Beef Jerky eli kuivaliha, kotiteko-ohjeet Manzelin pyynnöstä. Tässä siis vain perusasiat, joku tietäväisempi voi tarkentaa:
1) Tarvitset mahdollisimman rasvatonta ja vähäjänteistä naudanlihaa. Naudan ulkopaistissa hinta-laatusuhde on melko hyvin kohdallaan.
2) Leikkaa liha
syiden suuntaisesti riittävän ohuiksi (n. 3 mm) ja tasapaksuiksi suikaleiksi. Käytä terävää fileerausveistä, tai vieläkin parempi, siivutuskonetta. Voi olla että lihatiskin setä/täti voi auttaa tässä.
3) Laita lihansuikaleet marinadiin. Tiiviisti suljettu muovipussi josta ilmat on puristettu ulos toimii hyvin. Itse käytin viime kerralla teriyaki-kastiketta, mutta se oli hirmu suolaista, kokeile jotain muuta (suosituksia?). Anna lihojen lillua marinadissa pari vuorokautta, kääntele välillä pussia jotta marinadi menee joka koloon.
4) Lihojen marinoiduttua seivästä lihasuikaleet grillaustikkuihin läheltä suikaleen päätä, sopivin välein jotta lihat sopivat roikkumaan uuniritilän väleistä. Ujuta tikut ritilän varaan roikkumaan niin että tikut ovat poikittain ritilän suhteen (ks.
kuva), ja lihat roikkuvat väleistä. Laita uuniritilä mahdollisimman ylös uuniin, ja alle uunipelti ja/tai leivinpaperia, sillä lihoista tihkuu marinadia.
5) Pidä uuni 40-60 asteessa noin 6 tuntia, ja tue uuninluukun yläreuna auki korkilla, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Tarkoitus on että liha kuivuu kittanaksi, muttei pääse kypsymään, siksi alhainen lämpötila. Jos sinulla on kiertoilmauuni, prosessi nopeutuu huomattavasti. (itselläni tämä vaihe tuotti ongelmia, sillä matalimmallakin asetuksella uuni kuumeni liikaa - minun piti jatkuvasti käydä kääntelemässä uunia päälle ja pois)
6) Kun jerky taipuu katkeamatta, mutta taittokohtaan tulee halkeamia, se on sopivaa! Ei kun varastoon ja naatiskelemaan. Kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä, ettei lihaan mahdollisesti jäänyt rasva pääse härskiintymään. Muista jerkyä syötyäsi myös hammaslanka / hammastikut, sillä lihanriekaleet ikenissä aiheuttavat inhoja ientulehduksia.
Tarvikeluettelo tiivistettynä:
- Rasvaton naudan ulkopaisti
- Marinadi
- Grillaustikut
- (Kiertoilma)uuni, ritilä ja pelti
- korkki tai muu esine jolla uuninluukun saa tuettua raolleen
Jotkut ovat kokeilleet jerkyn tekoa myös vihannes/sienikuivurilla, kuulemma toimii hyvin. Itselläni ei sellaista ole.