aasi kirjoitti:Juuri ykkösellä pyörivässä luonto-ohjelmassa sanottiin että "elinympäristöjen pirstoutumista voi pitää suurimpana uhkana luonnon monimuotoisuudelle". Mitä ihmettä? Tuostahan sitä uusia lajeja syntyy, kun tapahtuu eriytymistä. Vrt. saimaannorppa ja darwininsirkut.
Totta, lajiutuminen saa alkunsa pienissä populaatioissa, muista erillään. Toisaalta..
Tarkoitettaisiinko ehkä, että kun on esmes. vain viidakkoon sopeutuneita elukoita, jotka eivät pysty edes liikkumaan viidakon ulkopuolella (mieleen tulee ainakin oranki).. niin kun jonkun populaation asuttamasta viidakosta on jäljellä vain pieni tilkku, ne eivät pysty siirtymään muuanne, ehkä vähän erilaiseen viidakkoon.. joka kumminkin vaatisi jotain evolutsioonista sopeutumista? Niinhän ihmisapinat ovat hitaasti levittäytyneet ja lajiutuneet. Saimaannorppakin on sillai umpikuja.
Itse kysyn, että miksi minulla mikä vaan komeroonkin jätetty naru tai johto menee "itsestään" lukuisille solmuille? Vai itsekö sen teen vasta piuhan esille ottaessa? Samoin tän läppärini hiiripiuha ja virtajohto menevät jo päivässä monille solmuille keskenään. Ihan kuin sängyssä nettipornolle runkatessani pyörisin piuhojen ympäri kuin hullun mulkku mielettömän peräreiässä, yrittäisin ottaa itseltäni suihin kuin koira ym. Mitä en sentään tee ja aina ne on solmussa.
Vielä selittämättömämpiä ovat pitkään rauhassa olleet narut, jotka solmiutuvat kuin itsestään.