Sivu 4/4

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 15.03.2021 15:45
Kirjoittaja James Potkukelkka
:on:

Vaimo laittoi eilen karjalanpaistia!

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 15.03.2021 15:49
Kirjoittaja Ylermi Ylihankala
James Potkukelkka kirjoitti: 15.03.2021 15:45 :on:

Vaimo laittoi eilen karjalanpaistia!
Äijä santsas?

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 15.03.2021 16:11
Kirjoittaja James Potkukelkka
Ylermi Ylihankala kirjoitti: 15.03.2021 15:49
James Potkukelkka kirjoitti: 15.03.2021 15:45 :on:

Vaimo laittoi eilen karjalanpaistia!
Äijä santsas?
Kyllä! Vaikka aamuinen punnitus hiukan kummitteli mielessä!

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 15.03.2021 16:17
Kirjoittaja Ylermi Ylihankala
James Potkukelkka kirjoitti: 15.03.2021 16:11
Ylermi Ylihankala kirjoitti: 15.03.2021 15:49
James Potkukelkka kirjoitti: 15.03.2021 15:45 :on:

Vaimo laittoi eilen karjalanpaistia!
Äijä santsas?
Kyllä! Vaikka aamuinen punnitus hiukan kummitteli mielessä!
:ohyeah:

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 20.03.2021 11:51
Kirjoittaja Kreitsu
nokkaelain kirjoitti: 11.03.2021 12:27 Aika tylsästi pidän:
- lasagne
- pizza
- grillatut ruoat
- (hyvä) kebu
- sinihomejuusto

Inhokki numero yksi on ollut (erityisesti etikka-) punajuuri. Aiemmin se aiheutti oksetusreaktiota, kun yritti syödä. Toki keitetty punajuurikin on hirveää paskaa, varsinkin jos siihen jää vielä suutuntumaa.

Esim. selleri on myös pahaa: sillä voi pilata salaatin kuin salaatin ja sen liuotinmainen maku on vielä voimakaskin.
Sun inhokit on mun suosikkeja (ja sun suosikit mun inhokkeja). :D Paitsi etikkapunajuuri, sitä en voi sietää. Mutta noin muuten punajuuri on suuri intohimoni. Selleriä napostelen raakana välipaloiksi ja lisäisen sitä ruokiin.


Täytyykin palata tähän ketjuun illemmalla, kun on paremmin aikaa. Ajattelin tänään nautiskella viiniä ja sitten tulla kommentoimaan. Että sori jo etukäteen.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 20.03.2021 18:55
Kirjoittaja Kreitsu
Tofu on ikivanha ruokatuote Aasiassa. Ja lihaa prosessoidaan runsaasti, mutta ehkä Kitinän liharaati on niin valistunutta, että ei koske prosessoituun lihaan (rohkenen epäillä).

Huvittaa myös tuo “kasvikset kasviksina” ja “liha lihana”. Kuitenkin koette, että lihasta voi valmistaa vaikka mitä ja siinä valmistamisessa käyttää kaikenlaista, mutta sitten kasviksien kohdalla kauhea itku, jos on muuta kuin rehua (mitkä asiat lasketaan rehuiksi?). Liharuokiin usein laitetaan myös kasviksia. Pitkän linjan vegenä koen nuo asenteet aika ysärinä.

“Lihaimitaatiomarkkinat” lienee suunnattu niille, jotka pitävät lihasta mutta haluavat yrittää vähentää sen käyttöä. Hattua nostan. Itse en liharuokia kaipaa, mutta olen maistanut joitakin “imitaatioita” ihan uteliaisuudesta ja kokeilunhalusta. Imitaatiota niissä on lähinnä nimi, jonka tehtävä on kertoa, miten niitä käytetään ruuanvalmistuksessa. Eli varmaan helpottaa markkinoinnissa. Esim. joku nyhtökaura on helppo nimi: ostaja voi päätellä, miten sitä käytetään ja millaisissa ruuissa. Herää taas kysymys: Miksi makuinnovaatioiden suuntaaminen muille kuin liharakastajille nostattaa niin paljon vastarintaa. Onhan se liharuokakulttuurikin muuttunut vuosien saatossa, miksei kasvisruokakin voisi. :roll:

Hyvää "lihaimitaatiotuotteissa" (valikoivasti toki: prosessoinnin aste vaihtelee) on nimenomaan runsas proteiinin määrä. Vege saa kyllä proteniinia kasvisruuastakin (mm. linssit, joita en muuten syö sellaisenaan vaan VALMISTAN ja palkokasvit ovat minun herkkua), mutta miksei voisi kokeilla muitakin juttuja. Miksi sekasyöjiä kauhistuttaa niin kovasti se, että on tarjolla vegevaihtoehtoja ruuan valmistukseen?

Luulen, että kun aika tästä vielä vähän kuluu, varttuu uusi sukupolvi joka pitää lihaa syöviä ihmisiä fossiilisina jäänteinä. Pyörittelee silmiä heille.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 20.03.2021 19:02
Kirjoittaja Kreitsu
exsu kirjoitti: 12.03.2021 10:00 https://jalotofu.fi/tuotteet/tofu/jalot ... aton-250g/

Tämä on koostumukseltaan parhaita kaupan valmistofutuotteita. Ei ole yhtään pyyhekumi vaan tosi kiva suutuntuma ja pannulla saa helposti pintaa tähän. Vaatii toki maustamista, koska ominaismaku on olematon.
Olen syönyt tofua lähinnä lentokoneessa, koska siellä sitä on lähes aina vegaanivaihetoehdossa. Olen tykännyt kovasti (on ihanan miedosti maustettua), mutta silti ei tule kotiin ostettua. Varmaan siksi, etten kaipaa lihasta mitään - en edes tekstuuria.

Mutta oikeastaan piti kertoa, että tykkään kovasti ajatuksistasi tässä keskustelussa (luin koko rimpsun läpi).

Ja yleisesti: jauhelihakaan (niin kuin ei liha yleensä) ei maistu mitenkään erikoiselta, ellei sitä mausta. Niin kuin ei tofukaan.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 20.03.2021 19:52
Kirjoittaja Lolita
Harmittaa oma kyvyttömyyteni kasvisten syöntiin. Vaikka mieltymykseni ovat aika lihapainotteisia, ei minun olisi mikään pakko aina saada lihaa. Voisin aivan hyvin syödä kasvipainotteisempaa ruokaa, jos vaan pystyisin yökkäämättä. Yksi lempieineksistäni oli kotimainen vegaani panang curry, jossa liha oli korvattu tofulla. Sitten se firma meni konkurssiin. Rohkeasti kokeilin toista einestä, jossa oli kofta-pyöryköitä, riisiä ja soosia. Epäilin pyöryköitä ja ajattelin, että on siinä sit riisi ja soosi, jos niitä pullia ei voi syödä. Pyörykät oli mahtavia, mutta porkkanan keitinliemeen mausta päätellen tehty soosi pilasi riisin. Ehkä mun pitää keskittyä valmistaan kasvisruokaa itse vaikka puolivalmisteista. Ihmeellinen into itsessä löytää ligalle vaihtoehtoja, vaikka en kotimaista lihantuotantoa pahemmin vastusta.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 20.03.2021 22:01
Kirjoittaja sivustahuutaja
Kreitsu kirjoitti: 20.03.2021 18:55 Miksi sekasyöjiä kauhistuttaa niin kovasti se, että on tarjolla vegevaihtoehtoja ruuan valmistukseen?
Ei tässä ole kyse lihasta. Karsastan myös puulta näyttävää muovia. Haluan asioiden olevan sitä mitä ne ovat, oli kyse ruuasta tai muusta.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 20.03.2021 22:35
Kirjoittaja Vagabondo
Kreitsu kirjoitti: 20.03.2021 18:55 Huvittaa myös tuo “kasvikset kasviksina” ja “liha lihana”. Kuitenkin koette, että lihasta voi valmistaa vaikka mitä ja siinä valmistamisessa käyttää kaikenlaista, mutta sitten kasviksien kohdalla kauhea itku, jos on muuta kuin rehua (mitkä asiat lasketaan rehuiksi?). Liharuokiin usein laitetaan myös kasviksia. Pitkän linjan vegenä koen nuo asenteet aika ysärinä.

“Lihaimitaatiomarkkinat” ...
Ainakin mulle toi kasvikset kasviksina tarkoittaa sitä etten näe mitään syytä syödä näitä "lihaimitaatiotuotteita", kun kaikki mitä olen maistanut on ollut heikkoja kopioita aidosta asiasta. En kaipaa joka aterialle lihaa. Syön ihan sujuvasti kasvisruokaa tietyt ruokarajoitteeni huomioiden. Ei mua tarvitse harhauttaa sen ääreen feikkaamalla kasvisruoka liharuuan näköiseksi. Toki ruuan pitää olla hyvää oli se sitten kasvis- tai liharuokaa. Mä valitsen yleensä sen mikä vaikuttaa herkullisemmalta.

Kerran oon elänyt kuukauden kasvisravinnolla, kun hengasin paikassa missä lihan hinta ylitti mun budjetin. Olishan sitä voinut ostaa, jos olisi ollut pakko, mutta mieluummin säästi hieman, kun oli rahat tiukoilla.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 21.03.2021 16:53
Kirjoittaja exsu
Vagabondo kirjoitti: 20.03.2021 22:35
Kerran oon elänyt kuukauden kasvisravinnolla, kun hengasin paikassa missä lihan hinta ylitti mun budjetin. Olishan sitä voinut ostaa, jos olisi ollut pakko, mutta mieluummin säästi hieman, kun oli rahat tiukoilla.
Tää on selvästi urheilijaglamouria :mrgreen:

Mikä sun laji oli?

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 21.03.2021 19:29
Kirjoittaja Vagabondo
exsu kirjoitti: 21.03.2021 16:53
Vagabondo kirjoitti: 20.03.2021 22:35
Kerran oon elänyt kuukauden kasvisravinnolla, kun hengasin paikassa missä lihan hinta ylitti mun budjetin. Olishan sitä voinut ostaa, jos olisi ollut pakko, mutta mieluummin säästi hieman, kun oli rahat tiukoilla.
Tää on selvästi urheilijaglamouria :mrgreen:
Just sitä. Ihmisillä on ihan väärä kuva urheiluelämän taloudellisista realiteeteista, kun lehdet uutisoi vain noiden rahalajien huippujen tuloja. Vähän pienempi laji eikä maailman top 5 urheilija, niin melkosta kituuttamista.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 22.03.2021 9:18
Kirjoittaja James Potkukelkka
sivustahuutaja kirjoitti: 20.03.2021 22:01
Kreitsu kirjoitti: 20.03.2021 18:55 Miksi sekasyöjiä kauhistuttaa niin kovasti se, että on tarjolla vegevaihtoehtoja ruuan valmistukseen?
Ei tässä ole kyse lihasta. Karsastan myös puulta näyttävää muovia. Haluan asioiden olevan sitä mitä ne ovat, oli kyse ruuasta tai muusta.
Tätä yritin sanoa.

Jotkut sähköautovalmistajat laittavat kajareista kuulumaan polttomoottoriääntä. Sama asia.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 22.03.2021 9:35
Kirjoittaja urpiainen
Mä jotenkin sohvalobotomoiduin katselemaan Henri Alenin ja Lauri Reuterin ruokaohjelmaa, jossa ne syöttivät ihmisille ruokarekastaan hampurilaisia, joissa pihvinä oli piilaaksolaiselta startupilta saatuja solukasvatettuja tuotteita, joissa siis kasvisolut oli geeniteknologian avulla saatu tuottamaan lihasoluja ja veren hemiproteiineja. Jos ymmärsin oikein.

Ovatko nämä lihaa imitoivia kasvikorvikkeita, koska siis kasvavat kasvisolukoissa, mutta ovat samoja aineita kuin lihassa? Ei-aitoa imitaatiota, kuten myös ei-vegetaarinen solukasvatettu laboratorioliha, ne ovat ainakin siinä mielessä, että prosessissa ei ollut lahdattu eläintä ja jauhettu sen lihaksia pihveiksi. Ja koehenkilöt eivät ymmärtäneet syövänsä korviketuotetta. Ne siis eivät olleet sitä, miltä näyttivät. Toivoisin, ja ehkä uskonkin, että tämä on suht lähitulevaisuutta laajemminkin, sanoivat sekä aitouspuhujat että gmo-pelkääjät mitä sanovat.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 22.03.2021 10:16
Kirjoittaja sivustahuutaja
urpiainen kirjoitti: 22.03.2021 9:35 Ovatko nämä lihaa imitoivia kasvikorvikkeita, koska siis kasvavat kasvisolukoissa, mutta ovat samoja aineita kuin lihassa?
Kasviksista tehty "pihvi" on ihan validi tuote: mössätään jotain, muotoillaan pihviksi ja paistetaan. Jauhelihapihvillä homma menee suunnilleen samoin. Jos näillä uusilla solukasvatetuilla raaka-aineilla ei imitoida kasviksia, eikä lihaa, niin ihan hyvinhän niistä voi muotoilla lätyn ja paistaa sen sämpylän väliin. Se lätty on sitten sen näköinen ja makuinen kuin se on. Ja paketissa lukee mitä se on. Sitten ostajat tekevät päätökset omilla rahoillaan.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 22.03.2021 10:27
Kirjoittaja urpiainen
sivustahuutaja kirjoitti: 22.03.2021 10:16
urpiainen kirjoitti: 22.03.2021 9:35 Ovatko nämä lihaa imitoivia kasvikorvikkeita, koska siis kasvavat kasvisolukoissa, mutta ovat samoja aineita kuin lihassa?
Kasviksista tehty "pihvi" on ihan validi tuote: mössätään jotain, muotoillaan pihviksi ja paistetaan. Jauhelihapihvillä homma menee suunnilleen samoin. Jos näillä uusilla solukasvatetuilla raaka-aineilla ei imitoida kasviksia, eikä lihaa, niin ihan hyvinhän niistä voi muotoilla lätyn ja paistaa sen sämpylän väliin. Se lätty on sitten sen näköinen ja makuinen kuin se on. Ja paketissa lukee mitä se on. Sitten ostajat tekevät päätökset omilla rahoillaan.
Tarkoitin siis, että tällainen pihvi ilman muuta imitoi lihaa: sen on tarkoitus olla mahdollisimman paljon lihan kaltainen ulkonäöltääm, maultaan, tuntumaltaan. Twisti ehkä olisi siinä, että kyseessä on puhtaasti kasviperäinen tuote, mutta samaan aikaan se tavallaan on lihaa, koska geenimuuntelun kautta tuottaa samoja soluja. Teknologian edistyessä tää vähän omituinen aitousdiskurssi jää vähän irrelevantiksi.

Mä luulen, että lihan syöntiä on pakko vähentää globaalissa mittakaavassa, mutta että jengi ei ihan helposti käänny perinteisiksi vegaaneiksi, vaan haluavat lihaelämyksen. Voi olla, että jatkossa se on usein tällainen.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 22.03.2021 12:58
Kirjoittaja sivustahuutaja
urpiainen kirjoitti: 22.03.2021 10:27 Tarkoitin siis, että tällainen pihvi ilman muuta imitoi lihaa: sen on tarkoitus olla mahdollisimman paljon lihan kaltainen ulkonäöltääm, maultaan, tuntumaltaan.
Eihän esim. makkarakaan imitoi lihaa. Lisäksi todella iso lihasta myydään vahvassa marinadissa, jollloin myytävän tuotteen tarkoitus ei ole maultaan muistuttaa tarkasti esim. kanaa.

Miksi ei siis tavoiteltaisi jotain parempaa kuin liha? Jos kasvit saadaan tuottamaan eläinproteiinia ja hyviä makuja, niin miksi vaikka muuntoporkkanan pitäisi vaikuttaa pihvilta, eikä lihaliemessä haudutetulta porkkanalta?
urpiainen kirjoitti: 22.03.2021 10:27 Mä luulen, että lihan syöntiä on pakko vähentää globaalissa mittakaavassa, mutta että jengi ei ihan helposti käänny perinteisiksi vegaaneiksi, vaan haluavat lihaelämyksen.
"Pakko vähentää" kuulostaa tuossa samanlaiselta, kuin "maapallo ei kestä sitä, että kaikki kiinalaiset hankkivat jääkaapin". Itse veikkaan ihmisten syövän lähitulevaisuudessa yhä vain enemmän lihaa elintason noustessa. Lihan hinta voi tietenkin nousta jos kysyntä kasvaa ja tarjonta ei pysy perässä esim. rehunviljelyyn vaadittavan pinta-alan loppuessa.

Re: Lempiruoat ja inhokit

Lähetetty: 21.04.2021 17:58
Kirjoittaja Kerberos I
Mä pidän hyvästä ruoasta. Nyt kevään parsakauden koittaessa teen varmaan ainakin pari kertaa parsaa hollandaise-kastikkeella kera ilmakuivatun kinkun, parmesan-lastujen ja sitruunan. Nam. Muutenkin rakastan tuoretta ruokaa, kesällä uppoaa ihan eri määrät salaatteja ja kasviksia, kuin talvikaudella.

Muita herkkuruokiani on hyvä naudanlihapihvi erilaisilla kastikevariaatioilla (esim. punaviinikastike ja chateaubriand), häränhäntäkeitto, ranskalainen sipulikeitto, chili con carne runsaalla chilillä ja riittävällä määrällä valkoisia papuja ja ihan perus kotiruoat. Kaikki itsetehtynä. Muutaman kerran vuodessa satsaan ja menen hyvään ravintolaan tuonne isolle kylälle, ja nautin.

Inhokkeja on kaikki maitopohjaiset keitot, sisäelinruoat ja kaikki jossa on liikaa majoneesia.