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Melnais »

Gattaca kirjoitti: Mutta miksi pallotella tuollaisia vastakkaisuuksia?
Siksi että vaaditaan MAHDOTTOMIA! Koitan kärjistyksillä tuoda tilanteen absurdiutta esille, ei sitten onnistunutkaan.

Kannatan lämpimästi hoitotakuuta ja sen läpivientiä, niin hoitajana kuin sosialidemokraattina, mutta tämänhetkinen aikataulu on niin juosten kustu ettei se tule toteutumaan. Seuraa potilasvahinkoja, valituksia, stressiä ja tyytymättömyyttä henkilökunnan keskuudessa ja sitä kautta osaavan henkilöstön hakeutumista muihin töihin.
Gattaca kirjoitti: Etkö voi reilusti myöntää, että ongelmat johtuvat rahoituksen niukkuudesta?
Nimenomaan, myönnän. Ihmisiin suuntautuvaa toimintaa ei voi tehostaa samoin kuin teollisuutta, siksi kauppatieteilijöiden laskelmat käytetyn rahan ja tuloksen suhteista eivät tule täsmäämään.
Elämä kantaa, jos sen antaa
Avatar
Gattaca
Kitisijä
Viestit: 4424
Liittynyt: 16.08.2005 16:12

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Gattaca »

Melnais kirjoitti: Julkisuudessa esitetty ajatus hoidon tehostamisesta saa karvat nousemaan pystyyn. Ensin huudetaan yksilöllistä ja laadukasta hoitoa, sitten vaaditaan tulosta ja nopeutta. Täältä pesee, välittömästi kun potilaat suostuvat liukuhihnakohteluun ja tekevät näin osansa tehokkuuden parantamiseksi. Tehtäväkeskeisyys kunniaan ja ihmisläheinen kohtaaminen pannaan, märisijöille voidaan osoittaa että hoito oli nopeaa, jälkihoidosta, ohjauksesta ja potilastyytyväisyydestä viis.
Selkis Melnais. Hyvä kun tuot henkilökunnan näkökulman esille. Kovin helposti rivikansalainen vaan turhautuu, kun aamulla kello kahdeksan pitää soittaa sekunnilleen tasalta ja yrittää saada aikaa. No puhelin tukossa ja kun puolen tunnin kuluttua pääsee läpi, sanotaan että ajat menneet ja soittakaa huomenaamulla uudestaan. Ja huomenna sama rumba. Ja seuraavana päivänä. Joskus vielä seuraavanakin. Ja aina pitää kohteliaana kiittää. Rivikansalaiselle tulee helposti mieleen että vittuileeko nuo ja velttouttaan eivät viitsi hoitaa.

Hoitotakuun hyvä puoli kummiskin olis käsiteltyjen potilaiden volyymin lisääminen. On minusta tärkeämpää pääseekö hoitoon ollenkaan kuin se, kohdellaanko siellä hoidossa varmasti yksilönä, jutellaan nättejä ja pidetään kädestä. Mahdolliset kiireestä johtuvat hoitovirheet toki vakava uhka sitten.

Rahoitusongelmaan en sitten taidakaan keksiä muuta kuin verotuksen lisäämisen. Vaikka tuolta tonyjl-rassulta, vaikka se niin kärsiikin :D
-------------------
Sulla oli valtion budjetti tuossa.
Urheilu-urputukseni perustuu epäreilusti (?) kunnalliseen yksittäistapaukseen. Täällä samaan aikaan rakennettiin jäähalli ja suljettiin kaikki kolme sivukirjastoa. Hallia käyttää pääosin vieraspaikkakuntalaisista koostuva joukkue, ja matseihin ei tule edes yleisöä kuin neljäsosaan penkeistä maksimissaan. Lehtijutussa sitten väitettiin, että kymmenesosalla jäähallin PENKKIEN hinnasta olisi saatu säilytettyä kaikki kolme kirjastoa!

No eihän noita voi päittäin vertailla.. että jos tuo saa niin munkin pitää. Mutta silti: Pallonpelaajat maksakoot tilansa itse tai pelatkoon pihalla ja painijat homostelkoot kotonaan. Tärkeämpi saada kirjallista sivistystä tarjolle kaikkiin kaupunginosiin kuin menestyykö paikallinen sählyjoukkue varmasti divarisarjassa!
--------------

Suomalaisesta mentaliteetista vielä.
KARI piirsi kerran kuvan suunnilleen: "Me uskalletaan pilkata jenkkejä, koska USA on verraten harvoin hyökännyt Suomeen. Muuten anturan alta kuuluisi vain mielistelevää vikinää. Hyi kun rengiksi syntyneellä on ruma sielu."

Kari tosin paskansi tuon myöhemmin.
Mauno Koiviston tympein ja suomettunein tempaushan oli tämä: Kun uutisissa näytettiin kuvaa Liettuan kapinan uhreista, neukkujen ampumista, Koivisto tuli oikein televisioon valittamaan että sieltä näytetään Suomen teeveessä kuvaa ja oikein värikuvaa. Koiviston asenteesta seurasi mielenosoituskin: "Koivisto eroa!" Minäkin lähetin Koivistolle vittuilevan sähkeen: "Häpeä Quisling!"

No KARI piirsi kuvan ,että oliskos Koiviston pitänyt sanoa neukuille "Hyi tuhma!" tai "Lällällää" ja mitä siitä seuraisi.. Kuvassa Suomeen vyöryviä ryssän tankkeja. No henk. koht minulle olisi riittänyt, jos Koivisto olisi ollut hiljaa, eikä arvostellut tapahtumien näyttämistä meillä!

Sitä Karin kuvaa sitten psykohistorioitsija Juha Siltala näytti luennollaan (olin siellä). Siltala sanoi: "Tästä näkee, että Suomessa suurin rikos on olla alistumatta vahvemmilleen."
Avatar
Gattaca
Kitisijä
Viestit: 4424
Liittynyt: 16.08.2005 16:12

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Gattaca »

kesseli kirjoitti:ottaisitko kantaa johonkin muuhunkin kirjoittamaani kuin tuohon terveydenhuoltoon? oheistan ensimmäisen kappaleen muistin virkistämiseksi..
Anteeksipyyntö.
Uskotkos, että koin huonoa omaatuntoa kommentoimattomuudesta jo ennen huomautustasi. Aina vaan en ehdi minäkään, oli johonkin meno. Ja minun off-topic -kirjoitukseni alkavat venyä jo sairaan pitkiksi. Itseäkin väsyttää.
kesseli kirjoitti: jokainen usan presidentti tuo suurimman osan valkoisen talon virkakoneistosta sekä lähimmistä avustajistaan omasta vaalipiiristään, omista tukijoistaan. sillä porukalla on käytännössä suurempi valta toimia kuin hallituksella ja parlamenteilla. presidentin henkilökohtainen turvallisuusneuvonantaja on käytännössä korkeammassa asemassa kuin ulkoministeri. ainoa asia jossa kansanedustajat voivat jyrätä presidentin on lainsäädäntö. siinä presidentti on vain muodollinen hyväksyjä. ja korkeimman oikeuden jäsenethän nimittää presidentti, ei kansa.
.
Ehkä sitten väärin minulta korostaa "hallitusta". Toimeenpaneva hallintosektori kumminkin, sama minusta käyttävätkö valtaa ministerit vai presidentin neuvonantajat. Ulkoministereistä kuitenkin vaikkapa Henry Kissinger oli voimakas.

Oleellisinta minusta se, että hallitus/ne neuvonantajat ovat presidentin porukkaa, samoilla linjoilla. Ja kansa saa valita presidentin ja hänen mukanaan tulevan hallintolinjan suoraan. Ja heillä on käytössään max kahdeksan vuotta ja sitten vaihtoon.

Minun nuoruudessani :D Suomessa tuntui aina olevan pääministerinä Kalevi Sorsa, eikä sille kansa mitään mahtanut. Kokoomusta ei "yleisistä syistä" otettu hallitukseen. Kansalta ei kysytty hallituksen linjasta, hallituksen koostumuksen suhmuroivat eduskuntapuolueet keskinäisissä palavereissaan.

Samoin kuin USA:ssa, Suomessa hallitus on ehkä vaikutusvaltaisempi kuin kansanedustuslaitos. Mutta USA:ssa sentään voi äänestää suoraan sitä hallituksenkin linjaa, tai presidentin kautta. Siis demoratiavaje Suomessa mielestäni.

No, olihan Suomessa ennen presidentti tärkeä ja vaikutusvaltainen. Mutta kun Kekkosesta päästiin ja vaalit muuttuivat suoriksi, kuin "sattumalta" presidentin valtaoikeudet supistettiin seremoniallisiksi. Ihan kuin sittenkin tahallaan olisi tehty se kansan kasvanut valta presidentin valintaan merkityksettömäksi.

Huonoa kyllä, kun USA:ssa Korkeimman Oikeuden jäsenet nimittää presidentti. Heikentää sitä riippumattomuutta. Onneksi nimitykset tulevat vähän kerrallaan, vanhojen poistuessa. Kuitenkin USA:n korkein oikeus vahtii suvereeniteettiaan tarkoin. Oliko se ministeri Kari Rajamäki joka hiljattain arvosteli jotain Suomen Korkeimman Oikeuden päätöstä? USA:ssa sellainen olisi pyhäinhäväistys.

Sitkeästi USA:n Korkein Oikeus on esim. estänyt kreationismin opettamisen kouluissa, konservatiivipresidenteistä huolimatta. Vallan selkeä kolmijako on niitä juttuja, jotka pitävät typerät jenkit jotenkin tolkussaan. Mutta miten käy nyt, kun Bush nimittää sinne fundamentalistikristittyjä?
kesseli kirjoitti: asepolitiikkaan otan kantaa myöhemmin
Suomessa on Euroopan oloissa poikkeuksellisen vapaa asepolitiikka, ja hyvä niin. Ei aseenKANTO-oikeutta kadulla, ja tämän kansan mentaliteetin kannalta sekin voi olla hyvä. Pahaa jälkeä voisi tulla, jos suomalaiskansallisesti joka perjantai kännissä rähjäävillä olisi pistooli mukana.

Kuitenkin minusta on periaatteen tasolla ymmärrettävää jenkkien kiihkoilu kansalaisten aseenKANTO-oikeudesta. Että joissakin osavaltioissa siviilit saavat pitää ampuma-asetta myös kadulla, vaihdellen joko näkyvillä tai kätkettynä. Ja minusta hienoa, että kunniallinen kansalainen saa reilusti sanoa, että se on itsepuolustustarkoitukseen. Rosmothan hankkivat aseensa laittomastikin.

Ase on myös tasoittaja. "Jumala loi ihmiset, Samuel Colt teki heistä tasa-arvoisia". Vanhassa lännessä ihmiset olivat siitä syystä aika kohteliaita! :D
Suomessa taas katuväkivaltatapauksissa jyräävät hormonihirviöt ja vähemmän henkistynyt osa kamppailulajitaitureista. Heikommat ovat avuttomia. Mites jos raiskausta pelkäävällä naisella saisi olla ase mukana? Eihän se katuväkivalta mitään "reilua kamppailua" saati "urheilua" alunperinkään ole. Amerikoissa sanotaan, että ei tyypillinen murtautuja mitään vankilatuomiota ymmärrä pelätä. Mutta hän ymmärtää pelätä 50-kiloista kotirouvaa, jolla on pumppuhaulikko!

USA:ssa vanha ideaali on ollut, että kansalaiset eivät ole holhottavia, että hallinto ja virkavalta ovat kansalaisen palvelijoita, eivät herroja. Käytännössähän se ei niin mene, mutta tuo periaate on yksi teema USA:n asekeskusteluissakin.

Mutta joo.. Suomen oloissa vapaa aseenkanto johtaisi katastrofiin. Liikaa aggrettoituneita känniääliöitä kadut täynnä. Ehkä tämä kansa tarvitseekin holhousta kuten lapset? :D Ja myönnän USA:ssakin aseeseen tartutaan liian herkästi. Kaikki Road Rage -ammuskelutkin.

Mutta noin periaatteen tasolla näitä sopii mietiskellä, eikä vain kauhistella amerikkalaisten "järjetöntä" asepolitiikkaa. Kyllä siinä oma järkensä on.
Avatar
Gattaca
Kitisijä
Viestit: 4424
Liittynyt: 16.08.2005 16:12

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Gattaca »

No niin KESSELI, jaksasinko vähän.
Luulin, että pyysit vastausta vain tuohon hallintojuttuun, sori taas.
Ei nämä minun jorinat niin kamalan vakavia ole, enkä tähän asiaan tunne niin suurta intohimoa, että jaksaisin inttää olevani oikeassa. Kärjistyksiähän nämä.

Hallinnosta ja lääkinnästä ja aseista laitoin jo tuossa edellä.
kesseli kirjoitti: usassa tehdään varmasti ja paljonkin. kuitenkin eurooppalaiset laboratoriot ovat keksineet ja tulevat varmasti keksimään tärkeitä lääkkeitä esim syöpään, AIDS:iin ja moniin muihin aikamme vitsauksiin. mielipiteesi oli aivan liian mustavalkoinen.
Kärjistin. Ajattelin lähinnä omia suosikkialojani. Perustutkimusta vaikka kosmologiassa, tähtitieteessä, avaruusluotainten lähettämistä, eläinten käyttäytymisen tutkimista. Niissä näyttäisi painopiste olevan jos ei ihan USA, niin ainakin angloamerikkalaisuus. Luovimmat uudet teoriat tulevat USA:sta/Englannista. Manner-euroopassa sitten enemmän tuota kehitystyötä vaikka tosiaan lääkkeissä, harvoin mitään uutta ja mullistavaa.

Hämmästyttävää tuo USA:n tieteen vahvuus, kun muistaa että maa on vaipumassa fundamentalistikristillisyyteen ja yleinen rahvas on muutenkin tietämätöntä. Kun näkee usalaisten tutkijoiden intoilevan asioistaan, niin mieleen tulee eikö heitä häiritse missä heidän yleisönsä on? Jos kadulla joka toinen vastaantulija on hihhuli ja loppuja ei pätkääkään kiinnosta edes kiertääkö Maa Aurinkoa vai toisin päin.
kesseli kirjoitti: ja Reaganin kauden jälkeen jenkit ovat joutuneet ottamaan aivan järkyttävät määrät ulkomaanvelkaa toteuttaakseen milloin minkäkin presidentin lupaamat veronkevennykset ja sotatoimet. jos se hana menisi kiinni, jenkkien talous romahtaisi sillä tavalla ettei edes osaa kuvitella sen kaikkia vaikutuksia.
Minäkin inhosin alkuun Reagania, kuten kaikki kunnon nuoret. Sitten aloin digata tapaansa uhmata Neuvostoliittoa suoraan. Reagan voitti kylmän sodan! (No joo paavi toinen)

Tähän joku minulle myöhemmin huomautti, että Reaganhan pisti USA:n vaihtotaseen persiilleen. No.. minä en valtiontaloudesta paljoa tiedä, vaikka se kuulemma nykyään käsitetään politiikan pääasiaksi. MUTU-tuntumalla kuitenkin: 70-luvun Suomessa lapsetkin oli peloteltu uskomaan, että Suomen koko ajan kasvava valtionvelka, velkaa velan maksuun jne, lopulta väistämättä kaataa Suomen talouden. Nyt ei enää puhuta. Lama ja nousu eivät tainneetkaan olla valtionvelkaan kytköksissä? Vai oliko, en ole perehtynyt.

USA:ssa republikaaneilla joo on tuo veronkevennysvimma... liittyy siihen yksilökeskeisyyteen ja hallinnon ihmiselle alisteisuuteen, josta muuten tykkään. Silti lisää verotusta tarvitaan Suomessakin.
kesseli kirjoitti: samaa mieltä siinä ettei nykypolitiikassa ole periaatekeskusteluja.
mutta kekkosen aikana ei myöskään ollut keskustelua kuin mäntyniemen ja tehtaankatu 1 b:n kanssa. tietänet mikä siellä sijaitsi vuosia, ehkä vieläkin :) tai jos jotakin keskustelua olikin, se oli täysin turhaa, täysin vailla vaikutusmahdollisuuksia.
Tosi huonoa silloin, huonoa vieläkin. Tarkoitin.. ja tämä kai tulee taas jostain sen psykohistorioitsija Juha Siltalan kirjoituksesta.. että Suomessa on aina vain yksi hyväksytty linja, ja poliittinen keskustelu on vain sen linjan toteuttamisen tekniikoista puhumista, ei juuri koskaan sen linjan itsensä kyseenalaistamista.

Suomettuminen.. sitähän ei virallisesti ollut, vaikka pikkulapsetkin tiesivät. Vaan kumma juttu kun silmäilin mikrofilmeiltä 50-luvun Hesareita jotain proseminaaria varten. 50-luvulla oli lehdissä avoimesti Neuvostoliittoa kritisoivia artikkeleita!! Siis melko pian hävityn sodan jälkeen. Ei Kekkosen aikana saanut sellaisia kirjoittaa, itsesensuurikin pelasi. Toisin jo minun aikanani. Meidät kaikki Suomen koululaiset vietiin katsomaan elokuvaa "Luottamus", jossa näytettiin miten Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden ihan laupeuttaan! :D

Ryssän nuoleminen oli poliittisten kiipijöiden ase Kekkosen ja vielä Koivistonkin Suomessa. Kun NL hajosi, samalla nöyristely lakkasi. Mutta muuttuiko Venäjä ihan vaarattomaksi saati siirtyikö koko maa parituhatta kilsaa tuonnemmaksi? No ei vaan kun NL:n kommarien nuoleskelusta ei enää saanut sisäpoliittista hyötyä, nuoleskelu lakkasi.
kesseli kirjoitti: loanheitto, josta jenkkien henkilövaaleissa on tehty taidetta, ei ole muka ääntenkalastelua? salli mun nauraa. presidentiksi jenkeissä valitaan puhtaimmin paperein selvinnyt puhuja/näyttelijä. ja tietysti vaaditaan, että tällä ehdokkaalla on tiettyjen alojen miljardöörit takanaan. kyllä Bushin (ja muidenkin ehdokkaiden) puheidenlaatijoilla on ollut tuskanhiki otsalla ettei vahingossakaan pyllistetä toiseen suuntaan samalla kun kumarretaan toisaalle.
Totta turiset. Loanheitto, mainoskampanjat. Ja ihan varmaan jokainen presidenttiehdokas on joutunut pussaamaan niin monen rahoittajan persettä, että on kiitollisuudenvelassa valtaan päästyään.

Mutta tarkoitin:
Joskus mietin, että jos USA:ssa on (käytännössä) vain kaksi puoluetta, niin onko se paljon parempi kuin NL:n yksi. Mutta sitten tuli mieleen, että entäs jos se demokraattisissa oloissa ja sananvapauden kanssa vaikuttaakin näin: Kummankin valtapuolueen sisälläkin on isoja näkemyseroja. Ja kun puolueita on vain kaksi ja niiden sisälläkin monta klikkiä.. eikö se vaikuta niin, että asioista puhutaan asioina eikä vain hätäillä saako MEIDÄN pienpuolue enemmän ääniä kuin muut. Että ei olekaan yhtä ainoaa republikaanien kantaa ja demokraattien kanstaa vaan useita sisäisiäkin, eikä puoluekurin sitä tarvitse kahlita niinkuin meillä.

kesseli kirjoitti:
Jos kielletään aseet, suomalainen sanoo: Eiväthän ne ole TARPEEN.


tämä lause on irroitettu alustastaan, mutten siltikään ymmärtänyt mitä sillä tarkoitat. miksi aseiden tulisi olla yleisesti sallittuja suomessa?
Aseista enemmän aiemmin.
Tuo "Eiväthän ne ole tarpeen" oli vain satunnaisassosiaatio yhden metsästäjän reaktioon itselataavan haulikon patruunamäärän rajoittamisesta kolmeen. Että enemmän kuin kolme ei yhdessä tilanteessa metsällä ole tarpeen. No ei olekaan.

Laajemmin tarkoitin yleensä suomalaista mentaliteettia. Aseet vain esimerkkinä. Että jos kävisi niin, että kakskakkosta järeämmät käsiaseet kiellettäisiin Suomessa kokonaan (epätodennäköistä), niin sitä varmaan suomalaisella mentaliteetilla perusteltaisiin näin: "Järeäkaliiperiset pistoolit ja revolverit on tarkoitettu ihmisten ampumiseen, eikä harrasteampujan tarvitse ihmisiä ampua. Eikö voi yhtä hyvin harrastaa ammuntaa vaikka ilmapistooleilla, kakskakkosilla ja laser/valokennosysteemeillä?"

Ja niinhän se on. Mutta kun totiselta ja alistuvalta suomalaiselta helposti puuttuu mielikuvitus ja leikkimieli, niitä pidetään lapsellisina. Että vaikka ihmistä ei saa ampua, saisi innostua siitä, että hitsi tässä ysimillisessä pistoolissa on 15 patruunan lipas ja eka laukaisu kaksitoiminen, voi kantaa patruuna pesässä ja laukaista heti varmistimen löysättyään".. koska niitä ominaisuuksia ei TARVITSE kuin oikeaan tulitaisteluun :D

kesseli kirjoitti:
5.) Suomalaisten sieluttomuus.
Sellaiset asiat kuin uskonto, seksimoraali ja kohtuus viinan käytössä ovat monissa muissa kulttuureissa sisäsyntyisiä, suomalaisille ne on virkavalta pakottanut.
ei minua ole kukaan näissä asioissa pakottanut. ja toivon ettei ketään uskontoon pakotetakaan, niitä tarinoita on saanut lukea riittävästi, yleensä surullisia. jos kahden jälkimmäisen kohdalla viittaat ympäristön paineisiin/vaatimuksiin, se on osittain totta.
En uskontoa ja pakottamista tarkoittanut.
Meinasin, että minusta vahvasti vaikuttaa, että suomalaiset ovat niin äskettäin sivistetty kansa sittenkin, että kaikki ihmismäiset tavat meillä ovat olleet yhteisön paineesta johtuvia. Ja paineita tulee uusia vanhojen tilalle, ja suomalaiset mielellään sopeutuvat, todella miettimättä itse asiaa omalla kohdallaan. Että tavat eivät täällä ole vanhoja ja sillä tavalla luontevia.

Mutta sitten kun tapakulttuuri joillakin aloilla löystyy, suomalaisella ei henkilökohtaista kontrollia omasta takaa usein olekaan. Jos annetaan lupa juoda kadulla viinaa, niin sitten kadut on täynnä oksentelevaa ja kuseskelevaa porukkaa, ihan tavallisia ihmisiä muuten. Tai.. heh... erään valitettavan läheltä itse havainnoimani tapahtuman mukaan.. kun seksitapojen kontrolli on löystynyt, koetaan ihan asialliseksi nussia vasta tapaamaansa tuntematonta naista talon emännän vieressä samassa sängyssä, kolmen muun vieraan ihmisen ollessa samassa huoneessa.. kunhan on ensin noudattanut nykykulttuurin säätelemiä uusia tapoja eli jättänyt kengät eteiseen eikä tupakoi sisällä! :D Kauhiampaa jos olisi kengät jalassa sisään tullut :D

Saatat sanoa, että samanlaisia ihmiset ovat kaikkialla. Minä en usko. Tämä kansa on jotenkin sieluton ja sosiaalisilta tavoiltaan ohjelmoinnin ja kontrollin varassa.
kesseli kirjoitti: briteissä tai latinomaissa ei tarvitse kovinkaan tärkeä ottelu olla kun ihmiset sekoavat totaalisesti. suomalaisten vuoden 1995 hulluttelu on pientä siihen verrattuna.
No se onkin idioottimaisuutta.
Huonon kansallisen itsetunnon merkki, jos omaa arvoa pitää hakea siitä, miten saman maan urheilijat pärjäävät. Tai minä olen omituinen. En tippaakaan penkkiurheilija, nyrkkeilymatsien katsomista lukuun ottamatta. Ja niin vähän isänmaallinen/laumahenkinen nykyään olen, että en käsitä miksi innostuisin, jos nimenomaan SUOMALAINEN urheilija voittaa jossakin. Kun kuitenkin arvaan, ettei minulla sen urheilijan kanssa välttämättä sen enempää yhteistä ole ihmisenä kuin jonkun ulkomaalaisen kanssa.
Avatar
Mylwin
Kitisijä
Viestit: 4593
Liittynyt: 16.08.2005 15:25
Paikkakunta: Kouvostoliitto

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Mylwin »

Gattaca kirjoitti:"Järeäkaliiperiset pistoolit ja revolverit on tarkoitettu ihmisten ampumiseen, eikä harrasteampujan tarvitse ihmisiä ampua. Eikö voi yhtä hyvin harrastaa ammuntaa vaikka ilmapistooleilla, kakskakkosilla ja laser/valokennosysteemeillä?"

Ja niinhän se on. Mutta kun totiselta ja alistuvalta suomalaiselta helposti puuttuu mielikuvitus ja leikkimieli, niitä pidetään lapsellisina. Että vaikka ihmistä ei saa ampua, saisi innostua siitä, että hitsi tässä ysimillisessä pistoolissa on 15 patruunan lipas ja eka laukaisu kaksitoiminen, voi kantaa patruuna pesässä ja laukaista heti varmistimen löysättyään".. koska niitä ominaisuuksia ei TARVITSE kuin oikeaan tulitaisteluun :D
Vähän sama juttu kun että autolla pääsee 200km/h, vaikka ei suomessa saa missään ajaa yli 130km/h.
Mie olen kyllä tyytyväinen suomen aselakeihin, ei niiden kantolupaa tarvitse joka helvetin urpolle antaa. Miekin voisin ottaa vaikkapa luvan ItPsv 90 Marksmaniin, sillä olis kiva huristella. Mut ei.
Kävin katsomassa Mylwinin kuvaa, ja näyttää kyllä just siltä ettei sillä ole yhtään ystävää.
- Ann 2005
Avatar
Gattaca
Kitisijä
Viestit: 4424
Liittynyt: 16.08.2005 16:12

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Gattaca »

Mylwin kirjoitti:Vähän sama juttu kun että autolla pääsee 200km/h, vaikka ei suomessa saa missään ajaa yli 130km/h.
.
Sama periaate.
Minulle tosin riittää, jos autolla pääsee paikasta A paikkaan B, ja ohituskiihtyvyys on turvallisuutta. Mutta ymmärrän niitä, joita kiehtovat Lamborghinit.
Mylwin kirjoitti: Mie olen kyllä tyytyväinen suomen aselakeihin, ei niiden kantolupaa tarvitse joka helvetin urpolle antaa. Miekin voisin ottaa vaikkapa luvan ItPsv 90 Marksmaniin, sillä olis kiva huristella. Mut ei.
Tärkeintä tietenkin, että MINÄ saan aseen, ei ne urpot. :D
Suomessahan ei saa asetta KANTAA kuin poliisit, kapiaiset (??) , vartijat erikoisperustein ja muut työssä tarvitsevat. Metsästäjät alueella jossa heillä on lupa metsästää.

Muuten pitää pystyä todistamaan, että on menossa/tulossa ampumaradalle/metsälle, eikä ase saa olla ladattu eikä lipastettu.
Mut siehän tiiät paremmin kuin minä.

En itsekään jaksaisi kanniskella jotain käsiasetta aina mukana, enkä näe sille tarvetta. Paitsi ehkä nyt kun ollut uutisia Hesan Hietsun rannalla ryöstelevistä maahanmuutajaporukoista. Pitäisihän siellä tavallisen kansalaisenkin voida liikkua jopa öisin, ja siihen tarvittaisiin jo tasoitusta. Että kun etniset tyypit esittävät vaatimuksia heimon perinnepuukolla terästäen, voisi vetää povestaan krominkiiltävän .357 Magnumin ja sanoa : "Do you want some of this, huh?" :D

Mutta silleen ymmärrän, että USA:ssa aseita harrastavaa "kunnon kansalaista" ihmetyttää, miksei hän saisi kantaa asetta turvakseen vaarallisessa ympäristössä, jos ghettojengeillä kuitenkin on stiletit ja laittomat pyssyt. Ei mitään järkeä kannattaa lakeja, jotka tekevät itsen avuttomaksi uhriksi.

Kun sittenkin USA.ssa luvallisiakin aseita kantavat aika harvat, vaikka vapaus siihen onkin. Ettei niin että joka mummolla ja vaarilla olisi mutka povarissa. Mutta joka haluaa. saa, joissain osavaltioissa.

Väärää itsensä "kesyttämistä" minustakin on, jos kaikessa ajattelee niin yhteiskuntakeskeisesti, että kamalaa jos kaikki muutkin, ne pahiksetkin, sais tehdä mitä minä teen, niin voivoi enhän minäkään sitten mitenkään voi.

Se Immanuel Kantin että "äläpä tee mitään jota et hyväksy yleiseksi periaatteeksi" ... yhteiskunnan ja yksilön henkinen lamaantuminenhan siitä seuraisi.
Avatar
alja
Kitinän uhri
Viestit: 521
Liittynyt: 17.08.2005 8:08
Paikkakunta: saunan taka
Viesti:

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja alja »

gattaca kirjoitti:1.) Suomen ilmainen terveydenhuolto? MY ASS!! ...
tohon listaan lisäyksenä psykiatrisen terveydenhuollon rappio, "avoimet" hoidot - ollaan kyllä nähty mitä se saa aikaseksi -, amerikkalaisuuden ihannointi myös psykiatriassa "hoidetaan oireita lääkkeillä"...jne
Suvinen kirjoitti:Uuuuuuuh.
En ole erityisen kiihkoisänmaallinen, mutta hei haloo, on meillä ihan oikeasti asiat kuitenkin vielä aika hyvin.
Totta, ei pidä jäädä turvallisuudentúnteeseen lillumaan vaan olla silmät avoinna ja yrittää vaikuttaa siihen, että yhteiskunta myös pysyy vähintään tällä mallilla.
Tuo typerä mollaaminen ja ainainen marina tämän maan tulee mädättämään jos joku.
Läskiperseet ylös ja ulos siitä. Ei tätä maata ole valittamalla rakennettu, eikä se sillä pystyssä pysy.
*Tähän sellainen hymiö, joka nousee penkistä ylös ja hakkaa raivoisasti käsiään yhteen.*

aivan täysin totta! turha valittaa kun muualla on vielä paljon huonommin, mutta valittaminen vain sujuu meiltä suomalaisilta niin hyvin :D
eikä me voida saada kaikkea, maailmasta ei tule täydellistä vaikka kuinka kitistään - tee valintoja.

gulliblelle myös iso käsi joistakin pointeista. mutta älkää saatana väittäkö että amerikka olisi missään kohtaa parempi :twisted:
Ulkona paistaa aurinko,
mutta sisällä sataa.
Avatar
Gattaca
Kitisijä
Viestit: 4424
Liittynyt: 16.08.2005 16:12

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Gattaca »

Kyllä amerikka on jossain kohtaa parempi. :twisted:
SingleMalt

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja SingleMalt »

alja kirjoitti: mutta älkää saatana väittäkö että amerikka olisi missään kohtaa parempi :twisted:
Monessakin kohtaa..

Yleisurheilussa, etenkin 100 metrin juoksussa, koripallossa, avaruusmatkailussa, bensan hinnassa, autoverossa, jääkiekossa ja vaikka hampurilaisaterioiden koossa..
gullible

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja gullible »

alja kirjoitti: turha valittaa kun muualla on vielä paljon huonommin,
Ruotsissa? Tämä on juuri tätä intoisänmaallisuutta, joka vaikkakin viehättävää, on mielestäni silmien ummistamista. Miksei epäkohdista saisi valittaa? Jos systeemi on nyt täydellinen niin sittenhän eduskunta varmaan lopettaa itse itsensä tarpeettomana.

Se seikka, että suomalaiset muka vähättelisivät itseään kansana on kyllä tolkuttoman paksua (kyllä yksi suomalainen kahtakymmentä ryssää vastaa, on lottovoitto jne.). Pannaan silmät kiinni, sormet korviin ja hoetaan, että muualla on paljon huonommin.
Avatar
Clay
Kitisijä
Viestit: 2582
Liittynyt: 14.08.2005 23:46

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Clay »

Jenkeillä on parempi ydinaseohjelma kuin Suomella.
Nyt penikseni on fantastinen!
Nimitz

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Nimitz »

Suvinen kirjoitti:Uuuuuuuh.

Pahaa tekee lukea tätä ketjua!
Propagandaa?! Miten ihmeessä yhdysvaltalaisen kirjoittama juttu suomesta voisi olla propagandaa?

Heti alkoi välittömästi valitus: EIHÄN meillä ole kaikki hyvin, kun kotona makaamisesta ei makseta tarpeeksi, hammaslääkäri ei tee ilmaisia valkaisuja ja jenkkihymyjä, ylinopeudestakin voivoi sakotetaan eikä meillä saa edes asetta kantaa kuka tahansa! Kyllä on vaikeaa meillä tämä elo täällä suomessa. Nobelisteja, satasen maailmanennätyksen juoksijoita eikä psykopaatteja sarjamurhaajiakaan ole tässä meidän viisimiljoonaisessa kansassa tarpeeksi, miksiköhän niitä tuolla rapakon takana on niin paljon? Ei ei, kyllä ameriikan mallia pitäisi meidänkin vaan suosia. Paitsi että niistä etuuksista ei kyllä luovuta. Valtion pitää maksaa kaikki, se kuuluu niille, mutta me ei kyllä sitten makseta mistään. Työttömyyskin on valtion vika, kyllähän me työtä tehtäisiin kun joku sitä tulisi ovelle tarjoamaan ja maksaisi tarpeeksi, niin ja työnhakuun pitäisi sossun kustantaa oma tietokone ja nettiliittymä, kuka vittu sitä nyt johonkin hikiseen kirjastoon menee istumaan päiviksi vaikka kuinka olisi aikaa.. ( vetää henkeä ) ilmainen koulutus on surkeaa, eikä siitä opiskelustakaan makseta tarpeeksi, joutuu makaroonilla elämään eikä saa myöskään sitä nettiliittymää maksettua saati omaa konetta ostettua, ai LAINAA pitäs ottaa, senkin siat, yhteiskunnanhan pitäisi maksaa meille että opiskelemme kymmenen vuotta ja ojentaa heti työpaikka kun saamme aikaisiksi valmistua! ja hyväpalkkainen sellainen, kiitos! Ym marinaa marinaa ja vitun valitusta!

Anteeksi, keitti totaalisesti yli.
En ole erityisen kiihkoisänmaallinen, mutta hei haloo, on meillä ihan oikeasti asiat kuitenkin vielä aika hyvin.
Totta, ei pidä jäädä turvallisuudentúnteeseen lillumaan vaan olla silmät avoinna ja yrittää vaikuttaa siihen, että yhteiskunta myös pysyy vähintään tällä mallilla.
Tuo typerä mollaaminen ja ainainen marina tämän maan tulee mädättämään jos joku.
Läskiperseet ylös ja ulos siitä. Ei tätä maata ole valittamalla rakennettu, eikä se sillä pystyssä pysy.
:hail:
Avatar
Lipa
Kitinän väärinkäyttäjä
Viestit: 197
Liittynyt: 06.11.2005 22:33

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja Lipa »

Ensin minua ärsytti tekstissä se kohta, jossa toimittaja-setä kirjoitti miten rikkaan miehen vaimo työskentelee niinkin ei-rahanhakuisessa ammatissa kuin alkuopettajana.
Sitten OKL-opiskelijan sydämessä tulvahti; muistihan se sittenkin kirjoittaa miten hienot opettajat meillä on ja kuinka kaikki opettajat ovat maistereita ja kaikki hyvä lähtee meistä ja meidän hieosta koulutuksesta! Jee!!
nami nami
izmo
Kitisijä
Viestit: 6
Liittynyt: 24.11.2005 19:42

Re: Suomi ja hyvinvointi amerikkalaisin silmin.

Viesti Kirjoittaja izmo »

Joo ihan vaan näiden muutamien threadien takia joinin, kai tänne voi alkaa kirjottelee enemmänki, mutta en totta puhuen jaksanut lukea koko threadia läpi ja osa on varmasti seuraavista lainauksista käsitelty sata kertaa, mutta laitetaan vielä minun näkemys:

"Corruption is extremely rare."
Suomessa korruptiota esiintyy aivan samalla tavalla kuin muissakin maissa, meillä, se on yksinkertaisesti eri muodossa ja sitä ei vain haluta nähdä/myöntää/etc.Paras esimerkki tästä oli Tanja Karpela, joka gramex-huhuin vastasi jotain "mielestäni henkilökohtainen elämäni ei liity tähän [tekijänoikeus]lakiin." tyylistä.Noh, eipä se sitten kai kuulu meille taviskansalaisille, jos istut lafkan hallituksessa joka hyötyy laista jonka olet itse laittanut alulle, e-hei pojat ja tytöt, ei tämä ole korruptiota, tämä on yksityiselämää, hus sieltä kassakaapin luota, ei siellä mitään tärkeää ole..

"Olet vaan tottunut liian hyvälle. Kuinka monessa maassa voi mennä läpi koko elämänsä tekemättä päivääkään työtä ja siirtyä siitä eläkkeelle saaden silti toimeentulon jostakin?"

Onnellisuuden muodot vaihtelevat, länsimainen kulutusyhteiskunta kuvittelee, että jos etelä-afrikan bushmannit eivät tienaa rahaa ja kuluta hyödykkeitä, he ovat onnettomia.Työkysymykseen vastaus joka tästä kuitenkin nousee, mies bushmannit kuluttavat parhaimmillaan viikon työtä kohtaan 100 vapaapäivää..eli eivät hekään juuri persettään nosta :)

"En ole vanhus enkä työtön, joten en tiedä mistä puhut. Lehtiä ja uutisia kuitenkin osaan seurata"

Media on nykypäivänä täyttä sontaa, esim. 2000-luvun islamfobia on luultavasti 99,99% lehdistön ja muun valtamedian tuottama ilmiö, mitähän ihmettä siellä ajateltaisiin Suomesta, jos uutiset siellä kertoisivat vain perheväkivallasta/juopottelusta/tappeluista/kuolemista jne jne..Onneksi nykyään on Internet joka tarjoaa sentään mahdollisuuden vertailevaan tiedontulkintaan ja vastaanottamiseen.HS ottaa suurimman osan "uutisistaan" suoraan Reutersilta ja kääntää suomeksi..

"[Amerikkalainen]Yhteiskunta nojaa demokratiaan, yksilönvapauteen ja kovaan työntekoon."

Amerikkalainen yhteiskunta antaa kanslaistensa kuolla kadulle, aloittaa laittomia sotia.Yksilönvapaus on pitkälti siitä kiinni "onko varaa vai ei?".Työmoraalista en mene sanomaan mitään koska en siitä mitään tiedä.

"2. Istuva eduskunta."

..on 4v välein valittava lauma apinoita, rikollisia ja omaan taskuun pelaajia.Pari fiksua siellä toki on ei saa täysin yleistää, mutta ne pari tosiurpoa (tm) pilaa koko homman uskottavuuden ja myöskin sen pilaa seuraavan quoten pointti

"6. Suomalainen demokratia toimii"

P*skanmarjat toimii, kun 2004 eduskunta äänesti korkeakouluopiskeluun liittyvistä uudistuksista/leikkauksista, heidän edustajansa seisoivat meidän edessämme Eduskuntatalon portailla ja vakuuttivat että ajavat opiskelijoille mm. lisää lainatonta opintotukea ja akateemisen vapauden säilymisen (se sentään jäi toisteiseksi)
Toinen esimerkki löytyy pitkälti uudesta tekijänoikeuslaista, kansa älähtää ja eduskunnan ko. ainoa asioista tietävä kansanedustaja, herra Kasvi yrittää asiantuntemuksellaan selittää jatkuvasti uuden lain vaaroja ja haittoja, jotka -kaikki- lähipiiristäni allekirjoittivat.Kuitenkin äänestettiin puolesta, ja miksi?Puolestapuhujien esimerkit olivat lähinnä - "Eräältäkin palvelimelta ladattiin 6000000 kpl. Mikko Alatalon uusinta levyä" -tyylisiä. Err, suomessa ei edes ole niin paljon ihmisiä + kuka hitto p2p-softia käyttävä hakee sieltä Mikko Alataloa?Erittäin harva, ja ei ainakaan noin moni, tulee väkisin mieleen typerä lavastettu esimerkki joka vetoaa kansamieheen/naiseen (kansanedustajan, siis).
Sitten vielä papukaijamerkki perään ja se pakkoruotsin kysymys.En ole ruotsalaisia tai heidän kieltään vastaan, mutta jostain muistan lukeneeni, että 1970-luvulta asti pakkoruotsikyselyihin osallistuneista ~70% halusi sen pois, 30% puolesta vs 70% vastaan + aikaväli sellanen 30v + demokratia = you do the math..

"Ja moniko meistä tajuaa että sen ilmaisen rahan maksaa niska limassa joku muu? Työttömille ei mun mielestäni pitäisi ilmaiseksi antaa rahaa, vaan niin kauan kun uusia töitä ei löydy"

Työttömiä pitää ymmärtää, jotkut toki ovat asennetyöttömiä mutta siinähän ovat, sillä rahasummalla ei paljoa juhlita kulttuurissa joka perustuu rajattomiin tarpeisiin ja rajallisiin resursseihin.

"Ja tää suomalainen ylinopeussakkojärjestelmä.."

On ihan hyvä, joillekkin raha ja sen tuoma valta kihahtaa helposti päähän jonka jälkeen luulevat voivansa tehdä mitä vaan, koska on paljon rahaa.Ihan hyvä että otetaan suhteessa yhtä tuntuvasti pois kun köyhältäkin, varakkuuden luomia etuoikeuksia tulisi kitkeä mahd. hyvin pois.Kaikki tasavertaisia, ei tasa-arvoisia.

Typoja varmaan on..mutta tälläistä.
"Know then thyself, presume not God to scan. The proper study of Mankind is Man" - Alexander, Pope
Vastaa Viestiin