Sivu 1/1

Parsa askarruttaa

Lähetetty: 26.05.2006 11:10
Kirjoittaja killkill
Koetin eilen ensimmäistä kertaa elämässäni tehdä parsasta ruokaa. Vituiksihan se meni. Raaka-aineena oli ns. valkoista parsaa, alkuperämaa ilmeisesti Kypros. En anna kuitenkaan mielelläni periksi - etenkään jollekin typerälle vihannekselle - ja nyt kuulisin mielelläni palstalaisten parsa-aiheista tietämystä:

- koska ko. raaka-aine on parhaimmillaan?
- kummasta saa parempaa safkaa, vihreästä vai valkoisesta?
- mitä valmistuksessa on erityisesti huomioitava [pesun ja kuorinnan lisäksi]?

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 26.05.2006 11:24
Kirjoittaja Homeboy65
Kaikkeen en osaa vastata, mutta joitain pointteja:

- Parhaimmillaan keitettynä voisulan kera.
- Huuhtele ja kuori ensin.
- Vihreä parsa kypsyy parissa minuutissa, valkoinen vaatii 10 min.
- Hyvä parsa on väriltään tasaista ja muodoltaan suoraa.

Lisäinformaatio: ehkä googletus voisi auttaa... :wink:

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 26.05.2006 11:27
Kirjoittaja urpiainen
Ennen kuin kukaan kokeneempi kokkailija (Manala?) vastaa, niin raportoinpa tähän omia kokemuksiani viimeaikojen parsakeitoksista. Ja vielä, minä kokkailen jostain syystä vain valkoista parsaa.

En tiedä tarkasta parsasesongin kestosta, mutta kuukausi sitten löytyi vain aika huononnäköisiä ohuita parsoja, mutta nyt on saatavilla meheviä paksuja parsoja (valitse siis näitä kaupasta), jotka eivät ole vielä lainkaan puumaisia. Eli ainakin toistaiseksi sesonki on lähes parhaimmillaan.

Keskeistä kokemuksieni mukaan on huolellinen kuorinta (en minä niitä pese): jos kuorikerrosta ei poista hyvin, parsa ei katkea lautasella vaan jää säikeistään kiinni. Ei hyvä. Ja lopuksi tyvestä sentti-pari pois.

Keittoajaksi riittänee nyt noin 10 min - kunhan sesonki etenee, voi tarvita kauemminkin. Maista kypsyys. Minä lisään veteen hiukan sokeria, jotta joskus parsaa vaivaava kitkeryys vältettäisiin. Lisäksi pyrin keittämään parsat niin, että herkullisin nuppuosa ei edes ole vedessä vaan juuri pinnan yläpuolella. Jää siten paremmaksi.

Moni syö parsansa voisulalla, mutta itse olen viimeaikoina suosinut hollandaise-kastiketta (jos parsa on hyvää, ihan pussikastike kelpaa), villirucolanlehtiä suoraan ruukusta ja päällimmäiseksi parmesanraastetta. Ja tietty hyvää kuohuviiniä. Nam.

Miksi parsanjauhanta on paskanjauhannassa?

EDIT: Hassuja typoja pois.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 26.05.2006 11:51
Kirjoittaja killkill
Homeboy65 kirjoitti:Lisäinformaatio: ehkä googletus voisi auttaa... :wink:
Juujuu, ja on mulla kaupasta saatu pamflettikin jossa näitä perusjuttuja on - mutta hain nimenomaan näitä hölökohtaisia kokkailu-kokemuksia :)

Sen huomasin eilen, että Euroshopper -bearneisekastike on aivan järkyttävää kittiä - väriltään enemmän keltaista kuin vihreää. Seuraavaan settiin näen kyllä sen verran vaivaa että keitän kastikkeen itse.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 26.05.2006 12:30
Kirjoittaja mustaenkeli
Ainoo mikä tähän hätää parsasta tuli mieleen oli tommonen 8-vuotias poika, lastensuojelutapaus. Tokas tossa päivänä eräänä työntekijälle ku hiukka hermostu niiku tämmösen lausahuksen, jotta: "Ime mun parsaa!"
Mistä lie moinen tullu pojalle päähän... ruuaksi ei tuolloin ollut parsaa.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 26.05.2006 12:47
Kirjoittaja Aito_Johanna
urpiainen kirjoitti:
Miksi parsanjauhanta on paskanjauhannassa?
Käytin valtaani ja siirsin parsanjauhannan Yleiskeskusteluihin. Parsa ei ole paskaa.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 26.05.2006 12:49
Kirjoittaja bedlam
Eiks tää kuulus tonne kodinhoito/harrastepalstalle ennemmin.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 26.05.2006 13:48
Kirjoittaja Aito_Johanna
bedlam kirjoitti:Eiks tää kuulus tonne kodinhoito/harrastepalstalle ennemmin.
Oletko nyt onnellinen?

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 26.05.2006 15:51
Kirjoittaja bedlam
Aito_Johanna kirjoitti:
bedlam kirjoitti:Eiks tää kuulus tonne kodinhoito/harrastepalstalle ennemmin.
Oletko nyt onnellinen?
Olen mä ihan onnellinen, kiitos kysymästä. Kankkunen vaivaa tällä hetkellä aika pahasti, mutta muuten kyllä katsoisin olevani kohtuullisen onnellinen ihminen. Onnellinenhan tarkoittaa toisaalta myös sitä, että omistaa onnen. Eli Hannu Hanhi on todella onnellinen, vaikka ei iloinen olisikaan. Vähänkö kimuranttia.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 27.05.2006 15:00
Kirjoittaja Aito_Johanna
Tämän ketjun innoittamana ostin paketin parsaa, voipaketin ja pikkolokuohuviinipullon! En ole koskaan ennen keittänyt parsaa (jotain paahtokasvisjuttua tein kerran, jossa oli parsaakin mukana; käytin uunin grillivastuksia, jolloin leivinpaperi syttyi ilmiliekkeihin ja palohälyttimestä lähti helvetillinen ujellus, :off: ) Maanantaina kokeilen. (Täksi illaksi tulikin illallismiitti ja huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.)

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 28.05.2006 23:29
Kirjoittaja Edith
bedlam kirjoitti: Onnellinenhan tarkoittaa toisaalta myös sitä, että omistaa onnen. Eli Hannu Hanhi on todella onnellinen, vaikka ei iloinen olisikaan. Vähänkö kimuranttia.
Ei, kyllä onnellinen tarkoittaa iloista, tyytyväistä tai hyväntuulista tai jotain sinne päin. Hannu Hanhi on sen sijaan onnekas

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 29.05.2006 14:58
Kirjoittaja Aito_Johanna
Parsalounas nautittu. Hyvältä maistui, ja kuohuviini ruokaajuomana juhlisti mukavasti maanantaipäivän.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 29.05.2006 15:05
Kirjoittaja Think
urpiainen kirjoitti: Moni syö parsansa voisulalla, mutta itse olen viimeaikoina suosinut hollandaise-kastiketta (jos parsa on hyvää, ihan pussikastike kelpaa), villirucolanlehtiä suoraan ruukusta ja päällimmäiseksi parmesanraastetta.
Tähän minäkin mielelläni yhdyn. Voisula ihan jees, hollandaise enemmän jees.

Kymysys kun kerran kuului, että mitä siitä voi tehdä, niin vihreästä parsasta saa miltei jumalaisen erinomaista keittoa. Ohjeita löytyy netistä jos minkälaista.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 31.05.2006 23:32
Kirjoittaja Herra Manala
Aito_Johanna kirjoitti:(Täksi illaksi tulikin illallismiitti ja huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.)
Onko tämä nyt sitten hyvää suomea, häh? Huomenna täytyy pestä auto, joka muuten hyrisee!

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 31.05.2006 23:41
Kirjoittaja Aito_Johanna
Herra Manala kirjoitti:
Aito_Johanna kirjoitti:(Täksi illaksi tulikin illallismiitti ja huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.)
Onko tämä nyt sitten hyvää suomea, häh? Huomenna täytyy pestä auto, joka muuten hyrisee!
On, monitulkintaista tosin. Senkin viisastelija.
Lauseeni kävisi pikkunäppäräksi esimerkkilauseeksi jollekin suomen kielen perusopintojen kurssille.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 01.06.2006 0:10
Kirjoittaja Herra Manala
Aito_Johanna kirjoitti:
Herra Manala kirjoitti:
Aito_Johanna kirjoitti:(Täksi illaksi tulikin illallismiitti ja huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.)
Onko tämä nyt sitten hyvää suomea, häh? Huomenna täytyy pestä auto, joka muuten hyrisee!
On, monitulkintaista tosin. Senkin viisastelija.
Lauseeni kävisi pikkunäppäräksi esimerkkilauseeksi jollekin suomen kielen perusopintojen kurssille.
Väärin. Vaikka lauseesi ei kieliopillisesti ollutkaan rampa tai kirjoitettu väärin, se oli huonoa suomea juuri monitulkintaisuutensa vuoksi. Etenkin kun sivulauseen loogisin merkitys olisi kuvailla päälauseessa esiintynyttä pihviä eikä seurausta sille mitä tapahtuu, jos jätät sen paistamatta. Sen sijaan konditionaalimuoto tuo tässä tapauksessa helpotusta asian ymmärtämiseen:

Huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.
= Pihvini muuten kävelee, jos ette tienneet.
Huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelisi.
= Pihvini kävelee, jos en paista sitä huomenna.

Hope this helps.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 01.06.2006 0:12
Kirjoittaja nokkaelain
Aito_Johanna kirjoitti:
Herra Manala kirjoitti:
Aito_Johanna kirjoitti:(Täksi illaksi tulikin illallismiitti ja huomenna täytyy paistaa pihvi, joka muuten kävelee.)
Onko tämä nyt sitten hyvää suomea, häh? Huomenna täytyy pestä auto, joka muuten hyrisee!
On, monitulkintaista tosin. Senkin viisastelija.
Lauseeni kävisi pikkunäppäräksi esimerkkilauseeksi jollekin suomen kielen perusopintojen kurssille.
Jäin miettimään, pitäisikö tuossa olla pilkku ennen "ja"-sanaa. Rinnasteisilla päälauseillahan ei ole tuossa suoranaisesti yhteistä lauseenjäsentä, mutta onko tuo sääntö niin yksioikoinen, kuin on opetettu? Lauseillahan on selvästi kuitenkin muuta yhteistä. Suomen pilkkusäännöt ovat kyllä siitä erikoisia, ettei pilkkuja laiteta selkeästi "tauotuksen" vaan sovittujen sääntöjen mukaan. Joku kieliä tunteva osaa varmaan kertoa, miten tuohon on päädytty.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 01.06.2006 12:43
Kirjoittaja nowaysis
Äänestäisin tän ketjun otsikon ehkä hauskimmaksi. Kuvittelen Kiltsun keittiöönsä pohdiskelemaan miettiväisenä parsanippu kädessään. Hmm, siinä vasta pulma :]

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 01.06.2006 13:10
Kirjoittaja killkill
nowaysis kirjoitti:Kuvittelen Kiltsun keittiöönsä pohdiskelemaan miettiväisenä parsanippu kädessään
Mä ARVASIN, että siinä liesituulettimessa on kamera!

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 01.06.2006 13:15
Kirjoittaja Patz
Askarruttaapaskarruttaa parsa täälläkin. Parsahan on erittäin kevyttä, mutta voiko sitä tarjoilla minkään vähemmän rasvaisen kanssa kun bearnaisekastikkeen, voisulan tai pekonin kanssa? Ostaisin ja söisin suurella halulla jos lisukkeet olisi kevyempiä, eli onko niitä?

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 01.06.2006 13:18
Kirjoittaja 1108
Patz kirjoitti:jos lisukkeet olisi kevyempiä, eli onko niitä?
Mie en paina kuin 72kg!

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 01.06.2006 13:21
Kirjoittaja urpiainen
Patz kirjoitti:Askarruttaapaskarruttaa parsa täälläkin. Parsahan on erittäin kevyttä, mutta voiko sitä tarjoilla minkään vähemmän rasvaisen kanssa kun bearnaisekastikkeen, voisulan tai pekonin kanssa? Ostaisin ja söisin suurella halulla jos lisukkeet olisi kevyempiä, eli onko niitä?
No tästähän puristit pillastuvat, mutta kyllä parsa on niin hyvää, että söisin sitä vaikka sellaisenaan lisäten vain pienen sipaisun kevyttä leipärasvaa.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 01.06.2006 13:37
Kirjoittaja mustakikkeli
Laittaa vaan sen parsan päälle Creme Cuisinea niin se on siinä. Muuta ei tarvita, melkein. Ja kanelia.

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 10.11.2019 12:42
Kirjoittaja Niba
Onko tähän tullut 13 vuodessa vastausta?

Re: Parsa askarruttaa

Lähetetty: 10.11.2019 13:01
Kirjoittaja James Potkukelkka
Niba kirjoitti: 10.11.2019 12:42 Onko tähän tullut 13 vuodessa vastausta?
Kuva