Kierrätätkö?

Vakavia keskusteluja isoista asioista - tiede, talous, politiikka, uskonto, yhteiskunnalliset asiat. Ei onelinereitä/puzznuzzia.

Minä kierrätän:

En mitään
1
3%
Yhtä jätetyyppiä (esim. paperia)
4
13%
Kahta jätetyyppiä (esim. paperia ja biojätettä)
6
20%
Kolmea jätetyyppiä
2
7%
Neljää jätetyyppiä
6
20%
Viittä jätetyyppiä
2
7%
Kuutta
5
17%
Seitsemää
4
13%
Kahdeksaa
0
Ei ääniä
Yhdeksää
0
Ei ääniä
Kymmentä
0
Ei ääniä
Yli kymmentä jätetyyppiä
0
Ei ääniä
 
Ääniä yhteensä: 30

pertzi

Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja pertzi »

Kierrätys on aina ajankohtainen aihe. Mitä sinä kierrätät vai kierrätätkö mitään? Pelastuuko maailma jätteiltä kierrätyksellä vai onko kierrätys pelkkää piiperrystä? Pitäisikö jätteiden automaattista lajittelua tehostaa ja miten se voitaisiin tehdä? Kierrätyksen sana on vapaa.

p.
Viimeksi muokannut pertzi, 17.08.2005 20:44. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
pertzi

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja pertzi »

Valitkaa siis kierrätettävien kohteiden määrä. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi paperi, kartonki, pahvi, biojäte, energiajäte, paristot, vaatteet ja lumput, elektroniikkaromu, lasi ja metalli.

p.
Avatar
irmelianneli
Kitisijä
Viestit: 3375
Liittynyt: 14.08.2005 19:34

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja irmelianneli »

Biojäte, lasi, metalli, muovi, paperi, kartonki, pahvi.. nyt ekana tulee mieleen.
Mulli75

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja Mulli75 »

Paperi, pahvi, lasi, biojäte näin äkkiä ajateltuna ei muuta tulee mieleen.

Työpaikalla useampia kierrätysmateriaalin keräysastioita.

Konsernilla ympäristöohjelma josta myönnetty sertifikaatti. Tarkastajat käy tarkistamassa ovatko asiat hoidettu sertifikaatin edellyttämällä tavalla.
Viimeksi muokannut Mulli75, 08.09.2005 21:38. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Exsat

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja Exsat »

-biojäte
-paperi
-pahvi
-lasi
-paristot
-käytetyt vaatteet ja tavarat
AarneAnkka

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

Kierrätän taikka lajittelen:
  • Biojäte
  • Keräyspaperi
  • Juomatölkit = nestekartonki
  • Pahvi
  • Metalli
  • Lasi
  • Paristot
  • Energiajäte
Lisäksi roudaan vanhoja tavaroita kirpputoreille, kierrätys- ja lähteyskeskuksiin. Näin jopa aikaa, vaivaa ja rahaa viedä 90-lukulaisen ikivanhan ja rikkinäisen tietokoneeni kierrätyskeskukseen purettavaksi ja kierrätettäväksi.

Ainoastaan niiden jätteiden kierrätys kannattaa, joista oikeasti maksetaan. Muu on omatuntohuuhaata. Esimerkiksi metalli päätyy samalle kaatopaikalle kuin sekajätekin. Mutta lajittelen silti. :oops:
pertzi

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja pertzi »

AarneAnkka kirjoitti: Ainoastaan niiden jätteiden kierrätys kannattaa, joista oikeasti maksetaan. Muu on omatuntohuuhaata. Esimerkiksi metalli päätyy samalle kaatopaikalle kuin sekajätekin. Mutta lajittelen silti. :oops:
Varmasti päätyykin, mutta luulisin ainakin, että metalli päätyy siellä selkeästi eri kasaan kuin sekajäte. Näin ollen sitä voidaan mahdollisesti hyödyntää myöhemmin, kun taas sekajätekasassa olevaa metallia ei ihan halvalla saada eroteltua kasasta.

p.
Gina

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja Gina »

vastasin seitsämän, mutta tuleehan niitä enempi jos pahvit ja kartongit lasketaan erikseen ja patteritkin otetaan mukaan.

Biojäte, lasi, metalli, muovi, paperi, pahvi, käytetyt vaatteet ja tavarat, luonnollisesti kaikki pullot ja tölkit.

Mä en ole nakannut ainuttakaan maatumatonta roskaa luontoon ikuna! Joskus teininä piti uhalla kokeilla. Tuli niin huono omatunto että palasin takaisin noukkimaan sen.

Valitettavasti (?) tuputan näitä näkemyksiä lähipiirillenikin aika ahkerasti...
killkill

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja killkill »

Sukeltaessaan näkee mitä kaikkea paskaa ihmiset veteen nakkelevat. Lasi ei hajoa miksikään, metalli ruostuu hitaasti. 70-luvulla veteen joutuneista viilitölkeistä pystyy vielä lukemaan pienenkin präntin. Polkupyöriä, autonrenkaita, pöytiä, tuoleja, puhelimia, cd-soittimia... you name it, we've seen it.

Poissa-silmistä-poissa-mielestä. Paskan määrällä ei ole mitään väliä, kunhan ei sitä itse joudu katselemaan. Kierrätys on hyvä asia, mutta sillä ei saaste- ja jäteongelmaa ratkaista.

Osoitan syyttävällä sormella yhtälailla kulutushyödyketeollisuutta kuin kuluttajiakin. Miksi tuotepakkauksiin käytetään koreita muoveja sekä moniväripainatusta? Kuluttajan kosiskelemiseksi tietenkin. Oma lajinsa saastuttajana on lääketeollisuus. Katsokaapa, kuinka moninkertaisissa pakkauksissa kaikki lääkkeet ovat.

Soisin, että kaupoissa myytävät tuotteet pakattaisiin mahdollisimman yksinkertaisiin ja ekologisiin pakkauksiin. Pannaan ne myyvät viestit vaikka hyllyn päähän pönöttämään, eikä tehdä kalliita pakkauksia - jotka hajoavat hitaasti ja jotka maksaa tietenkin kuluttaja tuotteen korkeampana hintana.
Dumari

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja Dumari »

Mie kierrätän paperia vain, mistä saan noutaa paskimman ihmisen palkinnon? Roskiksesta?
AarneAnkka

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

Puhut asiaa, mutta;
killkill kirjoitti:Oma lajinsa saastuttajana on lääketeollisuus. Katsokaapa, kuinka moninkertaisissa pakkauksissa kaikki lääkkeet ovat.
Suhteutapa tuo siihen määrään jonka ihmiset syövät lääkkeitä. Jätettä syntyy paljon vähemmän kuin vaikkapa elintarvikkeista joita sentään kulutetaan päivittäin. Lisäksi lääkkeet ja niiden pakkaukset voi palauttaa apteekkiin (tosin moniko käytännössä vaivautuu, en tiedä).
Soisin, että kaupoissa myytävät tuotteet pakattaisiin mahdollisimman yksinkertaisiin ja ekologisiin pakkauksiin.
Silti varmaan itsekin olet syyllistynyt siihen että jos kaupassa on rivi hammastahnapaketteja, otat sen jonka pakkaus on ehjin - vaikka tuubi ja sen sisältö olisi aivan yhtä ehjä lyttyyn mennessä pahvirasiassa. Ja sitä lyttyyn mennyttä ei osta kukaan. Kaupat eivät pakkaa "turhaan", elleivät asiakkaat sitä vaadi.

Pistättekö banaanitertun muovipussiin ostaessanne? Turhaa. Tuotehan on jo valmiiksi pakattu biohajoavaan kuoreen.

Yksi pakkaustyyppi jota kyllä inhoan yli kaiken, ovat ne paksusta läpinäkyvästä muovista tehdyt blisterit joihin pakataan monenlaista elektroniikkaa (esim. hifi-kaapelit). Pakkaukset ovat niin törkeän vahvoja että saa nirhata veitsen kanssa sormet verillä ennen kuin pakettiin saa edes reiän. Pakkauksen jämät ovat teräväsärmäisiä ja vievät paljon tilaa roskiksessa. Eikö kevyempikin pakkaus pitäisi tuotteen ehjänä? :x
Avatar
I.M.Weasel
Kitinän väärinkäyttäjä
Viestit: 129
Liittynyt: 14.08.2005 19:28
Paikkakunta: Hiki

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja I.M.Weasel »

Paperit, kartongit ja lasi sekä patterit kierrätän. Biojätettä tulee aika vähän kun kotona asustaa 2 kpl roskansyöjärobotteja, ja esim. leivät kuivaan ja vien kauramoottorille.

Säilykepurkit ja alumiinifoliot olisi kiva kierrättää, mutta en edes tiedä missä on lähin keräyspiste.... tässä olisi Helsingillä vielä PALJON opittavaa esim. Porilta, jossa isovanhempani asuvat. Heillä on taloyhtiön roskiksessa metallille oma keräyslaatikkonsa.

Tosta elintarvikkeiden pakkaamisesta olen kyllä samoilla linjoilla mm. KillKillin kanssa. Paljon turhaa muovia, muovia ja vielä kerran muovia. Jauhelihapaketit ovat yksi hyvä esimerkki. Paljon ylimääräistä TURHAA pakkaamissaastetta aiheutti tuorelihahyllyjen katoaminen keskivertomarketeista. En myöskään ymmärrä, miksi hevi-tiskeillä ei ole paperipusseja muovisten hedelmäpussien vaihtoehtona. Lisäksi miksi kurkut&paprikat pitää pakata muovikortsuun?

Lapissa mummon möksällä pääsee myös tutustumaan miltä viilipurkit ja makkarapaketit näyttivät 70-luvulla. Kiitos huolettomien karavaanareiden.... mrrrr.... :evil:

Lääkkeiden moninkertaisen pakkaamisen ymmärrän. Kyseessä on sellaiset kamat, että on perusteltua pakata ne niin, että epähuomiossa pillereitä ei putoile eivätkä lapsetkaan ihan heti niitä suuhunsa saa. Lisäksi niissä on usein aika tärkeä tietää onko ottanut ja kuinka monta (esim. vanhusten sydän ja dementialääkkeet sekä e-pillerit).
Mikä on tämän päivän miehen naisihanne? Ayshire lehmä: isot daisarit, mutta kylkiluut näkyy.
swirl

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja swirl »

Paperi, pahvi, paristot ja vanhat vaatteet menevät aina kierrätykseen. Lasi ja kartonki vähän laiskemmin, biojätteen kierrätys on vähän bannassa tällä hetkellä, kun kissa levitti astian monta kertaa, enkä ole vielä saanut hankittua kannellista kunnolla sulkeutuvaa biojäteastiaa :(
pertzi

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja pertzi »

swirl kirjoitti:Paperi, pahvi, paristot ja vanhat vaatteet menevät aina kierrätykseen. Lasi ja kartonki vähän laiskemmin, biojätteen kierrätys on vähän bannassa tällä hetkellä, kun kissa levitti astian monta kertaa, enkä ole vielä saanut hankittua kannellista kunnolla sulkeutuvaa biojäteastiaa :(
Mä käytän biojäteastiana vanhaa kahden litran jäätelöpakettia. Kansi on tiivis, ja kun astia on pieni, niin biojätteet eivät jää haisemaan asuntoon. Suosittelen muillekin.

p.
AarneAnkka

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja AarneAnkka »

pertzi kirjoitti:Mä käytän biojäteastiana vanhaa kahden litran jäätelöpakettia. Kansi on tiivis, ja kun astia on pieni, niin biojätteet eivät jää haisemaan asuntoon.
Onko paketin sisällä vielä bioska-jätepussi (tms), vai miten toimitat biojätteet roskiin? Ainakin sen biojätetynnyrin kannessa kehottavat että jäte pitää pakata - siitä huolimatta että biojäteastian sisäpuoli on jo vuorattu isolla biojätesäkillä. Vähän oudolta tuntuu.
swirl

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja swirl »

pertzi kirjoitti:
Mä käytän biojäteastiana vanhaa kahden litran jäätelöpakettia. Kansi on tiivis, ja kun astia on pieni, niin biojätteet eivät jää haisemaan asuntoon. Suosittelen muillekin.
Loistavaa. Kiitos. Testaanpa saako kieroakin kierompi katti sen auki :roll:
Exsat

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja Exsat »

swirl kirjoitti:
pertzi kirjoitti:
Mä käytän biojäteastiana vanhaa kahden litran jäätelöpakettia. Kansi on tiivis, ja kun astia on pieni, niin biojätteet eivät jää haisemaan asuntoon. Suosittelen muillekin.
Loistavaa. Kiitos. Testaanpa saako kieroakin kierompi katti sen auki :roll:
Lisäbonuksena pitää syödä pari litraa jätskiä nopsaan, että saa biojäteastian! :dream: Tosin karkkikaupoista ja kioskeilta saa niitä tyhjiä kannellisia karkkirasioita, ne varmaan toimii kans. Voisi meillekin soveltaa tuollaista kun biojäte täyttyy niin hitaasti että se pussikin ehtii maatumaan sinne.
pertzi

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja pertzi »

AarneAnkka kirjoitti:
pertzi kirjoitti:Mä käytän biojäteastiana vanhaa kahden litran jäätelöpakettia. Kansi on tiivis, ja kun astia on pieni, niin biojätteet eivät jää haisemaan asuntoon.
Onko paketin sisällä vielä bioska-jätepussi (tms), vai miten toimitat biojätteet roskiin? Ainakin sen biojätetynnyrin kannessa kehottavat että jäte pitää pakata - siitä huolimatta että biojäteastian sisäpuoli on jo vuorattu isolla biojätesäkillä. Vähän oudolta tuntuu.
Minä vuoraan biojäteastiani sanomalehdellä. Sitten kun on aika tyhjentää astia, laitan pöydälle muutaman sanomalehtisivun ja kippaan biojätteet niiden päälle. Vuoraus tulee mukana, joten jätteet eivät pääse leviämään. Sen jälkeen käärin pohjapaperin jätteiden ympärille. Tuloksena on siisti paketti, jonka vippaan biojätetynnyriin.

p.
Geetzu

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja Geetzu »

pertzi kirjoitti:Minä vuoraan biojäteastiani sanomalehdellä. Sitten kun on aika tyhjentää astia, laitan pöydälle muutaman sanomalehtisivun ja kippaan biojätteet niiden päälle. Vuoraus tulee mukana, joten jätteet eivät pääse leviämään. Sen jälkeen käärin pohjapaperin jätteiden ympärille. Tuloksena on siisti paketti, jonka vippaan biojätetynnyriin.

p.
Ja hesarin lehtikeräykseen?
pertzi

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja pertzi »

Geetzu kirjoitti:
pertzi kirjoitti:Minä vuoraan biojäteastiani sanomalehdellä. Sitten kun on aika tyhjentää astia, laitan pöydälle muutaman sanomalehtisivun ja kippaan biojätteet niiden päälle. Vuoraus tulee mukana, joten jätteet eivät pääse leviämään. Sen jälkeen käärin pohjapaperin jätteiden ympärille. Tuloksena on siisti paketti, jonka vippaan biojätetynnyriin.

p.
Ja hesarin lehtikeräykseen?
Ei kun se hesari on se pohjapaperi, jonka käärin biojätepaperin ympärille. :)

p.
Geetzu

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja Geetzu »

En ymmärrä lukemaani, menen kahville. :p
pertzi

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja pertzi »

Eka otan tyhjän jäätelöpaketin ja vuoraan sen sanomalehdellä.
Sitten vippaan siihen vuorattuun pakettiin biojätteet.
Kun paketti on täysi, avaan muutaman aukeaman verran hesaria pöydälle.
Sitten kippaan biojäteastian sisällön ja vuorauksen hesarin aukeamien keskelle.
Sen jälkeen tartun yhdestä aukeaman kulmasta ja käännän sen biojätekasan yli ristikkäin toiseen kulmaan. Nyt biojäte on puhtaan hesariaukeaman välissä. Teen sitten saman ristikkäisvedon kahdelle muulle kulmalle.
Lopuksi tiivistän saadun paketin käärimällä sen hiukan tiukempaan ja vien sen biojäteastiaan.

Jotenkin noin se menee. Toivottavasti tämä selvitti asian.

p.
Avatar
kvasaari
Kitinän väärinkäyttäjä
Viestit: 130
Liittynyt: 15.08.2005 23:39
Paikkakunta: Espoo

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja kvasaari »

-biojäte
-paperi
-lasi
-pahvi
-patterit
-pullot ja tölkit
-muovi

Minun asuinalueella kierrätys on tehty todella vaivattomaksi. Tuskin monikaan malttaa jättää kierrättämättä, kun noin mahtavat järjestelyt on saatu aikaan. Ideaalinen tilanne, vähäisellä työmäärällä voi olla vastuullinen.
1108

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja 1108 »

Pierua housussa.

Ja sen lisäksi. Lasit, tölkit, pahvit, patterit, öljyt jne... Tuppaan olemaan ylättävän huolellinen kantaan kamaa kierrätykseen.

Olen vaeltanut käsivarren maastoissa 10 vuotena ja tilanne alkaa olemaan hirvittävä alueella. Ota kivi ja käännä se, alta löytyy roskia. Ompa ne roskat niin painavia että ei jaksa kantaa pois luonnosta.
Avatar
Lolita
Kitisijä
Viestit: 8596
Liittynyt: 14.08.2005 18:46
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kierrätätkö?

Viesti Kirjoittaja Lolita »

Paperi ja biojäte, eli kaiken mitä taloyhtiö mahdollistaa. Siin se.
“Outside of a dog a book is a man’s best friend, inside of a dog it’s too dark to read” - Groucho Marx
Vastaa Viestiin