Sivu 2/18

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 1:24
Kirjoittaja Herra Manala
alja kirjoitti:c) kolmas vatipää, jonka on pakko kiukutella toisten postauksista ja sitten laittaa n-määrä rivejä ruoanlaittotaidottomille käsittämätöntä tekstiä ja kutsua sitä vielä adjektiiveilla "helppoa ja nopeaa" , ja sitten vielä kirjoittaa itse ohjeeseen että "kiireettömästi jotain teet ja blaa blaa" :yo:
Jos olet noin käsittämättömän moniavuton, en varmasti voi auttaa vaikka piirtäisin värikynillä ja lähettäisin postissa. Se ei kuitenkaan tarkoita että ohjeeni olisivat olleet huonoja; sinä olet.
alja kirjoitti:käsittämätön sana minulle, ja täysin keittiöjargonia:
1) voideltu - kuinka paljon, millä ja miten?
2) uunivuoka - minkälainen, minkäkokoinen jne?
3) kaada päälle - kuinka paljon, mistä korkeudesta, millä ruoanvalmistuksen hetkellä?
4) kerma - ruokakerma, kuohukerma, vispikerma, rasva%, tölkkikoko, kuinka monta desiä/millilitraa jne?
1) Oletko koskaan tehnyt mitään uunissa? Vuoka voidellaan rasvalla. Yhden voiteluohjeen jo annoin postauksessani, eikö se riitä?
2) No vaikka sen kokoinen, että ne perunat mahtuvat sinne, valopää.
3) Enkö selvittänyt melko tarkkaan missä vaiheessa kaadetaan ja kuinkakin paljon? Viitsitkö lukea lainkaan postaustani ennenkuin päätit alkaa kitisemään?
4) Kerma on kermaa. Kermanvastikkeet ei. Jos puhutaan kermasta, sillä tarkoitetaan kermaa. Sitä oranssia juttua kaupassa maitojen vieressä. Ja oikea vastaus on 3 millilitraa kaadettuna vähintään puolen litran kokoisesta tölkistä ja 17.5cm korkeudesta kolme tippaa kerrallaan. Mihin tahansa ruokaan. Se on oikeaoppinen kerman lisäystapa. Paitsi munakkaisiin käytetään 14cm kaatokorkeutta ja quadratipottelua.

1108 kirjoitti:Ennenkuin heität mitään kattilaan/pataan porisemaan niin kokeile makua. Ota maustamatonta ruokaa pieni määrä vaikka kahvikuppiin ja lisää siihen ajattelemasi mauste. Mässytä, jos maistuu hyvälle niin nakkaa suhteella ruokaan maustetta. Vaikeahan on opettaa toiselle "Tykkää nyt tästä" periaatteelle maustamista. Oma makuaisti sen kertoo mikä on hyvää. Omasta ruuanlaitosta 80 % on uskallusta kokeilla, joskus yllättyy. Jopa positiivisesti.

Kohta Manala sanoo varmaan jotain fiksua...
Joo, niin sanon. Ihan hyvä idea ottaa pieni määrä erilleen ja maustaa ja maistaa, mutta ihan ensiksi kannattaa kyllä maistaa sitä maustamatonta ja sitten vasta lisätä mauste ja maistaa uudelleen. Sillä tavalla oppii ymmärtämään mitkä mausteet tekevät minkäkinlaisen vaikutuksen ruuan makuun. Kun tietää lähtökohdan, on helpompi ymmärtää erilaisten koe-erien maustamisen tulos.

Ja sitten on sellainenkin ongelma, että monet jauhetut ja kuivatut mausteet vaativat kiehauttamisen ennenkuin maistuvat tarkoitetulta. Esimerkiksi curry, chili ja valkopippuri muuttavat makuaan kiehautettuna.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 6:21
Kirjoittaja killkill
alja kirjoitti:
killkill kirjoitti:
alja kirjoitti:KUN sitä EI osaa! :idea:
Hus keittiöön siitä! :D
yök!!!!! en suostu!!!!
No, sit kannattaa jatkaa eineslinjalla eikä valittaa toisten resepteistä, eikö? :)

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 12:19
Kirjoittaja Patz
Aaaaah, vihdoin aihe johon minullakin on jotain sanottavaa! Koska olen jo kruunannut itseni kaikkien aikojen keittiökuningattareksi (Manala olkoon se hovissa vaadittava narri), alamaiseni voivat ruinata hyviä reseptejäni yksityisesti.

Tässä pari helppoa ja takuuvarmaa:

Punainen kanacurry

Paloittele broilerin rintafileet sopiviksi paloiksi (valmiit suikaleet, ällöttävää), nakkaa vokkiin ja ruskista. Lisää makusi mukaan (kuinka tulista kestät) punaista curryä (saa purkissa/tölkissä) ja pyöräytä muutama kerta kanojen kanssa. Lisää perunakuutioita (suupaloja) ja kaada päälle kanalientä niin että perunat peittyy. Lisää tölkki kookosmaitoa ja kiehuttele kunnes perunat ovat kypsiä. tarjoa naanleivän kanssa ja nauti. Halutessasi lisää kasviksia (mm. sipuli, kesäkurpitsa, paprika, herkkusienet...).

Lohikeitto

Kuullota sipuli kevyesti (älä ruskista) ja nakkaa kattilaan. Lisää kalaliemi, perunat, pippurit, suola ja keittele kunnes perunat alkaa olla kypsiä. Lisää kermaa (laihiksella maito) ja nokare voita. Lisää tuoretta tilliä ja graavilohta maun mukaan, älä keitä enää vaan anna kalan kypsyä kuumassa keitossa. Tarjoile ruisleivän kera. Makunautinto taattu ja graavattu lohi pysyy paremmin kasassa kun raaka kalafile.

Ja syksyä kohti mennessä tajunnan räjäyttävä suppilovahverokeitto (kanttarellit ajaa saman asian)

Nakkaa sienet pannuun ja haihduta ylimääräinen neste pois. Lisää hieneoksi silputtu sipuli ja nokare voita -> ruskista. Nakkaa mössö kattilaan, lisää tilkka vettä ja kermaa, loraus Madeiraa, mustapippuria ja jotain valitsemaasi tuorejuustoa (savuporo toimii). Tarkista maku ja juuston suolaisuudesta riippuen lisää tarvittaessa suolaa. Putoaa paatuneinpaankin vatsalaukkuun patongin kera.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 13:12
Kirjoittaja AarneAnkka
UnelmaSäleikkö kirjoitti:ällöttävää
Pinkkiliila teksti valkoista taustaa vasten. Niin on. :barf:

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 13:14
Kirjoittaja Bluntly
Avaa tonnikalapurkki. Ruoka on valmis.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 13:18
Kirjoittaja gullible
Bluntly kirjoitti:Avaa tonnikalapurkki. Ruoka on valmis.
No jos vähän pestoa malttaa laittaa tonnikalan sekaan, lämmittää mikrossa (tonnikala pois purkista ja lautaselle) ja syödä (keitetyn, ohjeet paketissa) pastan ynnä parmesan-raasteen kanssa niin sitten.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 13:28
Kirjoittaja Patz
AarneAnkka kirjoitti:
UnelmaSäleikkö kirjoitti:ällöttävää
Pinkkiliila teksti valkoista taustaa vasten. Niin on. :barf:
Vaihda urpo taustaa äläkä valita. Vaihtoehtoisesti voit jättää ällöttävät postaukseni lukematta. Helppoa, eikö totta.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 13:42
Kirjoittaja AarneAnkka
UnelmaSäleikkö kirjoitti:Vaihtoehtoisesti voit jättää ällöttävät postaukseni lukematta. Helppoa, eikö totta.
Ei reseptisi ollut ällö, kuulosti oikein herkulliselta. Vaihdoin taustaa. Kyllä rouva. :sir:

<mutinaa, jupinaa> Kuva

Kauhea miltä avatarini näyttää mustaa taustaa vasten... :shock:

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 13:47
Kirjoittaja gullible
UnelmaSäleikkö kirjoitti: Vaihda urpo taustaa äläkä valita. Vaihtoehtoisesti voit jättää ällöttävät postaukseni lukematta. Helppoa, eikö totta.
Kysymys on juuri siitä, että kyllä niitä lukisi, mutta kun se väri on niin hirvittävä. Jotenkin keskustelupalstan idea vähän vesittyy, jos pitää olla oikeanvärinen tausta, että pystyy lukemaan tiettyjen tyyppien postauksia.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 13:56
Kirjoittaja Patz
gullible kirjoitti:
UnelmaSäleikkö kirjoitti: Vaihda urpo taustaa äläkä valita. Vaihtoehtoisesti voit jättää ällöttävät postaukseni lukematta. Helppoa, eikö totta.
Kysymys on juuri siitä, että kyllä niitä lukisi, mutta kun se väri on niin hirvittävä. Jotenkin keskustelupalstan idea vähän vesittyy, jos pitää olla oikeanvärinen tausta, että pystyy lukemaan tiettyjen tyyppien postauksia.
Itse olen ratkaissut ongelman mm. Lolitan kohdalla ns. maalamalla tekstin, jolloin se on vallankin helppoa lukea. Mutta hyvä on, annan periksi ja taivun tämän valtavan painostuksen alla. Jatkossa olkoot antini sysimustaa (tai valkoista).

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 14:19
Kirjoittaja killkill
UnelmaSäleikkö kirjoitti:
Patsun avatarkuvassa on näemmä palattu iloiseen utareaikaan! Mii laiks! :D

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 14:27
Kirjoittaja AarneAnkka
killkill kirjoitti:Patsun avatarkuvassa on näemmä palattu iloiseen utareaikaan! Mii laiks! :D
Vaan oliko se aika ikinä päättynytkään? :D

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 14:36
Kirjoittaja Patz
killkill kirjoitti:
UnelmaSäleikkö kirjoitti:
Patsun avatarkuvassa on näemmä palattu iloiseen utareaikaan! Mii laiks! :D
Ihanaa, joku sentään tajus! Mutta suhun voiki luottaa aina. Ja kyllähän tollanen hulluhko lehmä sopii muutenkin peilikuvaa katsellessa kuin nyrkki silmään...

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 14:39
Kirjoittaja ninnithequeen
Jauhelihakeitto a la Ninni

vettä
perunoita
lihaliemikuutio
jauhelihaa
pieni purkki tomaattipyrettä
sipuli
valkosipulia
mustapippuria
oreganoa

Kuori ja pilko perunat, laita ne ja lihaliemikuutio kattilassa kiehuvaan veteen. Ruskista jauheliha ja pilkottu sipuli paistinpannussa. Lisää maun mukaan valkosipulia. Iske jauheliha kattilaan, samoin tomaattipyre, mustapippuri ja aivan tolkuttomasti oreganoa.
Helppoa ja hyvää.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 15:22
Kirjoittaja killkill
AarneAnkka kirjoitti:Vaan oliko se aika ikinä päättynytkään? :D
Nyt et tee Ptzille oikeutta. Tuossa kesällähän olli piiitkä ajanjakso, jolloin ei avatar ja eikä TITteli viitannut mihinkään puseroa pullistavaan!
UnelmaSäleikkö kirjoitti:Ihanaa, joku sentään tajus!
No, tuo pinkki tekszti ikäänkuin ANTOI ilmi (o :D o) <<-tyylikäs pää kaula-aukossa-hybridihymiö perjantain kunniaXi

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 15:24
Kirjoittaja SingleMalt
UnelmaSäleikkö kirjoitti:Lohikeitto
Kuullota sipuli kevyesti (älä ruskista) ja nakkaa kattilaan. Lisää kalaliemi, perunat, pippurit, suola ja keittele kunnes perunat alkaa olla kypsiä. Lisää kermaa (laihiksella maito)
Eijeiejeiejeie EI! Kalakeitto ei ole mitään maito, tai kermakeittoa.
OIKEA lohikeitto tehdään kirkkaaksi. Kalaliemikin tehdään itse hauduttamalla kattilassa ensin perkuujätteet, kuten ruoto ja pää.

Hyi hyi hyi, kun pilaat hyvän kalan maun kermalla.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 15:29
Kirjoittaja Patz
SingleMalt kirjoitti:Hyi hyi hyi, kun pilaat hyvän kalan maun kermalla.
Makuasioista ei voi kiistellä jne... Tämän tädin keittiössä keittoon lirahtaa maitotuote (piste). Joudun siis rustaamaan SM:n yli kutsuvieraslistaltani...

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 15:38
Kirjoittaja alja
Herra Manala kirjoitti:
alja kirjoitti:c) kolmas vatipää, jonka on pakko kiukutella toisten postauksista ja
:

Jos olet noin käsittämättömän moniavuton, en varmasti voi auttaa vaikka piirtäisin värikynillä ja lähettäisin postissa. Se ei kuitenkaan tarkoita että ohjeeni olisivat olleet huonoja; sinä olet.
en lukenut koko postaustasi, on helpompi kiukutella kun ei ole hämääntynyt tollasesta määrästä tekoviisasta potaskaa. omalla kokkaustaidollaan brassailu ei ole hyvää, se on Huonoa.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 15:42
Kirjoittaja SingleMalt
alja kirjoitti:,,
Sekaantumatta asemasotaan mananasakäämän kanssa, voisitko kertoa mikä siinä ruuanlaitossa on niin ylitsepääsemättömän vaikeaa?

Enkä nyt tarkoita pelkästään sinua. Tuntuu vain oudolta, että jotkut kokevat ruuanlaiton niin ylitsepääsemättömän vaikeaksi, kun ohjeita ja raaka-aineita on saatavilla pilvin pimein.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 15:43
Kirjoittaja killkill
SingleMalt kirjoitti:Kalaliemikin tehdään itse hauduttamalla kattilassa ensin perkuujätteet, kuten ruoto ja pää.
Komppausta. Viimeksi maanantaina pusasin lohisopan kokonaisesta kalasta. Fileoin, nakkasin ruodon ja pään kattilaan pieneen määrään vettä, nokare merisuolaa kaveriksi. Keittelin puolisen tuntia, siivilöin isoimmat sattumat pois ja siihen vaan soppaa päälle rakentamaan. Paljon parempi kuin kalaliemikuutiot. Kuutioita en käytä ruoanlaitossa kuin joskus pastaa keittäessäni puolikas vihannesliemikuutio keitinveteen. Antaa mukavasti makua.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 15:45
Kirjoittaja SingleMalt
killkill kirjoitti:Paljon parempi kuin kalaliemikuutiot.
Juuri näin, ja mikä parasta. Ruoka on aivan itse, omin pikkukätösin tehty.

Sillä saa jo brassailla, kun maku vie kielen mennessään.

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 15:50
Kirjoittaja doctrine
SikaMika kirjoitti: 1. Keitä vähän makaronia.
2. Lämää keitetyt makaronit lautaselle ja päälle purkillinen tonnikalaa.

Toimii. Suosittelen. Jos haluat homostella, voit laittaa sekaan vaikkapa ananasta tai oliiveja tai mitä tahansa antamaan makua, paskaltahan tuo sellaisenaan maistuu, ja maustettunakin. Bon apetít!
Mulla on tästä itämainen versio:
pussi nuudeleita ja purkki tunaa. toimii.

1. laita vesikattila liedelle (kattila, johon olet laittanut vettä).
2. avaa nuudelipussi ja tunapurkki
3. odota että vesi kiehuu ja lataa nuudelit veteen (esim hieman murennettuna)
4. keitä sen verran että nuudelit on pehmeitä
5. kaada vesi pois
6. lataa tuna nuudeleiden joukkoon, sekoita
6,5. mausta mielesi mukaan (esim sulatejuusto toimii todella hyvin, sekoita vain hyvin sekaan).

koko homma noin 5min..

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 15:57
Kirjoittaja Patz
SingleMalt kirjoitti:
killkill kirjoitti:Paljon parempi kuin kalaliemikuutiot.
Juuri näin, ja mikä parasta. Ruoka on aivan itse, omin pikkukätösin tehty.

Sillä saa jo brassailla, kun maku vie kielen mennessään.
Jotenkin otan tästä kuutiosyyttelystä itseeni. Kyseessähän oli siis helpot ja nopeat reseptit. Toki jos kyseessä on juhlat/viikoloppusafka teen liemen pikku kätösin, itse (tai isäni) pyydetyistä kaloista. Muuten koen erilaiset fondit ja kuutiot varsin näppäriksi, ei minulla ainakaan ole aikaa keitellä joka ilta erilaisia liemiä ruokiani varten. Joskus jos oikein innostun, keitän niitä reilumman satsin pakkaseen muttei nekään varastot ikuisesti kestä. Voidaan toki perustaa oma topic gourmet:lle?

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 16:05
Kirjoittaja killkill
UnelmaSäleikkö kirjoitti:Voidaan toki perustaa oma topic gourmet:lle?
Ptscz!
Ei tämä ole mitään "kurmeeta". Ihan helppoa tehdä ja yksinkertaisesti paremman makuista. Tuossa soppaesimerkissä ruoanlaittoaika ei pitene juurikaan, jos järjestelet homman oikein.. kalaliemen tekeytyessä voi kuoria potut yms.

Kurmeeta on mennä Miseliini-rankattuun ravintolaan ja maksaa viikon ruokakauppalasku siitä että saa eteensä koppavan mestarikokin lautaselle asetteleman ruoka"taideteoksen", josta ei lähde edes nälkä :)

Re: Kityn keittokirja

Lähetetty: 19.08.2005 16:07
Kirjoittaja Patz
killkill kirjoitti:
UnelmaSäleikkö kirjoitti:Voidaan toki perustaa oma topic gourmet:lle?
Ptscz!
Ei tämä ole mitään "kurmeeta". Ihan helppoa tehdä ja yksinkertaisesti paremman makuista. Tuossa soppaesimerkissä ruoanlaittoaika ei pitene juurikaan, jos järjestelet homman oikein.. kalaliemen tekeytyessä voi kuoria potut yms.

Kurmeeta on mennä Miseliini-rankattuun ravintolaan ja maksaa viikon ruokakauppalasku siitä että saa eteensä koppavan mestarikokin lautaselle asetteleman ruoka"taideteoksen", josta ei lähde edes nälkä :)
No tuota, kuten jo aikaisemmin kerroin, teen nopean lohikeittoni graavatusta lohesta, mulla ei siis silloin ole niitä ruotoja ym. roinaa mistä sen liemen keittää... eri asia siis ne itse pyydetyt, kokonaiset kalat, eikä kaupan tiskistä/mutsin pakkasesta noukitut graavatut lohifileet...