Öljyn hinta nousee

Vakavia keskusteluja isoista asioista - tiede, talous, politiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat. Ei onelinereitä/puzznuzzia.
AarneAnkka

Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

Uutisissa todettiin juuri että öljy maksaa nyt Suomessa enemmän kuin koskaan ennen. Haastateltiin erästä öljylämmitteisen talon asukasta, joka valitteli kuinka kalliiksi asunnon talvilämmitys on tullut. Syyksi öljyn hinnan nousulle on nimetty paitsi Lähi-Idän epävakaa tilanne, myös Kiinan alati nouseva kulutus.

Vaikuttaako tämä teihin henkilökohtaisesti? Itse ajan autoa aika vähän, joten ajokustannusten nousu ei toistaiseksi ole merkinnyt paljoa. Asun kuitenkin öljylämmitteisessä kerrostalossa. Lisäksi petrokemia on laaja teollisuuden ala; öljyä käytetään raaka-aineena monissa muovi- ja kumiteollisuuden tuotteissa, muun muassa. Tulevatko näiden hinnat nousemaan?

Öljy tulee joka tapauksessa joskus loppumaan, ja sitä ennen sen hinta tulee nousemaan mistään poliittisesta tilanteesta riippumatta, kun öljyn pumppaaminen yhä tyhjenevistä öljylähteistä alkaa tulla kalliimmaksi. Öljylähdehän ei tyhjene yhtäkkisesti, vaan öljy purkautuu ensin omalla paineella ulos lähteestä, jonka jälkeen sitä joudutaan pumppaamaan ulos - mikä on kalliimpaa.

Vaikuttaako öljyn hinnan nousu teidän elämäänne? Oletteko harkinneet öljylämmityskattilan vaihtamista esimerkiksi puupellettikattilaan? Aiotteko siirtyä kimppakyyteihin tai käyttämään julkisia?
sivustahuutaja
Kitisijä
Viestit: 20921
Liittynyt: 15.08.2005 0:29

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja sivustahuutaja »

Joko se öljyn hinta on reaalihinnaltaan historian korkein?
Terrorizer

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja Terrorizer »

asun vuokralla,ja talossa ei ole öljylämmitystä.eikä ole autoa. mutta eiköhän se joissain muissa kulutustuotteissa rupea hinnan-nousu jossain vaihteessa näkymään :roll:
Tix

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja Tix »

sivustahuutaja kirjoitti:Joko se öljyn hinta on reaalihinnaltaan historian korkein?
Ei.

http://talous.tapiola.fi/suhdannekatsau ... &pagenum=4
hermine

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja hermine »

No eipä kyllä vaikuta mitenkään, ellei sitten ajatella öljyn kallistumisen polttoaineena vaikuttavan jo johonkin ruoan hintaankin ja sitä kautta väistämättä kaikkien elämään. Opiskelija-asuntolassa lämmitys kuuluu hintaan eikä vuokraa voi nostaa vaikka sen kulut nousisivatkin (tosin tää talo tuskin öljyllä lämpiää muutenkaan, en tiedä). Matkustan lähinnä polkupyörällä tai liftaamalla, enkä usko että autoilijat olisivat sen nihkeämpiä ottamaan kyytiin vaikka bensa maksaisi mitä. Enkä usko, että tulen lähivuosina tarvitsemaan mitään öljystä valmistettua, minkä hinnasta raaka-ainekustannukset muodostaisivat niin merkittävää osaa, että se tekisi ostamista mahdottomaksi.
Avatar
Mojo
Kitisijä
Viestit: 1417
Liittynyt: 14.08.2005 19:00

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja Mojo »

KäNppä lämpiää sähköllä joten ehkä se jonkun mutkan kautta kallistuukin mikäli elektrisiteetin hinta polkaistaa samalla nousuun. Toisaalta tuo puuhellakin läNmittää ihan kivasti joten niin kauan kun Suomen metsissä on puuta tuskin muutan lämmityksen hinnan takia pois.

Autoilu sen sijaan on asia erikseen. Voisin tietenkin vähentää autolla ajoa, se ei olisi teknisesti niinkään vaikeata. Mukavuudenhalu vaan on niin korkea että kesälläkin tulee päristeltyä vaikka fillarillakin pääsisi mihin nyt tarvii. Mutta työpaikan sijainnin sekä työaikojen takia en tähän hätään pysty autosta luopumaan (yleiset ei kulje niihin aikoihin)... varsinkaan talvella kun ei fillarointi kiinnosta aamuviideltä 20 asteen pakkasessa. Joten autoilevana tuo bensan hinta vintunttaa kyllä hiukan.
Tää on semmonen iso projekti johon tuotannollisista syistä yleensä tarvii sekä uros- että naarastehtaan
Avatar
aasi
Kitisijä
Viestit: 6677
Liittynyt: 01.07.2005 21:12
Paikkakunta: Uleåborg

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja aasi »

Ajattelin toistaiseksi pysyä autottomana, enkä varmasti ole ensimmäisenä muuttamassa öljylämmitteiseen asuntoon tai alueelle jossa tarvitsee välttämättä oman auton.

Jos olisin fiksu, yrittäisin katsoa josko löytyisi rahoitusmarkkinoilta joku sopiva vipu-instrumentti lentoyhtiöiden laskevia kursseja ennustaville. Kallistuvat polttoaineet ja turismin vähentyminen ostovoiman kadotessa talojen lämmittämiseen ei tee hyvää lentoyhtiöiden taloudelle.
safi

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja safi »

AarneAnkka kirjoitti: Vaikuttaako öljyn hinnan nousu teidän elämäänne? Oletteko harkinneet öljylämmityskattilan vaihtamista esimerkiksi puupellettikattilaan? Aiotteko siirtyä kimppakyyteihin tai käyttämään julkisia?
Öljyn hinnan nousu on vaikuttanut viimeaikoina useisiinkin päätöksiini.
Etsiessäni uutta asuntoa en käynyt edes katsomassa öljyllä lämpiäviä kohteita. Lopulta päädyin yösähköllä lämpiävään kohteeseen, jossa talteenottava ilmastointi ja takkavaraus.

Bensan hinnat hirvittävät, kun ajokilometrejä kertyy vuosittain lähes 50000. Autosta on täysin mahdotonta luopua jo ihan asuinpaikan ja duunin vuoksi. Seuraavan kerran autoa vaihtaessani kysymykseen tuskin enää tulee bensakoneella oleva menopeli.
AarneAnkka

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

Jotkut ovat kaavailleet että kun öljyvarat alkavat huveta, aletaan hyödyntää planeettamme mittavia metaanihydraattivarantoja. Metaanikin lienee petrokemiallisesti jalostettavissa muoveiksi ja kemikaaleiksi siinä missä ölljykin, mutta sen kerääminen on hankalampaa kuin öljyn.

http://en.wikipedia.org/wiki/Methane_hydrate

Myös kaatopaikoilla oleva muovi voidaan käsitellä takaisin öljyksi, ja siitä takaisin uusiksi tuotteiksi, mutta tämä kuluttaa energiaa joten siihen ei tulla menemään ennen kuin öljystä on todella paha pula ja sitä on syystä tai toisesta pakko saada. Muovien kierrättäminen sellaisenaan on toki myös mahdollista, mutta hyvin vaikeaa sillä eri muovilaatuja ei voi sekoittaa keskenään. Öljynä kaikki muovi- ja kumijäte menisi samaan syssyyn.
killkill

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja killkill »

Asunnon vaihto ei ole ajankohtainen, mutta auton osto tullee eteen vuoden sisällä. Ensin olin haikaillut rähäkkää pikkufarkkua tyyliin Volvo V40 T4, mutta nyt alan tulla toisiin ajatuksiin. Kannattaako tosiaankin ostaa suht' uusi ja hintava bensakone, kun voi hyvinkin olla että kymmenen vuoden sisällä tankkiin laitetaan jotain ihan muuta kuin 95E:tä.

Luin taannoin, että Ruotsissa ollaan ottamassa vaihtoehtoisia energialähteitä hyödyntäviä ajoneuvoja ihan eri intensiteetillä käyttöön kuin Suomessa. Tankkauspisteitä löytyy, ostajia houkutellaan verohelpotuksin. Entäs Suomessa? Täällä vissiin odotetaan että Saudeissa viimeinenkin lähde kuivuu, ennen kuin aletaan sormi suussa miettiä että "tarttis varmaan tehdä jotain". Valtio voisi verohelpotuksilla merkittävällä tavalla edistää vaikka vety- ja petroliautojen käyttöönottoa pitämällä bensaverotuksen nykyisellä tasollaan. Turha kuvitella että näin tulisi käymään :evil:
gullible

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja gullible »

Bensan hintaan vaikuttaa kuulemma etupäässä jalostuskapasiteetin puute. Käyttöajaltaan rajoitetun (öljyn tuotanto kääntyy laskuun jossain vaiheessa) jalostamon rakentaminen ei ole halpaa lystiä, joten tuotanto ei jousta ylöspäin. Hinnan nousu korjannee tuonkin ongelman: joko jalostamon rakentaminen tulee laskennallisesti kannattavaksi tai kysyntä leikkaantuu.

En silti voi kuin ihmetellä tyyppejä, jotka rakentavat öljylämmitteisen talon jonnekin hevonswidduun sadan kilometrin henkilöautomatkan päähän, vaikka perheidyllissään paistatteleva pääministeri miten olisi näin neuvonut.
AarneAnkka

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

killkill kirjoitti:Ruotsissa ollaan ottamassa vaihtoehtoisia energialähteitä hyödyntäviä ajoneuvoja ihan eri intensiteetillä käyttöön kuin Suomessa. Tankkauspisteitä löytyy, ostajia houkutellaan verohelpotuksin.
Siis oikeesti? :shock: Suomessa ei ole kuin törkeän raskaasti verotettu Toyota Prius. Josta pitää maksaa vielä vuosittaista käyttövoima- eli dieselveroa koska siinä on sähkömoottori. Saa siis olla Erittäin Todella Eko ja kaupan päälle äveriäs ennen kuin sellaiseen menee sijoittamaan.
killkill

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja killkill »

AarneAnkka kirjoitti:Siis oikeesti? :shock: Suomessa ei ole kuin törkeän raskaasti verotettu Toyota Prius.
-keesti.
Hatara pääni ei kykene heittämään referenssiä, mutta luullakseni luin asiasta Aamulehdestä n. kuukauden sisällä. Googlettamalla osui silmään Kauppapolitiikka.fi:n artikkeli. Pikaluvulla tilanne ei tuon mukaan ole ihan niin optimistinen kuin mitä AL antoi ymmärtää - mutta joka tapauksessa asia on otettu "kansankodissa" paljon vakavammin kuin Suomessa.

lainaus pitkästä artikkelista:
"Toteutuessaan lakiesitys tulee ensialkuun koskemaan noin 600 bensa-asemaa maan runsaasta 4 000:sta. Vuodesta 2009 lähtien velvoite laajenee koskemaan myös kaikkia yli 1 000 kuutiometriä bensaa ja dieseliä vuodessa myyviä huoltoasemia."

"Fordin etanoliautoa Ford Focus Flexifuelia on puolestaan myyty Ruotsissa tähän mennessä jo 13 000 kappaletta ja nyt yritys on päättänyt lanseerata auton koko Euroopan markkinoille (Expressen 30.4.). Kummankaan ympäristöautomallin hinnat eivät juuri tavallisista bensiiniautoista poikkea ja yrityksissä uskotaan korkean bensan hinnan sekä autojen jälleenmyyntiarvon lisäävän kuluttajien kiinnostusta etanoliautoihin entisestään. "
AarneAnkka

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

Kokeilin Googlettaa Ford Focus Flexifuelin, ja ylläripylläri, lähes kaikki siitä aukeavat sivut ovat ruotsinkielisiä.

Tuo etanoliauton menovesi täytyy varmaan denaturoida, muuten se Homer Simpsonin demonstroima "one for you.. one for me... one for you.. one for me..." -skenaario toteutuu käytännössä. :lol: Toisaalta denaturantti karstauttaa moottorin. Molempi pahempi?
AarneAnkka

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

Korjaan edellisen: Ensinnäkään Ford Flexifuel ei käy 100% etanolilla vaan siihen on sekoitettu bensiiniä, ruotsissa käytettävä polttoaine tunnetaan nimellä E85 (85% etanolia, 15% bensiiniä). Toisin sanoen, ei tartte denaturoida. Tollaista hullukaan menis juomaan.

Toiseksi, denaturointiin käytettävä Bitrex / Denatonium on maailman kitkerin tunnettu aine; jo miljoonasosien pitoisuus riittää tekemään minkä tahansa nesteen sietämättömän katkeran makuiseksi. Niin pienet määrät tuskin karstauttavat moottoria vaikka sitä käytettäisiinkin.
sivustahuutaja
Kitisijä
Viestit: 20921
Liittynyt: 15.08.2005 0:29

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja sivustahuutaja »

AarneAnkka kirjoitti:Toiseksi, denaturointiin käytettävä Bitrex / Denatonium on maailman kitkerin tunnettu aine; jo miljoonasosien pitoisuus riittää tekemään minkä tahansa nesteen sietämättömän katkeran makuiseksi.
Tosi Miesten viinan pitääkin maistua pahalta. Juokoot lapset ja naiset muumilimppaa.
hell-billy
Kitisijä
Viestit: 5
Liittynyt: 26.08.2005 8:42
Paikkakunta: Lahti

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja hell-billy »

Lainatakseni ystävääni, joka kävi forssan picknicissä. "bensa on aivan liian halpaa vielä" :lol:
Muutaman metrin syvyydessä on aikaa miettiä...
Avatar
martza
Kitisijä
Viestit: 1488
Liittynyt: 15.08.2005 8:37
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja martza »

Ajan päivittäin autolla töihin ja takas ja taloni on onneksi sähkölämmitteinen. Öljy hinta on halpaa vielä. :lol:

Silloin se on kallista, kun maantiellä ei tule vastaan kuin kavereita vain. :wink:
"Elämä syntyy hanurista - tai ainakin läheltä sitä"
AarneAnkka

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

martza kirjoitti:Silloin se on kallista, kun maantiellä ei tule vastaan kuin kavereita vain. :wink:
... ja ne kaikki pitää sulle peukkua... :)
SingleMalt

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja SingleMalt »

martza kirjoitti:Silloin se on kallista, kun maantiellä ei tule vastaan kuin kavereita vain. :wink:
Niimpä. Meikäläisenkin auton tankista varastettiin 50 litraa bensaa..
AarneAnkka

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

Näin muuten Joka Kodin Asuntomarkkinoissa miehen joka oli rakennuttanut talonsa mahdollisimman energiapihiksi. Tehokas eristys, lämmön talteenotto, ja lisäksi lämmityskattila oli monikäyttömalli joka oli helposti vaihdettavissa öljy- tai pellettikäyttöiseksi, ja järjestelmään oli vielä kytketty tulisija jossa voi polttaa puita.

Vaikutti mies hyvin kaukaa viisaalta. Sanoi vaihtavansa öljyn ja pellettien välillä sen mukaan miten öljyn hinta muuttuu, sillä öljy on kuitenkin vaivattomampaa. Ja jos tulee kriisi eikä kumpaakaan ole saatavilla, talon saa silti pysymään lämpimänä puilla. Eikä tehokkaan eristyksen ja lämmön talteenoton ansiosta paljoa tarvita.

Tuollaisen funktionaalisen älytalon minäkin kyllä ottaisin jos omakotitalossa asuisin.

Nykyinen kerrostalonikin on kyllä uudiskohde joka on erittäin hyvin eristetty. Ja kaiken kaikkiaan kerrostalo on siinä mielessä taloudellisempi, että lämmitys voidaan hoitaa keskitetysti suuremmalle kokonaisuudelle.
Avatar
martza
Kitisijä
Viestit: 1488
Liittynyt: 15.08.2005 8:37
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja martza »

SingleMalt kirjoitti: Niimpä. Meikäläisenkin auton tankista varastettiin 50 litraa bensaa..
Jos tässä vaiheessa joku joutuu jo varastamaan sulta bensaa sitten se ei ole mun kaveri...... :wink:

Bensahan on vielä halpaa....
"Elämä syntyy hanurista - tai ainakin läheltä sitä"
pajazzo

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja pajazzo »

Pyöräilin ennen työmatkat kesät talvet. Vittuunnuin talvisin makoilemaan ojan pohjalla ketarat kohti taivasta. Luistimillakin olisi varmasti edennyt pyörää ripeämmin. Sorruin vanhan autonromun ostoon mukavuudenhalu mielessä. Alkaa näyttää siltä, että öljyn hinta pakottaa pikkuhiljaa minut luopumaan autostani. Todettakoon kuitenkin, että auton muut kustannukset taitavat loppupeleissä painaa kuitenkin vaakakupissa enemmän. Shit! Taas talvi edessä ja ojanpohjat kutsuu...
AarneAnkka

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

pajazzo kirjoitti:Shit! Taas talvi edessä ja ojanpohjat kutsuu...
Asut ilmeisesti vähän syrjässä julkisista?
pajazzo

Re: Öljyn hinta nousee

Viesti Kirjoittaja pajazzo »

AarneAnkka kirjoitti: Asut ilmeisesti vähän syrjässä julkisista?
En nyt niinkään. Työt vaan osuu toisinaan kellonaikoihin, jolloin julkiset eivät enää liiku mihinkään.
Vastaa Viestiin