Vesperin vaniljaiset (n. 24kpl)
50g hiivaa (= 1pkt)
100g voita
3dl maitoa
½tl suolaa
1dl sokeria tai vaaleaa siirappia
2tl kardemummaa
n. 9dl vehnäjauhoja
Täytteeseen:
1 pussi vaniljakastikejauhetta
2½dl maitoa
Voiteluun kananmunaa
Koristeluun:
50g voita
1½dl sokeria
Valmistus:
Murenna hiiva taikinakulhoon. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Kaada lämmin seos hiivan sekaan ja hämmennä niin että hiiva liukenee.
Lisää suola, sokeri/siirappi ja kardemumma. Mittaa jahot joukkoon ja vaivaa taikinaa vajaa 10 minuuttia, kunnes taikina on notkeaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan nousta lämpimässä liinan alla kaksikertaiseksi eli reilu 30 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa tasaiseksi, lisää tarvittaessa jauhoja.
Jaa taikina kahteen osaan. Veivaa osista pötkylät ja jaa kumpikin 12 yhtä suureen palaa. Pyörittele palasista kauniita pullia. Laita pullat pellille leivinpaperin päälle ja kohota noin 30 minuuttia. Säädä uuni 250 asteeseen (kiertoilmauuni vähemmän, ehkä 225 astetta).
Valmista vaniljatäyte pakkauksen ohjeen mukaan, mutta käytä vain 2½dl maitoa. Kaada täyte pursottimeen. Tee kuoppa jokaisen pullan keskelle ja voitele pullat. Jätä kuitenkin kuopat voitelematta! Täytä pullat vaniljatäytteellä.
Paista pullia uunin keskiosassa 5-10 minuuttia. Jäähdytä ritilällä liinalla peitettynä. Voitele pullat voisulalla ja kierittele sokerissa. Nauti kylmän maidon kera
When I drink alcohol, everyone says I'm an alcoholic. When I drink Fanta, no one says I'm fantastic.