exPertti kirjoitti:Ahveniako hän pelkästään toi? Olen pitänyt aikamoisena roskakalana sitä kunnes maistoin pöntössä kunnolla savustettua ahventa.
Suvinen kirjoitti:Tykkään kyllä kovasti ahvenesta, savustettuna tietysti parasta mutta menettelee sopassakin.
Mä olen vähän yllättynyt. Ovathan (tyypillisesti kai voissa paistetut) ahvenfileet niin tavallinen ravintolaruoka, että luulin ahvenella yleisyydestään huolimatta olevan lähes kiistaton herkullisen ruokakalan maine.
Kesämökkionkijana olen myös ahvenkeiton ystävä, kunhan keittoon ei mitään maitotuotteita laiteta. On savuahvenkin toki herkullista, mutta kyllä sitten kuitenkin vahva savunmaku menee paremmin rasvaisempien eväkkäiden kanssa, kuten juuri lohikalat tai vaikkapa ankerias. Ei silti, olen mä joskus haukeakin savustanut, mikä kai monen mielestä aika käsittämätöntä on. Mutta ahvenissa mä käännyn siis paistettujen fileiden (jos tarpeeksi isoja) tai keiton puoleen; savustettuna ehkä kerran-pari kesässä.
Mutta muuten nämä roskakala-statukset ovat kai aika järjellä perustelemattomia. Mä en esimerkiksi oikein pääse yli siitä, että särki on mulle roskakala, enkä koskaan olekaan särjestä ruokaa laittanut. Ymmärtääkseni se on kuitenkin ihan hyvää, monissa valmistustavoissa jopa erinomainen valinta. Sen sijaan lahnaa mä syön uunilahnana tai (ja ehkä nimenomaan) savustettuna jopa suurella halulla, vaikka limaisena särkikalana se kai monen mielestä roskakalojen suureen joukkoon kuuluukin. Ja ei ne Lapissa tosiaan syö sitä haukeakaan, kun taas Ranskassa se on kai olevinaan suurtakin herkkua. Mä syön sitä, kun olen niin huono kalamies, että saan niitä helpommin kiinni kuin kuhaa, lohikaloista nyt puhumattakaan.
"Urpiaisen pesintä on epäsäännöllistä ja lento keikkuvaa. Yleisimmät äänet ovat kimeä kutsuhuuto 'djihh!' ja rahiseva 'tssrrt-tssrrt'."