Vesper kirjoitti:Ja jos ollaan tarkkoja, Latteen ei tule maitovaahtoa, ainoastaan höyrytettyä (tai no, höyryn avulla kuumennettua) maitoa. Cappuccinoon tulee maito ja maitovaahto. Tarkkana nyt!
Joo ja Roomassa olivat sitä mieltä, ettei moista juomaa kuin cafelatte ole edes olemassa sivistyneessä maailmassa, vaan on amerikkalaista hapatusta.
Mä en kyllä normaalisti jaksa olla tarkkana, koska sisäisen juutalaisen mielestä maidon tuhlaaminen on väärin, joten jos ei ole capuccinoa mihin ohjata vaahto, niin latte saa kelvata vaahdon kera.
Yet ah! why should they know their fate? Since sorrow never comes too late, And happiness too swiftly flies. Thought would destroy their paradise.
No more; where ignorance is bliss, 'Tis folly to be wise.
Vagabondo kirjoitti:Mä en kyllä normaalisti jaksa olla tarkkana, koska sisäisen juutalaisen mielestä maidon tuhlaaminen on väärin, joten jos ei ole capuccinoa mihin ohjata vaahto, niin latte saa kelvata vaahdon kera.
Mutta eihän maitoon tule vaahtoa, jos ei nosta höyrytintä pintaan tai "veivaa" ylös-alas.
En muuten edelleenkään juo kahvia missään muodossa, senkin narkomaanit!!1
When I drink alcohol, everyone says I'm an alcoholic. When I drink Fanta, no one says I'm fantastic.
Vesper kirjoitti:Mutta eihän maitoon tule vaahtoa, jos ei nosta höyrytintä pintaan tai "veivaa" ylös-alas.
Mä en tiedä miten paremmilla keittimillä, mutta tolla mun masiinalla maidosta ei vaan tule kivan oloista, jos ei siihen vähän hae kuohkeutta pinnasta, vaikka sen varsinaisen vaahdon jättäisikin sitten juomasta pois.
Yet ah! why should they know their fate? Since sorrow never comes too late, And happiness too swiftly flies. Thought would destroy their paradise.
No more; where ignorance is bliss, 'Tis folly to be wise.
Se lämmitetty maitovaahto tai mikä lie on ihan karseeta. Se aiheuttaa mussa oksennusrefleksin. Kahviin haluan laittaa iskukuumennettua (eli hyla) kylmää kevytmaitoa. Siksi en juokaan täällä kahvia juuri muualla kuin kotona.
"I've learned so much from my mistakes...
I'm thinking of making a few more."
Kävin nyt vihdoin ja viimein ostamassa uuden kahvimyllyn vuosien harkinnan jälkeen. Nyt ihmetyttää miksi en ole saanut moista hankintaa aikaisemmin aikaiseksi. Ei tuo 200€ sijoituksena nyt niin kallis ollut.
Jos rehellisiä ollaan, niin hankinta on lykkääntynyt, kun on koittanut kerätä informaatiota, että saisi optimoitua hankinnan ja kun ei ole saanut tarpeeksi selvästi selville minkä myllyn hankkisi, niin on aina jättänyt asian hautumaan.
Harkinnan alla oli lähinnä kolme suhteellisen järkevän hintaista myllyä ja niistä kotiutui Ascaso i-mini, jonka hyvä puoli kannaltani on jauhatuksen portaaton säätö. Ensimmäiset testijauhatukset tehty ja jo nyt on selvää, että kahvin laatu paranee huomattavasti. Vanhalla myllyllä ei vaan saanut tarpeeksi hienoa jauhatusta aikaiseksi ja vesi tuli liian nopeasti läpi ja kahvi jäi hieman liian laihaksi. Oikean karkeuden ja tamppauksen haku vielä käynnissä, mutta jo nyt valutetut kupilliset on olleet selvästi parempia kuin mikään mitä olen saanut aikaisemmin aikaiseksi, joten jo nyt voin omasta kokemuksesta vahvistaa, että myllyllä on iso merkitys ja jos espressoa aikoo keittää, niin 200-300€ hintaluokan mylly on kokolailla minimivaatimus.
Kahvilaatujakin pitää alkaa tutkimaan uudestaan. Nyt näyttää, että kotonakin voisi alkaa käyttää hieman vitosta vaaleampaa paahtoa.
Yet ah! why should they know their fate? Since sorrow never comes too late, And happiness too swiftly flies. Thought would destroy their paradise.
No more; where ignorance is bliss, 'Tis folly to be wise.
Ihmetyttää espressomyllyjen jauhatuskarkeauden säätimet siten, että kuka niillä karkeimmilla säädöillä yhtään mitään duunaa? Miksi tehdä espressoa, jos se on kuin suodatinkahvia?
Mulla on se onni, että olen löytänyt itseni ja toivon muillekin ihmisille sitä. Että tällainen ihminen on tarkoitettu tänne, me ei olla sattumaa.
Ylermi Ylihankala kirjoitti:Ihmetyttää espressomyllyjen jauhatuskarkeauden säätimet siten, että kuka niillä karkeimmilla säädöillä yhtään mitään duunaa? Miksi tehdä espressoa, jos se on kuin suodatinkahvia?
Eihän ne myllyt ole espressomyllyjä, vaan kahvimyllyjä. Espressokone, Aeropress, pressopannu, suodatinkahvi ja vaikka pannukahvi hyötyvät kaikki myllystä.
sivustahuutaja kirjoitti:Eihän ne myllyt ole espressomyllyjä, vaan kahvimyllyjä. Espressokone, Aeropress, pressopannu, suodatinkahvi ja vaikka pannukahvi hyötyvät kaikki myllystä.
Joo, olin epätarkka. Tarkoitin espressoautomaattia tai espressokonetta tai automaattista espressokonetta.
Mulla on se onni, että olen löytänyt itseni ja toivon muillekin ihmisille sitä. Että tällainen ihminen on tarkoitettu tänne, me ei olla sattumaa.
^ Eiköhän noi karkeammat ole siellä siksi, että koneessa pitää olla joku säätö. Jos säätö pitää olla, niin se kannattaa myydä kuluttajalle hyödyllisenä ominaisuutena. En tosin oikeasti tiedä, olisiko karkeammasta jauhatuksesta apua vaikka vaaleampien paahtoasteiden kanssa.
^ Jotain tuonlaista. Itse olen miettinyt myös sitä, onko koneella tarkoitus valmistaa myös suodatinkahvityyppisempää litkua. Tämä tosin olisi tyhmää, koska itselläni, kuten varmasti muillakin, on pölyttymässä tavis suodatinvehje isoja juhlia varten.
Mulla on se onni, että olen löytänyt itseni ja toivon muillekin ihmisille sitä. Että tällainen ihminen on tarkoitettu tänne, me ei olla sattumaa.
^ Perinteiset tippakeittimet eivät välttämättä tee kovin hyvää kahvia, jos määrä on vain muutama kupillinen. Sinulla ei taida myöskään olla myllyä, joten juhliin 'joudut' valmistamaan kahvin valmiiksi jauhetusta kahvista.
sivustahuutaja kirjoitti:^ Perinteiset tippakeittimet eivät välttämättä tee kovin hyvää kahvia, jos määrä on vain muutama kupillinen. Sinulla ei taida myöskään olla myllyä, joten juhliin 'joudut' valmistamaan kahvin valmiiksi jauhetusta kahvista.
jep
Mulla on se onni, että olen löytänyt itseni ja toivon muillekin ihmisille sitä. Että tällainen ihminen on tarkoitettu tänne, me ei olla sattumaa.
Meinasin puhdistaa tänään espressokeittimen grupposta reikälevyn ja modata tiivistettä matalammaksi ristretosta taannoin lukemani viestiketjun innoittamana. Periaatteessa helppo homma. Yksi pultti auki ja molempiin pääsee käsiksi. Pultti ei ole millään vakiokannalla, vaan siinä on vain kaksi pientä reikää, mutta kärkipihdeillä se olisi pitänyt olla aukaistavissa.
Noo, operaatio hieman eskaloitui, kun pultti kieltäyty totaalisesti yhteistyöstä. Kaikki työkalut, jotka sain reikiin tungettua katkesi ennen kuin pultti suostui liikkumaan. Eihän sitä tietenkään voinut luovuttaa, kun oli hommaan ryhtynyt, joten koko laite auki, boileri irti ja ruuvipenkkiin kiinni ja pulttia koneistamaan, että sai isompia vääntötyökaluja sovitettua siihen.
Saman tien tuli sitten avattua koko boileri osiin. Vois luonnehtia, että oli aikakin. Niin tukkeessa koko laite oli kalkista, rasvasta ja kahvista. Aikaa meni kokonaisuudessaan reilu neljä tuntia, ennen kuin laite oli taas kasassa. Täytyy varmaan jatkossa alkaa purkamaan laitetta kerran vuoteen tai kahteen, ettei se enää ikinä pääse yhtä tukkoon kuin oli.
Puhdistuksen jälkeen keitin alkoi toimimaan selvästi aikaisempaa paremmin. Samoin tiivisteen madaltamisen myötä se ei enää riko kakkua, joka sekin auttaa parempaan lopputulokseen. Nyt on toiveissa, että mä pystyisin tällä nykyisellä kalustolla saamaan jo oikeasti laadukkaita kupposia aikaan, kun hieman vielä harjoittelen, etsin sopivaa papulaatua ja jauhatusta. Siis sellaisia kupposia, jotka olisi laadultaan näiden parempien kahviloiden keitosten tasolla.
Yet ah! why should they know their fate? Since sorrow never comes too late, And happiness too swiftly flies. Thought would destroy their paradise.
No more; where ignorance is bliss, 'Tis folly to be wise.
Mä oon tässä kesän kuluessa siirtynyt Kaffan pavuista takaisin Italialaisiin papuihin. Uuden myllyn myötä olen saanut puristettua keittimestä sen verran intesiivistä ristrettoa, että Kaffan pavut alkoi maistumaan liikaa hedelmänektarilta. Aikansa oli ihan jännä löytää uusia yllättäviä makuja kahvista, mutta sitten iski ikävä siihen oikeaan paahteisen kahvin makuun. Tää on nyt sellainen paluu juurille ja siihen makumaailmaan joka aikanaan sai kahvia juomaan.
Yet ah! why should they know their fate? Since sorrow never comes too late, And happiness too swiftly flies. Thought would destroy their paradise.
No more; where ignorance is bliss, 'Tis folly to be wise.
Tarkista jostain onko jauhin levyjauhin. Jos ei, älä osta. Jos on, niin vehje voi hyvinkin olla parempi kuin samanhintainen 130e moccamaster.
Omassa kupissa on juuri kaffan burundi munkaze aeropressilla valmistettuna. Mukava maistelukahvi ja viiletessä kehittyvä maku sopii aamiaiselle. Käytin 90 astetta, mutta 85 voisi sopia paremmin, joten seuraava satsi sillä. https://www.kaffaroastery.fi/shop/produ ... axon_id=45
Olen pihalla tuollaisesta hifistelystä. Kuppi sumppia aamulla "tuulensuojaan" (halvinta mitä Alepasta löytyy) sitten alkaa suoli toimia ja paskalle. Pönttöön...jos ehtii.
"En tiedä pitäisikö sinulle ojentaa netiketti, banaani vai köysi." - Tix