Tämä rasva-light-mutuhypepöpö sitten tuntuu istuvan tiukassa monen mielessä.Rautavittu kirjoitti:Noh, punaisessa lihassa on paljon huonoja rasvoja.
Poikkileikkaus Hra ja Rva Keskiverron ruokapöytään: punaisesta lihasta se hyvin usein koostuu. Valkoista vähänrasvaista lihaa ja kasviksia näkisi vähemmän.
Lihaa ei todellakaan voi syyttää yksinään, mutta jos ihmiset jättäisivät eläinrasvoista pois vaikkapa puolet, näkyisi tuloksia varmasti sairasluvuissa muutaman vuoden sisällä.
Ensinnäkin, paljon huonoja rasvoja? Ellei puhuta tahallaan läskisestä lihasta, vaan ihan normaalista kalvoista ja rasvasta puhdistetusta fileepihvistä - sellaisesta jona useimmat punaisen lihansa käsittää - on punaisen lihan rasvapitoisuus sekä energiasisältö reilusti pienempi kuin esimerkiksi broilerin rintaleikkeessä, lohifileessä, kalkkunan fileepihvissä tai soijapihvissä.
Niistä rasvahapoista mitä punainen liha sisältää, on monet tärkeitä ja vaikeasti korvattavia verrattuna syödyn lihan tarpeelliseen määrään. Pikemminkin siis punaisessa lihassa ei ole ainakaan epäterveellisiä määriä turhia rasvoja. Monelta tämä rasvojen välttely tuntuukin lähtevän ihan totaalisesti lapasesta, ja siinä samassa unohdetaan täysin, että rasva on ravintoaineista ihmiselle ylivoimaisesti välttämättömin. Ilman rasvaa aivot eivät toimi, iho ei voi hyvin, vitamiinit ja hivenaineet eivät varastoidu eikä nivelet kestä. Rasvojen syömisen lopettamisella voi aiheuttaa itselleen jopa pysyvän aivovamman.
Toiseksi tärkein ravintoaine ihmiselle on proteiinit, joiden lähteenä siinäkin liha on lähes korvaamattoman hyvä. Ja sitten tulee ne hiilarit. Kaikki muistavat puhua hyvistä ja huonoista rasvoista, suurinpiirtein tietämättä asiasta paskaakaan (=kasvirasvat hyvä, eläinrasvat huono). Niinsanotut hydrogenoidut kasvirasvat ja transrasvat ovat kuitenkin huonompia ja verenkiertoelimisömme kannalta paljon vaarallisempia kuin mitkään eläinrasvat. Tällaisia teollisia, kovetettuja kasvirasvoja on mm. margariineissa ja kasvirasvajäätelöissä.
Niin, ne hiilarit. Hyvistä ja huonoista rasvoista puhutaan, mutta moniko ymmärtää puhua hyvistä ja huonoista hiilareista? Suurin osa hiilihydraateista on elimistömme terveyden kannalta joko huonolaatuisia tai mitättömiä. Kuidut ovat lähes ainoita todella hyödyllisiä hiilihydraatteja. "Läskiveron" sijaan kannattaisikin harkita ennemmin sokeriveroa.
Pitäkää light-margariininne ja muut 80-luvulta peräisin olevat valkoinen-liha-superparasta-höpöhöpöjuttunne. Minä laitan pannulle terveellisesti voita ja kunnon köntin naudan sisäfilettä.
Lisää asiasta voi lukea vaikka täältä:
http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/efa.html
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0203/3.htm
http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/trans.html