sivustahuutaja kirjoitti:Lihavuus on suomessa ihan oikea ongelma ja asia ei parane hyssyttelemällä.
Kyse ei ole hyssyttelystä, vaan sen tosiasian myöntämisestä että ihmisiä on ruumiinrakenteeltaan ja perintötekijöiltään niin erilaisia, ja jo tälläkin on merkittävä vaikutus ihmisen lihavuuteen.
Onko liikalihavuus samanlainen ongelma esim. muissa Pohjoismaissa? Jos ei, syödäänkö kyseisissä maissa niin paljon terveellisemmin ja laihduttavammin kuin Suomessa, vai mistä se johtuu? Ruotsissa ja Norjassa ei syödä pizzaa, leipää eikä puuroja, vaan vedetään naamariin pelkkiä marjoja ja männynkäpyjä kuten kivikautiset ihmiset, ja siksi ollaan laihempia?
Syömistä mystifioidaan ja teoretisoidaan ihan turhaan. Syöminen on helppoa kun muistaa, että energian määrä täytyy pitää kurissa ja ravintosisällön pitää olla edes sinne päin.
Juurihan Newtonin linkittämällä blogisivustolla väitettiin ettei kalorimäärällä ole väliä lihavoitumisen kannalta, vaan sillä että välttelee hiilihydraatteja.
Jos jotain ohjetta kannattaa noudattaa, niin 'vähintään puoli kiloa kasviksia joka päivä' on ehkä se kaikkein paras. Kaikki muut ohjeet johtavat kikkailuun, kun taas tuollaisen kasvismäärän puputtaminen saa ruokavalion tehokkaasti oikeille raiteille.
Tapoja on monia. Minulla menee helposti yli puoli kiloa vihanneksia (ja hedelmiä) päivässä, mutta pystyisin silti helposti syömään sen päälle vaikka mitä.
Tässä tullaan jälleen myös eri oppikuntien kiistojen ääreen, kun esim. porkkana (varsinkin ne lajikkeet mitä esim. Amerikoissa kuulemma syödään) sisältävät erittäinkin merkittävästi nopeita hiilihydraatteja. Suomalaisessa porkkanassa tilanne on käsittääkseni parempi.
Sinänsä en ole sitä vastaan että ihmiset syövät ja elävät terveemmin. Niinhän minäkin pyrin tekemään.