Unkarilaistyylinen hapankaalipata
Tarvitset:
- Noin kilo hapankaalia (saa esim. Lidlistä purkkitavarana, tai kauppahallista. Tai voit hapattaa itse jos oot oikein hardcore)
- 400 grammaa sika-nauta -jauhelihaa
- 300 grammaa savukinkkua, palvikylkeä tai muuta savustettua sianlihaa
- 2-3 keskikokoista sipulia
- 100 g riisiä
- 8-10 kaalinlehteä (jos löytyy hapatettuna, niin niitä)
- 2 prk kermaviiliä tai smetanaa
- Suolaa ja pippuria
- Reilusti paprikajauhetta (myös tulinen käy)
- 30 g vehnäjauhoa
- 1 kananmuna
Hapankaalipadassa on kaalinlehtiin käärittyjä lihapalleroita. Lihapallerotaikinaa varten hakkaa puolikas sipuli hyvin pieneksi ja paahda se pannulla, ja keitä riisi puolikypsäksi. Sekoita sipuli ja riisi jauhelihaan, ja lisää taikinaan suolaa ja pippuria (maun mukaan) sekä kananmuna. Sekoita tasaiseksi massaksi.
Keitä kaalinlehdet puolipehmeiksi esim. riisin keittovedessä. Ota kaalinlehdet kämmenelle, laita lusikalla pallero jauhelihataikinaa lehdelle ja kääräise kiinni.
Paahda isohkon keittopadan pohjalla loput sipulista (pieneksi hakattuna) voissa. Kun sipuli on kuullottunut jonkin verran, ota kattila liedeltä (sipuli jää pohjalle).
Laita padan pohjalle sipulin päälle kerros hapankaalia (noin neljänneskilo) ja ripauta päälle hieman paprikajauhetta. Lado tämän kerroksen päälle kaalikääryleet, joiden päälle taas kerros hapankaalia ja paprikajauhetta. Tämän päälle laita kerrokseksi pieneksi kuutioitu savuliha. Päällimmäiseksi loput hapankaalista ja lisää paprikajauhetta.
Lisää pataan vettä sen verran että kaalit ovat peitossa. Laita pata takaisin liedelle, ja keitä miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Kymmenisen minuuttia ennen ajan kulumista sekoita vehnäjauho purkilliseen kermaviiliä, ja sekoita tämä päällimmäiseen hapankaalikerrokseen, jotta se suurustuu kermaiseksi.
Ja soon about siinä. Pata nautitaan syvältä lautaselta smetanan kera hyvässä seurassa. Nam!
P.S. Tästä tulee aika iso satsi, riittää useammaksi päiväksi. Ja mikä parasta, se vaan paranee lämmityskerta kerralta.
P.P.S. Jos kaalinlehtiin kääriminen on liian monimutkaista, voit yksinkertaisemmin vain muovailla sen lihamassan palleroiksi ja laittaa pataan ilman kaalinlehtiä. Myöskään tuo lopun suurustusvaihe ei ole välttämätön. Jos haluat vähärasvaisemman hapankaalipadan, jätä kermaviilisuurus pois. Tällöin pata kestää uudelleenlämmitystäkin paremmin kun siinä ei ole maitotuotetta mukana.