Eurooppa on nyt maailman suurin talous

Vakavia keskusteluja isoista asioista - tiede, talous, politiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat. Ei onelinereitä/puzznuzzia.
AarneAnkka

Eurooppa on nyt maailman suurin talous

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

... sanottiin tänään uutisissa. Syynä erityisesti EU:n laajeneminen uusilla jäsenmailla.

Vähän tuo kyllä yllätti. Jos kerran näin iso entiteetti on kyseessä, miksi maailmanpolitiikan teatterissa kuullaan Euroopasta tosi vähän? Johtuuko se vain perspektiivistä, eli Euroopan vaikutuksia maailmaan ei raportoida?
Tix

Re: Eurooppa on nyt maailman suurin talous

Viesti Kirjoittaja Tix »

AarneAnkka kirjoitti:Vähän tuo kyllä yllätti. Jos kerran näin iso entiteetti on kyseessä, miksi maailmanpolitiikan teatterissa kuullaan Euroopasta tosi vähän? Johtuuko se vain perspektiivistä, eli Euroopan vaikutuksia maailmaan ei raportoida?
Mietin hiukan samaa, joskin eri kantilta. Yksi suuri syy lienee se, että Euroopan unioni ei ole homogeeninen poliittinen entiteetti, toisin kuin esim. Yhdysvallat tai Japani, joissa kummassakin on vain yksi hallitus päättämässä ulko-, turvallisuus- ja kauppapolitiikasta. Unionin perustuslakiesitys oli pyrkimys yhtenäisempään päätöksentekoon, mutta se on nyt upotettu niin syvälle suohon ettei sieltä heti nousta.

Toinen syy on se, että kaikkien EU:n valtioiden sotilaallinen voima yhteenlaskettunakin on vain murto-osa Yhdysvaltojen vastaavasta. Valta kasvaa kiväärin piipusta myös rauhan aikana. Eurooppa on myös vähemmän riippuvainen öljystä, siksi ranskalaisten ja saksalaisten sotilaiden verta ei tälläkään hetkellä vuodateta öljynsaannin turvaamiseksi. Yhdysvallat on aktiivinen peluri/poliisi maailmanpolitiikassa osin tottumuksesta, osin siksi että se voi - ja, haluttiin sitä myöntää tai ei, osin (sisäisen) pakon sanelemana.

Mutta tämä ei tietysti tarkoita sitä, että Eurooppa olisi Yhdysvaltojen varjossa kaikilta osin. Esim. euro on monessa suhteessa noussut dollarin rinnalle ja/tai ohittanutkin sen kansainvälisen kaupan/rahaliikenteen valuuttana. Se kertoo siitä, että hitaan kasvun ja korkean työttömyyden loukkuun jumittunut, rakenteiden uudistusta kipeästi kaipaava vanha manner on suuren luokan peluri ilman kylän suurinta sapeliakin.
AarneAnkka

Re: Eurooppa on nyt maailman suurin talous

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

Kiitän hyvästä ja kattavasta analyysistä.

Mitenkähän tästä eteenpäin? Tuleeko USA lopulta tekemään niin paljon vihamiehiä itselleen että yhteiskunnalla ei ole enää varaa sen mukana tuomiin maanpuolustusmenoihin? Vai suurkuluttaako ja lobbaako kyseinen yhteiskunta itsensä lopulta nurin? Vai ehtiikö sitä ennen EU hajota omiin sisäisiin erimielisyyksiinsä kun ei mitään saada päätettyä?

Jenkeissä kävi esimerkiksi autojen kanssa aika ohraisesti. Autoteollisuus onnistui lobbaamaan SUV (sports utility vehicle, eli kaupunkimaasturi) -autoluokan läpi niin ettei niiden tarvitse olla päästö- ja kulutussäännösten alaisia, eikä niiden tarvitse läpäistä törmäystestejä. Tätä ennen pienempien henkilöautoluokkien kulutus- ja turvallisuusarvot oli asetettu hyvin tiukoiksi mm. 70-luvun energiakriisin takia, minkä takia niistä tuli kalliita valmistaa. SUV:sta tuli tällä tavoin kuluttajille se "perheauto" joka farmariauton piti olla, mutta joka oli liian kallis. SUV:issa ei ole välttämättä edes törmäysturvallisuutta parantavia runkorakenteita, vaan ratkaisenvin tekijä on lähinnä se paljonko autossa on massaa ja terästä matkustajien ja törmäyskohteen välissä. Ja tämä on johtanut "kilpavarustelukierteeseen", koska oletetaan että mitä isompi auto, sitä turvallisempi.

Tuo oli siis esimerkkinä siitä että sikäläinen lobbausmeininki ei aina katso yhteistä etua. Tuhoaako sellainen lopulta yhteiskunnan?

Haluaisin ainakin uskoa että sisäisestä kärhämöinnistäänkin huolimatta EU tekee nämä jutut hieman harkitummin ja järkevämmin.
Avatar
Think
Kitisijä
Viestit: 1000
Liittynyt: 14.08.2005 20:56

Re: Eurooppa on nyt maailman suurin talous

Viesti Kirjoittaja Think »

Itse jaksan jotenkin uskoa tähän Euroopan tulevaisuuden yhdentymiseenkin monessa mielessä. Tuskin tässä mitään ihq pussnuzz toimintaa ollaan koskaan saamassa aikaan, mutta sellainen toimiva valtioiden liitto voidaan mielestäni saavuttaa lähivuosikymmenen aikana. Mielenkiintoisena näkökulmana tulee sitten tämä EU:n laajentuminen. Helpottaako vai hankaloittaako se tätä yhteistoimintaa? Etenkin jos laajentumista toteutetaan nykytahdilla, joka vaikuttaa mielestäni hieman liian nopealta.

Tuskin Yhdysvallat vielä hetkeen on mihinkään romahtamassa (ainakaan toistaiseksi kun Japani ja muutamat muut jaksavat pumpata kyseiseen maahan rahavarojaan), mutta painopiste sieltä on siirtymässä muualle. Onko se sitten EU vai Aasia (erityisesti Kiina), se on vaikea kysymys. EU:lla olisi ehdottomasti nyt hyvät kortit käsissään, mutta saa nähdä osaako se niitä hyödyntää. Tuleeko siis EU:sta vain byrokraattinen mylly joka ei saa yhteistä ymmärrystä aikaan, vai tehokas koneisto joka osaa hyödyntää omia erityispiirteitään. Se tuskin on kenellekään epäselvää että Aasia tulee olemaan jatkossa yhä suurempi talousmahti. Tästä "massatuotanto maanosasta" tulee vielä nopeasti niin tieteen kuin teknologiankin osaamiskeskus. Tähän EU:n pitäisi pystyä vastaamaan.
Ovela kuin orgasmi
Vastaa Viestiin