Kityn keittokirja

Aktiviteettien suunnitteluun ja kertaukseen.
BettyB.

Viesti Kirjoittaja BettyB. »

1108 kirjoitti:
Patz kirjoitti:Nyt joudun pojittelemaan jopa Hot pàpaa: Kuulehan sie POIKA, tämä tyttö on kuulunut kalastusseuraan koko ikänsä ja kuuluu edelleen, on ehkä n. 4-vuotiaasta asti istunut tuntitolkulla rannassa/laiturilla/veneessä vapa kädessä kohoa tuijottaen, hanskaa mato-onget, verkot, katiskat ja uistimet, pilkkii talvisin muuallakin kun sohvalla. Ymmärtää eron kasiaisen, surviaisen ja kärpäsentoukan välillä. Tämä neiti osaa perata, suomustaa ja fileoida. Osaa graavata, kylmäsavustaa, savustaa, loimuttaa jne...
Ja veitsistä: jos ei tällä tytöllä muuta terävää olekaan, niin ainakin veitset. Sillä vaikkei kokkaaminen välineurheilua olekaan, saattaisin pärjätä siinäkin lajissa kotuullisesti... NIIH!
Mitä mä olen missannutkaan poissaollessani!?!??!?!?!?!

:h: Ihana nainen!
Tiedetään, tiedetään...

Nyt on muuten jääkaapissa reilu kilonen järvilohi (isit on kivoja :h:), josta ajattelin puolet graavata ja toisen puolen nakkaan huomenna grilliin. Samaan grilliin menee oman pellon antimia: kesäkurpitsaa, shalottisipulia, valkosipulia ja tomaattia. Ja kattilaan tillin kanssa maailman parhaat perunat. Maistuis varmaan teillekin!
Keikaus
Kitisijä
Viestit: 4772
Liittynyt: 15.08.2005 13:18
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Keikaus »

Keksin hienon salaatin ihan omasta päästä (entinen mieskin teki sontareen omasta päästä, bon appetit).

tammenlehtisalaattia
rucolaa
avokadoa
vesimelonia
kastikkeeksi appelsiinistä tirautettua mehua

Avot! Terveellinen elämä maistuu hyvältä. Sitten syön kanaa kookosmaidossa ja basmatiriisiä.
Kikkelis kokkelis.
BettyB.

Viesti Kirjoittaja BettyB. »

Olen rakastunut Halloumi-juustoon <3 Ja tässäpä teillekin vinkki viitonen sen käyttöön erityisesti näin grillikaudella (no joo, käy tohon hommaan paistinpannukin...).

Viipaloi halloumi sopiviksi slaisseiksi, viipaloi päälle reilusti valkosipulia, lorottele tilkka oliiviöljyä ja siirrä sivuun marinoitumaan. Tällä välin valmista hyvä salaattipohja (esim. kurkkua, paprikaa, tomaattia, herneenversoja, rucolaa, tammenlehvää, jäävuorisalaattia jne...) ja silppua valmiiksi sivuun nippu basilikaa. Grillaa (tai paista) juusto rapsakaksi ja kuorruta basilikalla. Lopuksi nakkaa viipaleet salaattikasan päälle, lirauta niskaan balsamicoa, oliiviöljyä ja mustapippuria (ja halutessasi vaikka oliiveja/paahdettuja cashew-pähkinöitä tmv. oman maun mukaan) ja nauti. Tautisen hyvää!
BettyB.

Viesti Kirjoittaja BettyB. »

Bettyn kasvissosekeitto

Pussi Pirkan paahdettuja paprikoita (pakastealtaasta, herkkua naminami)
Kesäkurpitsa
Sipuli
Purkki kaltattuja tomaatteja
Kasvisliemikuutio
Vettä
Pieni purkki tuorejuustoa (esim. Taco)
Suolaa
Pippuria
Chiliä
Valkosipulia

Kamat kattilaan, vettä niskaan. Keittele hetki niin että kesäkurpitsa ja sipuli pehmenee. Sauvasekoittimella soseeksi ja tuorejuusto perään. Mausta oman maun mukaan. Nam!

Noi pakastealtaan paahdetut paprikat on muuten jätte hyvää!
Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 21651
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Viesti Kirjoittaja Bluntly »

Bluntlyn salami-mozzarella pitsa

2 hengen annos

Otetaan 4 isoa sipulia ja heitetään ne tehosekoittimeen yhden chilin ja parin mustapippurihyppysellisen kanssa. Kaadetaan seos kippoon kera 900g sika-nauta jauhelihan ja rikotaan päälle 4 kananmunaa. Sekoitetaan riuskin ottein.

Taputellaan seos uunipellille tasaiseksi levyksi, heitellään salaminviipaleita päälle ja vaikka jotain pizzamaustettakin voi siihen ripotella. Päälle kaksi pussia mozzarella-raastetta.

Uuniin 200c 50min.

Nälkä lähti.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.
BettyB.

Viesti Kirjoittaja BettyB. »

^ Ja verisuonet tykkää!
prosessi

Viesti Kirjoittaja prosessi »

BettyB. kirjoitti:^ Ja verisuonet tykkää!
Toisenlaista mietittävää. Ei niin, että tuossa reseptissä olisi tarpeeksi selluloosaa, mutta ei ainakaan liikaa tärkkelystä.
Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 21651
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Viesti Kirjoittaja Bluntly »

BettyB. kirjoitti:^ Ja verisuonet tykkää!
Uppoavassa paatissa ei tarvitse enää välittää vuotavista hanoista.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.
Duckzilla

Viesti Kirjoittaja Duckzilla »

Unkarilaistyylinen hapankaalipata

Tarvitset:
  • Noin kilo hapankaalia (saa esim. Lidlistä purkkitavarana, tai kauppahallista. Tai voit hapattaa itse jos oot oikein hardcore)
  • 400 grammaa sika-nauta -jauhelihaa
  • 300 grammaa savukinkkua, palvikylkeä tai muuta savustettua sianlihaa
  • 2-3 keskikokoista sipulia
  • 100 g riisiä
  • 8-10 kaalinlehteä (jos löytyy hapatettuna, niin niitä)
  • 2 prk kermaviiliä tai smetanaa
  • Suolaa ja pippuria
  • Reilusti paprikajauhetta (myös tulinen käy)
  • 30 g vehnäjauhoa
  • 1 kananmuna
Hapankaalipadassa on kaalinlehtiin käärittyjä lihapalleroita. Lihapallerotaikinaa varten hakkaa puolikas sipuli hyvin pieneksi ja paahda se pannulla, ja keitä riisi puolikypsäksi. Sekoita sipuli ja riisi jauhelihaan, ja lisää taikinaan suolaa ja pippuria (maun mukaan) sekä kananmuna. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Keitä kaalinlehdet puolipehmeiksi esim. riisin keittovedessä. Ota kaalinlehdet kämmenelle, laita lusikalla pallero jauhelihataikinaa lehdelle ja kääräise kiinni.

Paahda isohkon keittopadan pohjalla loput sipulista (pieneksi hakattuna) voissa. Kun sipuli on kuullottunut jonkin verran, ota kattila liedeltä (sipuli jää pohjalle).

Laita padan pohjalle sipulin päälle kerros hapankaalia (noin neljänneskilo) ja ripauta päälle hieman paprikajauhetta. Lado tämän kerroksen päälle kaalikääryleet, joiden päälle taas kerros hapankaalia ja paprikajauhetta. Tämän päälle laita kerrokseksi pieneksi kuutioitu savuliha. Päällimmäiseksi loput hapankaalista ja lisää paprikajauhetta.

Lisää pataan vettä sen verran että kaalit ovat peitossa. Laita pata takaisin liedelle, ja keitä miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Kymmenisen minuuttia ennen ajan kulumista sekoita vehnäjauho purkilliseen kermaviiliä, ja sekoita tämä päällimmäiseen hapankaalikerrokseen, jotta se suurustuu kermaiseksi.

Ja soon about siinä. Pata nautitaan syvältä lautaselta smetanan kera hyvässä seurassa. Nam!

P.S. Tästä tulee aika iso satsi, riittää useammaksi päiväksi. Ja mikä parasta, se vaan paranee lämmityskerta kerralta.

P.P.S. Jos kaalinlehtiin kääriminen on liian monimutkaista, voit yksinkertaisemmin vain muovailla sen lihamassan palleroiksi ja laittaa pataan ilman kaalinlehtiä. Myöskään tuo lopun suurustusvaihe ei ole välttämätön. Jos haluat vähärasvaisemman hapankaalipadan, jätä kermaviilisuurus pois. Tällöin pata kestää uudelleenlämmitystäkin paremmin kun siinä ei ole maitotuotetta mukana.
ninnithequeen

Viesti Kirjoittaja ninnithequeen »

Herkullinen Kanakeitto a la Ninni

400 g kanafilepaloja
3 sipulia
valkosipulia
purjoa
currya, pippuria, tabascoa
kanaliemikuutio
kasvisliemikuutio
tricolor-pastaa
paprika-tuorejuustoa
vettä

Paista kanafileet ja sipulit, lisää muutamia litroja vettä sekä liemikuutiot. Anna kiehuskella hetken, lisää purjo ja pasta. Mausta mieleiseksi, anna porista parikymmentä minuuttia ja lisää lopuksi tolkuttomasti tuorejuustoa. Voi jee että tulee hjyvää.
Bliss

Viesti Kirjoittaja Bliss »

ninnithequeen kirjoitti:lisää muutamia litroja vettä
Oletko nyt ihan tosissas?? :shock:
SikaMika

Viesti Kirjoittaja SikaMika »

Bliss kirjoitti:
ninnithequeen kirjoitti:lisää muutamia litroja vettä
Oletko nyt ihan tosissas?? :shock:

Jepulis. Mä kusen sakeampaa soppaa kuin mitä tuo vesivelli on.

Itse tein makaroonilaatikkoa. Resepti on seuraavanlainen:

400gr pussi makaroonia. Lue sen kyljestä valmistusohje ja lisää sekaan reilusti chiliä ja muita mieluisia mausteita sekä päälle juustoa.
ninnithequeen

Viesti Kirjoittaja ninnithequeen »

Bliss kirjoitti:
ninnithequeen kirjoitti:lisää muutamia litroja vettä
Oletko nyt ihan tosissas?? :shock:
Kyllä mää pari litraa laitoin. Mutta aika pirusti meni pastaakin, joten...
Geetz

Viesti Kirjoittaja Geetz »

Muutamia litroja muuntuu oudosti päässäni 9 litraksi! :D
(Selittäkää joku miks aivoni tekee noin?)

Joo, väsäsin ekan kerran viikkoon sapuskan:

Porsaan pötkäle kuumalle pannulle, ihan pian sekaan voita. Pari min peilailuu ikkunasta. Pihvi ympäri. Mausteita leikisti. Piffi lautaselle.
ninnithequeen

Viesti Kirjoittaja ninnithequeen »

Geetz kirjoitti:Muutamia litroja muuntuu oudosti päässäni 9 litraksi! :D
Hehe, ei sentään. Keitossa pitää olla kunnolla lientä, sehän on sitä parasta! Juurikin reilusti sitä tuorejuustoa niin aijai...
prosessi

Viesti Kirjoittaja prosessi »

Geetz kirjoitti:Muutamia litroja muuntuu oudosti päässäni 9 litraksi! :D
(Selittäkää joku miks aivoni tekee noin?)
Suurin yksinumeroinen luku. Haluat niin paljon soppaa kuin vain muutamalla litralla vettä saa, eikä ole pelkoa että se muuttuu laihaksi, jos sinne laittaa enemmän niitä muita tykötarpeita. Ohjeita kun ei ole pakko noudattaa kirjaimellisesti.
Avatar
Clay
Kitisijä
Viestit: 2582
Liittynyt: 14.08.2005 23:46

Viesti Kirjoittaja Clay »

Kinkkupastaa

öljyä (käytin rypsiä)
valkosipulia (laitoin kolme kynttä)
kinkkusuikaleita (itse käytin kalkkunafilesuikaleita)
valkoviiniä (käytin australialaista)
kermaa
sinihomejuustoa
halvinta makaroonia
ripaus mustapepparia

Käristä valkosipuleita ja kinkkuja öljyssä, lisää viini, lisää kerma, keitä makaroonit, lisää juusto kastikkeeseen, huuhtele makaroonit ja nakkaa kattilaan, mausta. Jotain tuohon voisi vielä lisätä, mutta en vielä tiedä mitä, ehkä jotain hedelmää.
Kelpasi tuomariraadille; 1,5v ja 10v, ja itsekin tykkäsin. Joku salaatti kylkeen ei myöskään tekis pahaa.
Nyt penikseni on fantastinen!
aimohaiku

Viesti Kirjoittaja aimohaiku »

Aimon merellinen pasta

100 g kylmäsavukirjolohta
100 g katkarapuja
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 tl voita, margariinia tai öljyä
1 kesäkurpitsa
1 prk (noin 400 g) tomaatti-oliivikastiketta
chilijauhetta
1 tlk (250/150g) säilöttyjä savunmakuisia simpukoita
1-2 rkl kaprista


Valmistus

1. Sulata ja valuta katkaravut siivilässä.

2. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota ne voissa.

3. Leikkaa kesäkurpitsa ja lisää pannulle. Anna kypsyä hetken.

4. Lisää tomaattikastike ja mausta chilillä. Keitä kannen alla hiljalleen noin 5 minuutin ajan.

5. Lisää kapris, kylmäsavulohi ja simpukat ja hetken kuluttua katkaravut. Älä keitä, jotta katkaravut eivät sitkisty.

6. Tarjoa keitetyn pastan, parmesanin ja hyvän leivän kanssa.
Avatar
Clay
Kitisijä
Viestit: 2582
Liittynyt: 14.08.2005 23:46

Viesti Kirjoittaja Clay »

Kastike

Piffien öljyssä paistamisen jälkeen pannulle vettä, kiehautus, perään brandya, vaffaa kaffia ja kermaa. Antaa kiehua jonku tovin, maustaminen suolalla ja reiluhkosti mustapippurilla, lopuksi vielä persilja-yrttivoita. Voi toki suurustaa, itte en jaksanu.
Nesteet laittelin ihan käsi-silmävaralla, mutta kermaa enempi ku kaffia ja brandya.
Nyt penikseni on fantastinen!
Avatar
KisSandra
Kitisijä
Viestit: 1126
Liittynyt: 14.08.2005 21:43
Paikkakunta: Hevonvitunjeera jota Tyrnäväksikin kutsutaan

Viesti Kirjoittaja KisSandra »

Joulu-ukko toi fondue padan ja en nyt sit yhtään hiffaile miten sitä käytetään tai siis mitä sillä vois tehä.. :) ..mitäs menin pyytämään :P

Hyvejä ohjeistukseja enibadi?
Pikku Myy veti henkeä nenän kautta ja puhalsi sen ulos hampaiden välistä hyvin keljulla tavalla, joka merkitsi:En-ole-eläissäni-kuullut-mitään-näin-hullua.
(T. Janson: Muumipappa ja meri)
Hellu
Kitinän uhri
Viestit: 594
Liittynyt: 24.08.2005 16:25

Viesti Kirjoittaja Hellu »

KisSandra kirjoitti:Joulu-ukko toi fondue padan ja en nyt sit yhtään hiffaile miten sitä käytetään tai siis mitä sillä vois tehä.. :) ..mitäs menin pyytämään :P

Hyvejä ohjeistukseja enibadi?
Fondue on sika hyvää! Mä en jostain syystä koskaan muista et mitkä juustot valkkasin, kannattaa kysyä juustotiskin tädiltä suosituksia.
Ja tietty kiva kokeilla kaikkia erilaisia niin löytyy sopivat.
Pitää olla suht. vahvan makusia, ja ainakin kolmee eri niin tulee hyvä.
Ei kannata sortua niihin valmispakkauksiin, ne on yleensä pahoja.
Valkoviiniä, en muista senkään nimee mut kalan muotonen pullo, sopii musta hyvin tähän tarkotukseen.
Pataan hierotaan valkosipulia ennen ku roinat heitetään sinne,
valkosipulia voi laittaa juuston sekaankin.
Juustot siis raastetaan ja pikkuhiljaa sekotetaan kuumaan viiniin.
Sit dippaillaan vaaleeta kovakuorista leipää, mä laitan aina myös pieniä omenan paloja, täydellinen yhdistelmä!
Varmaan löytyy helposti ihan oikee ohjekin mut näin me ollaan tehty.
Avatar
KisSandra
Kitisijä
Viestit: 1126
Liittynyt: 14.08.2005 21:43
Paikkakunta: Hevonvitunjeera jota Tyrnäväksikin kutsutaan

Viesti Kirjoittaja KisSandra »

Hellu kirjoitti:
KisSandra kirjoitti:Joulu-ukko toi fondue padan ja en nyt sit yhtään hiffaile miten sitä käytetään tai siis mitä sillä vois tehä.. :) ..mitäs menin pyytämään :P

Hyvejä ohjeistukseja enibadi?
Varmaan löytyy helposti ihan oikee ohjekin mut näin me ollaan tehty.
Joo, pikku googlettamisella löytyi kyl valmiita ohjeita, tulin huomanneeksi mutta valmiita ohjeita kivempia ovat aina jonkun oikeaan kokemukseen perustuvat ideat, sellaset mitä joku on kokeillut ja suosittele lämpimästi :)

Vielä jos joku laittas vaikka niitä juustoehdotelmia niin vähänkö olis kiva..

Mulla oli tarkotus alunperin pitää tänään uudenvuoden kunniaksi fondue illanistujaiset mut sit kaverille jonka kanssa tätä suunnittelin tulikin muuta ja jäi pitämättä.. No, varmahan nuita tilaisuuksia tulee vastaan toistenkin.. Vähän kyllä sellaselta jutulta tuntuu toi kuitenkin et ihan yksinäns ei kehtaa rupee fondue kekkereitä pitämään..
Pikku Myy veti henkeä nenän kautta ja puhalsi sen ulos hampaiden välistä hyvin keljulla tavalla, joka merkitsi:En-ole-eläissäni-kuullut-mitään-näin-hullua.
(T. Janson: Muumipappa ja meri)
ninnithequeen

Viesti Kirjoittaja ninnithequeen »

KisSandra kirjoitti:Vielä jos joku laittas vaikka niitä juustoehdotelmia niin vähänkö olis kiva..
Mul olis semmonen kuva että Goudasta tulis taivaallista noin(kin).
1108

Viesti Kirjoittaja 1108 »

Helppo ja nopea ohje.

Mene ravintolaan
Tilaa ruokaa
Syö
Elppis
Kitisijä
Viestit: 10702
Liittynyt: 15.08.2005 15:07
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Elppis »

KisSandra kirjoitti:ihan yksinäns ei kehtaa rupee fondue kekkereitä pitämään..
Koita suklaalla ja hedelmillä :h:
The great club outshines the individual, always and forever.
Vastaa Viestiin