urpiainen kirjoitti: ↑15.05.2023 18:59
Voisiko joku - mahdollisesti jopa Homie itse - selittää, mikä Homien pointti siis on?
Edit. Tarkoitan siis, että vilpittömällä yritykselläkään en oikein löydä viimisimmästäkään selvityksestään oikein mitään argumenttia tai keksustelunavausta. Näyttää siltä, että tiivistettynä hänen positionsa on:
1. Nykyään puhutaan paljon toimeentulo-ongelmista (missä, kuka, mihin sävyyn, missä yhteydessä, mihin pyrkien - näitä ei Homie koskaan kerro). Tämä on Homiesta käsittämätöntä.
2. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että nämä puhujat ajattelisivat ennen oleen parempi tilanne, vaan myöntävät tilanteen koko ajan parantuneen, mutta haluaisivat silti parantaa nykyistäkin tilannetta. Tämä on Homien mielestä ok. Toki nykyistä tilannetta on syytäkin koettaa parantaa.
3. Nykyinen valitus (kuulemma tosi yleistä, yhtään esimerkkiä hän ei kuitenkaan anna) on silti Homiesta käsittämätöntä. Nimenomaan koska ennen oli huonommin.
Onko ainoa lopputulos se, että joo, olen samaa mieltä, paljon on maailamssa asioita, joita Homien on epäilemättä vaikea käsittää?
Yritän vastata.
1) Sinä et siis yhtään lue lehtiä, seuraa mediaa, muuta somea kuin Kitinää? Nykyään puhutaan/kirjoitetaan paljon ihmisten toimeentulovaikeuksista. Puhuttiin ja kirjoitettiin ennen Ukrainan sotaa ja varsinkin ko. sodan jälkeen. Et millään viitsisi googlettaa noita sanoja joita pyysin googlettamaan? Hyvin helppo homma. Ei tätä asiaa tarvitsee nyt yhtään enempää spesifioida.
2) Okei. Yritetään parantaa nykyistä tilannetta. Jossain tulevat realiteetit vastaan. Työttömien tukien pitää siis olla toisaalta-toisaalta. Toisaalta jokaiselle on taattu perustoimeentulo mutta jos noita tukia kovasti korotettaisiin se olisi ns. kannustinongelma. Tätä ei kai pliis tarvitse enempää vääntää rautalangasta, eihän?
Samalla lailla työelämässä vähätuottoisista töistä ei niin paljon makseta koska ne ovat - vähätuottoisia.
Usein on niin että kun joku asia havaitaan hyväksi syntyy kilpalaulu ja halutaan koko ajan lisää. Näin on tullut sos.turvan kanssa. Eli jossain tulee raja kuinka paljon yhteiskunnalta voi saada ilmaiseksi. Nykyään jo jotkut ihmettelevät aivan tosissaan että hei, miksei sossu maksa minulle ajokorttia tai pesukonetta.
Jokaisessa maassa on myös ainakin jonkinlaiset tuloerot ja ainakin suhteellista köyhyyttä. Tuloerot myös kannustavat ihmisiä ponnistelemaan. Jari Sarasvuon sanoin - hän ei ole mikään kova oikeistolainen vaikka hänet on sellaiseksi leimattu - juuri siksi koska meillä on vahvoja voidaan pitää huolta heikoista.
3) Ennen oli faktisesti huonommin. Ei se ole käsittämätöntä. Ihmisillä vain (monilla) ei ole oikein realismin tajua näissä asioissa. Olisi kivaa jos kaikilla olisi paljon paalua ja kaikki tienaisivat hyvin. Se ei vaan ole mahdollista.